d.i.y. kerstbal also kado voor jou

Graag geef ik jou, als klant van Stipstijl, een kadootje als bedankje voor je bestelling(en) en support in het afgelopen jaar.

Hieronder kan je gratis het patroon d.i.y. kerstbal 2023 downloaden. Het patroon is niet te ingewikkeld om te stippen én je bent snel klaar. Je boom, krans of kadootje is dus in no-time in Stipstijl sfeer.

De gekleurde stippen geven aan welke stipmaat je nodig hebt. Het is aan jou om de stippen kleur te geven.

Dit heb je nodig om het patroon te stippen:

  • stipstokjes in maten: Ø: 5, 4, 3, 2.5, 2, 1.5, 1 en 0.5 mm
  • minimaal 4 kleuren (porselein/acryl)verf

TIP: zorg dat de printerinstellingen op 100% staan als je de download uitprint. Je kunt ook (mat) fotopapier gebruiken, als je hebt. 

Wil je geprinte exemplaren?

Op verzoek van klanten is deze d.i.y. kerstbal nu ook verkrijgbaar in de webshop. Wil je meer geprinte exemplaren ontvangen? Klik dan hier.

Handige tips voor kerstkaarten stippen

1. Kies je verf

Er zijn diverse soorten verf te koop die geschikt zijn om te stippen. Je kunt acrylverf gebruiken, maar ook porseleinverf. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. Het is natuurlijk aan jou om te ontdekken welke jíj het mooist en fijnst vindt.

Stip je een voorbedrukt patroon en gebruik je transparante verf? Weet dan dat de voorbedrukte lijnen van de cirkels, afhankelijk van de gebruikte kleur en lijn, iets door kunnen schijnen.

Ik stip zelf graag met dekkende verf en gebruik Pébéo Porcelain.

Is jouw kleur transparant? Meng het dan met een klein beetje 43 Ivory (Gebroken wit – deze heeft een glans) of 120 (Powder White – deze is mat). De verf is wat dikker en dekt goed. Door het te mengen met je transparante verf wordt de mengkleur een stuk meer dekkend bij het stippen. Uiteraard wordt je kleur ook iets lichter dan het origineel.

Qua acrylverf vind ik Panduro Hobbylack gloss prettig. Acrylverf heeft een mat effect, is iets dikker en geeft een reliëf op de stip, afhankelijk van de verf en dikte. Je kunt het iets verdunnen met water, maar wees voorzichtig en voorkom dat het té dun wordt.

Ecoline, inkt en waterverf zijn minder geschikt om mee te werken. Doordat ze dunner zijn, kunnen de stippen doorlopen.

2. Gebruik de juiste maat stipstokje

De voorbedrukte stippen hebben een dun gekleurd lijntje, dit refereert aan de kleur (stipmaat) van de kunststof Stipstijl-stokjes. Uiteraard kun je ook andere stiptools gebruiken.  Via deze link vind je een spiekblad stipmaten. Tip: print de pagina in kleur en op 100% uit.

3. Je stip wordt altijd iets groter dan het stokje en dus ook dan het gekleurde lijntje.

4. Maak een foto van het patroon voordat je start met stippen. Zo kun je alle maten stipstokjes zien, ook nadat de basisstippen zijn gezet.

5. Dip het stokje in de verf en zet je stippen rustig op hun plek. De stippen worden iets groter dan het stokje en de voorbedrukte cirkel.

6. Begin met het bovenste deel en werk naar onder toe. Zo voorkom je dat je met je vingers in natte verf komt.

7. Zet eerst de grote basisstippen en laat de verf drogen. Daarna maak je duidelijke gesloten lijnen door de kleinere verbindingsstippen te zetten. De verdiepingsstippen zet je op het laatst.

8. Zorg dat de verf droog is voordat je je basisstippen gaat verbinden en/of verdiepingsstippen zet.

9. Je knipt de bal pas uit als de verf helemaal droog is. Bij nader inzien had het stukje boven de bal iets groter gekund. Ik heb niet de grijze lijn aangehouden, maar circa 5 mm daarboven. Dan heb je net wat meer ruimte om er een lintje of haakje aan te doen.

10. Leg je stipstokjes op een doekje als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je dat ze over natte verf kunnen rollen.

 

Extra tips

  • De dubbele kaart kan wat openstaan. Dit heeft met het papiersoort, de dikte en het laminaat laagje te maken. Plak de punten van de kaart vast met washitape of een stukje schildersplakband als je het gaat stippen. Als je dit op een placemat doet, dan kan je de kaart nog steeds makkelijk draaien, terwijl je stipt. Nog een voordeel; de kaart krijgt zo niet onbedoeld extra verf op zich.
  • Wil je je gestipte kerstbal opsturen? Let dan hierop: het kan soms gebeuren dat het papier van de envelop en de verf aan elkaar hechten. Zorg daarom altijd dat de verf goed droog is en verstuur de kaart of kerstbal bij voorkeur in een pergamijn envelop. Een stukje bakpapier ter bescherming werkt ook.
  • Kun je wat tips gebruiken voor het stippen van échte kerstballen? Lees dan deze blog. Het bevat nóg een gratis patroon; Dots of Light!

Laat jouw versie zien!

Ik hoop dat je veel plezier aan het stippen beleefd en kijk ernaar uit om je stipwerk te zien. Er zijn al veel mensen die het #stipstijlvirus hebben en online is er onwijs veel inspiratie te vinden. Er zijn al meer dan 15.000 foto’s gedeeld met de hashtag. Een super waardevolle inspiratiebron voor jou!

Laat ook jouw werk zien, inspireer anderen en maak kans op de Stipstijl verrassingsenvelop ter waarde van € 10,00. Elke week staat er een stipper in het zonnetje. Gebruik #mijnstipkerstbal en #stipstijlvirus en tag @stipstijl zodat ik het gemakkelijk kan vinden. Een foto mailen naar info@stipstijl.nl mag natuurlijk ook.

Kijkje achter de schermen?

Volg mij op Instagram voor inspiratie en krijg via de Stories bijna dagelijks een kijkje achter de schermen van mijn Stipstijl leven.

Ik wens je fijne feestdagen en een nieuw jaar vol liefde, gezondheid, vertrouwen, geluk, kleur en creativiteit.

Liefs Nienke

PS. Kun je nog stiptools of -patronen gebruiken? In mijn webshop vind je de fijnste materialen voor het mooiste resultaat. Bekijk hier welke artikelen nieuw zijn toegevoegd.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.