Geen producten in je winkelwagen
10 fijne stiptips om te starten met patroon Puntparade
•
Wat onwijs leuk dat je creatief aan de slag gaat en wilt stippen. Wellicht heb je mij gezien in de uitzending van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven. Zelf iets moois maken met je handen is erg mindful en geeft zoveel voldoening. Heb je wel de waarschuwing gehoord? Stippen is verslavend. Er heerst zelfs een #stipstijlvirus. Die is gelukkig ongevaarlijk.
Ik heb jarenlange ervaring met het ontwerpen van stippatronen, workshops gegeven aan duizenden mensen in Nederland en daarbuiten en materialen ontwikkeld die het stippen prettiger, leuker en ook mooier maken. De techniek die ik uitleg, kan op allerlei materialen toegepast worden. Vind je het spannend om te beginnen? Weet dat mijn motto is: #hetkomtgoed.
Mijn kennis deel ik graag met je. Hieronder kan je het patroon gratis opvragen. Je wordt dan VIP stipster en ontvangt dan ook handige tips, nieuws en exclusieve acties. Kort om: je mist niets meer! In deze blog lees je al een paar fijne tips. Wil je alles weten? Volg mijn online basiscursus Stipstijl of koop mijn boek Stippen. & kleur. Check ook de aanbieding onderaan deze pagina.
Veel stipplezier! Liefs Nienke
1. Zorg voor prettig materiaal
Stippatronen maken is niet moeilijk. Je zult het zien; ook jij kan dit. Het patroon Puntparade is gemaakt op een bol voorwerp, dat iets uitdagender is. Heb je nog niet veel stipervaring? Begin gerust met een vlak voorwerp en maak één cirkel op bijvoorbeeld een theetipje of op deze blanco ronde kaart. Wees wel gewaarschuwd; voor je het weet heb jij het #stipstijlvirus ook!
We beginnen bij de basis. En net als bij alles geldt ook hier: je werkt het fijnst met goed materiaal. Hieronder vind je een lijstje van materialen die ik, naast verf, stipstokjes en sjablonen, onmisbaar vind. Je hebt niet veel nodig en hoeft niet veel geld uit te geven. Je kunt ook prima low budget stippen.
Washitape – om de sjablonen op te plakken.
Verfstrijker – zodat je verf egaal kunt mengen en kleine hoeveelheden eenvoudig uit een potje krijgt.
Mengpalet – een schotel of kartonnen bordje kan ook, maar het fijnst vind ik een kunststof variant met verschillende vakjes.
Pincet – om het sjabloon gemakkelijk van je pagina af te halen.
Meetlint – om de afstand tussen sjablonen nauwkeurig te meten.
Wattenstaafjes – om correcties te maken.
Doekje – om stipstokjes schoon te houden.
Tip: In mijn webshop vind je complete stippakketten. Er zijn vier varianten; minimal, medium en large. Daarnaast is er ook een materialenpakket, dat alles bevat van het large pakket exclusief porseleinverf. Als je twijfelt of je stippen leuk vindt, het gewoon eens wilt testen en/of niet veel geld wilt uitgeven, dan kan je prima starten met het minimal pakket. Het large pakket wordt het meeste besteld. Ook zijn er complete DIY pakketten. Daarin zit alles dat je nodig hebt om het afgebeelde item te maken; dus ook keramiek, patroonbeschrijving, verf, stipstokjes en de betreffende sjablonen. Dit alles vind je hier: www.stipstijl.nl/shop
2. Test of keramiek geschikt is
Bijna alle keramiek is geschikt om te stippen. Geglazuurd aardewerk is het prettigst, dan kun je verf makkelijker verwijderen. Naast kringloopwinkels en mijn webshop, kun je ook geschikte keramiek vinden bij winkels, zoals HEMA, Xenos en Blokker. Ik ben ook fan van Dille & Kamille; daar hebben ze veel keuze in mooi wit keramiek.
Bij kringloopwinkels vind je vaak prachtige borden, vazen en theepotten voor een prikkie. Ideaal (en duurzaam) dus om een unieke betaalbare stipcollectie te scoren! Twijfel je of de keramiek die je hebt geschikt is? Test het gewoon even door het voorwerp te bakken voordat je gaat stippen. Zorg er wel altijd voor dat keramiek ontvet is voordat je start.
Voor patroon Puntparade heb ik tandenborstelhouder Wenko 11 x 6.5 cm gebruikt. Deze heb ik bij de GAMMA gekocht.
3. Kies je verf
Om keramiek te beschilderen heb je speciale verf nodig. Ik werk veelal met geglazuurde keramiek en er zijn diverse soorten verf te koop die daarvoor geschikt zijn. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. Ik gebruik zowel Pébéo verf als dekkende verf van Amsterdam Porcelain. Je hebt niet veel nodig en kunt kleuren onderling mengen. Porseleinverf is in mijn webshop te vinden.
4. Creëer een sterke basis
De basis van patroon Puntparade maak je met behulp van sjablonen. Sjablonen kan je eenvoudig zelf maken door voorwerpen om te trekken op papier of door een passer te gebruiken. Om je sjablonen perfect rond te krijgen, kun je ook een ponsapparaat (een soort grote perforator) gebruiken.
Je vindt in mijn webshop exclusief voor Stipstijl ontwikkelde duurzame sjablonen in veel verschillende maten, zoals ook in mijn boeken gebruikt. Net zo gemakkelijk! Ze zijn gemaakt van papier met een laminaat laagje en hebben hulplijnen om stippen gelijkmatig te verdelen.
5. Zo maak je ronde stippen
Dé wondertools om mooie stippen te zetten zijn stokjes. Satéprikkers, mikadostokjes, chop sticks, potloden, noem het maar op. Alles wat rond en vlak is, is bruikbaar om te stippen. Het fijnst is om in ieder geval een set van verschillende maten stokjes te hebben met een diameter van 0,5 mm tot 12 mm.
Ik ben begonnen met spijkers uit de schuur (die ik voor stabiliteit in een kurk prikte) en heb daarna jarenlang met houten stokjes gestipt. Sinds de komst van kunststof stokjes gebruik ik die alleen nog. En vele stippers met mij. Kies wat jij fijn vindt.
6. Dippen en stippen
Dip het stokje in de verf, zet je stippen rustig op hun plek. Zorg dat het stokje op de keramiek rust en haalt het stokje weer omhoog. De stippen worden iets groter dan het stokje.
7. Gebruik voldoende verf en geef druk
Druk je stokje recht naar beneden op de keramiek, zoveel mogelijk in een hoek van 90 graden. Let op: je stip wordt groter dan het stokje. Houd daarom circa 2 mm afstand van het sjabloon. Constante druk en hoeveelheid verf, geeft ook gelijkmatige ronde stippen.
8. Weghalen van stippen doe je zo
Het kan gebeuren dat je stip ei-vormig is. Dat is geen punt. Stip er gerust nog een keer en geef iets meer druk en/of gebruik iets meer verf. Heb je een komma of uitschieter? Laat de verf drogen en krab met een punt van het stokje restant weg. Droge kruimels verf haal je met een wattenstaafje weg. Is de verf nog nat? Gebruik ook dan een wattenstaafje.
9. Geniet van het proces
Door te oefenen, te testen en te kijken ontwikkel je een gevoel voor verhoudingen, balans, symmetrie, vorm en kleur. Ik heb veel geleerd door tijdens het stippen mijn stappen steeds te fotograferen en te bekijken. Leg de lat niet te hoog. Geniet ervan dat je met je handen iets maakt. En lach om eventuele fouten. Besef dat je daar het meeste van leert. Van creatief bezig zijn leer je mild te zijn voor jezelf.
10. BONUSTIP
Ik hoop dat je veel hebt aan deze blog. Ik kijk ernaar uit om jouw versie van Puntparade te zien. Deel het met #mijnpuntparade en #stipstijlvirus en tag @stipstijl.nl. Elke dinsdag zet ik een stipster #inthestiplight via mijn socials.
Wil je meer praktische tips over materialen en de techniek, maar ook over verf mengen? Bekijk dan Stippen. & kleur. Dit boek helpt je, ook als je nog geen stipervaring hebt. Er staan veel handige stiptips en leuke opdrachten in. Je vindt meer mooie patronen zoals Puntparade, die je stap-voor-stap kunt volgen; van eenvoudige bordjes tot uitdagende voorwerpen.
Aanbieding: Via deze link krijg jij toegang tot de combideal; het boek Stippen. & kleur + de complete set duurzame Stipstijl stokjes samen voor € 34,95. Je bespaart € 5,00! Let op: deze korting is tijdelijk geldig.
Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.
Affliatelinks: Dit bericht bevat affiliatelinks, als jij iets bestelt via deze links kost dit jou niks extra’s. Wel krijg ik een klein percentage van de verkoop.