Kijkje achter de schermen – een online cursus maken

Ik vind het één van de leukste dingen om te doen: mensen helpen met stippatronen maken. De verwondering dat zij zelf een blanco ondergrond, met behulp van technieken en handige tips, tot tof uniek handwerk kunnen maken is zó leuk! Het geeft zoveel plezier en voldoening als mensen ervaren hoe rustgevend en ontspannend stippen is. En dat ze wellicht een nieuwe hobby hebben.

Mijn kennis deel ik op veel verschillende manier. Door boeken, blogs, mijn social media kanalen en via workshops. Eén ding stond echter al even op mijn lijstje; het maken van een online cursus met alle basis tips en tricks over stippen op keramiek. Afgelopen maand was het eindelijk zo ver: de eerste online cursus Stipstijl werd gelanceerd, YIEHA!

Vanaf nu kan je, op jouw moment, jouw plek en in jouw tempo alles over de basisprincipes en materialen leren en samen met mij patroon Little Lights stippen. Super leerzaam en leuk!

In deze blog krijg je een kijkje achter de schermen hoe deze cursus tot stand kwam. Je zult lezen, je komt veel bij kijken en het ging niet vanzelf. Ik kreeg er zelfs blauwe billen van…

Duwtje in de rug

Al jaren geef ik fysieke workshops door heel het land, België en zelfs in Spanje. Helaas kon ik niet altijd voldoen aan de vraag van de deelnemers. Veel workshops waren in no-time uitverkocht. Ook kreeg ik geregeld de vraag of de workshop op een ander moment/plek gegeven kon worden.

Het stond dus al even om mijn lijstje om een online cursus te maken, zodat iedereen die maar wil op hun eigen moment, in hun eigen tempo en in hun eigen omgeving alles kan leren over stippen op keramiek. De afgelopen tijd kwam er geregeld iets tussendoor (lees; uitgeven van 2 boeken, alles draaiend houden en zelf ook nog in balans blijven, plus thuisonderwijs geven tijdens lock-downs). Toch merkte ik ook, als ik heel eerlijk ben, dat ik regelmatig voorrang gaf aan andere acties. Wellicht was er toch een stukje angst voor het onbekende en/of de hoeveelheid werk wat me tegenhield. Als ondernemer heb ik geleerd dat alles z’n tijd heeft. Ik wist dus ook dat als het moment daar was om de cursus te maken, ik er vol voor kon gaan.

Eerder had ik al eens met andere creatieve ondernemers gesproken en mijn ideeën met mijn online expert Loes en mijn assistent Yvette gedeeld. De eerste kaders over hoe de cursus eruit zou moeten zien, lagen al even op de plank. Begin januari belde ik met collega-ondernemer Marion Creemers. Zij heeft meerdere gave cursussen op gebied van waterverf. Door haar kreeg ik net het duwtje in mijn rug dat ik nodig had om in actie te komen. Het was tijd om mijn eerste online cursus te gaan maken! Ik voelde dat ik in een stroomversnelling kwam en wilde ook gelijk beginnen met opnemen van videolessen.

Eerst maakte ik een planning van alles wat er in mijn hoofd zat. En als je me kent, weet je dat die weleens ambitieus is. Ik dacht dat nadat de video’s opgenomen waren, de cursus wel binnen twee weken live kon gaan. Boy, was I wrong. Ik heb ook geleerd om mild te zijn. Dus als die ambitieuze planning niet realistisch is, dan vind ik dat geen punt.

Opnames maken

Als ik mezelf voor een tijdje afzonder, weet ik dat ik een concentratiebubbel kom. In een korte tijd, krijg ik dan het meest gedaan. Daarom plande ik een weekend weg en ging half februari op ‘workation’ naar Zoetermeer. Via AirBnB vond ik een appartement dat voldeed aan mijn wensen: een grote ruimte met veel daglicht en een flinke witte tafel. Bonus: dit appartement had ook nog een hangmat! De ideale plek om alle videolessen op te nemen.

Heel Nederland was op dat moment bedekt in een pak dikke sneeuw en voor mijn gevoel wat iedereen aan het genieten van de ijspret. Ik zat, met blote voeten, in mijn eentje blij en vol adrenaline aan tafel om bordjes te stippen.

In totaal zijn er 12 video’s, bijna 2 uur aan kijktijd, opgenomen. Je zult vast begrijpen dat de daadwerkelijke opnames véél langer zijn. Soms was ik vergeten om één van de camera’s aan te zetten (Ik nam alles met twee camera’s op; een gericht op mijn hoofd, de ander op mijn handen). Dan kwam er een irritant vliegje in beeld (die ik, zoals in KarateKid, uit de lucht in één keer beet had). Als ik niet uit mijn woorden kwam, begon ik opnieuw of deed een ontspanningsoefening tussen door. Ook dit is vastgelegd op camera. Zie de uiterst charmante foto hiernaast.

Zaterdag, tegen het eind van de middag, zat één van mijn camera’s zo vol dat het helemaal blokkeerde. Niet zo handig om gewoon de videofunctie van een goede telefoon te gebruiken. Bij de volgende online cursus gebruik ik een professionele set met extra opslagcapaciteit. Ik heb het kunnen oplossen door één camera steeds te wisselen van positie. #hetkomtgoed.

Na mijn script te checken met alle videobestanden maakte ik zondag nog wat foto’s en pakte alles weer in om naar huis te gaan. Toen ik mijn laatste kratje in de auto wilde zetten, gleed ik uit. In slowmotion zag ik alle keramiek en verfflesjes door de lucht vliegen, om in een straal van 3 meter tegelijkertijd met mij op de grond te vallen. Spierpijn en blauwe billen is het enige wat ik eraan overhield. Wonder boven wonder hebben alle bordjes de flinke val zonder barsten overleeft!

Wat ik zoal meenam:

 • Veels te veel kleding. Ik kan nooit van te voren bedenken wat ik wil aantrekken dus nam mijn halve kledingkast mee.
 • Mijn eigen kussen. Ik kan niet zonder.
 • Eternity parfum; mijn lijfgeur die ik sinds mijn 15e al gebruik. Hierdoor voel ik mij overal thuis.
 • Een lading aan aparatuur. Van ringlamp tot microfoon, laptop, 1 camera en 2 telefoons, verschillende statieven en meters aan snoer.
 • Verse bloemen en veel verschillende gestipte vazen; voor elke module een andere setting.

Wat ik vergat:

 • Een schaar en die kon ik ook niet in het appartement vinden.
 • Mijn tandenborstel en tandpasta.

Langleve de AH. Daardoor had ik op camera geen pesto tussen mijn tanden. En spot je die grote rode schaar tijdens de cursus? Ik had helaas geen keuze…

Teamwork

Hoewel Stipstijl een one-girl band is, heb ik deze cursus met geweldige vakmensen gemaakt.

 • Hanneke zorgde ervoor dat jij niet al mijn bloopers in de videolessen ziet en monteerde alles tot een mooi geheel.
 • Dankzij Loes is de website en de besloten leeromgeving technisch helemaal in orde.
 • De mooie vormgeving van het gratis patroon Little Lights plus de illustraties in de leeromgeving zijn gemaakt door Sigrid.
 • Mijn assistent Yvette zette de puntjes op de i en hielp mee om de website, veelgestelde vragen, klantenservice en e-mails die deelnemers krijgen.
 • Marloes, Karin en Carin hebben de cursus van A tot Z uitvoerig getest en lieten mij weten wat anders en/of beter kon. Soms kreeg ik laat in de avond nog berichten en soms vroeg in de ochtend. Zó dankbaar voor hun hulp!

De cursus is dus gemaakt door een women-only team. Hoe stoer is dat!

Stipstijl_patroon_BeauBlom

Oeps, toen gebeurde dit

Geïnteresseerden konden zich inschrijven voor een wachtlijst en kregen een exclusief early bird aanbod: een giga korting plus als eerste toegang tot de cursus. Voor de eerste 25 mensen die een ticket kochten, had ik een speciale verrassing.

Wat er toen gebeurde had ik niet kunnen voorzien: op het moment dat de early bird tickets beschikbaar waren, was er zo extreem veel verkeer naar mijn website dat deze even helemaal plat ging. Super vervelend voor mensen die hun wekker hadden gezet en die eerste tickets wilden bemachtigen.

Het probleem was gelukkig vrij snel verholpen (dankjewel Loes!), maar om het ongemak te verzachten en mensen te bedanken voor hun geduld, werd het aantal speciale verrassingen opgehoogd naar 50 pakketjes. Dat was dus even wat meer werk dan verwacht. Maar de pakketjes zijn verzonden, inclusief een eigen Stipstijl postzegels.

 

Eerste reacties

Inmiddels zijn we twee weken verder. De cursus loopt! Het heeft even geduurd maar ik ben zó trots op wat er staat en dankbaar voor het vuurtje dat Marion bij mij aanwakkerde. Ik geniet van alle leuke reacties die binnenkomen van iedereen die met de cursus aan de slag is gegaan. Ik deel er hier graag één met je.

 

“Met veel plezier heb ik de online cursus van Stipstijl gevolgd. Wat is het leuk! Nienke vertelt alles heel duidelijk. Ik heb echt het idee dat ik privéles van haar krijg. Inmiddels heb ik drie bordjes gemaakt en ben best trots op mezelf. Ik heb er een nieuwe hobby bij. Inderdaad, ik ben nu dus ook besmet met het Stipstijlvirus!” Bianca de Meijer

De cursus in het kort

Ben je benieuwd geworden naar de cursus? Hier lees je er meer over.

Je leert alle basisprincipes en ervaart hoe ontspannend het is om je eigen keramiek om te toveren tot creatieve stipkunst. Aan het eind van de cursus heb jij ook zo’n mooi bordje gestipt én genoeg kennis en vertrouwen om zelfstandig door te gaan.

 • meer dan 12 video’s
 • volledig in jouw eigen tempo en tijd te volgen
 • 100 dagen onbeperkt toegang
 • inclusief 10% korting op benodigde materialen

BONUS: downloadbaar patroon Little Lights met heldere illustraties.

De tijdelijke openingsprijs is € 49,00.

Deze cursus is voor jou als je…

• zin hebt in een ontspannen moment voor jezelf

• graag in een afleidingsvrije leeromgeving een cursus volgt

• nog geen stipervaring hebt en fijn vindt om duidelijke stap-voor-stap uitleg te krijgen

• het wél leuk lijkt om iets zelf te maken maar bang bent dat het niet lukt

• weleens eerder hebt gestipt, maar graag alle ins- en outs van mij wilt zien

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.