Antwoord op veelgestelde vragen

 

Materialen

Is elk keramiek te gebruiken?
Gebruik altijd keramiek die ovenbestendig is. Zorg ervoor dat deze geglazuurd en niet geverfd is en dat er geen haarscheurtjes in zitten. Keramiek koop ik onder andere bij de HEMA, Xenos en Blokker. Ik ben ook fan van Dille & Kamille; daar hebben ze veel keuze in mooie keramiek.
Waar maak je ronde stippen mee?
Dé wondertools om mooie stippen te zetten zijn stokjes. Satéprikkers, mikadostokjes, plantenhouders, chopsticks, potloden, honingstokjes, de achterkanten van kwasten. Noem het maar op, alles wat rond en vlak is, is bruikbaar om te stippen. Embossingpennen (of dotting tools voor nail art) zijn handig om ministippen mee te zetten. Het fijnst is om in ieder geval een set van acht verschillende maten stokjes te hebben met een diameter van 0,5 mm tot 12 mm. Tip; plak om elke maat stokje een andere kleur masking tape. Zo zijn de verschillende maten makkelijker herkenbaar.
Waar vind ik stokjes?

In mijn webshop vind je mooie stipstokjes, zowel hout als kunststof, in de maten die ik voor de patronen in mijn boek Stippen. gebruik. Uiteraard kan je ook zelf op jacht gaan bij de toko, bouwmarkt, supermarkt en taartenwinkel.

Hoe krijg je je cirkels zo rond?

De basis van een stipstijlpatroon maak ik met behulp van sjablonen. Sjablonen kan je eenvoudig zelf maken met ronde voorwerpen op papier of met een passer. Om je sjablonen perfect rond te krijgen, kun je ook een ponsapparaat (een soort grote perforator) gebruiken.

Je vindt in mijn webshop exclusief voor Stipstijl ontwikkelde duurzame sjablonen in veel verschillende maten, zoals ook in mijn boek Stippen. gebruikt. Net zo gemakkelijk!

Afbakken

Hoe bak ik mijn stipkunst af?
Volg altijd het bakvoorschrift van de verffabrikant. In principe bak je je keramiek na het stippen af in een huishoudoven. Dan fixeer je de verf op de keramiek. Het is niet per se nodig. Past je voorwerp bijvoorbeeld niet in de oven? Zorg dan dat de verf niet in contact komt met water. 

  • Zet de keramiek in een koude oven, eventueel op aluminiumfolie (dit om te voorkomen dat er eventueel pizzarestjes meegebakken worden. Je kent het vast wel.)
  • Laat de oven op temperatuur komen. De keramiek verwarmt dus mee met de oven.
  • Voor Amsterdam Porcelain: 45 minuten bakken op 150 °C. Voor heteluchtovens: 135 °C aanhouden. Voor Pebeo Porcelaine 150: 35 minuten bakken op 150 °C – 160 °C. Let er altijd op dat de oven niet op grillstand staat en gebruik een oventhermometer voor de nauwkeurigheid.
  • Laat de keramiek helemaal afkoelen in de oven. Als je het werkstuk ’s avonds afbakt, kan je het de volgende ochtend koud uit de oven halen en de oven weer gebruiken om verse broodjes af te bakken.
Is de verf na het afbakken krasvast?
De houdbaarheid verschilt iets per merk. Toch raad ik af om met scherpe voorwerpen tegen de verf te komen en het als decoratief item te zien. Je bakt geglazuurd keramiek op een vrij lage temperatuur af. Je kunt je stipkunst iets beschermen door het af te lakken met een kleurloze verf.

Verf

Welke verf gebruik jij?

Om keramiek te beschilderen heb je speciale verf nodig. Ik werk veelal met geglazuurde keramiek en er zijn diverse soorten verf te koop die daarvoor geschikt zijn. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. Aan jou welke jíj het mooist en prettigst vindt. Ik gebruik vaak dekkende verf van Amsterdam Porcelain van Royal Talens, die in Nederland wordt geproduceerd. Het is bij mijn in de webshop te vinden en ook bij onder andere De Kwast en Kunstburg. Ik gebruik ook verf van Pebeo Porcelaine 150. Het is wat dunner dan Amsterdam Porcelain en heeft een fijn kleurenpalet. Het is te koop bij hobbywinkels zoals Pipoos en Gerstaecker.

Is de verf geschikt voor ongeglazuurd keramiek?
Ja, dat kan. Wel adviseer ik om ongeglazuurd keramiek eerst goed te beschermen met een kleurloze transparante verf. Dit om absorptie van de verf in de poreuze ondergrond te verminderen.
Kan ik water gebruiken om verf te verdunnen?

Het is beter om een medium, retarder of kleurloze verf te gebruiken.

Hoe maak je nuances of zorg je voor steeds dezelfde verhoudingen als je verf mengt?

Deze vraag wordt vaak aan me gesteld. Daarom heb ik een handige kleurenkaart gemaakt waarop je eenvoudig kunt zien hoe je kleuren lichter en donkerder kunt maken. Je vindt het vanaf 1 april in mijn shop.

De techniek die ik gebruik om constant dezelfde nuance te krijgen is als volgt. Bijvoorbeeld voor de verhouding 4:3 om een kleur lichter te maken, vul ik twee keer een verfstrijker tot 1 cm met verf (basis) en strijk het op een mengpalet. Daarna vul ik 1,5 keer een verfstrijker tot 1 cm met wit en dat meng ik door de basis.

Voor de verhouding 32:1 om een kleur donkerder te maken, vul ik twee keer een verfstrijker tot 1 cm met verf (basis) en strijk het op een mengpalet. Daarna vul ik een mini puntje van een verfstrijker tot ca 3 millimeter met zwart en meng dat door de basis.

Voor meer verf houd je dezelfde verhoudingen aan. Gemengde verf kan je lang goed houden in mijn bewaarflesjes.

Andere antwoorden

Hoe zie je dat de verf droog is?
De verf is droog als hij vlakker en donkerder van kleur is. Dekkende verf wordt matter. Laat de verf op natuurlijke wijze drogen zodat het water de tijd heeft om langzaam uit de verf te verdampen.
Er ontstaan bobbels in mijn verf. Hoe kan dit?

Vervelend als dit gebeurd! Het kan verschillende oorzaken hebben. Misschien is de verf te dik geworden, zit er lucht in je stippen, is er stof ingekomen of stond toch de oven te hoog? Ook als de verf niet goed droog is voordat je het in de oven stopt kan hij tijdens het afbakken gaan bobbelen of barsten. Laat de verf daarom goed uitharden. Hoe meer verf en lagen, hoe langer de uithardtijd. Ik wacht zelf een dag of soms nog langer met afbakken om er zeker van te zijn dat alles uitgehard is. Gebruik niet meer dan drie lagen verf en laat de verf ook tussen de lagen door goed drogen. Minimaal 12 uur is ideaal.

Kan ik eten van gestipt keramiek?
Zie je stipkunst als een decoratief item en voorkom dat je de verf binnen krijgt. Ik serveer zelf geen warme maaltijd op gestipt keramiek, maar gebruik het gerust voor koekjes.
Kan ik jouw producten ook inkopen voor verkoop?

Mijn producten zijn ook beschikbaar voor wederverkoop. Ben je geïnteresseerd en past mijn stijl bij jouw shop, dan kun je mailen naar nienke@stipstijl.nl. Ik stuur je een overzicht van alle producten en de prijslijst.

Meer info, tips en tricks over stipstijlen?

In mijn boek Stippen. vertel ik álles over de verf, materialen en techniek. Ik leg de fases voor het opbouwen van stippatronen eenvoudig uit, zodat je thuis zelf vrolijke dots schildert op porselein. Ook vind je in mijn boek mooie patronen stap voor stap uitgelegd. Uiteraard kan je ook een van mijn workshops volgen. Daarin leg ik alle ins en outs persoonlijk aan je uit.