Jubileum: Stipstijl bestaat 5 jaar!

Ik zie mijzelf nog zo zitten: aan de eettafel in ons kleine flatje op het Schrijverspark in Veenendaal. Nét terug van een wereldreis. Tijdens een reis door Australië in 2002 raakte ik geïnspireerd door de Aboriginalkunst. Met dreadlocks in mijn haar, een hoofd vol ideeën en spijkers uit de schuur in mijn hand, ontdekte het stippen. Ik experimenteerde er op los. Het was zo leuk om te doen, dat ik op eigen houtje stippatronen en -technieken begon te ontwikkelen. Puur als hobby. Simpele patronen, met een verbluffend resultaat.

Ik merkte gelijk dat het veel energie en ontspanning gaf. Bij mij. Maar ook bij anderen. Iedereen die het zag, reageerde enorm enthousiast. Ze wilden het ook wel leren! Al snel kwamen er avonden waarbij ik samen met hen ging stippen. Eerst bij mij thuis aan de keukentafel, op een flatje vier hoog. De vraag nam snel toe dus ik week uit naar andere locaties.

Jarenlang combineerde ik Stipstijl met mijn vaste baan als content marketeer bij een goed doel en mijn gezin. In 2018 besloot ik mijn toffe baan op te zeggen, om al mijn tijd te kunnen steken in nieuwe patronen creëren voor stipfans, mooie pakketten samenstellen en andere stipconcepten ontwikkelen. Inmiddels heb ik verschillende boeken geschreven, drie dot alongs en veel DIY pakketten gelanceerd en kun je zelfs mee op een volledige georganiseerde Stipreis naar Spanje. Echt, ik had nooit kunnen dromen dat mijn loopbaan zó zou lopen!

In januari 2018 heb ik mij officieel ingeschreven als ondernemer. Deze maand vier ik dus mijn 5 jarig jubileum. Ik kan het gewoon bijna niet geloven: wat een mooie mijlpaal! 

Stipstijl tijdlijn

Hieronder zie je hoe ik begonnen ben als ondernemer en hoe Stipstijl is gegroeid. 

2018

Ik had nog totaal geen ervaring als ondernemer. In het eerste jaar heb ik vooral veel nieuwe dingen ontdekt; zoals administratie opzetten, belastingaangiftes doen maar ook een website en webshop maken.

In die tijd zaagde Remco nog houten stokjes in onze schuur, hielpen mijn nichten met het maken van sjablonen en pakte mijn schoonzus Jacoline de webbestellingen in. Ook ging ik voor het eerst met Stipstijl naar een beurs. Er waren niet veel bezoekers maar Remco, Niel en Fons waren mijn trouwe supporters. Net als mijn familie en vriendinnen.

Mijn eerste boek Stippen. verscheen. Die kwam direct op nummer 16 binnen in de Bestseller Top 60! Enorm bijzonder, zo vertelde de uitgever mij. Ook ontwikkelde ik de eerste set kunststof Stipstijl stipstokjes én was de allereerste stipreis naar Spanje.

In dat eerste jaar is er dus onwijs veel gebeurd!

2019

Foto’s uit de oude doos doen het goed. Dus ik heb er een paar voor je opgezocht.

⭕ Al scrollend zag ik dat ik in 2019 onwijs veel workshops heb gegeven. Er kwamen steeds meer locaties bij; van Groningen tot aan België, maar ook bij een personeelsfeest van de HEMA en Bruna.

⭕ Stipstijl dook steeds vaker op in de media. Bijvoorbeeld in Vriendin en Libelle België, die maar liefst een 6 pagina’s publiceerde!

⭕ Ik gaf uitleg in de kleuterklas van Fons, er was een Stipstijldag bij Royal Talens (met een kijkje in de fabriek), stipreizen naar Spanje, Creative Life en de onvergetelijk Hip & Stip party, die ik samen met mijn vriendin Annemarie @studiohipenstip organiseerde.

⭕ Mijn boek Stippen. kreeg in dat jaar een 4e druk! En er werden plannen gemaakt voor een opvolger, uiteraard met vormgeefster @sigridbliekendaal

⭕ Er kwamen steeds meer producten bij (weet je die Stipstijl tas nog met Het komt goed?) en ik gaf als prijs een privéworkshop stippen in mijn camper.

⭕ Ik startte de samenwerking met Siza, een dagbestedingslocatie voor mensen met een beperking. Eerder maakte ik met behulp van familieleden zelf sjablonensetjes. Dat werd te veel werk. Bij Siza worden de Stipstijl sjablonen nu nog steeds met liefde ingepakt door o.a. Angela, die je op de foto ziet.

⭕ De grootste stap dat jaar was de verhuizing van de webshop. Mijn schoonzus Jacoline heeft mij fantastisch geholpen en pakte vanaf het begin alle bestellingen vanuit haar huis in. Het begon met een lade en eindigde dat ze een hele kamer opofferde!

Het werd tijd om op te schalen en ik ging samenwerken met Scalabor, een bedrijf in Arnhem dat mensen in dienst heeft die een grotere afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ik werk nog steeds met veel plezier met hen samen.

 

2020

Als ik terugkijk, zijn er in dat jaar veel uitdagingen geweest. Dingen die ik nog niet eerder met je deelde. Ook waren er mooie mijlpalen en hoogtepunten. Ik deel ze allebei.

⭕ Het was natuurlijk hét jaar dat het C-virus begon. Waar ik eerder per maand een aantal fysieke workshops door heel het land gaf, werd het ineens stil. Herkenbaar voor veel mensen. Ook voor mij vielen inkomsten weg en was er ruimte om na te denken over andere producten.

⭕ Ik gaf via Zoom workshops waarin we samen, ieder veilig vanuit eigen huis, verschillende patronen stipten. Ook een personeelsuitje voor medewerkers van TU Delft werd online verzorgd. Een bijzondere ervaring!

⭕ Ik organiseerde de allereerste Dot Along: Dots of Hope. Meer dan 500 mensen deden mee en stipten een nieuw patroon, zonder dat ze wisten hoe het eindresultaat zou worden. Een nieuw concept werd geboren. De Dot Along is nu een jaarlijks terugkerend project. De volgende editie start 14 februari.

⭕ Het productassortiment breidde zich uit en kwamen o.a. meer maten stipstokjes maar ook boekenleggers, labels en ansichtkaarten met voorbedrukte patronen bij. En daarmee werden nóg meer mensen enthousiast over het stippen.

⭕ Mijn eerste boek Stippen. kreeg in dat jaar een 6e druk!

⭕ Het 2e boek (Stippen. & kleur) verscheen en ook deze kwam in de Bestseller Top 60 terecht (op nummer 46).

⭕ Ook werd het Stippen. d.i.y. Inspiratieschrift gepubliceerd. Nog steeds is deze erg populair.

⭕ Ik werd benaderd door een groot bedrijf en uitgedaagd om na te denken hoe ik het zou vinden als Stipstijl toegankelijk zou zijn, hetzij in andere concept en kwaliteit, voor klanten van o.a. Kruidvat en Jumbo. Na vele gesprekken en nachten piekeren, wees ik deze samenwerking toch af. Wellicht heb ik een grote kans laten gaan, maar ik vertrouwde op mijn intuïtie.

⭕ Helaas was er ook minder goed nieuws. Royal Talens besloot te stoppen met het produceren van Amsterdam Porseleinverf, door veel stippers geliefd. Ik ging op zoek naar het beste alternatief, heb gekeken naar een eigen verflijn maar voegde uiteindelijk Pébéo porseleinverf toe aan het assortiment in mijn webshop.

⭕ De samenwerking met Yvette startte in 2019. Ze begon eerst als Virtueel Assistent om mij te helpen met klantenservice en e-mails te beantwoorden. Dat groeide gauw uit naar meer. Yvette is vandaag de dag mijn sparringspartner en business mentor.

2021

⭕ In de tijd dat er nog regelmatig thuisonderwijs aan de kids gegeven werd door het C-virus, was er ook mijn TV debuut bij RTL 4 Eigenhuis & Tuin lekker leven. Superveel leuke reacties volgden!

⭕ We verkochten ons huis in Culemborg en vonden een fijne nieuwe plek in Veenendaal.

⭕ Stipstijl won de Award voor Meest Happy Webshop. Hoe bijzonder is dat!

⭕ De online basiscursus Stipstijl werd gelanceerd. Die is nu nog steeds thuis en in je eigen tempo te volgen.

⭕ De samenwerking met Pipoos startte. Je vindt een deel van mijn productassortiment in meer dan 20 winkels door het land!

⭕ De stipreis naar Spanje ging – na hele lange voorpret – toch door. Ook kon ik weer een mooie pop-up store maken tijdens Creative Life en daar introductie workshops geven. Wat een feest!

⭕ Het productassortiment breidde zich uit en kwamen o.a. meer ansichtkaarten met voorbedrukte patronen en acrylverf bij.

⭕ Ook ontdekte ik hoe leuk het was om persoonlijke postzegels te laten drukken en gaf het gratis patroon Stipprikker weg.

2022

⭕ Als eerste denk ik aan de verschijning van het boek Stippen. de kids editie. De online lancering met Niel en Fons en het feest in De Cultuurfabriek waren onvergetelijk!

⭕ Voorafgaand aan de publicatie van het boek, waren er dagen (en nachten) gevuld met schrijven, nieuwe patronen ontwerpen, veel dingen uitproberen en ook regelmatig schetsen afwassen…

⭕ En weet je de 1 april grap nog? Ik vertelde dat er een workshop Stippen met Chocolade kwam. Veel mensen trapten erin en konden er om lachen. Ik had zelf ook de grootste pret.

⭕ Er waren maar liefst 3 volgeboekte stipreizen naar Spanje. Bij een van de reizen kon ik Niel, Fons en Remco eindelijk de prachtige locatie van @123ole laten zien. Wat een feest!

⭕ Voor het eerst werd er een ontwerpwedstrijd gehouden en verscheen de limited edition set Kerstkaarten met ontwerpen van stippers Lotte, Wendy, Mieke en Lisette.

⭕ Er werd weer een door mij gestipte bordje verstopt. Het werd gevonden in Kroatië.

⭕ Ik ontwikkelde de videocursus Beau Blom Bonus en gaf fysieke workshops in Amsterdam, Nijmegen en Veenendaal.

⭕ Ook kon ik weer een mooie pop-up store maken tijdens Creative Life en daar introductie workshops geven.

⭕ Verschillende houten items werden toegevoegd aan de webshop. De onderzetters en sleutelhangers zijn erg populair en regelmatig uitverkocht.

Deze tijdlijn maakte ik om te vieren dat Stipstijl officieel 5 jaar bestaat.

Onmisbaar zijn mensen die mij achter de schermen helpen: Ik noem een paar namen (al weet ik dat nog meer mensen in dit lijstje horen) Angela, Annemarie, Bert, Carin, Elske, Jacoline, Karen, Loes, Marloes, Marissa, Sigrid, Yvette en natuurlijk mijn eigen mannen.

En verder?

Wie zal het zeggen. Ik weet niet hoe het verder zal lopen. Toen ik met stippen begon, had ik nooit kunnen denken dat ik hier mijn brood mij zou verdienen.

Ik heb nog genoeg plannen, ideeën en energie om door te gaan. Benieuwd hoe het verder gaat? Blijf mij volgen op Facebook en/of Instagram. Via Stories krijg je regelmatig een kijkje achter de schermen van mijn (Stipstijl) leven.

Ik ben benieuwd; wat hoop jij in de komende 5 jaar van Stipstijl te zien? Laat het me weten en mail me nienke@stipstijl.nl

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.