FAQ – antwoord op veelgestelde vragen

 

Hieronder vind je antwoord op veelgestelde vragen, onderverdeeld per categorie.

Heb je een vraag over de online basiscursus Stipstijl? Bekijk dan deze pagina

Heb je een vraag over verzenden / retourneren? Bekijk dan deze pagina.

Op deze pagina vind je mijn beste stiptips. 

Materialen

Is elk keramiek te gebruiken?
Bijna alle keramiek is geschikt om te stippen. Geglazuurd aardewerk is het prettigst, dan kun je verf makkelijker verwijderen. Zorg ervoor dat de keramiek niet geverfd is, je het kunt afbakken en dat er geen haarscheurtjes in zitten.

Naast kringloopwinkels en mijn webshop, kun je ook geschikte keramiek vinden bij andere winkels, zoals HEMA, Xenos en Blokker. Ik ben ook fan van Dille & Kamille; daar hebben ze veel keuze in mooie witte keramiek. Bij kringloopwinkels vind je vaak prachtige borden, vazen en theepotten voor een prikkie. Ideaal (en duurzaam) dus om een unieke stipcollectie te scoren!

Twijfel je of de keramiek die je hebt geschikt is? Test het gewoon even door het voorwerp te bakken voordat je gaat stippen.

Waar maak je ronde stippen mee?
Dé wondertools om mooie stippen te zetten zijn stokjes. Satéprikkers, mikadostokjes, plantenhouders, chopsticks, potloden, honingstokjes, de achterkanten van kwasten. Noem het maar op, alles wat rond en vlak is, is bruikbaar om te stippen. Embossingpennen (of dotting tools voor nail art) zijn handig om ministippen mee te zetten.
Het fijnst is om in ieder geval een set van verschillende maten stokjes te hebben met een diameter van 0,5 mm tot 12 mm. Tip; in mijn webshop vind je naast houten sets ook duurzame stipstokjes van kunststof. Ze zijn van hoge kwaliteit, zijn eenvoudig schoon te maken en geven perfecte stippen.
Waar vind ik stokjes?

In mijn webshop vind je mooie stipstokjes, zowel hout als kunststof, in de maten die ik voor de patronen in mijn boeken gebruik. Uiteraard kan je ook zelf op jacht gaan bij de toko, bouwmarkt, supermarkt en taartenwinkel.

Hoe maak ik kunststof Stipstijl stokjes schoon?
De kunststof Stipstijl stipstokjes zijn gemaakt van hoge kwaliteit kunststof en duurzaam in gebruik. Je kan ze eenvoudig schoonmaken met warm water en een schuursponsje. Wat ook goed werkt is met wat alcohol (voor paar euro verkrijgbaar bij apotheek) op een microvezel doekje over het stokje wrijven. Doe dit altijd nadat je klaar bent met stippen en je stokjes blijven als nieuw. 
Hoe krijg je je cirkels zo rond?
De basis van een stipstijlpatroon maak ik met behulp van sjablonen. Sjablonen kan je eenvoudig zelf maken met ronde voorwerpen op papier of met een passer. Om je sjablonen perfect rond te krijgen, kun je ook een ponsapparaat (een soort grote perforator) gebruiken.
Je vindt in mijn webshop exclusief voor Stipstijl ontwikkelde duurzame sjablonen in veel verschillende maten, zoals ook in mijn boeken gebruikt. Net zo gemakkelijk! Ze zijn gemaakt van papier met een laminaat laagje en hebben hulplijnen om stippen gelijkmatig te verdelen.
Ik heb een vraag over stippen op papier

Over de do’s en dont’s over het stippen op papier schreef ik dit uitgebreide blogbericht met 12 tips over het stippen op de papieren Stipstijl goodies.

Verf

Welke verf gebruik jij voor keramiek?

Om aardewerk te beschilderen heb je speciale verf nodig. Ik werk veelal met geglazuurde keramiek en er zijn diverse soorten verf te koop die daarvoor geschikt zijn. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. Aan jou welke jíj het mooist en prettigst vindt.

Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. De (eenvoudige) afbakinstructies krijg je bij je bestelling en is ook te vinden op deze pagina.

De verf die ik adviseer is Pébèo Porcelaine 150. Het is eenvoudig in gebruik, heeft een mooie hoogglans en een fijn kleurenpalet. In deze blog lees je tips over het gebruik van deze verf. Ik werk ook nog veel met dekkende verf van Amsterdam Porcelain van Royal Talens. De producent is sinds 2021 helaas gestopt met het maken van deze verf.

Weet, je hebt niet veel verf nodig én je kunt kleuren eenvoudig onderling mengen en zo weer nieuwe kleuren maken. Meer daarover ontdek je in mijn boek Stippen. & kleur. Daarin staan ook veel patronen die je stap-voor-stap kunt volgen.

Kan ik verschillende merken door elkaar gebruiken?

Dat verschilt per merk. Elke verf heeft eigen bakinstructies en het is natuurlijk het beste om die goed op te volgen, tenzij je de keramiek niet in de oven doet natuurlijk. Kreul heeft een totaal afwijkende bakinstructie. Die zou ik niet gauw mengen met andere merken, maar ik heb niets bijzonders gemerkt als ik Pebeo en Amsterdam Porcelain combineer. De keramiek bak ik dan wel op de laagst aangegeven temperatuur (= 150 graden Celsius en de langst aangegeven baktijd (= 45 minuten).

Is de verf geschikt voor ongeglazuurd keramiek?

Ja, dat kan. Wel adviseer ik om ongeglazuurd keramiek eerst goed te beschermen met een kleurloze transparante verf en filler. Dit om absorptie van de verf in de poreuze ondergrond te verminderen.

Mijn verf is dik geworden. Kan ik water gebruiken om verf te verdunnen?

Wat vervelend als verf wat dik is geworden. Dat kan gebeuren als het potje lang openstaat en zo in aanraking komt met lucht. Ik haal zelf verf altijd met een verfstrijker uit de deksel, waar ik eerst verf tegenaan heb geschud. Zo kan ik een kleine hoeveelheid pakken en de deksel gelijk weer op het potje doen.

Te dik geworden porseleinverf kan je beter niet verdunnen met water. Dan haal je de samenstelling en verhoudingen van grondstoffen uit elkaar en dat komt de verf niet ten goede. Het vermindert de lichtechtheid van de kleur en de bestendigheid tegen water.

Kijk of je de dikke verf nog iets kan oppeppen door het in een kleine hoeveel op een mengpalet te doen. Meng het dan met een klein beetje Medium of Thinner van Pébéo, afhankelijk van de hoogte van het pigment of de dikte van de verf.

Het stipt prettiger als de verf een yoghurt-dikte heeft. De stippen worden dan ook mooier.

Hoe maak je nuances of zorg je voor steeds dezelfde verhoudingen als je verf mengt?

Deze vraag wordt vaak aan me gesteld. Daarom heb ik een handige kleurenkaart gemaakt waarop je eenvoudig kunt zien hoe je kleuren lichter en donkerder kunt maken. Je vindt het in mijn shop. In mijn boek Stippen. & kleur vertel ik alles over kleur, kleurcombinaties en hoe je verf mengt.

De techniek die ik gebruik om constant dezelfde nuance te krijgen is als volgt. Bijvoorbeeld voor de verhouding 4:3 om een kleur lichter te maken, vul ik twee keer een verfstrijker tot 1 cm met verf (basis) en strijk het op een mengpalet. Daarna vul ik 1,5 keer een verfstrijker tot 1 cm met wit en dat meng ik door de basis.

Voor de verhouding 32:1 om een kleur donkerder te maken, vul ik twee keer een verfstrijker tot 1 cm met verf (basis) en strijk het op een mengpalet. Daarna vul ik een mini puntje van een verfstrijker tot ca 3 millimeter met zwart en meng dat door de basis.

Voor meer verf houd je dezelfde verhoudingen aan. Gemengde verf kan je lang goed houden in mijn bewaarflesjes. Er zijn ook handige maatstickers voor op de flesjes, zodat je verf nauwkeurig kunt mengen.

Hoe zie je dat de verf droog is?

De verf is droog als hij vlakker en donkerder van kleur is. Dekkende verf wordt matter. Laat de verf op natuurlijke wijze drogen zodat het water de tijd heeft om langzaam uit de verf te verdampen.

Ik heb scheurtjes in mijn verf. Hoe komt dit?
Scheurtjes in porseleinverf ontstaan vaak als de verf te dik is en te veel is ingedroogd. Tijdens het afbakken zal dit niet veranderen. Kan het zijn dat je tijdens het stippen het potje open laat staan? Ik weet dat aardig wat mensen lang/vaak vanuit de deksel stippen. Als je dit veel doet, gaat de kwaliteit van de verf verloren. Let er dus op dat je potjes zsm sluit en haal een kleine hoeveelheid verf met een verfstrijker uit het potje. Een (normale) yoghurt structuur vind ik het fijnst om mee te stippen.

Als verf wat dikker is geworden, gebruik ik vaak nummer 124 een kleurloze transparante verf. Die voeg ik met een verfstrijker iets toe op mijn mengpalet en/of in een bewaarflesje met gemengde verf. Daarmee voorkom je ook eventuele barstjes. Ik ben er echt fan van; de verf wordt wat soepeler, het stipt prettiger en het droogt mooier op. Je kunt ook Liquitex of een andere medium gebruiken.

Er ontstaan bobbels in mijn verf. Hoe kan dit?

Vervelend als dit gebeurt! Het kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de verf te dik geworden, zit er lucht in je stippen, is er stof ingekomen of stond toch de oven te hoog? Ook als de verf niet goed droog is voordat je het in de oven stopt kan hij tijdens het afbakken gaan bobbelen of barsten. Laat de verf daarom goed uitharden. Hoe meer verf en lagen, hoe langer de uithardtijd. Ik wacht zelf een dag of soms nog langer met afbakken om er zeker van te zijn dat alles uitgehard is. Gebruik niet meer dan drie lagen verf en laat de verf ook tussen de lagen door goed drogen. Minimaal 12 uur is ideaal.

Als de verf droogt, krijg mijn stip een putje / deukje in het midden. Hoe kan ik dit oplossen?

Het kan soms gebeuren dat er een klein putje of deukje in de verf ontstaat. Ik kan geen oorzaak achterhalen. Vaak zet ik er nog een verdiepingsstip op, dan zie je het nauwelijks. Let er wel op dat je niet te veel verf / te veel lagen op elkaar gebruikt.

Welk verf gebruik je voor papier?

Over de do’s en dont’s over het stippen op papier schreef ik dit uitgebreide blogbericht met 12 tips over het stippen op de papieren Stipstijl goodies.

Welke verf is geschikt voor hout / textiel / leer (of andere ondergrond)?

Wat ontzettend leuk dat je de stiptechniek wilt toepassen op andere ondergronden!

De techniek is op allerlei manieren te gebruiken. Zo zijn er mensen die bijvoorbeeld stippen op steen, hout, textiel, leer, papier en metaal. De porseleinverf doet het verrassend goed op veel van deze ondergronden. Soms wordt er natuurlijk wel een andere verf gebruikt, dat is afhankelijk van de ondergrond. Ik ben nog geen expert in welke verf het beste is voor jouw toepassing. Mocht je vastlopen, dan kunnen mensen in een hobbyspeciaalzaak je wellicht goed adviseren welke verf geschikt is voor jouw toepassing.

Afbakken

Hoe bak ik mijn stipkunst af?

Volg altijd het bakvoorschrift van de verffabrikant. In principe bak je je keramiek na het stippen af in een huishoudoven. Dan fixeer je de verf op de keramiek. Het is niet per se nodig. Past je voorwerp bijvoorbeeld niet in de oven? Zorg dan dat de verf niet in contact komt met water.

  • Laat de verf minimaal 24 uur drogen voordat je het afbakt.
  • Zet de keramiek in een koude oven, eventueel op aluminiumfolie (dit om te voorkomen dat er eventueel pizzarestjes meegebakken worden. Je kent het vast wel.)
  • Laat de oven op temperatuur komen. De keramiek verwarmt dus mee met de oven.
  • Voor Amsterdam Porcelain: 45 minuten bakken op 150 °C. Voor heteluchtovens: 135 °C aanhouden. Voor Pébèo Porcelaine: 35 minuten bakken op 150 °C – 160 °C. Let er altijd op dat de oven niet op grillstand staat en gebruik een oventhermometer voor de nauwkeurigheid.
  • Laat de keramiek helemaal afkoelen in de oven. Als je het werkstuk ’s avonds afbakt, kan je het de volgende ochtend koud uit de oven halen en de oven weer gebruiken om verse broodjes af te bakken.
  • Afhankelijk van de bakinstructies kan je verschillende merken porseleinverf tegelijkertijd gebruiken. Zo ligt de baktemperatuur en duur van Pébéo en Amsterdam Deco dicht bij elkaar. Ik merk niets bijzonders als ze gecombineerd worden. Ik houd altijd de laagste temperatuur aan en verleng de duur van het bakken iets.

Lees hier meer over mijn beste afbaktips.

Mijn verf komt met bubbels uit de oven. Hoe komt dit?

Erg vervelend als dit gebeurt! Het kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heeft de ondergrond van de keramiek een coatinglaag, was de verf niet goed gedroogd of stond de oven te warm. Gebruik niet meer dan drie lagen, zorg dat de verf tussendoor en voor het afbakken goed kan drogen. En check uiteraard de temperatuur met een oventhermometer.

Is de verf na het afbakken krasvast?

De houdbaarheid verschilt iets per merk. Je bakt geglazuurd keramiek op een vrij lage temperatuur af. Ik raad het af om met scherpe voorwerpen tegen de verf te komen. Zie het meer als decoratief item dan een dagelijks gebruiksvoorwerp dat je intensief gebruikt.

Kan ik gestipt keramiek in de vaatwasser zetten?
Je bakt de verf op een relatief lage temperatuur in een huishoudoven. Hoewel de verf dan gefixeerd is op de keramiek en watervast is, raad ik aan om het met de hand af te wassen. Dan heb je het langst plezier ervan.

Er zijn wel mensen die hun stipkunst in hun vaatwasser zetten en dan ontdekken dat in de loop van de tijd hier en daar stippen verdwijnen. Sommigen vinden dat ook geen punt. Ze zien het als reden om weer iets nieuws te stippen 🙂

Andere vragen

Ik wil graag starten met stippen. Hoe kan ik het beste beginnen?

Wat onwijs leuk dat je wilt gaan stippen. Heb je de waarschuwing ook al meegekregen? Het is verslavend ;-).

Je kunt op verschillende manieren starten. Bijvoorbeeld door eerst mijn boek Stippen. te lezen. Daarin staat alles wat je nodig hebt. Afhankelijk van je budget, wat je al in huis hebt of het gemak dat je zoekt, kan je daarna kiezen om zelf tools te maken / verzamelen die handig zijn om mooie stippatronen te maken.

In mijn eerste boek Stippen. neem ik je dus helemaal mee naar de basis en vertel over materialen en techniek. Wil je meer weten over kleur, verf mengen en het vinden van je eigen stijl? Bekijk dan Stippen. & kleur. Dit boek helpt je, ook als je nog geen stipervaring hebt. Er staan veel handige nieuwe stiptips en leuke opdrachten in. In beide boeken vind je ook mooie patronen die je stap-voor-stap kunt volgen; van eenvoudige bordjes tot uitdagende voorwerpen. De boeken versterken elkaar, allebei op hun eigen en praktische manier.

Je kunt ook een stippakket aanschaffen. Er zijn vier varianten; minimal, medium en large. Daarnaast is er ook aan materialenpakket, die alles bevat van het large pakket exclusief de verf. Als je twijfelt of je stippen leuk vindt, het gewoon eens wilt testen en/of niet veel geld wilt uitgeven, dan kan je prima starten met het minimal pakket. Het large pakket wordt het meeste besteld .

Ook zijn er complete DIY pakketten. Daarin zit alles dat je nodig hebt om het afgebeelde item te maken; dus ook keramiek, patroonbeschrijving, verf, stipstokjes en de betreffende sjablonen.

Je vindt alles in mijn webshop.

Is stippen ook geschikt voor kinderen?

Stippen is makkelijker dan je denkt en ook kinderen maken geweldige stipkunst. Je zult verbaasd zijn. Ik heb eens les gegeven aan een kleuterklas. Tof om te zien wat ze maken. Kinderen hebben een eigen kijk op het stippen, geven vaak een eigen draai aan een patroon of kleurgebruik. Dat is niet erg maar juist leuk en verfrissend!

Inmiddels is er zelfs een speciaal Stippen. boek voor kinderen: Stippen. de kids editie. In dit boek vind je 12 patronen voor alle leeftijden.

Bij al mijn patronen staat vermeld voor welk niveau het geschikt is; van beginners tot gevorderd. Alles wordt helder stap-voor-stap uitgelegd met behulp van tekst en duidelijke illustraties.

Als je nog nooit hebt gestipt, dan raad ik je aan eens te kijken in mijn boek Stippen. Daarin staat alles uitgelegd over de techniek en materialen.

Voor mijn workshops hanteer ik geen minimum leeftijd. Ik laat het aan ouders en/of verzorgers van kinderen om te bepalen of het passend voor hen is. De meeste workshops worden in de avonduren gehouden en kinderen betalen dezelfde prijs als volwassen.

Ik heb een beperking. Kan ik stippen?
Wat goed dat je kijkt naar mogelijkheden, ondanks een beperking. Ook jij kunt stippen, hetzij wellicht in een iets aangepaste vorm.
Weet dat er mensen zijn die met een visuele beperking stippen en dat ik eens een workshop gegeven aan mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking. Sommigen konden met één hand stippen. Het is gemakkelijker als je keramiek kunt vasthouden of ondersteunen maar ik was verrast over het resultaat van deze stippers. 
Het fijnst is als je je stipstokje in een hoek van 90 graden kunt zetten, recht naar beneden. Wellicht kan een kersenpitkussen helpen om je keramiek iets te kantelen als je in randen wilt stippen.
Mocht je tips hebben die werken voor jouw beperking, laat het me weten zodat ik dit weer kan delen met anderen.
Kan ik eten van gestipt keramiek?

Zie je stipkunst als een decoratief item en voorkom dat je de verf binnen krijgt. Ik serveer zelf geen warme maaltijd op gestipt keramiek, maar gebruik het gerust voor koekjes e.d.

Kan ik jouw producten ook inkopen voor verkoop?

Een deel van mijn producten zijn beschikbaar voor wederverkoop. Ben je geïnteresseerd en past mijn stijl bij jouw shop, dan kun je mailen naar nienke@stipstijl.nl. Ik stuur je een overzicht van alle producten en de prijslijst.

Kan ik ook een bestelling op rekening plaatsen als bedrijf/school/instelling?
Ja, het is zeker mogelijk om op rekening te bestellen. Weet overigens dat je bij een bestelling in de webshop ook altijd een (btw)factuur ontvangt. Daarnaast blijft dit de snelste manier om jouw bestelling in huis te hebben.
Voorwaarde voor bestellen op rekening is dat het minimale bestelbedrag €30 is (exclusief verzendkosten). Naast de eventuele verzendkosten zullen we nog €7,50 administratiekosten in rekening brengen voor het handmatig verwerken van de bestelling.
Wil je een bestelling doen op rekenening kan je contact opnemen via info@stipstijl.nl. Het helpt als je hierbij direct de volgende informatie meestuurt: 
– factuurgegevens inclusief e-mailadres (factuur wordt digitaal verzonden)
– afleveradres inclusief eventuele contactpersoon/afdeling
– lijst met te bestellen producten (geef duidelijk de aantallen en variant/kleur door, een screenshot van je winkelwagen in de webshop maken is ook prima)
Mocht je nu twijfelen wat je precies nodig hebt om te stippen met jouw klas, BSO of team, laat het ons vooral weten in de mail. We denken graag met je mee!
Kan ik ook een workshop voor een groep of teamuitje boeken?

Het is niet mogelijk om een losse workshop of teamuitje te boeken bij Stipstijl. Hiervoor biedt de agenda onvoldoende ruimte.

Wel hebben we verschillende mogelijkheden om toch met een groep te gaan stippen! Zo kan je aan de slag met een DIY pakket. We hebben verschillende complete pakketten in onze webshop beschikbaar, je vindt ze hier. Daarbij zijn er 3 pakketten waarbij ook een videocursus beschikbaar is, deze kunnen jullie met elkaar kijken om zo wat extra begeleiding te krijgen tijdens het stippen.

Mocht je als bedrijf een teamuitje plannen waarbij je met elkaar wilt stippen, dan kunnen we ook een speciaal pakket aanbieden (vanaf 10 personen). Neem hiervoor contact op via info@stipstijl.nl

Mag ik de naam Stipstijl gewoon gebruiken?

Stipstijl is mijn merknaam. Net zoals de HEMA en Xenos een merk is, is Stipstijl dat ook. Het is officieel geregistreerd bij het BOIP. Natuurlijk mag je verwijzen naar Stipstijl, leuk juist! Tag me dan @stipstijl zodat ik het ook kan zien. Het gebruik van Stipstijl voor je eigen activiteiten en/of (commerciele) doeleinden is uiteraard niet oké. 

Mocht je twijfelen over het gebruik van de hashtag #stipstijlvirus? Ik heb het juíst in het leven geroepen zodat je jouw stipwerk kan tonen. Natuurlijk hoop ik het liefst naar aanleiding van mijn workshop Stipstijl, aankoop in mijn webshop en/of mijn boeken. 🙂 Elke week laat ik werk met die hashtag zien en zet ik iemand #inthestiplight. Vooral blijven delen dus die mooie stipkunsten!

Mag ik tekst en/of beeld van Stipstijl gebruiken?

Stipstijl.nl is eigendom van en wordt beheerd door Nienke van der Zwan. Alle gegevens (patronen, tekst en beelden) op deze website en ook op de social media kanalen zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te gebruiken.

Mag ik keramiek verkopen dat ik met jouw patroon gestipt hebt?

Op al mijn werk, dus ook patronen, berust auteursrecht. De patronen zijn gemaakt voor eigen gebruik en mogen niet verkocht worden op welke manier dan ook.

Zijn de reviews van WebwinkelKeur echt?

Jazeker! We zijn graag open en transparant over onze dienstverlening. Onze beoordelingen worden daarom, onpartijdig, beheerd door WebwinkelKeur.

WebwinkelKeur heeft maatregelen getroffen om de echtheid van reviews te garanderen. Welke maatregelen dit zijn lees je hier.

Onze klanten worden niet beloond voor het schrijven van reviews. Er worden geen kortingen of andere cadeautjes gegeven.We vinden het belangrijk dat reviews een zo goed mogelijk beeld geven over onze producten en service.

Meer info, tips en tricks over stipstijlen?

In mijn boek Stippen. vertel ik álles over de verf, materialen en techniek. Ik leg de fases voor het opbouwen van stippatronen eenvoudig uit, zodat je thuis zelf vrolijke dots schildert op porselein. Ook vind je in mijn boek 12 mooie patronen stap voor stap uitgelegd.

Vind jij het lastig om de kleuren te kiezen? Want welke kleuren passen nou echt mooi bij elkaar en hoe maak je deze kleuren dan? En hoe vind je hierin je eigen stijl? Dan is mijn boek Stippen. & kleur echt iets voor jou! Dit boek bevat, naast 10 mooie patronen, een schat aan informatie over kleur. Of je nu van rustige tinten houdt of blij wordt van felle kleuren, en of je ervaren bent of nog nooit hebt gestipt; ik leer je hoe je keramiek eenvoudig omtovert tot unieke cadeautjes en kleurrijke eyecatchers voor in je huis.

Wil je met kinderen gaan stippen? Dan is mijn nieuwste boek Stippen. de kids editie een aanrader! In Stippen. de kids editie zie je hoe je de mooiste stippen kunt maken op allerlei voorwerpen. Stap voor stap ontdek je hoe ook jij de tofste resultaten krijgt. Ga lekker aan de slag met het versieren van kleurrijke schaaltjes, leuke hebbedingetjes, zoals een houten cadeaudoosje, een sleutelhanger, boekenlegger of fotolijstje en nog veel meer. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Uiteraard kan je ook een van mijn workshops volgen. Daarin leg ik alle ins en outs persoonlijk aan je uit.