Geen producten in je winkelwagen
Gastblog: stippen als onderdeel van lesprogramma ROC
•
In deze gastblog vertelt Maike, Docent en SLB-er op College voor Mens & Gezondheid aan ROC van Twente je hoe het stippen onderdeel werd van een lesprogramma. Wegens privacy-redenen was het lastig om foto’s van studenten bij dit gastblog te plaatsen. Wel deelde Maike wat resultaten van hun stipwerk.
Mocht je naar aanleiding van deze blog benieuwd zijn naar de mogelijkheden voor jouw school, BSO of andere (onderwijs)instelling? Neem dan gerust even contact op via info@stipstijl.nl.

Hoe alles samen kwam
Afgelopen jaar stipte ik Maike (rechts op de foto) met een vriendin een theetipje. Zij had al eerder meegedaan aan de Dot Along van Stipstijl, had de juiste materialen en ze kon het mij makkelijk leren. Ik was gelijk enthousiast: het was zo eenvoudig, leuk en met een prachtig effect. Dat kon ik wel in mijn lessen gebruiken van komend schooljaar, dacht ik!
Na 11 jaar in het basisonderwijs gewerkt te hebben werk ik nu alweer 8 jaar op het MBO. Ik ben zelf altijd al creatief bezig; schilderen, haken en breien. Het is voor mij fijn om uit mijn hoofd en met mijn handen bezig te zijn. Sinds enkele jaren heb ik ook een eigen bedrijf (JouwKunst) als kunstenaar. Ik geef sinds begin van dit jaar ook workshops.
Omdat ik in het basisonderwijs heb gewerkt, heb ik bij Maatschappelijke Zorg diverse vakken gegeven. Vorig jaar ging mijn collega Beeldende Vorming met pensioen, waardoor ik haar lessen over kon nemen. Nadat mijn lessen stippen op het ROC met zo veel enthousiasme waren ontvangen, komen er ook mensen stippen in mijn eigen atelier. Alles komt op deze manier samen!
Over de studenten
Studenten ROC van Twente voor de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg mogen bij ons ervaren dat het voor cliënten belangrijk is om zich op een creatieve manier te kunnen uiten.
De studenten gaan globaal gezegd werken in de gehandicaptenzorg, de ouderenzorg in de woonvorm of in de dagbesteding. Dagbestedingsprojecten zijn hierbij van belang. Stippen is in mijn ogen erg passend als activiteit. De studenten zijn tussen de 16 en 25 jaar oud. Ongeveer 1/3 deel van de student is man.
Maatwerk via Stipstijl
Ik nam contact op met Stipstijl om mogelijkheden te bespreken. In overleg met Nienke mochten mijn collega Wilma en ik een aantal Stipstijl patronen gebruiken voor onze lessen. Daarnaast kregen we als docent toegang tot de online basiscursus van Stipstijl. Daarin kregen veel handige tips.
We wilden goed beslagen ten ijs komen en daarom hadden we alle verf, stipstokjes, sjablonen, meetlinten, D.I.Y. Inspiratieschrift en een Stipstijl boek aangeschaft.
Om de kosten zo veel mogelijk te drukken en om wel te kunnen investeren in goede stipmaterialen van Stipstijl, speurden we op de weggeefhoek op Facebook naar witte bruikbare serviezen.
Samen met Wilma, heb ik eerst enkele voorbeelden gemaakt op basis van Stipstijl patronen. Al toen we daar mee bezig waren, kwamen er al verschillende enthousiaste reacties van studenten en collega’s.

Oefenen van de techniek
Tijdens de eerste stiples zijn we gestart met het maken van een boekenlegger met een voorbedrukt patroon. Zo konden de studenten alvast oefenen met de techniek; het vasthouden van de stipstokjes, hoeveelheid verf en waar het stokje moest komen. Ook ontdekten ze leerden welke stokjes ze moesten gebruiken.
Sommigen dachten dat er alleen gele verf gebruikt mocht worden als er een geel voorbedrukt cirkeltje in het patroon stond, dat eigenlijk alleen een referentie was voor de maat van het gele stipstokje.
We deden de verf in kroonkurken, op deze manier werd er zo zuinig mogelijk omgegaan met de materialen.

Studenten starten met stippen van patronen
Toen de studenten wat vetrouwd waren geraakt met de techniek, konden zij uit diverse Stipstijl patronen kiezen. Patroon Passiebloem en Stip Tripple werd het meest gebruikt.
Het uitmeten van de patronen en het (lezen) volgen ervan, bleek ook een hele klus. ‘Mevrouw, wat moet ik doen?’ ‘Mevrouw, het klopt niet. O wacht, ik heb het verkeerde sjabloon gebruikt!’
Muisstille studenten
De studenten waren met elkaar in overleg over de te kiezen kleuren en borden. Het ging er behoorlijk serieus aan toe. Er werden proefjes gemaakt om de kleurcombinaties te testen. Het uitmeten was een lastig voor sommige studenten. Ze waren te precies, of juist te slordig.
Toen alle ingewikkelde opstartzaken gedaan waren, kon het echte stippen beginnen. Wat een rust in de groep! Iedereen was geconcentreerd bezig. Normaal gesproken wordt er toch wel veel gezellig met elkaar gekletst. Nu was het muisstil.
Het was prachtig om te zien met hoeveel zorg de studenten bezig waren. Ze konden goed benoemen of ze er ontspannen van werden of wat ze eventueel zouden moeten aanpassen om deze activiteit met een cliënt te doen.
Door bijvoorbeeld een deel van een patroon te kiezen. Het op te knippen in nog meer deelstappen die de begeleider uitlegt voor de cliënten die moeite hebben met lezen bijvoorbeeld. Of vrij te stippen.
Toepassen van les in de praktijk
Eén student wilde het perfect doen en het lukte niet zoals ze het in haar hoofd had. Het was prachtig om te zien hoe ze het patroon durfde los te laten gedurende de lessen en zelf verder ging. Een enorme overwinning voor haar.
Er waren ook een paar studenten die in het begin al de fout in gingen en al hun stippen weer van het bord af moesten wassen. Ze mopperden eerst, maar waren achteraf blij dat ze opnieuw waren begonnen.
Het mooiste compliment voor mij als docent vond ik dat waar eerder werkstukken nog weleens in de prullenbak belanden, nu alles meegenomen werd. Al na enkele lessen kwam al de vraag: ‘Wanneer mag ik het meenemen naar huis?’ Studenten waren trots op hun werk! Toen ze weer op school kwamen, hadden ze thuis complimenten gekregen. De borden hebben bij velen een mooie plek gekregen in huis.
Het stipstijlvirus is weer verder verspreid. Volgend jaar gaan we zeker weer stippen met studenten!

Heb jij ook interesse om als gastblogger of -vlogger voor Stipstijl aan de slag te gaan? Kijk dan hier voor meer informatie.
Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.