Extra tips & inspiratie voor kerstkaarten stippen

Wat leuk dat jij je eigen kerstkaarten gaat stippen. Het is zó fijn om te doen! Op deze pagina vind je inspiratie en handige tips. Wil je meer tips over het stippen? Bekijk dan één van mijn boeken of volg de online basiscursus Stipstijl. Check ook de tijdelijke aanbieding onderaan deze pagina.

Basistips

Is dit de eerste keer dat je gaat stippen? Lees deze blog met tips over starten met een nieuwe hobby.

Handige tips voor kerstkaarten stippen

1. Het papier waarop de patronen zijn gedrukt heeft een laminaat laagje. Wil je een correctie maken? Dat kan vlekkeloos met een wattenstaafje als de verf nog nat is. Je kan de kaart beter niet afnemen met een nat doekje.

2. Er zijn diverse soorten verf te koop die geschikt zijn om te stippen. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. Het is natuurlijk aan jou om te ontdekken welke jíj het mooist en fijnst vindt.

De Stipstijl goodies zijn gedrukt op speciaal papier zodat je er met allerlei verfsoorten op kunt stippen, zelfs porseleinverf. Bekende merken porseleinverf zijn; Pébéo Porcelain, Kreul en Marabu. In mijn boeken vertel ik uitgebreid over die eigenschappen.

Stip je een voorbedrukt patroon en gebruik je transparante verf? Weet dan dat de voorbedrukte lijnen van de cirkels, afhankelijk van de gebruikte kleur en lijn, iets door kunnen schijnen.

Ik stip zelf graag met dekkende verf en gebruik Pébéo. Is jouw kleur transparant? Meng het dan met een klein beetje 43 Ivory (Gebroken wit). Deze verf is wat dikker en dekt goed. Door het te mengen met je transparante verf wordt de mengkleur een stuk egaler bij het stippen. Uiteraard wordt je kleur ook iets lichter dan het origineel.

Qua acrylverf vind ik Panduro Hobbylack gloss en Deco-art Americana prettig. Acrylverf heeft een mat effect, is iets dikker en geeft een reliëf op de stip, afhankelijk van de verf en dikte. Je kunt het iets verdunnen met water, maar wees voorzichtig en voorkom dat het té dun wordt.

Ecoline, inkt en waterverf zijn minder geschikt om mee te werken. Doordat ze dunner zijn, kunnen de stippen doorlopen.

3. De voorbedrukte stippen hebben een dun gekleurd lijntje, dat refereert aan de kleur (stipmaat) van de kunststof Stipstijl-stokjes. Uiteraard kan je ook andere stiptools gebruiken.  Via deze link vind je een spiekblad stipmaten. Tip: print de pagina in kleur en op 100% uit.

4. Je stip wordt altijd iets groter dan het stokje en dus ook dan het gekleurde lijntje.

5. Maak een foto van het patroon voordat je start met stippen. Zo kun je alle maten stipstokjes zien, ook nadat de basisstippen zijn gezet.

6. Dip het stokje in de verf en zet je stippen rustig op hun plek. De stippen worden iets groter dan het stokje en de voorbedrukte cirkel.

7. Begin met de binnenste deel en stip elke cirkel één voor één naar buiten. Zo voorkom je dat je met je vingers in natte verf komt.

8. Zet eerst de grote basisstippen van een cirkel en laat de verf drogen. Daarna sluit je de cirkels door de kleinere verbindingsstippen te zetten. De verdiepingsstippen zet je op het laatst.

9. Zorg dat de verf droog is voordat je je basisstippen gaat verbinden en/of verdiepingsstippen zet.

10. Leg je stipstokjes op een doekje als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je dat ze over natte verf kunnen rollen.

Extra tips

 • De dubbele kaart kan wat openstaan. Dit heeft met het papiersoort en dikte te maken. Plak de punten van de kaart vast met washitape of een stukje schildersplakband. Als je dit op een placemat doet, dan kan je de kaart nog steeds makkelijk draaien terwijl je stipt. Nog een voordeel; de kaart krijgt zo niet onbedoeld extra verf op zich.
 • Ga je aan de slag met een kerstbal? Stip deze dan eerst en knip de kerstbal daarna pas uit.
 • Bij de kaart met het Confetti patroon geven niet alle voorbedrukte lijnen de juiste kleur stipmaat weer. Gebruik de maat van het stokje dat het meest passend is.
 • Schrijf je met een pen op de voorkant van de kaart? Gebruik dan een markeer- of porseleinstift. Dit hecht het beste. Je kan ook stickers met voorbedrukte tekst gebruiken.
 • Het kan soms gebeuren dat het papier van de envelop en de verf van de kaart aan elkaar hechten. Zorg daarom altijd dat de verf goed droog is en verstuur de kaart bij voorkeur in een pergamijn envelop. Een stukje bakpapier ter bescherming werkt ook.
 • Er zit veel tijd en liefde in een zelfgestipte kerstkaart. Die mag uiteraard in de schijnwerper staan. Tip de ontvanger om het in een mooie houder te zetten. Ophangen kan natuurlijk ook.

Inspiratie

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van gestipte kerstkaarten. Zo zie je eenvoudig het kleurritme van het patroon. Voel je uiteraard vrij om je eigen draai aan je kaart te geven!

Met dank aan StipSterren Marloes (@meer_loes) en Marjolein (@zamav) voor het stippen van een aantal kaarten.

Laat jouw werk zien

Ik hoop dat je veel plezier aan het stippen beleefd en kijk ernaar uit om je stipwerk te zien. Er zijn al veel mensen die het #stipstijlvirus hebben en online is er onwijs veel inspiratie te vinden. Er zijn al meer dan 10.000 foto’s gedeeld met mijn hashtag. Een super waardevol inspiratiebron voor jou!

Laat ook jouw werk zien, inspireer anderen en maak kans om op deze pagina getoond te worden! Gebruik #stipstijlvirus en tag @stipstijl zodat ik het gemakkelijk kan vinden. Een foto mailen naar info@stipstijl.nl mag natuurlijk ook.

VIP stipstermail

Eens per maand stuur ik een speciale e-mail naar mensen die zich hebben ingeschreven als VIP stipster. In die mail krijg je:

 • handige tips over het stippen,
 • mooie verhalen van andere stippers,
 • leuke verrassingen,
 • exclusieve informatie en
 • inspiratie.

Wil jij deze mail ook? Mail je dan eenvoudig en gratis aan. Je krijgt nu tijdelijk direct patroon BonBon Dots in je inbox.

Kijkje achter de schermen?

Volg mij op Instagram voor inspiratie en krijg bij dagelijks een kijkje achter de schermen van mijn Stipstijl leven.

Tijdelijke aanbieding

Wil je alle basistechnieken van het stippen onder de knie krijgen? Vind je het fijn om in je eigen tijd, je eigen tempo en eigen plek iets nieuws te leren? Wil je mooie bordjes met patroon Little Lights maken? Volg dan mijn online basiscursus!

Aan de hand van duidelijke videolessen leer ik je in 5 modules alles over de techniek, materialen en stippatronen maken. Ook stippen we samen een compleet bordje. Je krijgt 100 dagen toegang tot een exclusieve leeromgeving en kunt de cursus zo vaak volgen als je wilt. Goed om te weten; de cursus heeft een tijdelijke aanbieding. Je krijgt € 8 korting en betaalt slechts €41,00. De cursus is 100 dagen onbeperkt toegankelijk. Bekijk het aanbod hier.

leer zelf stippatronen maken met videolessen

Stipstijl boeken

Vind je het prettig om alle informatie in je hand te hebben? Weet dat ik inmiddels twee boeken heb geschreven, een werkschrift heb gemaakt én dat er een boek opkomst is gericht op iedereen tussen 8 en 88 jaar. Alle boeken helpen je om prachtige stippatronen te maken. Ze zijn voor elk niveau leerzaam en inspirerend.

Elk boek bevat een schat aan informatie en veel toffe patronen die je stap voor stap kunt volgen. Bekijk ze hier en ontdek welke voor jou het meest geschikt is.

Bundelkorting

Bestel je een compleet Do It Yourself pakket samen met één van mijn boeken? Dan krijg je 5% korting! Dit wordt automatisch verrekend in je winkelmandje.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.