Tips & inspiratie voor Stipstijl d.i.y. verjaardagskalender

Wat leuk dat jij je eigen verjaardagskalender gaat stippen. Het is zó fijn om te doen!

Op deze pagina vind je inspiratie en handige tips. Wil je meer tips over het stippen? Bekijk dan één van mijn boeken of volg de online basiscursus Stipstijl.

Check ook de tijdelijke aanbieding onderaan deze pagina.

Dit heb je nodig:

 • Stipstokjes in de maten 0.5 t/m 12 mm
 • Verschillende kleuren verf (acryl/porselein)
 • Mengpalet
 • Verfstrijker om verf te mengen en/of in kleine hoeveelheden in mengpalet te doen
 • Wattenstaafjes, om eventuele correcties te maken

 

Basistips

Is dit de eerste keer dat je gaat stippen? Superleuk! Weet, mijn motto is: het komt goed.

Lees deze blog met tips over starten met stippen.

Handige tips voor het stippen van de kalender

1. Het papier waarop de patronen van de Stipstijl verjaardagskalender zijn gedrukt, heeft een speciale coatinglaag. Wil je een correctie maken? Dat kan vlekkeloos met een wattenstaafje als de verf nog nat is. Je kunt de kalender beter niet afnemen met een nat doekje.

2. Er zijn diverse soorten verf te koop die geschikt zijn om te stippen. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. Het is natuurlijk aan jou om te ontdekken welke jíj het mooist en fijnst vindt.

De kalender is gedrukt op speciaal papier, zodat je er met allerlei verfsoorten op kunt stippen, zelfs met porseleinverf. Bekende merken porseleinverf zijn; Pébéo Porcelain, Kreul en Marabu. In mijn boeken vertel ik uitgebreid over die eigenschappen. Ik ben zelf fan van Pébéo Porcelain, die je ook in mijn webshop vindt.

Gebruik je transparante verf om het voorbedrukte patroon te stippen? Weet dan dat de voorbedrukte lijnen van de cirkels, afhankelijk van de gebruikte kleur en lijn, iets kunnen doorschijnen.

Ik stip zelf graag met dekkende verf en gebruik Pébéo. Is jouw kleur transparant? Meng het dan met een klein beetje 43 Ivory (Gebroken wit – deze heeft een glans) of 120 (Powder White – deze is mat). De verf is wat dikker en dekt goed. Door het te mengen met je transparante verf wordt de mengkleur een stuk meer dekkend bij het stippen. Uiteraard wordt je kleur ook iets lichter dan het origineel.

Qua acrylverf vind ik Panduro Hobbylack gloss prettig. Acrylverf heeft een mat effect, is iets dikker en geeft een reliëf op de stip, afhankelijk van de verf en dikte. Je kunt het iets verdunnen met water, maar wees voorzichtig en voorkom dat het té dun wordt.

Ecoline, inkt en waterverf zijn minder geschikt om mee te werken. Doordat ze dunner zijn, kunnen de stippen doorlopen.

3. De voorbedrukte stippen hebben een dun gekleurd lijntje, dat refereert aan de kleur (stipmaat) van de kunststof Stipstijl-stokjes. Uiteraard kun je ook andere stiptools gebruiken. Via deze link vind je een spiekblad stipmaten. Tip: print de pagina in kleur en op 100% uit.

4. Je stip wordt altijd iets groter dan het stokje en dus ook dan het gekleurde lijntje.

5. Maak een foto van het patroon voordat je start met stippen. Zo kun je alle maten stipstokjes zien, ook nadat de basisstippen zijn gezet.

6. Dip het stokje in de verf en zet je stippen rustig op hun plek. De stippen worden iets groter dan het stokje en de voorbedrukte cirkel.

7. Begin met de binnenste deel en stip elke cirkel één voor één naar buiten. Zo voorkom je dat je met je vingers in natte verf komt.

8. Zet eerst de grote basisstippen van een cirkel en laat de verf drogen. Daarna sluit je de cirkels door de kleinere verbindingsstippen te zetten. De verdiepingsstippen zet je op het laatst.

9. Zorg dat de verf droog is, voordat je je basisstippen gaat verbinden en/of verdiepingsstippen zet.

10. Leg je stipstokjes op een doekje als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je dat ze over de natte verf kunnen rollen.

Extra tips

 • Werk patroon voor patroon en laat de verf minimaal 48 uur op natuurlijke wijze drogen, voordat je de pagina’s op elkaar legt.
 • Gebruik een balpen of porseleinstift om op de kalender te schrijven. Dit hecht het beste. 

Voorbeelden per maand

Hieronder zie je de illustraties per maand. Zo zie je eenvoudig het kleurritme van het patroon. Voel je uiteraard vrij om je eigen draai aan jouw kalender te geven!

TIP: dubbelklik op de foto om het te vergroten.

Onder deze collage zie je gestipte voorbeelden van anderen, voor nog meer inspiratie.

Inspiratie

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van gestipte patronen van de verjaardagskalender. Met dank aan de StipSterren voor het maken van de inspiratievoorbeelden. Hun namen staan in de foto’s.

Laat jouw werk zien

Ik hoop dat je veel plezier aan het stippen beleeft en kijk ernaar uit om je stipwerk te zien. Er zijn al veel mensen die het #stipstijlvirus hebben en online is er onwijs veel inspiratie te vinden. Meer dan 15.000 foto’s zijn al gedeeld met de hashtag. Een super waardevolle inspiratiebron voor jou!

Deel ook jouw werk met de hashtag #mijnstipstijlkalender en/of #stipstijlvirus n tag @stipstijl. Een foto mailen naar info@stipstijl.nl mag natuurlijk ook. Wie weet staat jouw gestipte kalender hier binnenkort ook tussen.

VIP stipstermail

Eens per maand stuur ik een speciale e-mail naar mensen die zich hebben ingeschreven als VIP stipster. In die mail krijg je:

 • gratis handige tips over het stippen,
 • gratis nieuwe kleurcombinaties en verfrecepten,
 • mooie verhalen van andere stippers,
 • leuke verrassingen,
 • exclusieve informatie en
 • als eerste toegang tot events.

Wil jij deze mail ook? Mail je dan eenvoudig en gratis aan. Je krijgt nu direct patroon BonBon Dots in je inbox.

Kijkje achter de schermen?

Volg mij op Instagram voor inspiratie en krijg bijna dagelijks een kijkje achter de schermen van mijn Stipstijl leven.

Tijdelijke aanbieding

Wil je alle basistechnieken van het stippen onder de knie krijgen? Vind je het fijn om in je eigen tijd, op je eigen tempo en eigen plek iets nieuws te leren? Wil je mooie bordjes met patroon Little Lights maken? Volg dan mijn online basiscursus!

Aan de hand van duidelijke videolessen leer ik je in 5 modules alles over de techniek, materialen en stippatronen maken. Ook stippen we samen een compleet bordje. Je krijgt 100 dagen toegang tot een exclusieve leeromgeving en kunt de cursus zo vaak volgen als je wilt. Goed om te weten; de cursus heeft een tijdelijke aanbieding. Je krijgt € 12,00 korting (!) en betaalt slechts € 29,00. De cursus is 100 dagen onbeperkt toegankelijk. Bekijk het aanbod hier.

leer zelf stippatronen maken met videolessen

Stipstijl boeken

Vind je het prettig om alle informatie in je hand te hebben? Weet dat ik inmiddels drie boeken heb geschreven en een werkschrift heb gemaakt. Alle boeken helpen je om prachtige stippatronen te maken. Ze zijn voor elk niveau leerzaam en inspirerend.

Elk boek bevat een schat aan informatie en veel toffe patronen die je stap voor stap kunt volgen. Bekijk ze hier en ontdek welke voor jou het meest geschikt is.

Bundelkorting

Bestel je een compleet Do It Yourself pakket samen met één van mijn boeken? Dan krijg je 5% korting! Dit wordt automatisch verrekend in je winkelmandje.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.