op werkdagen vóór 14:30 uur besteld, dezelfde dag verzonden    •    niet goed, geld terug    •    gratis verzending NL vanaf € 60 (BE en DE vanaf € 65)

Hoe maak ik stippatronen op hout?

De 9 beste tips en inspiratie

Weet je wat zo leuk is aan stippen? Het kan op allerlei ondergronden! Zoals je misschien weet heb ik zelf een voorliefde voor keramiek en porselein. De techniek die ik uitleg en de materialen die ik verkoop, kan je op allerlei materialen toepassen van aardewerk tot papier, van glas tot textiel en ook hout. 

Over het laatste materiaal gaat deze blog. Want, stippen op hout werkt iets anders dan op bijvoorbeeld keramiek.

Mijn kennis deel ik graag met je. Hieronder krijg je handige tips voor het maken van stippatronen op hout.

1. Zorg voor goed materiaal als je stipt op hout

Als je gaat stippen op hout dan werkt het het fijnst met goed materiaal. Hieronder vind je een lijstje van materialen die ik onmisbaar vind. Je hebt niet veel nodig om mooie stippatronen te maken op hout en hoeft niet veel geld uit te geven. Je kunt prima low budget stippen. Deze materialen vind ik onmisbaar:

Verf – zie tip 2.
Stipstokjes – zie tip 4.
Mengpalet – Een schotel of kartonnen bordje kan ook, maar het fijnst vind ik een kunststof variant met verschillende vakjes.
Verfstrijker – Zodat je verf egaal kunt mengen en kleine hoeveelheden eenvoudig uit een potje krijgt.
Bewaarflesjes – Zoveel als je wilt. Ideaal om je favoriete mengkleuren lang te bewaren.

Via de links in deze blog kan je de benodige items los bestellen. In mijn webshop vind je ook complete stippakketten. Super handig; dan heb je alles in één keer in huis. Er zijn vier varianten; minimal, medium en large. Daarnaast is er ook een materialenpakket, dat bevat alles van het large pakket maar dan zonder porseleinverf. Ook is er een compleet pakket speciaal voor kinderen.

Als je twijfelt of je stippen leuk vindt, het gewoon eens wilt testen en niet veel geld wilt uitgeven, dan kan je prima starten met het minimal pakket. Het large stippakket is het populairst en wordt het meeste besteld. Dit meest complete pakket bevat alle fijne materialen die je nodig hebt om te starten, zoals een mooie uitgebreide set porseleinverf, mengpalet, sjablonen en een uitgebreide set stipstokjes én het heeft de meeste voordeel. 

2. Kies je verf

Er zijn diverse soorten verf te koop die geschikt zijn om te gebruiken als je op hout gaat stippen. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. Het is natuurlijk aan jou om te ontdekken welke jíj het mooist en fijnst vindt.

Voor de hand ligt natuurlijk om acrylverf te gebruiken. Bekende merken zijn bijvoorbeeld Panduro Hobbylack en Deco-art Americana. Panduro Hobbylack gloss is te koop in mijn webshop. De verf is erg prettig in gebruik, het is dekkend en heeft een fijne vloeibaarheid. Ook belangrijk; het is in veel mooie kleuren verkrijgbaar.

Acrylverf heeft een mattere uitstraling dan porseleinverf. Gebruik je acrylverf, dan kan het zijn dat er een beetje een bobbel op de stip ontstaat, afhankelijk van de dikte van de verf. Je kunt het iets verdunnen met water, maar wees voorzichtig en voorkom dat het té dun wordt.

Het klinkt misschien wat vreemd, maar je kan ook porseleinverf gebruiken als je op hout gaat stippen. Dat doe ik eigenlijk bijna altijd. Mijn reden: ik houd ervan als de verf vlak op droogt. 

Bekende merken porseleinverf zijn; Pébéo Porcelain, Kreul en Marabu. In mijn boeken vertel ik uitgebreid over die eigenschappen. Ik stip zelf graag met dekkende verfsoorten van Pébéo Porcelain. Die vind je ook (met bijna 50 kleuren!) in mijn webshop.

Is jouw verf wat doorschijnend? Meng het dan met een klein beetje 43 Ivory (gebroken wit). Deze verf is wat dikker en dekt goed. Door het te mengen met je transparantere verf wordt de mengkleur een stuk egaler bij het stippen. Uiteraard wordt je kleur ook iets lichter dan het origineel.

Ecoline, inkt en waterverf zijn minder geschikt om te gebruiken als je hout gaat stippen. Doordat ze dunner zijn, kunnen de stippen doorlopen.

3. Hout look of een kleurtje?

Er zijn allerlei dagelijkse gebruiksvoorwerpen van hout waaruit je kan kiezen. Ga je een spaarpot stippen, een dienblad, theedoos, sleutelhanger, kandelaar of misschien een onderzetter? De mogelijkheden zijn eindeloos! In veel gevallen zal je blank onbehandeld hout voor je hebben. Je hebt dus gelijk de keuze: wil je de natuurlijke hout look behouden? Of wil je het hout een kleurtje geven?

Stip je direct op onbehandeld hout, dan zijn de stippen niet/nauwelijks te corrigeren. De kleurpigment trekt vrijwel direct in het hout. Dat geeft dus een stukje extra spanning aan het stippen.

Hout is natuurlijk minder glad dan papier of keramiek. Er kunnen wat nerven in zitten. Dit kan een mooi en speels effect geven. Het kan ook je stippen iets vervormen. Wil je het hout gladder, dan kan je het voor gebruik licht opschuren en/of een basislaag verf geven. Hoe meer basislagen je aanbrengt, hoe gladder het hout wordt. Gebruik je MDF, dan zal je merken dat dit een flinke zuigende werking heeft met verf. Gebruik hiervoor zeker twee lagen, voordat je start met stippen.

Ook als je blank hout gaat stippen en de natural look wilt behouden, raad ik je aan om eerst met een zachte kwast een dun beschermlaagje aan te brengen met een vernis, Mod Podge of Glossy Medium van Pébéo. Dit kan je ook doen nadat je klaar bent met stippen.

Een vernislaag geeft je stipwerk een mooie glans en bescherming. Ook voorkom je dat kleurpigment direct in het hout trekt. Hierdoor kan je dus eventuele correcties nog maken.

Wil je het hout een kleurtje geven? Doe dit dan met een acrylverf. Dit dekt beter dan porseleinverf. Je kan daarna prima met een porseleinverf op de acrylverf stippen.

4. Zo maak je ronde stippen op hout

Dé wondertools om mooie stippen op hout te zetten zijn stokjes. Satéprikkers, mikadostokjes, plantenhouders, chopsticks, potloden, honingstokjes, spijkers, de achterkanten van kwasten. Noem het maar op, alles wat rond en vlak is, is bruikbaar om te stippen.

Het fijnst is om in ieder geval een set van verschillende maten stokjes te hebben met een diameter van Ø0.5 mm tot Ø12 mm.

TIP: in mijn webshop vind je duurzame stipstokjes van kunststof. Ze zijn van hoge kwaliteit, geven perfecte stippen en zijn eenvoudig schoon te maken.

De stippen worden iets groter dan het stokje. Constante druk en hoeveelheid verf, geven gelijkmatige ronde stippen. Je verf komt dus iets onder het stokje uit.

5. Patroon kiezen

Op hout kan je allerlei patronen stippen. Patronen ontstaan door kleuren en motieven te herhalen. Krachtige patronen zijn vormen die eenvoudig te herkennen zijn. Herhaling kun je eenvoudig bereiken door je kleurgebruik. Laat je hoofdkleur op een aantal prominente plekken in het patroon terugkomen voor meer balans en herkenning.

Stip je voor het eerst? Begin met de basis en kies niet direct het moeilijkste voorwerp of het meest uitdagende patroon uit. Begin met kleine simpele patronen die je op vlakke voorwerpen stipt, zoals bijvoorbeeld een onderzetter of sleutelhanger. In no-time heb je dan al iets moois gemaakt.

Werk ook met kleuren die je een fijn gevoel geven. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk als je een nieuwe creatieve hobby gaat starten!

Protip: kijk voordat je gaat starten met stippen hoe eventuele nerven op het hout lopen en hoe je dan het beste het patroon erop kan maken.

Hieronder zie je houten items gestipt door anderen en mijzelf. In veel gevallen zijn bestaande Stipstijl patronen gebruikt. Soms ook een deel van het patroon. Herken je patroon Beau Blom in de vogelhuisjes? Of een deel van patroon Toffe Theepot in de onderzetters die Karin stipte? Op de platte kandelaren die Esther en Marloes stipte, is een deel van patroon Trio Dots gebruikt. Kijk ook eens in het boek Stippen. de kids editie. Daarin vind je twee patronen voor een sleutelhanger, een spaarpot en een cadeaudoosje. Dit geeft je vast inspiratie!

6. Dippen en stippen

Dip het stokje in de verf, zet je stippen rustig op hun plek. Zorg dat het stokje op de ondergrond rust en haal het stokje weer omhoog. Op hout is het door de nerven extra belangrijk een ruime hoeveelheid verf op je stokje te doen, zeker niet te weinig.

7. Zorg goed voor je verf

Hoe verleidelijk het ook is, stip niet te lang/vaak vanuit de deksel. Als je dit veel doet, gaat de kwaliteit van de verf verloren. De verf wordt dan (te) dik, het stipt minder prettig en de stippen drogen minder mooi op. Er kunnen zelfs wat scheurtjes in de verf ontstaan.

Wil je een paar stippen zetten? Dan kan je best even uit de deksel stippen, maar dek het dan af met bijvoorbeeld een schone andere deksel. Weet dat je de conditie van de verf het beste houdt, als je een beetje verf met een verfstrijker uit het potje haalt en het potje zo snel mogelijk weer sluit.

8. Laat de verf drogen

Neem de tijd en zorg dat de verf droog is, voordat je je basisstippen gaat verbinden en/of verdiepingsstippen zet. Zo voorkom je dat de verf in elkaar doorloopt.

9. Leer en lach om eventuele missers

Ik heb veel geleerd door tijdens het stippen mijn stappen steeds te fotograferen en die te bekijken. Je bekijkt je werk dan met andere ogen. Zie je een misser? Lach erom en ervaar dat niet als falen. Besef juist dat daar de beste lessen in zitten. Van creatief bezig zijn leer je mild te zijn voor jezelf. #hetkomtgoed.

BONUSTIP

Iedereen leert anders. De één gaat gewoon aan de slag en ziet wel hoe het loopt. De ander verdiept zich eerst grondig. Zo ook met stippen; je kunt op verschillende manieren starten. Ik hoop dat je veel hebt aan deze blog. Wil je meer tips over materialen en techniek? Neem dan een kijkje in mijn boeken.

In mijn eerste boek Stippen. staat alles wat je nodig hebt, leer je uitgebreid zelf stippatronen ontwerpen en kan je 12 patronen stap-voor-stap volgen. Wil je meer weten over kleur, verf mengen en het vinden van je eigen stijl? Bekijk dan Stippen. & kleur. Dit boek helpt je, ook als je nog geen stipervaring hebt. Er staan veel handige nieuwe stiptips, leuke opdrachten en mooie patronen in. 

Nieuw: Stippen. de Kids editie. Voor iedereen vanaf 8 jaar die patronen wilt  krijgen voor leuke hebbedingetjes, handige items voor school en alles voor een puntgaaf feestje. De boeken versterken elkaar, allen op hun eigen en praktische manier.

In het Stippen. d.i.y. inspiratieschrift kan je eindeloos oefenen, nieuwe patronen stippen en inspiratie verzamelen. Je zult zien dat dit schrift je verder helpt, of je nu een ervaren stipper bent of nog niet eerder hebt gestipt. 

Wil je liever samen met mij stippen en thuis in je eigen tempo de techniek onder de knie krijgen?Volg dan de online basiscursus. Nu tijdelijk met korting!

Deze houten items vind je nu in de Stipstijlshop!

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.