Geen producten in je winkelwagen
BLOG: mijn ervaringen met Kintsugi
een Japanse techniek om gebroken keramiek met goudlijm te repareren
•
Misschien is het jou ook weleens overkomen: je favoriete stipwerk laten vallen. Ook mij overkwam dit laatst eens.. Pats, daar ging m’n mooie vaasje dat ik ooit tijdens een fijne campertrip uit de losse pols stipte! In plaats van te balen, zag ik het als een kans om iets bijzonders te proberen: Kintsugi.
Kintsugi, heb je er wel eens van gehoord? Het is een eeuwenoude Japanse techniek waarbij gebroken keramiek wordt hersteld met goudlijm. Maar het is veel meer dan alleen het repareren van een voorwerp; het gaat over het vieren van imperfecties en het omarmen van gebrokenheid. En eerlijk? Het is best een mooie metafoor voor hoe we zelf omgaan met dingen die in ons leven breken.
In deze blog neem ik je mee in mijn eigen Kintsugi-avontuur, inclusief wat handige tips (en fouten waar je van kunt leren)!
Mijn Kintsugi-project: een avontuur in lijm en goud
Het klinkt simpel. Je hebt gebroken keramiek en wat goudlijm: repareren maar. Het klopt dat je vrij eenvoudig scherven plakt en je gebroken servies weer mooi maakt. Toch zijn er een aantal aandachtspunten. Laten we bij het begin beginnen.
Een tijdje terug kreeg ik van mijn business mentor, Yvette, een Kintsugi-doe-het-zelf pakket van Mora Approved kado. Alles zat erin: goudpoeder, speciale lijm, stokjes om te mengen, een klein bamboebakje, een kwastje, handschoenen en een instructieboekje. Super leuk! Niet veel later viel mijn favoriete vaasje in onze camper, tijdens een hobbelige tocht. Ik had het niet goed opgeborgen. Het vaasje was bijna perfect gebroken: een paar grote stukken en wat kleinere. Een ideaal project voor mijn Kintsugi avontuur.
Er zijn ook mensen die voor dit avontuur, als ritueel tijdens of na een verwerkingsproces, keramiek expres stuk slaan, voordat ze de stukken weer met goudlijm repareren.
Zoals bij elk d.i.y.-project dat je voor het eerst doet, gaat het niet altijd vlekkeloos. En dat begint bij de voorbereiding… Tip nummer één: lees ALTIJD de instructies voordat je begint! Dit lijkt vanzelfsprekend, maar ik ging zo enthousiast aan de slag dat ik vergat dat je handschoenen moest dragen. Oeps! Mijn netjes gelakte rode nagels verdwenen snel onder de witte handschoenen. Geen ramp natuurlijk, maar mocht je ergens in deze blog een glimp van mijn handen zien: weet dat er vers gelakte nagels verstopt zitten onder die handschoenen.
Stap 1: Maak de keramiek schoon en stofvrij (en vergeet die handschoenen niet!)
Voordat je gaat lijmen, is het belangrijk om de gebroken stukken schoon te maken. Zorg ervoor dat er geen stof op zit en dat ze helemaal droog zijn, zodat de lijm goed kan hechten. Trek daarna je handschoenen aan, want die lijm ruikt niet alleen chemisch, het lijkt me ook geen feest om het van je handen af te krijgen.
Stap 2: Goudpoeder en lijm, maar hoeveel dan?
Oké, tijd voor het echte werk: de lijm en het goudpoeder mengen. Dit bleek lastiger dan ik dacht. De lijm in de tube bestaat uit twee delen die je in gelijke hoeveelheden moet uitknijpen, maar dat ging niet helemaal soepel. De ene kant was veel dunner dan de andere, dus het was gokken of het wel goed gemengd was.
En dan het goudpoeder. De instructie zei: “een klein beetje toevoegen”, maar hoeveel is dat precies? Ook hier moest ik een beetje op gevoel werken. Met een houten stokje roerde ik alles goed door elkaar tot ik een dikke, goudkleurige pasta had. Klaar om te lijmen!
Stap 3: Het puzzelen kan beginnen!
Nu komt het leukste deel: de stukken weer aan elkaar lijmen. Het helpt om van tevoren even te bedenken in welke volgorde je gaat lijmen. Je wilt natuurlijk niet halverwege ontdekken dat je een verkeerd stukje hebt gepakt.
Met een ander mengstokje breng je de goudlijm aan op één kant van het gebroken stuk. Laat het heel even drogen en druk het dan voorzichtig tegen het andere stuk aan. De lijm droogt niet meteen, dus je hebt wat tijd om het netjes te doen.
Zorg dat je een vochtig doekje bij de hand hebt om je handschoenen af te vegen. Ik merkte tijdens het lijmen dat er wat goudlijm aan mijn vingertoppen bleef kleven. Daardoor zag ik ineens een gouden glans op andere delen van de vaas dan alleen op de naden. Let dus goed op waar je de keramiek vastpakt. Daarnaast kreeg ik ook een gouden vingerafdruk in één van de naden – wat eigenlijk wel past bij het Kintsugi-principe: imperfecties omarmen.
Stap 4: Laten drogen en extra poeder aanbrengen
Toen de lijm bijna droog was, maar nog wat plakkerig, bracht ik met het kwastje wat extra goudpoeder aan op de naden. Ik was vergeten dat ik inmiddels ook aardig wat goudlijm op mijn handschoenen had. Dus, klunzig als ik soms ben, bleef het potje met de goudpoeder aan mijn vingers plakken, waardoor het omviel. Gelukkig kon ik het meeste met een mes weer eenvoudig terug in het potje doen.
Stap 5: Uitharden en weer gebruiken!
Na twee uur drogen was het tijd om de overtollige goudpoeder met een sponsje en wat water met afwasmiddel van de vaas te halen. Daarna moet je het nog 48 uur laten uitharden, voordat je het echt kunt gebruiken.
Uiteraard heb ik meteen getest of de vaas weer waterdicht was. En ja hoor, ik kan er gewoon weer bloemetjes in zetten. Yieha!
De tubelijm en goudpoeder heb ik goed opgeruimd. Er zit nog voldoende in voor nog veel meer projecten.
Een vaas vol verhalen
Het moment dat alles aan elkaar zit en je het resultaat ziet, is erg leuk. De gouden naden laten precies zien waar de breuken zaten, maar in plaats van die te verbergen, maken ze het juist mooier. Ik heb de goudlijm extra dik aangebracht, zodat het goed zichtbaar buiten de naden komt.
Elke keer dat ik naar het vaasje kijk, zie ik niet alleen de breuken, maar ook hoe iets dat gebroken is weer heel kan worden – met een beetje geduld, liefde en goud!
Zelf proberen?
Als je erover denkt om zelf Kintsugi te proberen, zeg ik: doen! Het is niet alleen leuk en creatief, maar ook heel meditatief. En het herinnert je eraan dat perfectie eigenlijk helemaal niet nodig is. Juist de barsten en imperfecties maken iets unieks en waardevols.
En wie weet, misschien inspireert het je ook om op andere vlakken in je leven meer rust te vinden met je ‘gouden naden’. Dus haal dat gebroken bordje, kopje of vaasje uit de kast, pak wat goudlijm en ga aan de slag!
Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.