Kerstballen stippen: zo doe je dat

Weet je wat fijn is om in de kerststemming te komen? Ga kerstballen stippen! Versier jij je huis dit jaar ook weer in Kerstsfeer? Dan mag een zelf gestipte kerstbal natuurlijk niet ontbreken. Misschien komt er een mooie boom te staan, een krans aan de deur en/of een mooie eye-catcher bij jou op tafel?

Om jou wat inspiratie te geven, deel ik graag wat tips met je om kerstballen te stippen. Die kan je namelijk ook gewoon stippen! In deze blog krijg je antwoord veel gestelde vragen en natuurlijk wat handige tips & tricks.

Heb je kerstballen gestipt? Deel je resultaat dan met me op Instagram en gebruik de hashtag #stipstijlvirus en tag @stipstijl. Vind ik leuk!

Waar vind je geschikte kerstballen om te stippen?

Kerstballen stippen kun je op meerdere soorten kerstballen doen. Zoals je wellicht weet heb ik zelf een voorliefde voor wit met kleur. Ik ben daarom opzoek gegaan naar witte kerstballen zodat ik daarop lekker kon stippen. Ik heb ze o.a. gespot bij de Gamma, Blokker en tuincentra maar je kunt natuurlijk ook je eigen ballen gebruiken (Oef, dat klinkt gek hè?). Uiteraard kan je ook gekleurde kerstballen gebruiken om te stippen.

Wat ook absoluut de moeite waard is, is om even naar een kringloopwinkel te gaan. Daar vind je vaak toffe exemplaren voor een prikkie. Goed voor je portemonnee én de aarde!

Je kunt stippen op zowel kunststof als glazen kerstballen. Dat laatste heeft mijn voorkeur omdat de bal dan geen lijntje heeft en helemaal glad is.

Qua formaat vind ik zelf een standaard maat prettig, je weet het vast zo’n tennisbal formaat. Grotere kerstballen kan zeker ook – dat geeft je wat meer opties om een patroon op te maken. Bij kleine kerstballen is vaak alleen al de rand stippen leuk.

Welke materialen zijn nodig om kerstballen te stippen?

Je hebt niet veel nodig om zelf kerstballen met mooie patronen te stippen. Een paar ballen, verf en wat stokjes is voldoende. Je kunt spijkers uit de schuur gebruiken (zo ben ik ook ooit begonnen) of houten stokjes (denk aan een satéprikker, achterkant van een kwast of een dowelstokje). Het meest prettig zijn kunststof stipstokjes. Daarmee maak je perfecte ronde stippen. Daarnaast zijn de stokjes duurzaam in gebruik omdat je ze helemaal schoon kunt maken. In mijn webshop vind je een set van 5 stipstokjes (= 10 stipmaten) en een complete set van 7 stokjes ( = 14 stipmaten).

Verder zijn een mengpalet, verfstrijker om kleine hoeveelheid verf uit een potje te halen, wat wattenstaafjes voor eventuele correcties en een microvezeldoekje om je stiptools aan af te vegen altijd handig tijdens het stippen.

Welke verf gebruik je voor kerstballen stippen?

Kerstballen kan je gewoon stippen met porseleinverf. Dat gaat uitstekend! Een acrylverf kan uiteraard ook. Dat laat vaak een bobbeltje achter omdat de verf wat lobbig van samenstelling is. Je zult tijdens het stippen merken dat de verf op kerstballen meer droogtijd nodig heeft dan je gewend bent van keramiek. Een heerlijke bezigheid dus om in de relaxmodus te komen.

Hoe voorkom ik dat mijn kerstbal wegrolt bij het stippen?

Zet je kerstbal neer in een eierdopje of een rolletje plakband, om te voorkomen dat het wegrolt tijdens het stippen en je meer grip te geven. Laat de kerstballen ook hierin drogen. Ik vind zelf een eierdopje het handigst. De rand van het eierdopje kan je namelijk gebruiken om de uitsparing van de kerstbal tegenaan te laten rusten. Zo draait de bal minder snel. Je kunt eventueel ook een stukje washitape of posterbuddies gebruiken om te voorkomen dat je kerstbal draait en de natte verf onbedoeld een extra effect krijgt, hihi.

Moet ik een kerstbal ook afbakken?

Kerstballen hoef je niet af te bakken, want je brengt het niet in contact met water. De verf fixeert mooi tijdens het drogen en het blijft prima zitten.

Welk patroon is leuk om voor kerstballen stippen?

Met kerstballen stippen kan je alle kanten op. Je kunt alleen een mooi patroon om de rand maken. Of het alleen maar vullen met allerlei stippen, in verschillende kleuren en maten random verdeeld over de bal. Ook leuk is het om een patroon te stippen vanuit het bolste deel van de bal.

Het patroon dat je kiest is ook afhankelijk van het formaat kerstbal. Hoe groter de bal, hoe eenvoudiger het is om er een patroon op te stippen.

Je kunt een eigen patroon bedenken aan de hand van tips uit een van mijn boeken. Vind je dit nog wat uitdagend, dan kan je ook één van mijn patronen stap-voor-stap volgen. Zo past patroon Stipprikker en Sierlijk Simpel (beiden zonder buitenste rand) op een gemiddelde kerstbal. Er zijn ook veel mensen die een deel van een groter patroon gebruiken en dit aanpassen aan het voorwerp dat ze stippen.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van gestipte kerstballen ter inspiratie.

Gratis patroon Dots of Light

Eerder ontwierp ik het patroon Dots of Light, om gratis weg te geven en zo wat licht te geven in deze donkere tijd van het jaar. Dit patroon is niet al te ingewikkeld en je bent écht zo klaar. Ideaal voor als je nog niet eerder hebt gestipt, maar ook als je erg druk bent in deze tijd periode. Het patroon heb je in 10 minuten gestipt.

Heb je nu juist alle tijd? Ook dan komt het goed; met patroon Dots of Light kun je namelijk alle kanten op. Stip naast kerstballen het patroon ook op bordjes, persoonlijk cadeaulabels, ansichtkaarten of sfeervolle kaarsenhouders. Hieronder zie je hoe andere stippers patroon Dots of Light hebben gestipt.

Download hier het gratis patroon Dots of Light.

Heb je het patroon Dots of Light ook gestipt? Laat jouw versie zien! Deel het met #mijndotsoflight en tag @stipstijl. Wil je zien hoe ik dit patroon stip? Bekijk de workshop die ik eerder opnam. Die is gratis te bekijken via de video’s op mijn Instagram account.

Gestipt door @wendy_versteeg

Gestipt door @marloesdejong84

Gestipt door @marielleverhoeven

Gestipt door @anne.stipt

Gestipt door @maaike_sloothaak_ kersbergen

Gestipt door @maschahaakt

Gestipt door @knutselmarian406

Gestipt door @made_by_izy

Cadeautje voor jou!

Als extraatje kan je hieronder gratis jouw Dots of Light wallpaper (achtergrond) downloaden. Je kunt deze afbeelding(en) gebruiken als achtergrond voor je eigen telefoon of computer. Wellicht is het een mooie reminder dat het oké is dat je soms een lichtpuntje nodig hebt en dat je er vaak één kunt zijn.

Klik voor Desktop en/of voor Mobile onder de illustratie die je wilt. Sla de afbeelding op en installeer het als achtergrond.

Zo wijzig je een achtergrond startscherm

Elk apparaat is natuurlijk anders, maar dit is hoe ik een wallpaper op mijn telefoon aanpas:

  1. Tik op je scherm en houd je vinger 3 seconden op het scherm.
  2. Tik nu onderin op ‘Achtergrond’ en vervolgens op ‘Startscherm’.
  3. Hier zie je een overzicht van de achtergronden die standaard op je telefoon staan. Daarnaast kun je tikken op ‘meer afbeeldingen’ om een afbeelding uit je galerij als achtergrond in te stellen. Als je de Stipstijl wallpaper hebt gedownload, staat die ertussen. Het kan zijn dat je moet aangeven dat je de afbeelding beeldvullend wilt hebben.

De illustraties zijn gemaakt door Sigrid Bliekendaal.

Wil je direct aan de slag met stippen?

In mijn webshop vind je complete startpakketten verf, keramiek en materialen. Bekijk hier het complete assortiment.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.