Extra tips & inspiratie voor kerstkaarten stippen

Wat leuk dat je aan de slag gaat met de gratis Stipstijl kerstkaart. Stippen is zó fijn om te doen! De gestipte bal kan je natuurlijk in je kerstboom of krans hangen, maar het is ook leuk om als kadolabel te gebruiken.

Op verzoek van klanten is deze d.i.y. kerstbal nu ook verkrijgbaar in de webshop. Wil je meer geprinte exemplaren ontvangen? Klik dan hier.

Op deze pagina vind je handige tips en inspiratie. Wil je meer tips over het stippen? Bekijk dan één van mijn boeken of volg de online basiscursus Stipstijl.

Check ook de tijdelijke aanbieding onderaan deze pagina.

Basistips stippen

Is dit de eerste keer dat je gaat stippen? Superleuk! Weet, mijn motto is: het komt goed. Lees deze blog met tips over starten met stippen.

Tip: als je twee keer op een foto klikt, dan vergroot het. Handig om bijvoorbeeld beter het kleurritme te zien dat ik gestipt heb.

Handige tips voor kerstkaarten stippen

1. Kies je verf

Voor dit patroon is het fijn om in ieder geval met vier verschillende kleuren te stippen, zodat je diepte in de bal krijgt.

Er zijn diverse soorten verf te koop die geschikt zijn om te stippen. Je kunt acrylverf gebruiken maar ook porseleinverf. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. Het is natuurlijk aan jou om te ontdekken welke jíj het mooist en fijnst vindt.

Stip je een voorbedrukt patroon en gebruik je transparante verf? Weet dan dat de voorbedrukte lijnen van de cirkels, afhankelijk van de gebruikte kleur en lijn, iets door kunnen schijnen.

Ik stip zelf graag met dekkende verf en gebruik Pébéo Porcelain.

Is jouw kleur transparant? Meng het dan met een klein beetje 43 Ivory (Gebroken wit – deze heeft een glans) of 120 (Powder White – deze is mat). De verf is wat dikker en dekt goed. Door het te mengen met je transparante verf wordt de mengkleur een stuk meer dekkend bij het stippen. Uiteraard wordt je kleur ook iets lichter dan het origineel.

Qua acrylverf vind ik Panduro Hobbylack gloss prettig. Acrylverf heeft een mat effect, is iets dikker en geeft een reliëf op de stip, afhankelijk van de verf en dikte. Je kunt het iets verdunnen met water, maar wees voorzichtig en voorkom dat het té dun wordt.

Ecoline, inkt en waterverf zijn minder geschikt om mee te werken. Doordat ze dunner zijn, kunnen de stippen doorlopen.

2. Gebruik de juiste maat stipstokje

De voorbedrukte stippen hebben een dun gekleurd lijntje, dat refereert aan de kleur (stipmaat) van de kunststof Stipstijl-stokjes. Uiteraard kan je ook andere stiptools gebruiken. Voor dit patroon heb je stipstokjes in deze maten nodig: Ø: 5, 4, 3, 2.5, 2, 1.5, 1 en 0.5 mm. Via deze link vind je een spiekblad stipmaten. Tip: print de pagina in kleur en op 100% uit.

3. Je stip wordt altijd iets groter dan het stokje en dus ook dan het gekleurde lijntje.

4. Maak een foto van het patroon voordat je start met stippen. Zo kun je alle maten stipstokjes zien, ook nadat de basisstippen zijn gezet.

5. Dip het stokje in de verf en zet je stippen rustig op hun plek. De stippen worden iets groter dan het stokje en de voorbedrukte cirkel.

6. Begin met het bovenste deel en werk naar onder toe. Zo voorkom je dat je met je vingers in natte verf komt.

7. Zet eerst de grote basisstippen en laat de verf drogen. Daarna maak je duidelijke gesloten lijnen door de kleinere verbindingsstippen te zetten. De verdiepingsstippen zet je op het laatst.

8. Zorg dat de verf droog is voordat je je basisstippen gaat verbinden en/of verdiepingsstippen zet.

9. Je knipt de bal pas uit als de verf helemaal droog is. Bij nader inzien had het stukje boven de bal iets groter gekund. Ik heb niet de grijze lijn aangehouden, maar circa 5 mm daarboven. Dan heb je net meer ruimte om er een lintje of haakje aan te doen.

10. Leg je stipstokjes op een doekje als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je dat ze over natte verf kunnen rollen.

Extra tips

  • De dubbele kaart kan wat openstaan. Dit heeft met het papiersoort, de dikte en het laminaat laagje te maken. Plak de punten van de kaart vast met washitape of een stukje schildersplakband als je het gaat stippen. Als je dit op een placemat doet, dan kan je de kaart nog steeds makkelijk draaien, terwijl je stipt. Nog een voordeel; de kaart krijgt zo niet onbedoeld extra verf op zich.
  • Wil je je gestipte kerstbal opsturen? Let dan hierop. Het kan soms gebeuren dat het papier van de envelop en de verf aan elkaar hechten. Zorg daarom altijd dat de verf goed droog is en verstuur de kaart of kerstbal bij voorkeur in een pergamijn envelop. Een stukje bakpapier ter bescherming werkt ook.

Laat jouw werk zien!

Ik hoop dat je veel plezier aan het stippen beleefd en kijk ernaar uit om je stipwerk te zien. Er zijn al veel mensen die het #stipstijlvirus hebben en online is er onwijs veel inspiratie te vinden. Er zijn al meer dan 15.000 foto’s gedeeld met de hashtag. Een super waardevolle inspiratiebron voor jou!

Laat ook jouw werk zien, inspireer anderen en maak kans om op deze pagina getoond te worden! Gebruik #mijnstipkerstbal en #stipstijlvirus en tag @stipstijl zodat ik het gemakkelijk kan vinden. Een foto mailen naar info@stipstijl.nl mag natuurlijk ook.

Kijkje achter de schermen?

Volg mij op Instagram voor inspiratie en krijg via de Stories bijna dagelijks een kijkje achter de schermen van mijn Stipstijl leven.

VIP stipstermail

Eens per maand stuur ik een speciale e-mail naar mensen die zich hebben ingeschreven als VIP stipster.
In die mail krijg je:

  • gratis handige tips over het stippen,
  • elk kwartaal gratis nieuwe kleurrecepten,
  • mooie verhalen van andere stippers,
  • leuke verrassingen,
  • exclusieve informatie en
  • als eerste toegang tot events.

Wil jij deze mail ook? Mail je dan eenvoudig en gratis aan. Je krijgt nu tijdelijk direct patroon BonBon Dots in je inbox.

Tijdelijke aanbieding

Wil je alle basistechnieken van het stippen onder de knie krijgen? Vind je het fijn om in je eigen tijd, je eigen tempo en eigen plek iets nieuws te leren? Wil je mooie bordjes met patroon Little Lights maken? Volg dan mijn online basiscursus!

Aan de hand van duidelijke videolessen leer ik je in 5 modules alles over de techniek, materialen en stippatronen maken. Ook stippen we samen een compleet bordje. Je krijgt 100 dagen toegang tot een exclusieve leeromgeving en kunt de cursus zo vaak volgen als je wilt. Goed om te weten; de cursus heeft een tijdelijke aanbieding. Je krijgt € 8 korting en betaalt slechts € 41,00. De cursus is 100 dagen onbeperkt toegankelijk. Bekijk het aanbod hier.

leer zelf stippatronen maken met videolessen

Stipstijl boeken

Vind je het prettig om alle informatie in je hand te hebben? Weet dat ik inmiddels drie boeken heb geschreven en een werkschrift heb gemaakt. Alle boeken helpen je om prachtige stippatronen te maken. Ze zijn voor elk niveau leerzaam en inspirerend.

Elk boek bevat een schat aan informatie en veel toffe patronen die je stap voor stap kunt volgen. Bekijk ze hier en ontdek welke voor jou het meest geschikt is.

Bundelkorting

Bestel je een compleet Do It Yourself pakket samen met één van mijn boeken? Dan krijg je 5% korting! Dit wordt automatisch verrekend in je winkelmandje.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.