Van blèh naar YIEHA – wat ik doe als ik me rot voel

Het liefst onder de dekens blijven liggen. Minder energie hebben. Niet lekker in je vel zitten. Kortom; een blèh-gevoel. Ik denk dat we allemaal wel periodes kennen waarin we dit hebben. Het afgelopen jaar wellicht meer dan anders. Ik ook.

Net als iedereen voel ik mij ook wel eens niet happy. In deze blog deel ik dingen die ik doe om door een Blèh-fase heen te komen, naast stippen natuurlijk. Dat is altijd fijn. Wellicht herken je jezelf erin en heb je er wat aan.

Spoiler; veel van deze dingen beginnen ook met een B.

First things first

Met deze blog wil ik als eerste duidelijk maken dat een blèh-gevoel hebben bij het leven hoort. Ten minste, dat is mijn ervaring. Zonder dalen, geen pieken. Als ik me niet happy voel, accepteer ik deze emotie eerst en schiet niet gelijk in de actie-modus om het te veranderen. Ik ben van mening dat het leven niet altijd YIEHA is of hoort te zijn.

Een blèh-gevoel is ook iets anders dan depressief zijn. De tips die ik hieronder deel, is mijn persoonlijke lijst van dingen die ik kan doen om mij beter te voelen. Heb je last van depressiviteit; houd vol en vertrouw erop #hetkomtgoed. Zoek professionele hulp, een luisterend oor of een schouder om tegen te leunen. Heb je niemand? Stuur mij gerust een mail.

Bed

Als ik uitgerust ben, zie ik het leven positiever. Vermoeidheid is voor mij een trigger om een blèh-gevoel te krijgen. Ik probeer er dus op te letten dat ik voldoende rust heb. Het lukt me echt niet altijd om om half 11, mijn streeftijd, onder de wol te liggen. Toch weet ik dat dat het beste is. Voel ik me blèh en helpen andere B’s van mijn lijst niet? Dan duik ik extra vroeg in bed en weet; morgen is er weer een dag.

Blote voeten

Als er iets is waar ik blij van word, is het op blote voeten lopen. Ook al vind ik mijn tenen zo ongeveer het lelijkst aan mijn lichaam; ik zie ze graag. Het liefst met mooi weer in het gras of met wit zand er tussen. Te warme voeten haat ik. Net als te koude.

Buiten

Weet ik het binnen even niet meer? Dan is het tijd om naar buiten te gaan. Ik voel me altijd anders als ik een frisse neus heb gehaald. Op werkdagen start ik het liefst met een wandeling; weer of geen weer. Waar mijn gedachten eerst nog alle kanten op vliegen. Worden ze rustiger en helderder bij elke stap die ik zet.

Bos / Beach

Mijn favoriete buitenplekken zijn toch wel het bos en het strand. Als kind reed ik veel paard in bosrijke gebieden en speelde ik graag bioloogje. Bomen knuffelen doe ik (nog) niet. Wie weet ooit eens. Het strand geeft mij een ultiem gevoel van vrijheid. Helaas is het niet om de hoek. Des te fijner als ik er wél kan uitwaaien.

Dé beste plek waar deze twee B’s samenkomen is, wat mij betreft, in Biscarrosse in Frankrijk. (Serieus, dat begint toevallig óók met een B!) Er is daar een simpele camperplaats in het dennenbos, aan de rand van de duinen. Wij wandelen zo vanuit ons mobiele huis naar de zee. Beter kan niet.

Bloemen

Vers en het liefst uit eigen moestuin. Al is het nog niet helemaal gelukt om een veld met semi-wilde bloemen te kweken, zoals je in van die bladen of op Instagram ziet. Slakken zijn mij te vaak voor. Gelukkig woon ik vlakbij de uiterwaarden waar ook geregeld mooie bloemen te plukken zijn. Ook ben ik vaste klant bij de bloemist om de hoek. Er staat bij ons altijd wel een mooie bos op tafel. Natuurlijk in een gestipte vaas.

Bidden

Hoewel ik nauwelijks iets deel over mijn geloofsleven (ik vind dat té persoonlijk en soms ook moeilijk), hoort dit wel in mijn lijstje thuis. Hoe uitdagend ik geloven geregeld vind; het is groter dan mijn twijfel, het geeft me hoop, rust en is mijn bron van liefde.

Box

Het is zó fijn om muziek of een podcast uit een box te horen. Oortjes of een head phone is ook geen punt natuurlijk. Maar ja, dat start niet met een B, hè? Muziek is erg belangrijk in mijn leven en mijn smaak loopt behoorlijk uiteen. Het is afhankelijk van mijn stemming en wat ik aan het doen ben.

Ik geniet ervan om uit mijn dak te gaan op flinke beats, zing in de auto hard (en vals) mee met bekende nummers op de radio en ben geregeld in tranen bij soft songs. In mijn boek Stippen. & kleur deel ik mijn favoriete artiesten en podcasts. Ben je benieuwd naar mijn stipmuziek? Op Spotify heb ik een afspeellijst gemaakt. Je vindt hem onder ‘Stipstijl songs’.

Bchocola

Als bovenstaande allemaal niet helpt (of wel) dan is er nog altijd een goed en groot stuk Bchocola. Er ligt altijd wel een Tony in de kast en ik bak geregeld ook zelf iets met het bruine goedje. Heb je mijn recept voor Millionaires Shortbread, zie foto hiernaast, wel eens geprobeerd? Je voelt je er ineens beter van.

Andere dingen die mij ook helpen zijn: een goede vriendin of mijn moeder Bellen, een warm Bad met Bubbels nemen of iets lekkers in de keuken Bakken. Een Boek lezen doe ik niet zo graag en vaak. Als ik dit doe, voel ik me wel Beter.

Reageren?

Laat je me weten als je iets aan deze blog hebt? Deel het gerust met anderen en/of stuur mij een bericht via Facebook, Instagram of e-mail.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.