✔ Snelle levertijd     ✔ Verzending NL: € 2,95 – € 6,95     ✔ Persoonlijke service

Bestel voor € 35,- of meer en kies een gratis kado. Meer informatie vind je op de goodies pagina

Antwoord op veelgestelde vragen

 

Materialen

Is elk keramiek te gebruiken?

Gebruik altijd keramiek die ovenbestendig is. Zorg ervoor dat deze geglazuurd en niet geverfd is en dat er geen haarscheurtjes in zitten. Keramiek koop ik onder andere bij de HEMA, Xenos en Blokker. Ik ben ook fan van Dille & Kamille; daar hebben ze veel keuze in mooie keramiek. Bij kringloopwinkels vind je vaak prachtige borden, vazen en theepotten voor een prikkie. Ideaal (en duurzaam) dus om een unieke stipcollectie te scoren! Twijfel je of je aardewerk geschikt is om te stippen? Test het gewoon. Bak het eerst voordat je met porseleinverf aan de slag gaat.

Waar maak je ronde stippen mee?

Dé wondertools om mooie stippen te zetten zijn stokjes. Satéprikkers, mikadostokjes, plantenhouders, chopsticks, potloden, honingstokjes, de achterkanten van kwasten. Noem het maar op, alles wat rond en vlak is, is bruikbaar om te stippen. Embossingpennen (of dotting tools voor nail art) zijn handig om ministippen mee te zetten.

Het fijnst is om in ieder geval een set van verschillende maten stokjes te hebben met een diameter van 0,5 mm tot 12 mm.

Tip; in mijn webshop vind je naast houten sets ook duurzame stipstokjes van kunststof. Ze zijn van hoge kwaliteit en geven perfecte stippen.

Waar vind ik stokjes?

In mijn webshop vind je mooie stipstokjes, zowel hout als kunststof, in de maten die ik voor de patronen in mijn boek Stippen. gebruik. Uiteraard kan je ook zelf op jacht gaan bij de toko, bouwmarkt, supermarkt en taartenwinkel.

Hoe krijg je je cirkels zo rond?

De basis van een stipstijlpatroon maak ik met behulp van sjablonen. Sjablonen kan je eenvoudig zelf maken met ronde voorwerpen op papier of met een passer. Om je sjablonen perfect rond te krijgen, kun je ook een ponsapparaat (een soort grote perforator) gebruiken.

Je vindt in mijn webshop exclusief voor Stipstijl ontwikkelde duurzame sjablonen in veel verschillende maten, zoals ook in mijn boek Stippen. gebruikt. Net zo gemakkelijk!

Afbakken

Hoe bak ik mijn stipkunst af?

Volg altijd het bakvoorschrift van de verffabrikant. In principe bak je je keramiek na het stippen af in een huishoudoven. Dan fixeer je de verf op de keramiek. Het is niet per se nodig. Past je voorwerp bijvoorbeeld niet in de oven? Zorg dan dat de verf niet in contact komt met water. 

  • Laat de verf minimaal 24 uur drogen voordat je het afbakt.
  • Zet de keramiek in een koude oven, eventueel op aluminiumfolie (dit om te voorkomen dat er eventueel pizzarestjes meegebakken worden. Je kent het vast wel.)
  • Laat de oven op temperatuur komen. De keramiek verwarmt dus mee met de oven.
  • Voor Amsterdam Porcelain: 45 minuten bakken op 150 °C. Voor heteluchtovens: 135 °C aanhouden. Voor Pebeo Porcelaine 150: 35 minuten bakken op 150 °C – 160 °C. Let er altijd op dat de oven niet op grillstand staat en gebruik een oventhermometer voor de nauwkeurigheid.
  • Laat de keramiek helemaal afkoelen in de oven. Als je het werkstuk ’s avonds afbakt, kan je het de volgende ochtend koud uit de oven halen en de oven weer gebruiken om verse broodjes af te bakken.
  • Afhankelijk van de bakinstructies kan je verschillende merken porseleinverf tegelijkertijd gebruiken. Zo ligt de baktemperatuur en duur van Pébéo en Amsterdam Deco dicht bij elkaar. Ik merk niets bijzonders als ze gecombineerd worden. Ik houd altijd de laagste temperatuur aan en verleng de duur van het bakken iets.
Is de verf na het afbakken krasvast?

De houdbaarheid verschilt iets per merk. Je bakt geglazuurd keramiek op een vrij lage temperatuur af. Ik raad het af om met scherpe voorwerpen tegen de verf te komen. Zie het meer als decoratief item dan een dagelijks gebruiksvoorwerp dat je intensief gebruikt. 

Verf

Welke verf gebruik jij?

Om keramiek te beschilderen heb je speciale verf nodig. Ik werk veelal met geglazuurde keramiek en er zijn diverse soorten verf te koop die daarvoor geschikt zijn. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. Aan jou welke jíj het mooist en prettigst vindt.

Ik gebruik vaak dekkende verf van Amsterdam Porcelain van Royal Talens, die in Nederland wordt geproduceerd. Het is in mijn webshop te vinden. Je hebt niet veel nodig. Met een potje van 16ml kan je onwijs lang doen.

Ik gebruik ook verf van Pebeo Porcelaine 150. Het is wat dunner dan Amsterdam Porcelain en heeft een fijn kleurenpalet. Het is te koop bij hobbywinkels.

Is de verf geschikt voor ongeglazuurd keramiek?
Ja, dat kan. Wel adviseer ik om ongeglazuurd keramiek eerst goed te beschermen met een kleurloze transparante verf. Dit om absorptie van de verf in de poreuze ondergrond te verminderen.
Kan ik water gebruiken om verf te verdunnen?

Het is beter om een medium, retarder of kleurloze verf te gebruiken.

Hoe maak je nuances of zorg je voor steeds dezelfde verhoudingen als je verf mengt?

Deze vraag wordt vaak aan me gesteld. Daarom heb ik een handige kleurenkaart gemaakt waarop je eenvoudig kunt zien hoe je kleuren lichter en donkerder kunt maken. Je vindt het in mijn shop.

De techniek die ik gebruik om constant dezelfde nuance te krijgen is als volgt. Bijvoorbeeld voor de verhouding 4:3 om een kleur lichter te maken, vul ik twee keer een verfstrijker tot 1 cm met verf (basis) en strijk het op een mengpalet. Daarna vul ik 1,5 keer een verfstrijker tot 1 cm met wit en dat meng ik door de basis.

Voor de verhouding 32:1 om een kleur donkerder te maken, vul ik twee keer een verfstrijker tot 1 cm met verf (basis) en strijk het op een mengpalet. Daarna vul ik een mini puntje van een verfstrijker tot ca 3 millimeter met zwart en meng dat door de basis.

Voor meer verf houd je dezelfde verhoudingen aan. Gemengde verf kan je lang goed houden in mijn bewaarflesjes.

Hoe zie je dat de verf droog is?

De verf is droog als hij vlakker en donkerder van kleur is. Dekkende verf wordt matter. Laat de verf op natuurlijke wijze drogen zodat het water de tijd heeft om langzaam uit de verf te verdampen.

Er ontstaan bobbels in mijn verf. Hoe kan dit?

Vervelend als dit gebeurt! Het kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de verf te dik geworden, zit er lucht in je stippen, is er stof ingekomen of stond toch de oven te hoog? Ook als de verf niet goed droog is voordat je het in de oven stopt kan hij tijdens het afbakken gaan bobbelen of barsten. Laat de verf daarom goed uitharden. Hoe meer verf en lagen, hoe langer de uithardtijd. Ik wacht zelf een dag of soms nog langer met afbakken om er zeker van te zijn dat alles uitgehard is. Gebruik niet meer dan drie lagen verf en laat de verf ook tussen de lagen door goed drogen. Minimaal 12 uur is ideaal.

Andere antwoorden

Kan ik eten van gestipt keramiek?
Zie je stipkunst als een decoratief item en voorkom dat je de verf binnen krijgt. Ik serveer zelf geen warme maaltijd op gestipt keramiek, maar gebruik het gerust voor koekjes.
Kan ik jouw producten ook inkopen voor verkoop?

Mijn producten zijn ook beschikbaar voor wederverkoop. Ben je geïnteresseerd en past mijn stijl bij jouw shop, dan kun je mailen naar nienke@stipstijl.nl. Ik stuur je een overzicht van alle producten en de prijslijst.

Mag ik de naam Stipstijl gewoon gebruiken?

Stipstijl is mijn merknaam. Net zoals de HEMA en Xenos een merk is, is Stipstijl dat ook. Het is officieel geregistreerd bij het BOIP. Natuurlijk mag je verwijzen naar Stipstijl, leuk juist! Tag me dan @stipstijl zodat ik het ook kan zien. Het gebruik van Stipstijl voor je eigen activiteiten en/of (commerciele) doeleinden is uiteraard niet oké. 

Mocht je twijfelen over het gebruik van de hashtag #stipstijlvirus? Ik heb het juíst in het leven geroepen zodat je jouw stipwerk kan tonen. Natuurlijk hoop ik het liefst naar aanleiding van mijn workshop Stipstijl, aankoop in mijn webshop en/of mijn boek Stippen. 🙂 Elke week laat ik werk met die hashtag zien en zet ik iemand #inthestiplight. Vooral blijven delen dus die mooie stipkunsten!

Mag ik tekst en/of beeld van Stipstijl gebruiken?

Stipstijl.nl is eigendom van en wordt beheerd door Nienke van der Zwan. Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website en ook op de social media kanalen zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te gebruiken. Wil je iets overnemen? Neem dan eerst contact met me op. We vinden vast een oplossing!

Meer info, tips en tricks over stipstijlen?

In mijn boek Stippen. vertel ik álles over de verf, materialen en techniek. Ik leg de fases voor het opbouwen van stippatronen eenvoudig uit, zodat je thuis zelf vrolijke dots schildert op porselein. Ook vind je in mijn boek mooie patronen stap voor stap uitgelegd. Uiteraard kan je ook een van mijn workshops volgen. Daarin leg ik alle ins en outs persoonlijk aan je uit.