Jaarlijkse JA-dag voor de kids

Het is een beetje off topic, toch gaat deze nieuwe blog, op veler verzoek, over de JA-dag. Eén dag in het jaar waarop onze kids Niel (10) en Fons (8) op bijna elke vraag JA als antwoord krijgen. Vorige week vertelde ik online over deze dag en kreeg er veel reacties op en vragen over.

Zo’n drie jaar geleden hebben we deze dag voor het eerst gehouden. In eerste instantie als experiment met de gedachte; “Wat gebeurt er als de kinderen de hele dag mogen doen wat ze zelf willen?” Dat leek ons wel leerzaam als ouders zijnde. Aan het eind van die dag besloten we er een traditie van te maken. Wel noteerden we geleerde lessen voor de volgende keer.

In deze blog lees je hoe onze derde editie verliep, welke vragen er gesteld werden en hoe de nee-vouchers werden ingezet. Ook deel ik wat tips voor als je zelf een JA-dag wilt houden.

Na de eerste JA-dag waren we, om eerlijk te bekennen, aan het eind iets teleurgesteld. Wij dachten, Niel en Fons gaan vragen om een dagje naar de Efteling of iets anders heel bijzonders. Maar nee. Onze jongens hebben die dag zo’n 10 uur naar een schermpje gekeken, terwijl het ene naar het andere snoepje in hun mond verdween. Voor ons was deze dag eigenlijk heel rustig maar ook saai. Waarschijnlijk hadden Niel en Fons geen idee wat er eigenlijk allemaal mogelijk is. Geleerde les; geef de kids wat suggesties om op de JA-dag te doen. En stimuleer om erop uit te gaan.

Ons doel van de JA-dag is vooral dat de jongens later iets leuks hebben om op terug te kijken. Daarbij geeft de JA-dag veel onderwerpen om over te praten. We hopen natuurlijk dat ze er wat van leren, want er komt een moment dat ze elke dag alles zelf mogen bepalen. Een JA-dag helpt onze kinderen om keuzes te maken en gevolgen te zien van hun acties.  Ja, natuurlijk moeten wij tijdens de JA-dag even slikken bij al het snoep dat ze eten. Maar we zien elke editie een ontwikkeling. Dit jaar werd er naast 3 zakken snoep, een doosje tomaten en een komkommer ook een tros bananen gekocht! Dat laatste is winst ten opzichte van vorig jaar, yieha.

JA-dag 2020

Ons budget was 20 euro. Hiervan moesten Niel en Fons ook voor een lunch voor 4 personen zorgen (het resultaat zie je op de foto hiernaast) en tijdens het uitje trakteren. Het avondeten betaalden wij en daar hadden we geen limiet voor bedacht. We hadden een bon voor een gratis dagje uit en hebben aan Niel en Fons voorgesteld om dit op de JA-dag te gebruiken. Zij kozen Apenheul.  De volgende JA-dag bepalen we een budget voor de hele dag.

Remco en ik hadden drie vouchers voor een ‘nee’ en Remco had een troef achter de hand. Hij nam de oplaadkabel van de tablet mee, voor het geval deze leeg zou raken. Wil je het snoertje? Dan mogen wij een extra nee.

Om 8.30 uur > kids wakker > gelijk op tablet. Remco bood fruit en yoghurt aan als ontbijt, waarop JA werd geantwoord. Een gezonde bodem werd gelegd. Wel werden er gelijk een paar strikvragen gesteld om de nee-vouchers zo gauw mogelijk kwijt te raken. Zoals Mam, vind je mij stom? (natuurlijk niet!)

10.30 uur > aankleden en klaarmaken voor vertrek.

11.00 uur > richting Apenheul > eerste snoepje gaat naar binnen. De auto had problemen en de camper stond nog voor de deur. We hebben er gelijk een overnachting aan gekoppeld. Mogen we tijdens het rijden op een tablet? (ja)

12.30 uur > picknick met appelflappen, ice-tea en 7-up, tomaten, stokbrood met brie en meer snoep. Mag ik boeren laten? (ja).

14.00 uur > Apenheul > Wij genieten ook van dit mooie park. Naast apen kijken en verstoppertje spelen, was er nog een extra challenge. Kom je het parcours in één keer over zonder de grond te raken? Dan een extra nee voor ons / extra euro voor Niel en Fons (zie foto hiernaast). Zij wilden graag een duurder ijsje maar hadden net niet genoeg geld. Geen van ons won de challenge. 

Voordeel van Apenheul; op veel plekken is eten niet toegestaan. De snoepzak blijft dus vaker dicht. Van het resterende budget werden 3 ijsjes gekocht. Geld voor een 4e was op – Remco en ik hebben gedeeld. 20 cent werd op eigen initiatief gedoneerd aan een goed doel.

17.30 uur > relaxen in de camper en besluiten wat we met avondeten doen. Mag ik een liedje luisteren op je telefoon? (ja)

18.30 uur > bij Pannenkoekenrestaurant. Niel en Fons zitten na bord eten vol en om een toetje werd niet gevraagd. Ze blijven gewoon netjes aan tafel zitten en spelen een kaartspelletje.

21.00 uur > aankomst op camperplaats bij boerderij. Kaartspelletjes gespeeld met chips en icetea. Wil je op mijn rug kriebelen? (ja)

23.15 uur > Remco en ik gaan naar bed. Mogen wij nog met een tablet op bed een spelletje doen? (ja).

23.20 uur > bij Fons is de tablet leeg en hij valt gauw in slaap. Niel volgt 5 minuten later. De kids slapen tot volgende dag 9 uur. Dit is er nog over: 1,5 zak snoep, halve fles ice tea, 2/3 zak chips en 4 tomaten.

Waar wij ‘Nee’ op hebben geantwoord:

1. Willen jullie onze kamer opruimen? Dit behoorde tot de strikvraag die vooraf bedacht was en gelijk in de ochtend gesteld werd. Slimmerds.

2. Mogen we naar een wokrestaurant? We houden hier écht niet van. Niel en Fons kozen daarna voor een pannenkoekenrestaurant. 

3. Wil je een snoepje van mij? Na tig snoepjes floepte deze nee eruit. Daarna afgesproken dat wij zelf bepalen wat wij eten en drinken en dit niet meedoet met de JA-dag.

4. Wil je nog één keer verstoppertje met ons doen? Deze bonus nee werd ingezet om nog meer transpiratie te voorkomen. Bovendien was het bijna sluitingstijd bij Apenheul.

Vragen die ook de revue passeerden:

Mag ik in mijn onesie naar het restaurant? (neutraal antwoord. Dat mag maar houd er rekening mee dat de onesie vies kan worden en dat gasten/personeel wellicht reageren op wat je aan hebt.)

Wil je aan mijn vinger trekken? Wij weten wat dan volgt: een scheetje. Gelukkig werd deze vraag in privé setting gesteld.

Mogen we een spel downloaden? Alleen als het geen Fortnite of zo is, en je het spel écht graag wilt spelen.

Vind je de ja-dag leuk? Super leuk! En dat menen we écht.

Lust je wormen? Strikvraag voor mij in de ochtend. Ik heb maar JA geantwoord, terwijl ik gruwel van die diertjes.

Vraag die op de dag voorafgaand op de ja-dag gesteld werd: Mogen we ook s’ nachts om 2 uur opstaan en met de JA-dag beginnen? Ja dat mag, maar weet dan wel dat je dan waarschijnlijk super moe en chagrijnig bent. Grote kans dat je deze dag leuker vindt als je uitgerust bent.

Dit is de top 3 van de JA-dag

Niel: Apenheul, tot laat kaarten en samen zijn.

Fons: Apenheul, samen spelletjes spelen en vaak op tablet.

Remco: samen erop uit zijn, verstoppertje spelen en kaarten

Nienke: samen erop uit zijn, in de camper slapen en buiten lunchen

Mijn tips voor het organiseren van een JA-dag:

 

  • De JA-dag hoort vooral een feest voor kinderen te zijn. Neem deze dag niet té serieus en maak het niet te zwaar. Geniet van de grappige situaties en laat je verrassen door onverwachte vragen.

     

  • Kijk wat passend is voor de leeftijd en karakter van kinderen.

     

  • Zet (ruime) kaders voor de dag. Bij ons blijven basis normen en waarden gelden; zoals mensen, dieren, natuur en dingen niet pijn doen/beschadigen. Maar ook geen cola en red-bull drinken.

     

  • Stel een budget vast en spreek af wat er wel/niet gekocht mag worden.

     

  • Geef bij lastige vragen neutraal antwoord zonder oordeel. Leg uit wat je mening is of wat gevolgen van een actie kunnen zijn. Laat het kind zelf bepalen wat juist/gewenst/prettig is.

     

  • Zijn je ‘nee-vouchers’ op? Bedenk vooraf ruilwaar en zet dit als troef in.
  • Zorg dat je ná de JA-dag geen plannen hebt, zodat iedereen kan uitslapen en kan bijkomen. Bij ons is ‘the day after’ dan veel relaxen, extra gezond eten en lekker vroeg naar bed.

Vind je mijn blog leuk / heb je iets aan mijn tips?

Laat het weten in mijn berichten op social media. Like, reageer, tag en/of stuur door. Ik weet dan dat dit soort berichten gewaardeerd worden.

Ben je op zoek naar de fijnste stipmaterialen voor het mooiste resultaat?
Vind D.I.Y. boxen, keramiek, handige tools, porseleinverf, patronen en kado’s in mijn webshop!

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.