Gastblogger Jinske – Inspiratie voor Pasen

DIY Pasen: Paaseieren stippen

Binnenkort is het Pasen. Tijd om je huis gezellig te maken met Paasdecoraties. Je kunt natuurlijk een vrolijk servies stippen voor bij het Paasontbijt, maar wist je dat je als je een andere soort verf gebruikt je ook op allerlei andere ondergronden kan stippen? Ik ging aan de slag met krijtverf en stipstokjes en maakte mijn allereerste stipproject: Paaseieren. Natuurlijk kun je echte eieren uitblazen en versieren voor Pasen, maar houten eieren kun je jaar op jaar opnieuw gebruiken!

In deze blog zie je stap-voor-stap mijn DIY idee voor Pasen en vertel ik je hoe ik het stippen vond. Zou ik nu ook besmet zijn met het #stipstijlvirus?

Dit heb je nodig:

Over de IMAKIN x Royal Talens krijtverf

Deze krijtverf is van hele goede kwaliteit, dekt goed en heeft een mooie matte uitstraling. Je kunt het toepassen op bijna iedere ondergrond (bijvoorbeeld hout, keramiek, glas en terracotta), dus je kunt er allerlei woonaccessoires mee decoreren. Je hebt geen primer nodig, maar je kunt de verf direct op de (schone) ondergrond aanbrengen. De IMAKIN krijtverf is verkrijgbaar in een set met 3 fijne pastelkleuren en als grotere pot met witte verf.

Duurzaam: met stip op één

Ik vind het belangrijk om mijn huis op een duurzame manier in te richten. Daarom maak ik veel zelf en knap ik graag kringloopvondsten op. Ook bij feestdecoraties kies ik voor versieringen die ik jaar na jaar opnieuw kan gebruiken. Zo kwam ik deze houten Paaseieren tegen die erom schreeuwden versierd te worden. En wat past er nu beter bij een Paasei dan stippen? Met stipstokjes en de IMAKIN krijtverf maakte ik leuke stippatroontjes op het ei.

Hieronder zie je stap-voor-stap hoe ik de Paaseieren stipte en welke stipstokjes ik voor welke kleur gebruikte. 

Stap 1: Middenstip

Bij het stippen van een patroon begin je altijd met de middelste stip. Ik gebruikte de roze krijtverf uit de set en het stipstokje ø8.

Stiptip: Om mooie ronde stippen te krijgen is het belangrijk om het stipstokje loodrecht, in een hoek van 90 graden, op de ondergrond te plaatsen.

Stap 2: tweede ronde stippen

Met stipstokje ø4 en groene verf maakte ik de volgende ronde stippen.

Stiptip: Probeer steeds dezelfde hoeveelheid verf te gebruiken. Krijtverf is een wat dikkere verfsoort. Gebruik niet te veel verf, anders blijven er bobbeltjes in de verf na het drogen.

Stap 3: buitenste ronde stippen

Aan de buitenkant van de groene stippen maakte ik witte stipjes met stipstokje ø1,5.

Stiptip: Om bibberen te voorkomen laat ik mijn hand / vinger op de ondergrond leunen.

Stap 4: verdiepingsstippen

Om het patroon meer dimensie te geven, heb ik met de zandkleurige krijtverf extra stippen gezet bovenop de groene stippen. Hiervoor gebruikte ik stipstokje ø2,5.

Stiptip: Veeg tussendoor af en toe het stokje schoon aan het keukenpapier of een microvezeldoekje. Dan blijven je stippen mooi rond.

Stap 5: verbindingsstippen

Om de decoratie compleet te maken maakte ik met stipstokje ø6 en drie verschillende kleuren verf nog kriskras stippen tussen de patroontjes.

Mijn eerste ervaring met stippen

Dit is mijn resultaat! Het was voor mij de eerste keer dat ik het stippen probeerde. Het resultaat is heel leuk geworden, vind ik! De combinatie van de stippen en de fijne pastelkleurtjes van de krijtverf geven een heel lekker lentegevoel. De Paaseieren zijn misschien nog niet perfect, maar hé, oefening baart kunst. En dat merkte ik ook tijdens het stippen. Hoe meer ik het deed hoe beter het lukte om de patroontjes goed te krijgen.

De stipstokjes vond ik echt een heel handig hulpmiddel, omdat je om die manier controle hebt over de grootte van de stippen. In de set die ik heb zitten 7 stokjes waarmee je 14 verschillende maten stippen kan maken. Je hebt dus enorm veel vrijheid in het ontwerpen van je patroon. Je kunt de stipstokjes ook los kopen.

Zelf heb ik de patronen uit de losse pols gestipt, maar ik denk dat ik een volgende keer toch de sjablonen van Stipstijl zou gebruiken. Deze cirkels geven met streepjes heel handig aan waar de stippen precies moeten komen. Dan zou ik een nog strakker resultaat gekregen hebben.

Maar… Ooit hoorde ik Nienke zeggen: “Als je straks een complimentje op je stipwerk krijgt, zeg dan ‘dankjewel’ en hou daarna je mond. Veel van ons hebben de neiging om daarna nog te zeggen dat het niet perfect is en de foutjes aan te wijzen. Maar wees gewoon trots op je resultaat!”. Dus dat advies neem ik aan en ontvang met alle liefde de complimentjes over mijn eerste stipproject!

Over de gastblogger:

Mijn naam is Jinske en ik ben eigenaar van IMAKIN. Fijne kleurtjes verf, mooie papiersoorten, natuurlijke materialen. Ik ben verslaafd aan hobbymaterialen! Het liefst ben ik er de hele dag mee bezig.

In mijn vrije tijd was ik dan ook altijd al met creatieve projecten bezig. Wat, maakt niet uit: meubels opknappen, woondecoratie maken, naaien, modeaccessoires maken, haken & breien, illustratie etc. Dat daar ik daar nu mijn werk van heb kunnen maken vind ik echt geweldig!

Met IMAKIN maak ik do it yourself leuk en makkelijk met alles-in-één DIY-pakketten en de mooiste hobbymaterialen. Via mijn blogs inspireer ik je met creatieve zelfmaakideeën, Do It Yourself tutorials en (duurzame) woonstyling.

Ik geloof in toegankelijke en moderne DIY-projecten die jouw creativiteit stimuleren, je iets nieuws leren of je gewoon een fijn momentje voor jezelf geven. Het is jouw me time, geniet ervan!

Heb jij ook interesse om als gastblogger of -vlogger voor Stipstijl aan de slag te gaan? Kijk dan hier voor meer informatie.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.