Gastblog: Dot Along 2024

Gastblogger zijn voor Dots of Happiness

Begin februari stond op Instagram een oproep van Nienke, waarin ze op zoek was naar een gastblogger voor de Dot Along 2024. In een enthousiaste bui heb ik Nienke een berichtje gestuurd en mij aangemeld. Nienke belde mij een dag later. Het overviel mij. Ik had nooit verwacht dat ik gekozen zou worden. Wat een eer! In dat gesprek gaf Nienke mij al het een en ander aan informatie en we spraken af bij haar in het magazijn, op maandag 26 februari, de dag dat alle Dot Along bestellingen verstuurd zouden gaan worden. Het leek me erg leuk daarbij te kunnen zijn, en een kijkje te mogen nemen in haar magazijn, waar mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt werken. Helaas moest ik dit op het laatste moment vanwege privé-omstandigheden afzeggen.

Voorafgaand aan de start van het jaarlijkse verrassingsproject stuurde Nienke wekelijks een mail aan iedereen die op haar mailinglijst staat. In die mails werd steeds iets meer duidelijk over de Dot Along van dit jaar; de verschillende pakketten werden uitgelegd en het thema werd bekend gemaakt: Dots of Happiness. Met de onthulling van de naam dacht ik gelijk; dit kan niet anders dan een feestje worden! Het voorwerp waarop we zouden gaan stippen, een flinke schaal, werd ook bekend, en zo werd ik steeds enthousiaster om te gaan starten.

Niet eerder deed ik mee aan een Dot Along, dus alles wat er zou gaan komen was nieuw voor mij. Best spannend. Gedachten als “gaat het mij wel lukken, ga ik het wel afkrijgen” kwamen geregeld voorbij. In de aanloop naar week één ging ik aan de slag met het kiezen van de kleurencombinatie waarmee ik het patroon op de schaal zou gaan stippen. Ik wist, net als de honderden mensen die ook met de Dot Along meededen, niet hoe het eindresultaat eruit zou gaan zien.

Mijn ervaring

Deelnemers van de Dot Along konden kiezen uit drie verschillende pakketten; van basis tot heel uitgebreid. Het pakket dat ik kado kreeg in ruil voor het schrijven van de gastblog, was het meest uitgebreide pakket. Het was echt ontzettend uitgebreid, een feestje om uit te pakken met leuke extra’s, echt een kado! Bij het complete pakket zat ook toegang tot een kleurenkaart met 12 verschillende kleurvariaties, inclusief het recept om de kleuren te maken. Hier koos ik twee kleurcombinaties, want ook al had ik nog niet veel ervaring, mijn plan was twee schalen te maken, één voor onszelf en één om kado te doen aan mijn ouders. De kleuren werden gemengd en zo was ik klaar voor de start!

In de online Stipstijlmembers omgeving, waar ik toegang toe kreeg, zag het er erg overzichtelijk uit. Ik vond er handige tips over het stippen, downloads en oefenbladen. Het inspireerde mij, ik werd er vrolijk en enthousiast van. Vijf weken lang, vanaf 5 maart, kregen we op dinsdag een e-mail dat er een (volgend) patroondeel toegevoegd was aan de online leeromgeving. Elk deel werd duidelijk stap-voor-stap uitgelegd en ondersteund met heldere illustraties.

Bij het pakket wat ik had gekregen stond ook wekelijks een video-uitleg, waarin Nienke het deel van het patroon al stippend uitlegde. De video’s heb ik niet elke keer volledig gekeken. Dit komt door mijn ongeduld. De drive om zelf met het patroon aan de slag te gaan, was soms te groot. Ik kan me wel heel goed voorstellen dat het ontzettend helpend is, zeker voor de beginnende stipper. Ik zocht wel nog eens een deel van de video op bij een deel van het patroon dat ik lastig vond.

Tevens was er een speciale Dots of Happiness community op Facebook, waar mede-stipsters met vragen bij elkaar terecht konden, tips gegeven werden en we de vorderingen van de schaal konden delen. Zo gaaf om van elkaar te zien wat de verschillende gebruikte kleurcombinaties doen met het resultaat!

Gaandeweg merkte ik wel dat ik de Facebook community wat heb laten liggen. Mij pastte het minder goed, deels omdat ik merkte dat het mij veel tijd kostte. Daarbij maakte het mij soms ook onrustig, wanneer anderen al verder waren en ik druk voelde om ook door te moeten, terwijl daar de tijd even niet voor was. Toch kan ik me goed voorstellen dat er veel stipsters zijn die er wel veel uit hebben kunnen halen. In deze Facebookgroep was ook wekelijks op donderdagavond een live-sessie te volgen, met Nienke, met ruimte om vragen te stellen en samen te stippen.

Komt het goed?

Het stippen van het project vond ik ontzettend leuk, vooraf niet weten hoe het er uiteindelijk uit gaat zien, en elke week een stukje vordering zien. De Dot Along viel voor mij in een drukke, onrustige periode, met onder andere een baanwisseling, dit maakte dat ik niet een vast stipmoment had. Wel voelde ik een soort drang, wanneer weer een nieuw patroondeel binnenkwam, om er mee aan de slag te gaan.

Ik vond het een grote uitdaging om op een rond voorwerp te stippen. Dit deed ik niet eerder, en het ging ook echt met “vallen en opstaan”. Geregeld zat ik in de natte verf, konden de stippen die ik gezet had weer verwijderd worden en kon ik opnieuw beginnen. Vooral de eerste vier cirkels gingen op deze manier en was het zoeken naar een fijne werkhouding.

In mijn enthousiasme nam ik niet altijd voldoende de tijd om het patroon eerst helemaal door te lezen, wat wel werd aangeraden door Nienke. Dat zorgde er bijvoorbeeld voor dat ik een stap van het patroon anders deed, of een verkeerde kleur gebruikte. Met dat ik daarachter kwam was de verf al droog. Maar Nienke dacht zo fijn mee en kwam met een alternatief, en dus, “het komt goed’, zoals het motto van Nienke.

Al met al heb ik er zeker langer over gedaan dan de geschatte 7,5 uur stiptijd die staat vermeld, maar dat komt grotendeels door mijn perfectionisme.

Met elke stip die ik zette, elk patroondeel dat ik afrondde, zag ik de schaal mooier worden. Vanmiddag stipte ik de laatste opvulstippen. Eén van de schalen is daarmee af. Een dubbel gevoel, enerzijds jammer dat het project nu klaar is, anderzijds ben ik blij met het eindresultaat. De schaal voor mijzelf is blijven steken bij week drie, dus daar kan ik nog mee door. Ik word blij van stippen, omdat het voor mij echt even tijd voor mijzelf is, ontspanning en met elke stip die ik zet het mooier zie worden.

Als ik mijn schaal zie staan ben ik trots, niet eerder stipte ik zo’n groot project en dan ook nog eens rond! Ik kijk ernaar uit hem kado te gaan geven.

Alle lof voor Nienke en haar team; wat een prachtig project was het om aan mee te mogen doen, dankjewel Nienke en jouw team daarvoor! En de Dot Along 2025? Ik acht de kans heel groot dat ik daar heel graag weer aan mee ga doen!

Gestipte groetjes van Kyra

Over de gastblogger:

Ik ben Kyra, 52 jaar, en ik woon samen met mijn vriend en onze twee dochters (14 en 13 jaar)in Zutphen. Ik heb ook twee zoons (28 en 24 jaar), beiden inmiddels uit huis. Onze labrador Beer, van net één jaar, maakt ook deel uit van ons gezin. Ik werk als Praktijkondersteuner in een huisartsenpraktijk, en ben net van werkplek veranderd.

Ik ben nu een jaar of drie besmet het het “stipstijlvirus”, en niet alleen ik, ook mijn beide dochters stippen graag met mij mee. Hoe gezellig is dat?! Wanneer ik aan het stippen ben, heb ik een moment voor mijzelf. Alles om mij heen staat dan even stil. Ik ben dan met mijn handen bezig en even uit mijn gedachten. Dat is voor mij een goede manier om te ontspannen.

Hoe ik bij Nienke en Stipstijl terecht ben gekomen, weet ik niet meer precies. Waarschijnlijk via een andere pagina op Instagram, en zo gaan kijken bij haar. Dat was de start van een geweldige hobby. Ik geniet enorm van het stippen van kleine projecten, zoals bordjes, verwenschaaltjes en theetipjes. Dit is qua tijd goed te overzien en vooral ook super leuk om kado te doen!

 

Heb jij ook interesse om als gastblogger of -vlogger voor Stipstijl aan de slag te gaan? Klik dan hier voor meer informatie.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.