Gastblogger Amber – Stippen als therapie

Niet helpende overtuiging

‘Ik kan niet tekenen!’ Dit hoor ik regelmatig in mijn kinder- en tienercoachpraktijk. Of: ‘Ik kan niet zingen hoor!’, ‘Ik kan niet …!‘. Overtuigingen zoals we die allemaal hebben en die niet altijd helpend zijn. Want, als je bovenstaande overtuiging gaat checken, kan iemand dan inderdaad niet tekenen? Of kan hij/zij nóg niet tekenen (zingen, dansen,…)? En daarbij: tekenen, zingen en dansen kunnen we allemaal. Wie bepaalt of het ‘mooi’ is, dat is wat anders.

Om de niet helpende overtuiging ‘Ik kan niet …’ om te draaien naar een helpende, pak ik in een sessie regelmatig het prentenboekje De stip van Peter H. Reynolds erbij. Ja ook bij de tieners. In dit prentenboek gaat het om een meisje met de niet helpende overtuiging dat ze niet kan tekenen. Haar juf daagt haar uit gewoon te beginnen en een stip te zetten, wat het meisje doet. De juf neemt deze stip heel serieus en lijst hem in. Dit maakt heel wat los in het meisje en ze ontpopt zich tot een ware stippenkunstenaar. Het boekje heeft een prachtige boodschap en inspireert de kinderen in m’n praktijk om wat liever voor zichzelf te zijn, te kijken naar wat wél al lukt en uitdagingen aan te durven gaan.

Hoe ik stippen gebruik in mijn werk als coach

In mijn praktijk begeleid ik kinderen en tieners met verschillende hulpvragen op het gebied van rouw, verlies, scheiding en overprikkeling. Om hen te helpen meer rust in hun hoofd te creëren, gebruik ik regelmatig de Stipstijl van Nienke. Ritmisch en creatief bezig zijn, gedachten laten stromen, uit het hoofd werken of overzichtelijk werken met behulp van de patronen: het stippen sluit aan bij vele behoeftes en biedt op een laagdrempelige manier de mogelijkheid emoties te uiten via vorm en kleur.

Ik heb een paar jaar geleden voor het eerst kennisgemaakt met Nienke en Stipstijl op de beurs Creative Life in Utrecht. Sindsdien zet ik het in mijn praktijk op verschillende manieren in. Er zijn herinneringskistjes vol gestipt, het stippen heeft geholpen de volgehouden aandacht te vergroten en makkelijker te praten over dat wat niet makkelijk is. Stippatronen hebben ook gezorgd voor vele o zo belangrijke succesmomenten met het bijbehorende trotse gevoel.

‘Het stippenvrouwtje’

Terug naar het boek De stip. Om het boek en haar boodschap extra kracht bij te zetten, vertel ik na het lezen de jongere kinderen over ‘het stippenvrouwtje’ (Nienke). En de oudere kinderen, tieners over een stoere vrouw, die van stippen zèlfs haar beroep heeft gemaakt; er boeken over heeft geschreven èn vele mensen blij maakt met haar stippen! En dan laat ik het boek ‘Stippen.’ zien met een foto van Nienke en de voorbeelden van Stipstijl. Op deze manier komen het prentenboek en de boodschap extra tot leven en dichterbij. En natuurlijk vragen we ons dan ook af: zou het meisje uit het boek ‘De stip’ de mevrouw van Stipstijl zijn?…

Ik denk dat we allemaal dat meisje kunnen zijn, daar ben ik van overtuigd! Als je maar die eerste stip durft te zetten. Wat denk jij?

Over de gastblogger:

Ik ben Amber: vrolijk, creatief en moeder van drie kinderen. Nadat ik een aantal jaar met veel plezier gewerkt heb als leerkracht basisonderwijs, heb ik me verder gespecialiseerd als kinder- en tienercoach. In mijn praktijk Nova Kindercoaching in Maarssen en op een erg leuke school in Utrecht begeleid ik kinderen die om verschillende redenen vastlopen.

Ik help hen in het ontdekken wat ze nodig hebben en ik geef hen handvatten om weer verder te kunnen. Het mooie aan mijn werk vind ik dat kinderen vaak zelf heel goed weten wat ze willen oplossen en dat ik ze daarbij mag begeleiden en laten ontdekken hoe.

Ik hoop dat je door deze blog geïnspireerd bent om de volgende keer dat je jezelf hoort zeggen: ‘Ik kan dat niet.’ erachteraan te denken: …’maar ik kan het wel leren!’

Als je een vraag hebt dan kun je contact met mij opnemen via een mail aan info@stipstijl.nl, dan wordt het aan mij doorgestuurd.

 

 

Heb jij ook interesse om als gastblogger of -vlogger voor Stipstijl aan de slag te gaan? Kijk dan hier voor meer informatie.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.