Gastblog: porseleinstiften gebruiken

Leuk bericht

Een spraakberichtje van Nienke op mijn Whatsapp, of ik het wellicht leuk zou vinden om een gastblog te schrijven over mijn ervaring met porseleinstiften, een nieuw product dat toegevoegd wordt aan de Stipstijl webshop. Maar natuurlijk vind ik dat leuk!

Eerder had ik bij Nienke aangegeven dat ik haar wel wilde helpen en dat ze mij gerust een berichtje kon sturen als ik iets voor Stipstijl kon doen. Maar een blog schrijven, kan ik dat wel?

Mijn enthousiaste creatieve kant wint het van de twijfel. Ik stemde in en twee dagen later kwam het pakketje binnen met de porseleinstiften. Nieuw materiaal, nieuwe kleuren, ik houd ervan! Met een paar tips van Nienke voor de blog, veel vrijheid en genoeg ideeën ging ik aan de slag.

Het doel, mijn eerlijke ervaring en handige tips delen met jou!

Assortiment

Eerst maakte ik op gelamineerd papier een overzicht van de kleuren en maten porseleinstiften. Dat zijn er best veel! De stiften die Nienke heeft ingekocht zijn van Pébéo, het merk van de populaire porseleinverf, die ik zelf ook gebruik voor mijn stipwerk. Eerder had Nienke zelf al heel veel verschillende soorten porseleinstiften getest. Ook van andere merken. Die van Pébéo vond ze het prettigst en de mooiste kwaliteit en houdbaarheid geven. Fijn ook, want dat maakt het combineren van porseleinverf met het gebruik van stiften toch wel een stuk gemakkelijker.

Ik kreeg van Nienke alle porseleinstiften die ze in het assortiment heeft. Er is een set van zes stiften in dikte 0.7 mm en een set van negen stiften in dikte 1.2 mm. Beide sets bevatten een zwarte stift en de meer basiskleuren. Ook is er nog een setje van twee stiften in dikte 1.2 mm met goud en zilver. Daarnaast zijn er van alle kleuren ook losse stiften verkrijgbaar in 0.7 mm. Genoeg keuze dus!

Hoe werkt de stift

Met het maken van het overzicht kon ik meteen ervaren hoe de porseleinstiften werkten. Als je een stift voor het eerst gebruikt, dan moet je die eerst goed schudden. Vervolgens druk je de punt in, zodat de verf erin kan lopen. Ik deed dit op een kladpapiertje. Als de verf in de punt zit, zijn de stiften klaar voor gebruik.

De hoeveelheid verf die in de punt loopt, kan bij de ene stift iets meer zijn dan bij de andere. Dat heeft iets invloed op de dikte van je lijn/punt. Toch is er een mooi verschil te zien tussen de 0.7 mm en de 1.2 mm dikte.

De ene kleur is iets meer dekkend dan de andere kleur. De kleuren turquoise (peacock blue), bruin  en zilver zijn bijvoorbeeld iets transparanter. Dit geeft echter ook wel een speels effect. Mocht je de kleur meer dekkend willen maken, kun je iets meer verf in de punt laten lopen. Een tweede laag aanbrengen kan ook, maar alleen wanneer de verf al wat droger is. Anders is de kans groot dat je de eerste laag met de tweede weg veegt.

Leuk is dat sommige kleuren echt overeen komen met de Pébéo porseleinverf, die Nienke ook via haar webshop verkoopt. Dit viel mij vooral op bij Turquoise (nr. 20 porseleinverf), maar ook de kleuren Agate orange (04), Marseille yellow (02), Peridot green (30), Lapis blue (16) en nog vele andere kleuren lijken op de porseleinverf kleuren. Ik vind dat een mooi geheel als je de producten samen gebruikt.

Mijn ervaring en tips

De stiften zijn uiteraard te gebruiken op keramiek. Superleuk om een illustratie of een woord/zin te combineren met de Stipstijl patronen. Ook kan je de stiften goed gebruiken op gelamineerd papier, zoals de voorbedrukte kaarten of blanco kaarten van Stipstijl. De porseleinstiften zijn ook heel leuk om samen met kinderen te gebruiken.

Ik maak zelf ook wel eens figuren of teksten die ik combineer met mijn stipwerk. Ik vind het dan fijn om mijn ontwerp eerst met potlood of carbonpapier op het materiaal te tekenen en dit vervolgens met de stift over te trekken. Deze techniek werkt goed op keramiek. Op het gelamineerde papier werkt dit iets minder fijn. Je kunt het potlood namelijk moeilijk verwijderen, zonder vlekken te maken. Op keramiek verwijder je de afdruk van het potlood gewoon na het afbakken.

De verf van de stiften zelf is trouwens goed te corrigeren. Net zoals bij porseleinverf uit de potjes kun je met een vochtig wattenstaafje correcties maken of een groter vlak verwijderen met een doekje met alcohol bijvoorbeeld.

Goed om te weten: op de overzichtkaart met alle porseleinstiften schreef ik de namen van de kleuren met een permanent marker. Ik merkte daarbij dat correcties maken wat lastiger is. Ik maakte een schrijffoutje en wilde dit weghalen. Dat is niet helemaal gelukt. De pigment van een permanent marker trekt dus wat sneller in het gelamineerde papier.

Met de 0.7 mm stiften kun je mooie lijnen maken en fijnere illustraties. De 1.2 mm stift vind ik ideaal om wat grotere vlakken kleuren of dikkere lijnen  trekken.

Ook leent de punt zich om stippen te maken. Niet zo strak en mooi als wanneer je stipt met de Stipstijl stokjes, maar zeker leuk om eens te doen. De stippen met stiften worden minder rond, wat ook een speels effect geeft.

De goud en zilver stiften geven een echt feestelijk gevoel door de glittering die erin verwerkt is. Superleuk om ook met straks met kerstkaarten te gebruiken!

Als je tevreden bent over het resultaat kun je je keramiek afbakken, net zoals je dat met de porseleinverf uit de potjes doet. Wel is het belangrijk om het geheel, net zoals verf, 24 uur te laten drogen, voordat je het in de oven doet. Je bakt zowel de verf als de stiften 35 minuten op 150 graden af. Let op dat er geen grillstand van je oven aanzet. Gebruik je de stiften op papier, dan laat je het gewoon goed drogen en bak je het niet af.

Op de verpakking van de stiften staat ook dat het belangrijk is om de porseleinstiften vlak te laten liggen als je ze niet gebruikt. Dan blijven de stiften langer goed.

Ik vond het geweldig om de porseleinstiften uit te testen en heb alweer 100 nieuwe ideeën om uit te proberen! Kijk gerust mee op mijn insta account. Daar deel ik mijn stipwerk geregeld.

Ga jij binnenkort ook aan de slag met de porseleinstiften? Ik ben benieuwd. Laat het me gerust weten!

Over de gastblogger:

Naast mijn werk als diëtist, het moeder zijn en alle andere rollen in het leven, vind ik het heerlijk om creatief bezig te zijn. Met naald en draad, tekenspullen en natuurlijk (porselein)verf. Stippen leerde ik in 2021 kennen. Ik volgde een introductieworkshop Stipstijl bij Nienke tijdens Creative Life, een leuke beurs in Utrecht. Daarna ben ik thuis verder aan de slag gegaan.

Ik gebruik Stipstijl patronen op keramiek, papier en hout. Soms met een eigen twist. Mijn favoriet: geboortebordjes maken! Aan de hand van een geboortekaartje stip ik dan een bordje als uniek aandenken en origineel kraamcadeau.

Dit jaar ben ik mee geweest op stipreis naar Spanje, waar ik een geweldige tijd heb beleefd en nog meer stipervaring heb op mogen doen. Ik heb ook mooie contacten overgehouden aan de reis. En hoe leuk dat ik nu zelfs een blog mocht schrijven voor Stipstijl.

Het stippen is ontspannend, maar geeft me ook een hoop energie en enthousiasme. Met genoeg ideeën ben ik voorlopig nog niet klaar met stippen!

Heb jij ook interesse om als gastblogger of -vlogger voor Stipstijl aan de slag te gaan? Klik dan hier voor meer informatie.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.