Auteursrecht bij stipworkshops

zo zit het! 

“Ik stip nu al een tijdje met veel plezier. Steeds vaker krijg ik de vraag of ik voor kleine groepjes mensen een stipworkshop wil geven. Nu wil ik even aan jou vragen of dit zomaar mag.”

Deze vraag ontvang ik regelmatig en ik ben er heel blij mee. Het #stipstijlvirus verspreidt zich steeds verder!

Misschien word jij ook weleens gevraagd om een stipworkshop te geven. Wees niet bang dat je iets verkeerd doet als je een workshop geeft. Superleuk juist. Geniet ervan!

Wel is het goed om je te beseffen dat je ook te maken hebt met copyright en dat er auteursrecht op o.a. patronen zit. Ik snap dat je niet alle details van auteursrecht weet en dat het niet iets is waar je bij stilstaat als je zo enthousiast over het stippen bent en een workshop wilt geven.

Veel is mogelijk. Graag geef ik je in deze blog uitleg.

Dit mag wel en dit mag niet

Het geven van stipworkshops is uiteraard toegestaan. Leuk juist als meer mensen het stippen ontdekken. Het is ook zo fijn en ontspannend om te doen.

Dit mag wel: Stipstijl noemen als inspiratiebron.
Dit mag niet: Je workshop een ‘Stipstijl workshop’ noemen.

Wel, maar niet zomaar:  Stipstijlpatronen gebruiken tijdens je workshop. Er zit auteursrecht op alle patronen, en ook foto’s en teksten. In de wet is het zo vastgelegd dat niemand zonder toestemming iets mag gebruiken dat door een ander is gemaakt.

Stipstijlpatronen gebruiken

Er zijn zeker wel mogelijkheden om Stipstijl stippatronen te gebruiken tijdens jouw workshop. Daarover maken we afspraken.

Er zijn twee opties:

1. Wat het meest gangbaar is, is dat we een licentie percentage afspreken over jouw inkomsten van de workshop. Dus een percentage over het bedrag dat jij vraagt voor de workshop. Ongeveer 10 -15% is gangbaar. Als je naast een Stipstijl patroon ook nog andere patronen gebruikt, dan is 10% redelijk. Is het Stipstijl patroon het enige dat je gebruikt, dan is 15% passend.

2. Je kan een licentie ook in één keer afkopen voor een bepaalde tijd. Dan maken we samen een inschatting voor bijvoorbeeld één of twee jaar. Dan kijken we hoeveel workshops je gaat geven, het aantal patronen dat je wilt gebruiken, hoeveel mensen zullen meedoen en welk bedrag je per deelnemer vraagt.

Voor beide opties geldt dat je als licentienemer het printpatroon zelf inkoopt, ook voor de deelnemers van de workshops. Het is dus niet toegestaan om kopieën te maken. De patronen en licentie dienen voor eigen gebruik, deze mogen niet gedeeld worden met andere ondernemers.

Een workshop geven met zelfbedachte patronen is uiteraard geen enkel probleem.

Workshops voor het goede doel

Goed om te weten: er zit een verschil tussen een workshop geven voor een goed doel en workshops geven waar je zelf geld mee verdient. Geef je stipworkshop voor een goed doel en wil je een Stipstijl patroon gebruiken? Neem dan even contact op.

Materiaal inkopen

Een deel van mijn producten zijn beschikbaar voor wederverkoop en/of verkrijgbaar voor B2B tarief.

Als je een Kvk nummer hebt en grotere aantallen materialen zoals Stipstijl stipstokjes, sjablonen en voorbedrukte kaarten wilt kopen, dan kan dat met korting vanaf 15 sets. Ook help ik je graag met Stipstijl promotiemateriaal. 

Wil je hier meer over weten? Stuur dan een bericht naar nienke@stipstijl.nl.

Andere relevante vragen over dit onderwerp.

Mag ik keramiek verkopen dat ik met jouw patroon gestipt heb?

Nee, dat mag niet. Op al mijn werk, dus ook patronen, berust auteursrecht. De patronen zijn gemaakt voor eigen gebruik en mogen niet verkocht worden op welke manier dan ook.

Mag ik de naam Stipstijl gewoon gebruiken?

Stipstijl is mijn merknaam. Net zoals de HEMA en Xenos een merk is, is Stipstijl dat ook. Het is officieel geregistreerd bij het BOIP.

Natuurlijk mag je verwijzen naar Stipstijl, leuk juist! Tag me dan @stipstijl zodat ik het ook kan zien. Het gebruik van de merknaam Stipstijl voor je eigen activiteiten en/of (commerciële) doeleinden is uiteraard niet oké.

Mocht je twijfelen over het gebruik van de hashtag #stipstijlvirus? Ik heb het juíst in het leven geroepen zodat je jouw stipwerk kan tonen. Natuurlijk hoop ik het liefst naar aanleiding van mijn workshop Stipstijl, aankoop in mijn webshop en/of mijn boeken.

Elke week laat ik werk met die hashtag zien en zet ik iemand #inthestiplight. Vooral blijven delen dus die mooie stipkunsten!

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.