Gastblog: zo was de Stipstijlreis naar Spanje

Hoe het begon

Op 1 oktober 2021 kreeg ik, net zoals alle andere VIP stipsterren, de mail van Nienke met daarin de vraag of ik mee wilde op een nieuwe stipreis naar Spanje. ‘Zullen we dat gewoon doen?’ zei ik tijdens een wandeling tegen mijn zus, Noortje. Beiden stippen we al een tijdje, maar maken we te weinig tijd om dit te doen. Na overleg met het thuisfront en mailcontact met Debbie (eigenaresse van B&B Can Portell by 123Olé) waren we overtuigd. Dit gaan we doen! Donderdag 15 t/m Zondag 18 september 2022 werd in onze agenda’s gemarkeerd.

De voorbereiding

Ongeveer 2,5 maand voor de reis kregen we een super leuke voorpretmail van Debbie en Nienke. Hierin stond praktische informatie over de reis, maar ook de opties voor een masterpiece, dat je tijdens de reis gaat stippen. Er was keuze uit verschillende voorwerpen: taartplateau, vaas (klein of XL), theepot, klok of een XL bord (ovaal of rond). Bij ieder masterpiece staat een inschatting van het niveau en de tijd dat je er ongeveer mee bezig bent vermeld (let op dit is Nederlandse tijd, Spaanse tijd blijkt langer te duren, waarschijnlijk door al het geklets tussendoor).

Uit de mail werd mij ook duidelijk, dat we met 16 stippers naar Spanje zouden vertrekken. Enerzijds super leuk en gezellig zo’n grote groep mensen, anderzijds ook een beetje spannend. Ik was benieuwd hoe de groepsdynamiek zou zijn. Ik dacht namelijk dat we 24/7 bij elkaar op de lip zouden zitten. In de zomer van 2022 boekten we onze vlucht en een huurauto, zodat we ook de omgeving konden verkennen. Licht gespannen en met een kriebel in mijn buik vloog ik op donderdag 15 september om 6.30 uur naar Gerona. Benieuwd naar wat dit avontuur mij te bieden had.

Leven in een bubbel

Tijdens de stipreis heb ik in een heerlijke culinaire en creatieve bubbel geleefd. Op de dag van aankomst startte we om 10.30 uur met een kennismaking onder het genot van cava en cake. Het bleek een hele gemêleerde groep mensen te zijn. Sommige mensen waren al eerder met één van de reizen van Nienke meegeweest, anderen waren er voor de eerste keer (net zoals ik). Een enkeling had geen ervaring met stippen. Dat was geen punt.

Dagindeling

Nienke vertelde hoe de dagen eruit zouden gaan zien. Ik had verwacht dat, het best een volle planning zou zijn en dat je jezelf aan dit programma zou moeten houden. Niets bleek minder waar. Nienke was elke dag een dagdeel (ochtend of middag) in het stipatelier aanwezig. Het was leuk als je op dat moment aansloot, maar dit was niet verplicht. Wilde je liever iets anders gaan doen of niet de behoefte hebben om met de hele groep te gaan stippen, dan werd dat door iedereen gerespecteerd. Je zat dus helemaal niet 24/7 bij elkaar op de lip, zoals ik gedacht had.

Stipatelier

Er heerste een relaxte sfeer binnen de groep. In het stipatelier stond een lange tafel met alle  benodigdheden om een mooi masterpiece te maken: verfpotjes, stipstokjes, sjablonen en natuurlijk verschillende patronen en voorbeelden. Elke dag gaf Nienke eerst wat uitleg over de do’s en don’ts van het stippen. Ondanks dat ik al vaker gestipt had, was het fijn om de basis nog even door te nemen en tips te krijgen. Vervolgens ging iedereen aan de slag en kon je bij Nienke terecht voor vragen of advies.

Niet alleen de momenten dat Nienke aanwezig was, maar ook elk ander moment van de dag was het mogelijk om te stippen. Het stipatelier was namelijk 24/7 geopend. Zo hebben we met een paar mensen een avond nog tot 23.00uur gestipt. Heerlijk!

Zoals ik al eerder benoemde, was er naast het stippen ook genoeg tijd om andere dingen te doen. Er was een groepsapp aangemaakt en Nienke deelde daarin een aantal opties. Zo kon je bijvoorbeeld naar Besalú (een middeleeuws dorpje), Girona, het strand of een wandeling maken om de mooie omgeving van de B&B te verkennen. Zelf heb ik er bewust voor gekozen om in de B&B te blijven, want ook daar was het heerlijk.

Quality time

Elke dag werd ik gewekt door de hanen die in de tuin langs onze stalkamer rondliepen. Soms al om 4.00uur ’s nachts (nog nooit zo blij geweest met mijn slaapoordoppen). Verder stond ik elke ochtend op met een meditatie en yoga. Daarnaast heb ik in de omgeving gewandeld en vooral ook bijgekletst met mijn zus, gezien zij net terug is van haar wereldreis. Deze quality time was precies wat we allebei nodig hadden. Tijdens de stipreis heb ik een enorme leuke groep mensen leren kennen, wat voor een onvergetelijke tijd heeft gezorgd. In een korte tijd heb ik een fijne band opgebouwd en hebben we veel met elkaar gedeeld. Een hele bijzondere ervaring.

Knoflook, knoflook en nog meer knoflook

Mocht je niet van stippen houden, dan is deze reis nog steeds aan te raden vanwege het overheerlijke eten. Dat werd mij tijdens de kennismaking al vrij snel duidelijk. Waar iedereen vrij is om zijn dag in te vullen, komt etenstijd in B&B Can Portell heel stipt. Vanaf 9.00 uur staat het ontbijtbuffet klaar, om 13.00 uur wordt de 3-gangen lunch opgediend en om 19.00 uur wordt het overheerlijke vier-gangen diner geserveerd.

Vijf minuten voor de start van de maaltijd werd er aan de grote bel getrokken die op het terras hangt, om duidelijk te maken dat het eten klaar is. Iedereen haast zich aan tafel, want deze maaltijden wil niemand niet missen.

Begoña, de kok van de B&B is echt geweldig. Ze maakt de heerlijkste dingen, van soep van erwten, groene appel en Pernod tot een zelfgemaakte falafel salade. Echt alles wat deze vrouw maakt is lekker! Met als hoogtepunt de gegrilde gamba’s en de zelfgemaakte paella. Uiteraard werd elke maaltijd, zoals in Spanje te verwachten is, op smaak gebracht met veel verse knoflook en overheerlijke kruiden.  Ook was de aïoli erg geliefd onder alle stipsterren. De medepassagiers op de terugvlucht vonden dit wellicht iets minder prettig dan wijzelf.

Stipstijlvirus

Gedurende de reis heb ik veel aan mijn masterpiece gewerkt. Ik had gekozen voor het taartplateau. Het patroon wat hier van origine eigenlijk bij hoorde was Zoete Ronde. Echter vond ik dit patroon te makkelijk en koos daarom om het patroon Trio Dots te stippen. Dit patroon is opgebouwd uit meerdere cirkels en veel verbindingsstippen.

Het kiezen van de kleuren vond ik lastig. Nienke en de andere stipsterren hebben mij hierbij geholpen. Het patroon geeft aan, dat je 4 kleuren en wit nodig hebt. Ik doe dingen graag net een beetje anders, dus ik heb uiteindelijk gekozen voor 5 kleuren en wit.

Hieronder staan de gebruikte kleuren van Pébéo porseleinverf en verhoudingen weergegeven:

  • Koraal rood: (een gemengde kleur naar recept van Nienke) 75% Coral Red (05) met 25% Ivory (43)
  • 100% Mango (49)
  • 100% Scarlet red (06)
  • 100%  Etruscan red (12)
  • 100% Taupe (54)
  • Glimmend wit voor verdiepingsstippen: Mengkleur van 50% Pearl white (56) en 50% Ivory (43)
  • Voor de opvulstippen heb ik 80% Ivory (43) met 20% Mango (49) gemengd.

Masterpiece als aandenken

Tijdens de reis is het mij niet gelukt om het masterpiece helemaal af te maken. Dat was ook niet mijn doel. Het gaf me ook een mooi excuus om hier thuis mee verder te gaan. In de webshop van Stipstijl heb ik de nog wat kleuren verf besteld, die na één dag al binnen waren.

Sinds de reis ben ik weer helemaal verslaafd aan stippen. Mijn eettafel staat nu weer regelmatig vol met verfpotjes en stipstokjes. Ik ben heel blij dat ik de keuze heb gemaakt om mee te gaan met deze reis. Mede door Nienke, Debbie, Begoña en natuurlijk alle andere leuke mensen die ik ontmoet heb, was het een onvergetelijke ervaring, die ik niet had willen missen. Mijn taartplateau is een tastbare herinnering aan deze tijd. Wie weet ga ik volgend jaar wel weer mee!

Over de gastblogger:

Ik ben Anke, 32 jaar en sinds 3 jaar getrouwd met de leukste man op aarde. Overdag kun je me voornamelijk vinden in het ziekenhuis, waar ik werk als opleidingsadviseur. Een super gevarieerde en uitdagende baan. Om af te schakelen van het werk ben ik graag creatief bezig. Haken, tekenen, handletteren, puzzelen en uiteraard stippen!

In 2018 heb ik mijn eerste stipje op een bordje gezet tijdens een workshop die ik met twee vriendinnen volgde. Ik vond het leuk om een keer iets nieuws te proberen. In deze workshop heb ik de basis van het stippen geleerd. Vervolgens heb ik niet meer gestipt tot ik in 2019 mijn enkelbanden scheurde en voor langere tijd thuis kwam te zitten. De eerste potjes porseleinverf werden aangeschaft, de ronde sjablonen werden zelf geknipt en de stipstokjes werden van hout gemaakt. Met een stapel gebaksbordjes op tafel kon ik voorlopig vooruit. Een nieuwe verslaving was geboren.

In 2021 ben ik toch overgestapt op de producten van Stipstijl, wat stiekem veel fijner werkte dan de zelfgemaakte producten. Inmiddels is het assortiment verf en hulpmiddelen flink uitgebreid en na de stipreis kon ik mezelf niet inhouden om nog meer nieuwe kleuren te bestellen. Want inmiddels ben ik helemaal ingepakt door het stipstijlvirus. Daarom vind ik het een enorme eer om voor Nienke een blog te mogen schrijven.

Op Instagram ben ik te volgen via @anks.original en mijn zus via @liefsvannoor.

Heb jij ook interesse om als gastblogger of -vlogger voor Stipstijl aan de slag te gaan? Kijk dan hier voor meer informatie.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.