op werkdagen vóór 14:30 uur besteld, dezelfde dag verzonden    •    niet goed, geld terug    •    gratis verzending NL vanaf € 60 (BE en DE vanaf € 65)

Hoe herken je geschikt keramiek om te stippen?

Deze handige tips helpen je!

Hopelijk heb je al ontdekt hoe leuk en ontspannend stippen is. En ook hoe je eenvoudig in een korte tijd allerlei dagelijkse voorwerpen zó omtovert tot unieke stipkunst.

Inmiddels heb ik jarenlange ervaring met het ontwerpen van stippatronen, workshops gegeven aan duizenden mensen in Nederland en daarbuiten en heb ik diverse materialen ontwikkeld die het stippen prettiger, leuker en ook mooier maken.

Met veel plezier deel ik mijn favoriete stiptips met jou, zodat ook jouw stipwerk steeds mooier wordt en je veel plezier aan het stippen beleeft. Dit doe ik via social media (volg je me al op Instagram, Facebook en Pinterest?), maar ook op YouTube en natuurlijk altijd als eerste aan de VIP stipsters, mensen die op mijn mailinglijst staan.

In deze blog lees je hoe je kunt zien of keramiek geschikt is voor je stipwerk.

Ik stel je graag gelijk gerust: bijna alle keramiek is geschikt om te stippen! Geglazuurd aardewerk is het prettigst. Dan kun je makkelijker eventuele correcties maken en verf verwijderen. Je kunt geglazuurd aardewerk ook goed afbakken om de verf te fixeren, zodat je stipwerk watervast is.

In deze nieuwe blog met voorbeelden ontdek je nog meer tips en tricks waar je op kunt letten.

 

Verschil tussen aardewerk, keramiek en porselein

Geregeld krijg ik de vraag wat het verschil is. Leuk om daar antwoord op te geven! Vaak wordt aardewerk of keramiek gebruikt als synoniem voor porselein, terwijl dat niet hetzelfde is. Beide producten bevatten wel dezelfde basis ingrediënten: water en klei. Maar er zijn wel degelijk verschillen.

Keramiek is een verzamelnaam voor verschillende soorten gebakken klei of aarde. Het zegt eigenlijk niet zo veel over het materiaal en de eigenschappen. Je kan keramiek onderverdelen in drie groepen: aardewerk, steengoed en porselein.  

Het verschil van aardewerk en steengoed met porselein zit hem voornamelijk in de samenstelling van de grondstoffen en de baktemperatuur. Porselein is iets doorschijnend en wordt gemaakt van een speciale witte kleisoort. Het verschil tussen porselein, steengoed en aardewerk is vrij lastig met het blote oog te zien. Porselein wordt bij hogere temperaturen afgebakken (1300-1500°C) en is daardoor super stevig en duurzaam. Hoewel aardewerk iets dikker is dan porselein, is porselein sterker en kras- en stootvast. 

Waar koop je geschikt keramiek?

Een mooi resultaat van je stipkunst is natuurlijk afhankelijk van de verf, van de materialen én van de kwaliteit van de keramiek die je gebruikt hebt. Ik gebruik keramiek zonder reliëf, dat stipt makkelijker.

Je kan op veel plekken keramiek vinden. In mijn webshop vind je allerlei soorten geschikt keramiek. Van vazen, tot bordjes en mokken. Je kan mooi keramiek vinden bij andere winkelketens zoals HEMA, Xenos en Blokker. Ik ben ook fan van Dille & Kamille; daar hebben ze ook veel keuze in mooie, witte keramiek! 

Je vindt me ook geregeld bij kringloopwinkels. Daar vind je vaak prachtige borden, vazen en theepotten voor een prikkie. Ideaal (en duurzaam) dus om een unieke stipcollectie te scoren! Let er wel even op dat gebruikt keramiek geen haarscheuren heeft. Daar kan de verf intrekken en door de scheurtjes kan het water opzuigen.

In de meeste gevallen is de keramiek gewoon geschikt. Soms zie je weleens een symbool op de onderkant dat het niet ovenbestendig is. Maar ik heb bij normaal wit keramiek nog nooit iets bijzonders gemerkt. Je bakt stipwerk op een relatief lage temperatuur af.

Werken met gekleurd keramiek

Zelf vind ik wit keramiek het fijnst om te gebruiken tijdens het stippen. De basis is neutraal en de kleuren van de porseleinverf komen duidelijk over. Wit keramiek maakt het wat eenvoudiger om een spannende kleurexplosie in het patroon te krijgen. Toch geeft gekleurd keramiek ook een tof effect. Experimenteer dus vooral en kijk wat jij mooi vindt!

Pas op voor een coatinglaag

Soms kom je wel eens keramiek tegen dat niet ovenbestendig is en een coatinglaag heeft. Dat zie je aan de onderkant, bij de standring. Als het duidelijk een spikkelig effect heeft, alsof er een spraylaag opzit, dan is het vaak gecoated. Dit kan je wel stippen, maar niet afbakken. Door de warmte van de oven gaat de coatinglaag (en dus je porseleinverf) bubbelen.

Goed om te weten; dit kom je niet heel vaak tegen. Laat je dus vooral niet afschrikken.

Zie het verschil

Op de foto links zie je keramiek dat een coatinglaag heeft en dus niet geschikt is om af te bakken.

Op de foto rechts zie je een foto van een geglazuurd keramiek. Die wel geschikt is om af te bakken.

Nogmaals; je kan al de keramiek stippen, maar niet alles is ovenbestendig.

#hetkomtgoed

Twijfel je of de keramiek die je hebt geschikt is? Test het gewoon even door het voorwerp te bakken voordat je gaat stippen. Zie je dat de coatinglaag gaat bubbelen? Stip het niet óf bak het voorwerp niet af. Ontstaan er geen bubbels? Dan kan je het gewoon afbakken na het stippen.

Tip: heb je toch iets gestipt dat een coatinglaag heeft in plaats van een glazuurlaag? Kies er dan voor om het niet af te bakken. Zorg er dan wel voor dat het stipwerk niet in contact komt met water. #hetkomtgoed

Ben je benieuwd naar meer tips? Op deze pagina vind je alle stiptips bij elkaar.

Stipinspiratie

Het kan zijn dat je in deze blog, met veel wit keramiek, de (kleurrijke) stippenkunst mist. Zoek je inspiratie om blanco keramiek te stippen met mooie patronen? Bekijk deze blog met 20 projecten onder de 90 minuten.

Geschikt keramiek uit de Stipstijl webshop

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.