Geen producten in je winkelwagen
Gastblogger Elske – Stippen op stenen
•
Iets meer dan twee jaar geleden wandelde ik samen met mijn dochter Loïs. Ineens zagen we iets gekleurds op een paaltje liggen. We liepen ernaar toe. Het bleek een handbeschilderde steen te zijn. We hebben hem uitgebreid bekeken, onze complimenten uitgesproken en ja, toen wisten we het niet zo goed. Die steen was wel heel leuk. Maar moesten we het laten liggen of mochten we het meenemen? We hebben de steen weer teruggelegd en zijn verder gelopen.
Later werd ons duidelijk; we hadden de mooie steen wél mee mogen nemen. Het was juist één van de leuke dingen van de lockdown toendertijd: een verrassing voor een ander neerleggen, zodat die persoon gewoon even iets fijns vindt. Inmiddels zijn er meerdere beschilderde stenen door ons gevonden. Nu nemen we ze mee naar huis of mee onze caravan in. Zo genieten we van iets moois dat een ander maakte.
Het vinden van stenen is leuk. Het kan écht je dag maken. Ik houd er zelf ook van om creatief bezig te zijn en doe ik dit ook vaak met mijn kinderen. Daarom leek het mij leuk om eens stenen te beschilderen en die samen te gaan verstoppen. De stenen die we gevonden hadden, hebben prachtige tekeningen. Laat dat nou net niet echt mijn ding zijn. Ik ging op onderzoek uit en ontdekte dat je ook kunt stippen op stenen. En laat ik dat nou wél heel leuk vinden!
Tips voor het vinden van stenen om te stippen
Ik wandel regelmatig met mijn gezin in de natuur. Dat geeft ons veel plezier en ontspanning. We kijken onze ogen uit naar alles dat groeit en bloeit. Met de missie om te gaan stippen, hebben we nóg een extra reden om goed te kijken: stenen zoeken!
We vinden een paar stenen langs de waterkant. Maar ook in het bos, soms langs de weg of bij het strand. Helaas zijn die stenen wel vaak net iets te klein. Juist de grote stenen zijn prettig om te stippen. We vinden ook stenen die te grillig van vorm zijn, te ruw of te lomp. Het is dus nog best een uitdaging om geschikte stenen te vinden. Als we goed zoeken lukt het wel.
Ik ontdekte ook dat je mooie stenen in een winkel kunt kopen. Dat heeft natuurlijk wel iets minder charme dan een zelf gevonden steen, gepaard met een herinnering aan een wandelavontuur. Toch kan het wel praktisch zijn. Even Googlen levert verschillende resultaten op. Van de Action, tot tuincentra en speciale webshops gespecialiseerd in het beschilderen van stenen. Er gaat een wereld voor me open.
Zelf stenen maken
Een andere handige oplossing is om de stenen zelf te maken. Dat vind ik veel leuker dan stenen kopen. Samen met mijn kinderen heb ik twee verschillende manieren uitgeprobeerd; hobbybeton en gips. Beide zijn supersimpel om te maken én heel leuk om te doen. Daar houd ik van.
We begonnen met Kreativ-beton van Rayher. Op de verpakking staat heel duidelijk aangegeven hoeveel water je nodig hebt als je er zelf een steen van wilt vormen, maar ook voor als je het in een mal wilt gieten. Perfect! Dus water en poeder bij elkaar, even roeren en gieten of kneden maar. We proberen beide versies uit en hebben naderhand tien prachtige stenen. Het leuke van dit materiaal is dat ze niet heel egaal van kleur zijn. Daardoor oogt het heel natuurlijk. De zelfgevormde stenen zijn wat ruwer, maar gelukkig niet te ruw om op te stippen. Want ja, dat laatste gaan we natuurlijk doen!
Zoveel stenen vraagt ook om wat inspiratie. Sommige stenen stippen we aan de hand van een bestaand patroon. Bij andere bedenken we zelf wat. De Stipstijl patronen van Nienke bieden mogelijkheden. We stipten bijvoorbeeld het patroon Dots of Lights, Binnenstebuiten en Bonbondots. Maar er zijn zeker nog meer patronen, of gedeeltes van patronen, te gebruiken. Ook bedenken we: blijft de steen grijs of krijgt het juist een kleurtje? Heerlijk bezig zo!
We merken dat de stippen niet zo perfect glad en rond zijn als dat ze op porselein vaak zijn. Soms trekt de verf net iets terug, soms vervormt het wat. Maar wat ons betreft is dat geen probleem. Met een mal maken we ook stenen in de vorm van een hartje, een vierkant en een cirkel die een medaille wordt. Ook leuk.
Toevallige ontdekking: verschil in verf
De gegoten stenen zijn hele mooie, witte stenen, sommige heel egaal, andere met wat luchtbelletjes. We beschilderen ze, ruimen alles op en zijn dik tevreden. Tot een week later, toen ik wat foto’s van de stenen wilde gaan maken. Ik wist echt even niet wat ik zag; heel veel verf had losgelaten en lag als schilfers boven op de steen. Misschien was de steen nog niet goed uitgehard en was ik te snel gaan stippen?
Gelukkig waren er nog wat lege witte stenen over, zodat ik een nieuwe poging kon wagen. Nu gebeurde er iets verrassends! Ik stipte puur toevallig met twee merken porseleinverf door elkaar, omdat die kleuren mooi bij elkaar pasten. Ik ontdekte dat de stippen die gestipt waren met Amsterdam Porcelain stuk gaan. De stippen gezet met Pébéo verf blijven wél goed.
Dat maakt me nieuwsgierig en ik test opnieuw. En jawel, dit levert gewenst resultaat op: natuurlijke stenen met een mooi stippatroon! Mijn conclusie: de Supergips kan je zeker gebruiken. Beschilder ze dan wel met Pébéo porseleinverf, dan hecht de verf écht mooier. Een acrylverf kan waarschijnlijk ook. Dat heb ik nu nog niet uitgeprobeerd.
Wat natuurlijk wel belangrijk is, is om je steen een beschermlaagje te geven voordat die naar buiten gaat. Wij deden dat met Mod Podge Outdoor. Je ziet wel iets aan de steen dat er een laagje over gaat, maar dat haalt niets van het leuke resultaat weg. Aanrader dus om te gaan doen.
Eindresultaat
Het heeft ons heel wat leuke uurtjes opgeleverd. Zowel het zoeken naar de stenen als het zelf maken ervan. Daarna het stippen en vervolgens het verstoppen in de natuur, zodat anderen het kunnen vinden. En ook; onze nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en een paar uur later teruggaan naar de verstopplek om te kijken of de steen al gevonden is.
Het is leuk om te bedenken wie hem heeft gevonden en te fantaseren waar de steen nu is. Als je daar echt heel nieuwsgierig naar bent, kun je je stenen ook registreren bijvoorbeeld via www.kei-tof.nl . Dan kan je ontdekken waar je steen heengaat.
Nog een laatste tip; vertel kinderen even welke stenen ze niet mee mogen nemen; die uit de tuin van de buren. Onze jongste van 6 jaar was erg enthousiast over onze zoektocht en bracht in één keer zoveel stenen thuis dat het wel heel verdacht werd. Hij bleek een voorraad gevonden te hebben in de tuin ergens in de buurt. Die stenen hebben we maar gauw, zonder stippen, teruggelegd…
Over de gastblogger:
Ik ben Elske (40) en vind het super leuk om voor Stipstijl te schrijven. Ik houd ervan om allerlei dingen te maken. Vaak zit ik te haken of te breien, maar één van m’n andere leuke hobby’s is stippen. Dat wilde ik al heel lang eens proberen, maar de gedachte ‘nóg een hobby’ zorgde voor wat uitstel. Tot 2,5 jaar geleden. Toen volgden mijn zussen en ik een workshop bij Nienke en dat was heel leuk! Sinds die tijd zijn er al aardig wat bordjes, potjes en vaasjes gestipt.
Verder houd ik van Jaco, mijn man, en van onze 3 kinderen Lieke, Loïs en Sil. Bloemen, natuur, buiten zijn, hardlopen, kleur, onze gepimpte caravan en kringloopgelukjes maken me ook erg blij.
Ik zal schrijven over dingen die ik ontdekt heb tijdens het stippen, mijn ervaringen en mijn lessen. Hopelijk lees je mijn blogs met plezier. Heb je een vraag voor me, stuur gerust een mail naar info@stipstijl.nl. Dan komt het bij mij terecht. Op Instagram ben ik te vinden via @bij.elske
Heb jij ook interesse om als gastblogger of -vlogger voor Stipstijl aan de slag te gaan? Kijk dan hier voor meer informatie.
Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.