Gastblogger Marloes – Stippen op hout

Een tijdje terug vroeg Nienke mij of ik aan de slag wilde gaan met iets nieuws; stippen op hout! Zou dat net zo leuk zijn als stippen op keramiek of papier? Natuurlijk wil ik dat graag zelf uitvinden. Ik neem je mee in mijn ervaringen.

Weet je wat mijn eerste gevoel was bij het stippen op hout? Spannend! Bij een porseleinen object kun je je stipwerk nog afspoelen en blanco opnieuw beginnen. Dat gaat niet met hout. Dat voelde toch wel even als een wat hogere drempel om te starten. Aan de andere kant prikkelde het me ook: nóg meer stipmogelijkheden en nóg meer nieuwe ideeën! Ik kreeg meteen inspiratie.

Ik ging eerst aan de slag met twee ronde platte kandelaars en gebruikte daarvoor Hobbylack acrylverf. Daarna werkte ik met porseleinverf van Pébéo op drie ronde houten kandelaars. Zo kon ik de verschillende verfsoorten goed vergelijken.

Op de foto hiernaast zie je hoe de kandelaar eruit zag voordat ik het ging stippen. Ook mooi, maar als eigenaar van het #stipstijlvirus had ik natuurlijk andere plannen. Eerst verfde ik de kandelaars volledig met een basiskleur. Voor één gebruikte in Gloss wit en de ander lila, mijn favoriete kleur op dit moment.

Ik gebruik graag onderdelen van bestaande patronen. Ik vind het heerlijk om door de verschillende Stipstijl patronen te bladeren en hier mooie cirkels uithalen. Voor de ronde platte kandelaars gebruikte ik bijvoorbeeld een deel van het patroon van Triodots. Voor de ronde kandelaars gebruikte ik het patroon van Puntparade. Je kunt ook alleen een mooie mooie rand gebruiken. Op deze manier kun je nog meer spelen met bestaande patronen!

Vlakverdeling

Voor de set met drie ronde kandelaars leek het me mooi om het hout ook deels zichtbaar te laten. Deze set is net nieuw in de Stipstijl webshop. Ik gebruikte washi-tape om delen af te plakken en verfde met een platte kwast een deel in de basiskleuren die ik wilde gebruiken. Na twee lagen verf is het hout mooi gedekt en wanneer dit goed droog is kun je hier op gaan stippen. De verf, zowel acryl- als porseleinverf, droogt vergeleken met stippen op keramiek op hout iets sneller. Nadat de ondergrond droog was, maakte ik een stippatroon.

Laat na het verven de washi-tape niet te lang zitten. Beter is het om het er direct af te halen,  nog als de verf nat is. Zo voorkom je dat je een deel van je net geverfde stuk meetrekt.

Je kunt met washi-tape ook je stipsjablonen op het hout plakken om een mooi patroon te stippen. Let er wel op dat als het hout een basislaag verf heeft, de verf wel eerst helemaal goed droog moet zijn voordat je sjablonen opplakt en/of erop stipt.

Mooie stippen zetten

Op hout is het extra belangrijk een ruime hoeveelheid verf op je stokje te doen,  zeker niet te weinig. De stippen zijn niet/nauwelijks te corrigeren, dus zorg dat je ruim voldoende verf op je stokje hebt voor je de stip zet.

Hout is natuurlijk minder glad dan papier of keramiek. Er kunnen wat nerven in zitten. Dit kan een mooi effect geven, maar kan ook je stippen iets vervormen. Wil je het hout gladder dan kan je het een basislaag verf geven. Ik vind zelf de nerven juist een speels effect geven. Kijk voor je begint hoe ze lopen en hoe je dan het beste het patroon erop kan maken.

Handige tips voor stippen op hout

Je kunt acrylverf of porseleinverf gebruiken voor het stippen op hout. Porseleinverf droogt iets ‘platter’ op, bij acrylverf krijg je een klein bobbeltje wanneer het droog is. De verf droogt iets sneller dan op porselein.

Je kunt geen stippen weghalen op hout, dit geeft een grote vlek, afhankelijk van welke kleur hoe heftig zichtbaar deze is. Een kleine verdiepingsstip kun je soms nog voorzichtig wegvegen en opnieuw zetten, maar grote stippen niet, dus het geeft een stukje extra spanning aan het stippen!

Tot slot, ook als niet alle stippen perfect rond worden en afwassen niet kan, gewoon doorstippen. Zoals Nienke altijd zegt: Het komt goed!

Ik hoop dat je met plezier leest over mijn liefde voor het stippen en misschien inspiratie uit deze blog opdoet. Ik ben benieuwd of je ook gaat stippen op hout en bijvoorbeeld een kandelaar gaat stippen. Zo ja, deel jouw resultaat met #stipstijlvirus. Heb je een vraag voor mij, dan kun je me mailen via info@stipstijl.nl of neem eens een kijkje op mijn Instagram: @meer_loes

Over de gastblogger:

Januari 2018 zette ik, toen nog met houten stokjes, mijn eerste stipjes op een wit porseleinen bordje. Ik haakte al jaren en om de zoveel tijd had ik – en heb ik nog steeds – met drie gezellige creatieve vriendinnen een craftdate. We proberen dan altijd iets nieuws uit; zo verfden we wol, maakten we een kerstkrans en probeerden we punch-needling. In januari 2018 gingen we aan de slag met stokjes, porseleinverf en bordjes! Met wat basistips ‘deden we maar wat’. Als ik nu dat bordje bekijk is het niet mijn beste creatie, verre van, maar een nieuwe verslaving was geboren. Ik ging aan de slag met Nienke haar eerste boek ‘Stippen’ en nu heb ik dus al jaren het stipstijlvirus. Het is een chronische aandoening kan ik wel zeggen, een heerlijk positief virus! Na de geweldige foto’s en video’s van de stipreis in Spanje besloot ik in 2019 ook mee te gaan. Ik stapte met een vriendin in het vliegtuig en ging een onvergetelijke tijd tegemoet! We maakten nieuwe vriendinnen en gingen in 2021 met z’n vieren opnieuw mee op stipreis.  Na deze fantastische dagen vroeg Nienke of ik nieuwe patronen wilde teststippen. Ik werd hier dolenthousiast van en testte verschillende projecten die je terug kunt vinden in het boek ‘Stippen en Kleur’. Sindsdien test ik regelmatig toffe dingen uit voor Nienke en zo ben ik ook aan de slag gegaan met stippen op hout.

Voor mij is stippen pure ontspanning en positiviteit, ik vind er de rust in die ik nodig heb naast het drukke leven met mijn gezin en werk, stippen is in mijn ogen mindfullness voor creatievelingen! Het spelen met kleur en steeds nieuwe kleurcombinaties proberen op verschillende objecten vind ik heerlijk. Verf en stipspullen op tafel, podcast aan, een fijne olie in de diffuser, kopje thee erbij en stippen maar!

Heb jij ook interesse om als gastblogger of -vlogger voor Stipstijl aan de slag te gaan?
Kijk dan hier voor meer informatie.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.