Gastblogger Chantine – Stippen op papier

Ik weet niet of je het herkent, soms heb ik zin om te gaan stippen, maar ben dan totaal inspiratieloos. Of, ik heb behoefte aan ontspanning en kan ik het even niet opbrengen om een stippatroon te volgen of te bedenken, omdat ik daarvoor te druk in mijn hoofd ben.

Pas heb ik ontdekt dat het stippen op papier met een voorbedrukt patroon voor mij dan een ideale oplossing is! Het is eenvoudig te volgen en je hoeft er niet bij na te denken. Het enige wat je moet bedenken, zijn de kleuren die je wilt gebruiken. Als ik zo’n patroon dan klaar heb, word ik er zo blij van dat ik direct weer bruis van de energie en inspiratie. Heerlijk!

Ik neem je even mee terug in de tijd en deel mijn ervaring met je.

Kleurinspiratie

Dit najaar zat ik in de auto en we reden langs een bos. De zon scheen op de bomen en hun blaadjes lieten de prachtige herfstkleuren zien. Het inspireerde me om iets te gaan stippen in herfstkleuren. Thuisgekomen had ik zin om iets kleins te maken en opende de envelop met kaarten die ik opgestuurd had gekregen van Nienke. Ik pakte er een ronde kaart uit die ik leuk vond. De voorbedrukte lijnen lieten het patroon van een bloem zien.

Gouden confetti

Bij het uitpakken van de kaart werd ik verrast door een gouden confetti uit de envelop. Die dook zo sneaky op dat hij erom vroeg om opgeplakt te worden. Die confetti plakte ik op de middenstip van het patroon: dat was het begin van mijn kaart. Daarna koos ik de herfstkleuren waar ik geïnspireerd door raakte en ging stippen met bordeaux rood, okergeel, donkergroen en blauw.

De uitdaging: opvulstippen

Toen ik alle stippen volgens patroon had gezet en de bloem klaar was, ben ik met mezelf de uitdaging aan gegaan. Want… eens in mijn stipleven zal ik toch moeten geloven aan opvulstippen. Dat vond ik bij deze kaart wel van toepassing, het zou hem helemaal afmaken.

Die opvulstippen voelen voor mij altijd alsof ik langs een grommende hond moet lopen. Ik ben behoorlijk perfectionistisch en ben daardoor echt een patronenvolger. En tsja, opvulstippen daar zit nou nét niet bepaald een patroon in. Tot nog toe heb ik twee keer een poging gewaagd om keramiek op te vullen met stippen, met als gevolg dat ik mijn complete werk onder de kraan er weer af heb geboend.

Dit keer ben ik toch gewoon begonnen. Poging drie. Op de een of andere manier is de drempel op een kaart toch wat lager. Misschien zie je aan de foto wel dat ik toch ben begonnen door wat evenredige stippen te zetten tussen de bloemblaadjes in. Dat gaf mijn perfectionistische karakter wat houvast.

Dikke (s)tip dus voor als je ook perfectionist bent: zoek houvast bij het opvullen. Daarna heb ik nog wat om de bloemblaadjes heengestipt en toen liet ik het volledig los. Met als gevolg: het is me gelukt! Of om in Nienke taal te spreken: “Yieha!” En inderdaad maakte het de kaart voor mij helemaal af.

Nu de kaart af is, bruis ik weer van de energie voor mijn volgende project. Ik wil heel graag aan de slag met het stippen van een bol voorwerp. Dat is iets dat ik ook best nog een uitdaging vind. Verf loopt bij mij soms uit. Dus wie weet, als ik er genoeg over kan vertellen, schrijf ik hier ook nog wel een blog over.

Mijn top 3 tips

Als je na het lezen van mijn blog nou ook zin hebt om op papier te gaan stippen of om op die manier met stippen te gaan beginnen? Dan heb ik nog wel wat tips voor je waar je op moet letten:

  1. Maak eerst een foto van je kaart. Want als je eenmaal een stip gezet, zie je niet meer waar de verdiepingsstippen moeten komen.
  2. Gebruik dekkende verf en wat donkerder kleuren. Omdat de voorbedrukte lijnen donker zijn kan het zijn dat ze er doorheen komen.
  3. Werk van binnen naar buiten. De verf blijft langer nat dan op porselein, is mijn ervaring. Je voorkomt dat je met je vingers in natte verf komt als je van binnen naar buiten werkt.

Nienke heeft eerder eens een blog geschreven over stippen op papier. Lees die ook gerust door!

Over de gastblogger:

Ik ben Chantine (42) en heb nog maar kort geleden kennisgemaakt met stippen. In mijn dagelijks leven ben ik secretaresse en ben dus veel “in mijn hoofd” bezig. Daarom vind ik het heerlijk om creatief bezig te zijn. Ik vind dan ook bijna alle creatieve hobby’s leuk en wil ook veel proberen. Haken, bakken, naaien… Alleen iets met verf dat zag ik nog niet zo zitten. Schilderen is niet mijn ding.

In de zomervakantie durfden wij het vanwege corona nog niet een vakantie te boeken. Op een ochtend zag ik op Instagram Stipstijl voorbij komen. Alleen al het filmpje waarin je Nienke ziet stippen gaf mij een rustgevend gevoel. Ik besloot de workshop te bestellen inclusief het starterspakket. Op de dag dat ik het binnen kreeg, ben ik meteen begonnen. Ik vond het echt heerlijk om te doen. Zo relaxt!

Ik zal je meenemen in mijn Stipstijl ervaringen en eventuele uitdagingen. Ik hoop dat je dit met plezier leest en er wat aan hebt! Als je een vraag hebt dan kun je contact met mij opnemen via een mail aan info@stipstijl.nl, dan wordt het aan mij doorgestuurd.

Heb jij ook interesse om als gastblogger of -vlogger voor Stipstijl aan de slag te gaan? Kijk dan hier voor meer informatie.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.