Achter de schermen bij Scalabor ( het Stipstijl magazijn)

Het is nog vroeg in de ochtend als ik in de auto van Zwolle naar Arnhem rijd. Vandaag mag ik Scalabor bezoeken, de plek waar Nienke van Stipstijl haar magazijn heeft. Scalabor is een groot sociaal ontwikkelbedrijf voor Midden-Gelderland. Ze helpen mensen die ondersteuning nodig hebben bij het krijgen en behouden van een plek op de arbeidsmarkt.

Als mensen een bestelling in de Stipstijl webshop plaatsen, dan wordt die bij Scalabor verwerkt. Maar hoe dit proces precies verloopt en wie pakken de vrolijk pakketten in, die ik zelf ook regelmatig ontvang? Daar kom ik vandaag achter. Ik krijg een kijkje achter de schermen en ben zó benieuwd! Ik neem jou via deze blog mee.

Ontvangst

Rond 9 uur word ik opgewacht door Nienke en Olga. Olga werkt al sinds 1991 bij Scalabor. Ze is erg vrolijk en wil het liefst direct álles aan mij laten zien. Samen wachten we nog even op Jakolien. Zij won via de VIP stipstermail een bezoek aan het Stipstijl-magazijn, een shoptegoed én mag straks het eerste boek van ‘Stippen. de kids editie’ in ontvangst nemen. Het is een bijzondere dag voor ons allemaal!

Nadat we als bezoeker zijn aangemeld en een speciaal pasje krijgen, leidt Olga ons naar het deel waar zij werkt. Scalabor is groot! We lopen naar de plek waar alle bestellingen van de webshop van onder andere Stipstijl ingepakt en verstuurd worden. Als we aankomen zijn er acht medewerkers aan het werk. Ook door deze mensen worden Jakolien en ik warm ontvangen. Ik vind het mooi om te merken dat zij Nienke regelmatig zien en dat zij een bijzondere band hebben opgebouwd.

Ik zal later nog met een paar medewerkers van Scalabor in gesprek gaan en horen en zien wat zij allemaal doen. Eerst eten we een taartje dat Nienke (uiteraard op een mooi gestipt bordje) heeft klaargelegd. Werkbegeleider Bert is ook aangeschoven. Hij stelt zich voor en vertelt dat hij al sinds 1987 bij Scalabor werkt. Op zijn afdeling worden alle bestellingen verzonden van klanten die Scalabor heeft. Het begon ooit met vier á vijf klanten. Op dit moment ligt dit tussen de twintig en dertig klanten. Voor sommige klanten, zoals voor Stipstijl, worden het gehele jaar door bestellingen verwerkt. Er zijn ook klanten die bijvoorbeeld alleen kerstpakketten laten inpakken en versturen door Scalabor.

Ik hoor dat het belangrijk is dat medewerkers van Scalabor met vaste procedures werken en dat er een duidelijke werkinstructie is. Bert vertelt bevlogen over zijn werk. Hij zorgt ervoor dat de processen binnen zijn afdeling duidelijk zijn en hij evalueert dit doorlopend. Zijn doel is om medewerkers steeds beter taken zelf te kunnen laten doen.

Ontstaan van samenwerking

Nienke vertelt dat zij in 2018 met haar webshop begon. Eerst heel klein met een paar producten. Haar schoonzus Jacoline hielp haar. Zij maakte wat ruimte in haar huis vrij en pakte de bestellingen met liefde in en verstuurde het. De webshop groeide en groeide tot dit eigenlijk niet meer in het huis van Jacoline paste. Er was meer ruimte en capaciteit nodig. Via een contact bij Royal Talens kwam Nienke terecht bij Scalabor.

Bijzonder moment

En dan is het tijd dat Nienke het eerste boek van ‘Stippen. de kids editie’ aan Jakolien overhandigt. Natuurlijk mag een confettikanon niet ontbreken! Jakolien heeft nog geen stipervaring en gaat dit aan de hand van dit mooie nieuwe boek samen met haar dochters opdoen. Ze is helemaal geïnspireerd geraakt en kan bijna niet wachten om te beginnen.

Ook voor Nienke is dit een bijzonder moment, haar vierde boek! Na een lang proces van patronen bedenken, uitwerken, teksten schrijven en testen is het boek er nu echt. Nog een paar dagen voordat iedereen het boek kan kopen en ermee aan de slag kan gaan!

Het magazijn

Terug op de afdeling duiken Nienke en Jakolien de Stipstijl-schappen in en heb ik de tijd om daar rond te kijken en de medewerkers te spreken. Graag laten ze me zien wat ze doen en ze willen me alles vertellen. Wat gebeurt er nu eigenlijk wanneer je een bestelling plaatst in de webshop van Stipstijl? Martha staat vandaag aan het begin van dit proces. Op een beeldscherm ziet ze de bestellingen die zijn gedaan. Zij zorgt ervoor dat de goederen per bestelling worden gepakt en in een bakje komen.

Confetti op de werkvloer

Vandaag is het een speciale dag. Alle boeken van ‘Stippen. de kids editie’ die in de voorverkoop zijn verkocht, worden ingepakt en klaargemaakt voor verzending. Aan een lange tafel zitten Olga en haar twee collega’s, Jacqueline en Femke, tussen stapels boeken. Vandaag zullen zij al deze boeken van een vrolijk gestipt pakpapier voorzien. Als ik vraag of ze denken dat ze aan het einde van de dag alleen nog maar stipjes zien, antwoorden ze dat ze er altijd heel vrolijk van worden, de Stipstijl-kleurtjes en alle confetti!

Achter hun, aan een lange tafel, pakt Marco de ingepakte boeken in een brievenbusdoosje. Uiteraard doet hij er eerst confetti in voor hij de doosjes sluit. Martha controleert of de bestelling compleet is en plakt het adreslabel op de doos. Ondertussen stapelt een grote palet zich al mooi vol; alles is klaar om verstuurd te worden! Er is rust op de afdeling en mensen praten vrolijk met elkaar. Olga wil me ook graag nog even laten zien waar alle goederen van alle bedrijven staan opgeslagen. We lopen langs enorme schappen met de meest uitlopende producten. Olga weet precies waar ze alles kan vinden. Ze vertelt dat iedereen elke dag om 7 uur begint. Ze starten de werkdag met orders picken. Deze moeten elke dag voor 14.00 uur verpakt en verzendklaar zijn gemaakt. Daarna vullen ze alle schappen aan. De werkdag eindigt om 15.30 uur.

Het is mooi om te zien hoe alle collega’s met elkaar omgaan. Het valt me op dat er een fijne sfeer heerst. Er worden volop grapjes gemaakt en iedereen is trots op wat ze doen en leveren. Wanneer ik ’s middags Nienke nog even help met het inpakken van sjablonen en Nienke heel veel boeken signeert, komen Martha en Olga vragen of we even met hun naar een filmpje willen kijken. Ze hebben met professionele dansers een aantal workshopdagen gehad en samen een geweldige promotiefilm van Scalabor opgenomen. Ook hier spat het plezier vanaf. Het vat mooi samen wat ik gezien vandaag heb; een actief bedrijf waar veel verschillende mensen met veel kwaliteiten elke dag samenwerken met passie en plezier!

Ik wil Nienke, Bert, Olga, Martha en alle medewerkers van Scalabor bedanken voor het kijkje achter de schermen. Het was fantastisch.

Ik hoop dat als je een bestelling van Stipstijl ontvangt je een glimlach op je gezicht krijgt en denkt aan de liefde die Olga en haar collega’s erin gestopt hebben.

Over de gastblogger:

Januari 2018 zette ik, toen nog met houten stokjes, mijn eerste stipjes op een wit porseleinen bordje. Ik haakte al jaren en om de zoveel tijd had ik – en heb ik nog steeds – met drie gezellige creatieve vriendinnen een craftdate. We proberen dan altijd iets nieuws uit; zo verfden we wol, maakten we een kerstkrans en probeerden we punch-needling. In januari 2018 gingen we aan de slag met stokjes, porseleinverf en bordjes! Met wat basistips ‘deden we maar wat’. Als ik nu dat bordje bekijk is het niet mijn beste creatie, verre van, maar een nieuwe verslaving was geboren. Ik ging aan de slag met Nienke haar eerste boek ‘Stippen’ en nu heb ik dus al jaren het stipstijlvirus, een chronische aandoening kan ik wel zeggen, een heerlijk positief virus!

Na de geweldige foto’s en video’s op Instagram van Nienke haar eerste stipreis in Spanje besloot ik in 2019 ook mee te gaan op stipreis, dus in september 2019 stapte ik met een vriendin in het vliegtuig naar Spanje. Een onvergetelijke ervaring! We maakten nieuwe vriendinnen (en we gingen in 2021 én 2022 met z’n vieren opnieuw mee op stipreis), stipten een vaas, genoten van de zon en het heerlijke eten en hadden zoveel lol en gezelligheid.

Na deze fantastische tijd kreeg ik in 2019 de vraag van Nienke of ik voor haar zou willen gaan teststippen, want ze mocht nog een boek gaan maken! Ik werd hier natuurlijk dolenthousiast van en testte verschillende stipprojecten die je terug kunt vinden in het boek ‘Stippen en Kleur’. Sindsdien test ik regelmatig toffe dingen uit voor Nienke en ben ik heel blij dat ik op verschillende manieren een bijdrage mag leveren aan team Stiptijl. Voor mij is stippen pure ontspanning en positiviteit. Ik vind er de rust in die ik nodig heb naast het drukke leven met mijn gezin en werk. Stippen is in mijn ogen mindfullness voor creatievelingen! Het spelen met kleur en steeds nieuwe kleurcombinaties proberen op verschillende objecten vind ik heerlijk. Verf en stipspullen op tafel, podcast aan, een fijne olie in de diffuser, kopje thee erbij en stippen maar!

Heb je vragen voor mij dan kun je me mailen via info@stipstijl.nl of neem eens een kijkje op mijn Instagram: @meer_loes

Heb jij ook interesse om als gastblogger of -vlogger voor Stipstijl aan de slag te gaan?
Kijk dan hier voor meer informatie.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.