Knutselen met kinderen? Ga samen stippen

Knutselen met Kinderen? Ga stippen met je kind! Misschien vraag je jezelf af: kan een kind wel stippen? Ik begin gelijk met goed nieuws: stippen is een activiteit geschikt voor alle leeftijden! Zelf heb ik eens een klas gevuld met kleuters geholpen met hun eerste stipwerk en heb ook samen met mijn schoon-oma gestipt. In deze blog richt ik mij op het stippen met kids. Jong geleerd is immers oud gedaan. Misschien zoek je knutseltips voor (een regenachtige) middag. Of wil je juist graag tips krijgen hoe je een kind betrekt bij het stippen, zodat je zélf ook lekker aan de slag kunt. Snap ik!

Mijn kennis deel ik graag met je. Uit eigen ervaring weet ik dat knutselen met kinderen leuk is en stippen al helemaal! Ik ben moeder van twee jongens inmiddels 9 en 12 jaar. Zij doen nog geregeld mee. Hieronder deel ik tips die je helpen om samen met kinderen te stippen en laat ook patronen zien die populair zijn bij kinderen. De techniek die ik uitleg, kan op allerlei materialen toegepast worden. Het lijkt misschien wat uitdagend. Toch, het belangrijkste om te onthouden is mijn motto: #hetkomtgoed.

Wil je zelf de basis van stippen goed onder de knie krijgen? Dan raad ik je aan mijn online basiscursus Stipstijl te volgen of mijn boek Stippen. & kleur te bekijken. Check ook de aanbieding onderaan deze pagina. Veel stipplezier! Liefs Nienke

De voordelen van knutselen en stippen met kinderen

Knutselen en dus ook stippen met je kind kent vele voordelen, naast dat het erg gezellig is.

1. Quality time! – Dit zijn de momenten die je over maand (en wellicht nog veel langer) herinnert. Samen iets maken of iets nieuws doen schept een band. Dat is van onschatbare waarde.

2. Goed voor de ontwikkeling – Iets nieuws leren zorgt voor nieuwe verbindingen in onze hersenen. Tel daarbij dat alles dat je aandacht geeft groeit. Hoe vaker je creatief bezig bent, hoe makkelijk het zal gaan. Ook als je kind ouder is, is het zó waardevol als hij of zij door creatief bezig te zijn uiting kan geven aan emoties of simpelweg ontspanning kan vinden.

3. Geeft een voldaan gevoel – Ben je al geregeld iets met je handen aan het maken? Dan hoef ik je dit niet te vertellen: creatief bezig zijn doet iets met je. Het geeft een instant happy, ontspannen en voldaan gevoel. Vind je dit nog lastig? Focus je niet direct op het eindresultaat. Focus je op het proces om uit je hoofd te zijn en met je handen iets te maken. Laat kinderen benoemen hoe ze zich voelen als ze creatief bezig zijn. Raken ze gefrustreerd omdat ze het perfect willen hebben en niet tevreden zijn? Help ze. Waarom moet het perfect zijn? Van wie? Roep het Stipstijl motto #hetkomtgoed zo vaak het nodig is en leer je kind de kracht van het woordje ‘nog’ (“Het lukt nog niet zoals je wilt?”).

Een aantal mooie voordelen dus. Al zijn er vast meer te bedenken.

 

Knutselen met je kind? 10 tips om te stippen met kinderen

1. Keep it simple

Houd het (ook voor jezelf) leuk en leg de lat niet te hoog. Voor kinderen is samen om een tafel zitten en ‘iets doen’ vaak belangrijker dan het eindresultaat. Stip een behapbaar patroon op een behapbaar voorwerp. Dit is afhankelijk van de leeftijd. Een mok helemaal vol stippen is voor 5 / 6 jarigen, door de korte spanningsboog en ronding van keramiek wellicht te hoog gegrepen. Tieners kunnen dit wel doen, leuk bijvoorbeeld tijdens een slaapfeestje! Geheid dat er een relaxte sfeer ontstaat en dat de mobiele telefoon even aan de kant blijft. Behalve natuurlijk om het eindresultaat trots online te delen. Voor hele jonge kids geeft het stippen op een klein bordje of een kaart of boekenlegger met voorbedrukt patroon waarschijnlijk meer een voldaan gevoel. In een relatief korte tijd heb je toch iets dat af is.

Heeft je kind even geen zin om te knutselen? Dwing niets op. Ga zelf lekker aan de slag en waarschijnlijk volgt het kind al snel. Betrek het door bijvoorbeeld te vragen welke kleur je zal gebruiken. Of dat het één stip op jouw bordje mag zetten. Zeker weten dat er al gauw meer stippen volgen.

2. Neem de tijd

Als je gaat knutselen met je kind ga je samen een activiteit aan, neem dan ook de tijd ervoor. Niets is vervelender om te gaan starten met stippen, terwijl je zelf met je hoofd al bij je volgende afspraak bent. Het klopt dat je niet lang hoeft te stippen om iets moois te maken en een fijn gevoel te krijgen. Toch werkt het niet fijn om 30 minuten voordat je de deur uit moet verf en materialen op tafel te zetten.

Tips voor knutselen met kinderen en stippen met jongens

3. Focus aan/uit

Kijk naar de aandachtsboog die een kind heeft. Jonge kinderen kunnen vaak niet heel lang aan een stuk geconcentreerd aan hetzelfde project werken. Is het voorwerp dat jullie willen gaan stippen wat groter en/of het patroon wat uitdagender? Verdeel het in stukjes. Eventueel over de dag of aantal dagen verdeeld. Je zou bijvoorbeeld dit kunnen aanhouden:

Stap 1: zoek inspiratie voor patroon / voorwerp / kleur.
Stap 2: verzamel / maak materialen, meng verf eventueel en zet de kaders van patroon met basisstippen.
Stap 3: zorg voor mooie gesloten lijnen en maak verbinding tussen de basisstippen.
Stap 4: neem iets lekkers (uiteraard met discodip of eetbare confetti en zet een tweede / derde laag op basisstippen om zo verdieping in je stipwerk te brengen.
Stap 5: indien nodig bak aardewerk af en/of pak het gestipte cadeautje in. Vergeet niet een foto van het stipwerk te maken en te delen via hashtag #stipstijlvirus en @Stipstijl te taggen.

Tips voor knutselen met kinderen en stippen met jongens

4. Afdekken / beschermen

Werk je met porseleinverf? Weet dat niet alle merken heel eenvoudig uit kleding te wassen zijn. Nu is de kans niet heel groot dat je met stippen een giga knoeiboel krijgt, maar met kids zit een verrassing soms in een klein hoekje. Trek dus niet de mooiste outfit aan als je met porseleinverf werkt of gebruik acrylverf voor bijvoorbeeld op papier. Het werkt zoveel relaxter!

Daarbij, hoewel je porseleinverf met een sponsje meestal eenvoudig van tafel kunt halen, geldt ook hier de tip; dek het af of werk op een placemat.

5. Maak afspraken over hulp

Heeft je kind een vraag of komt het er niet direct zelf uit? Neem het niet direct over. Geef aan dat je paraat bent als er hulp nodig is. Dat betekent niet dat jij het stipwerk moet afmaken! Vraag concreet welke hulp het kind nodig heeft om zelf verder te komen. Creativiteit is nooit een wedstrijd. Geef kids de ruimte en laat je eigen perfectionisme en verwachtingen los.

6. Zorg voor prettig materiaal

Stippatronen maken is niet moeilijk. Je zult het zien; ook jouw kind kan dit. We beginnen bij de basis. En net als bij alles geldt ook hier: je werkt het fijnst met goed materiaal. Hieronder vind je een lijstje van materialen die ik onmisbaar vind. Je hebt niet veel nodig en hoeft niet veel geld uit te geven. Je kunt prima low budget stippen.

Stipstokjes – Dé wondertools om mooie stippen te zetten zijn stokjes. Alles wat rond en vlak is, is bruikbaar om te stippen. In algemene zin is het het fijnst is om in ieder geval een set van 8 verschillende maten stokjes te hebben met een diameter van 0,5 mm tot 12 mm.

Sjablonen – Dit zijn mallen om de basis van je patroon te maken. Je kunt sjablonen zelf maken door voorwerpen om te trekken op papier. In mijn webshop vind je ook sjablonen in verschillende maten voorzien van hulplijnen en gedrukt op papier met een laminaat laagje.

Washitape – Dit gebruik je om de sjablonen op te plakken. Schilderstape of poster buddies werkt ook. Als het maar goed plakt en geen resten achterlaat.

Verfstrijker – En handige tool waarmee je verf egaal kunt mengen en kleine hoeveelheden eenvoudig uit een potje krijgt. Je kunt ook een plastic ijslepeltje gebruiken, al is dat niet flexibel.

Mengpalet – Een schotel of kartonnen bordje kan ook, maar het fijnst vind ik een kunststof variant met verschillende vakjes.
Pincet – Handig om het sjabloon gemakkelijk van je ondergrond af te halen.
Wattenstaafjes – Ideaal om correcties te maken.
Doekje – Onmisbaar om je stipstokjes schoon te houden.
Alcohol – Belangrijk om keramiek te ontvetten en kunststof stipstokjes op het eind goed weer als nieuw te krijgen.

Tip: In mijn webshop vind je complete stippakketten. Er zijn vier varianten; minimal, medium en large. Daarnaast is er ook een materialenpakket, dat bevat alles van het large pakket exclusief porseleinverf. Ook zijn er complete DIY pakketten. Daarin zit alles dat je nodig hebt om het afgebeelde item te maken; dus ook keramiek, patroonbeschrijving, verf, stipstokjes en de betreffende sjablonen. 

Als je twijfelt of je stippen leuk vindt, het gewoon eens wilt testen en/of niet veel geld wilt uitgeven, dan kan je prima starten met het minimal pakket. Het large pakket wordt het meeste besteld. Dit alles vind je hier: www.stipstijl.nl/shop

7. Papier, keramiek of een andere ondergrond?

Voor kinderen is met name het stippen op papier een hele leuke manier om kennis te maken. Er zijn bijvoorbeeld kaarten, boekenleggers en vlaggetjes met een voorbedrukt patroon dat op papier gestipt kan worden. Ervaring is niet nodig om een mooi patroon te maken. De gekleurde lijnen van de cirkels geven aan welk stokje je moet gebruiken. Het is een beetje zoals kleuren op nummer. Nu is het aan jouw kind om te bepalen welke kleur de stip krijgt. Natuurlijk kan je ook op blanco papier stippen. Lees eventueel mijn uitgebreide blog met tips over stippen op papier.

Tips voor knutselen met kinderen en stippen met jongens

Stippen op keramiek heeft mijn voorliefde. Ik houd van de toepassing en van het gemak. Vind je iets niet mooi, dan is het ook eenvoudig afgewassen. Bijna alle keramiek is geschikt om te stippen. Geglazuurd aardewerk is het prettigst, dan kun je verf makkelijker verwijderen. Naast kringloopwinkels en mijn webshop, kun je ook geschikt keramiek vinden bij winkels, zoals HEMA, Xenos en Blokker. Ik ben ook fan van Dille & Kamille; daar hebben ze veel keuze in mooi wit keramiek.

Bij kringloopwinkels vind je vaak prachtige borden. Ideaal (en duurzaam) dus om een unieke betaalbare stipcollectie te scoren! Twijfel je of de keramiek die je hebt geschikt is? Test het gewoon even door het voorwerp te bakken voordat je gaat stippen. Zorg er wel altijd voor dat keramiek ontvet is voordat je start.

Stippen kan ook op hout, schelpen, stenen, glas, textiel – eigenlijk wel alle ondergronden. Laat de fantasie los en maak de mooiste creaties!

Ik ben nog steeds heel trots op mijn allereerste stipwerk, een boekenlegger. Deze gebruik ik zelf elke keer weer wanneer ik een boek lees, en dat doe ik heel graag! Ik stipte ook een boekenlegger voor mijn opa en een boekenlegger voor mijn broer. En ik heb een theetipje gestipt voor mijn lieve juf, voor haar verjaardag. 

Juune Valk (10 jaar)

8. Kies je verf

Afhankelijk van de ondergrond die je kiest, bepaal je de verf. Om aardewerk te beschilderen heb je speciale verf nodig dat je afbakt om te watervast te maken. Ik werk veelal met geglazuurde keramiek en er zijn diverse soorten porseleinverf te koop die daarvoor geschikt zijn. Bekende merken porseleinverf zijn; Pébéo Porcelaine, Kreul en Marabu. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. In mijn boeken vertel ik uitgebreid over die eigenschappen. Je hebt niet veel nodig en kunt kleuren onderling mengen. In mijn webshop vind je Pébéo en nog een laatste restant Amsterdam verf. Porseleinverf doet het verrassend goed op veel andere ondergronden. Ik gebruik het ook gerust voor stippen op papier.

Qua acrylverf, dat je bijvoorbeeld eerder op hout, karton, papier e.d. gebruikt, vind ik Panduro Hobbylack gloss erg prettig. Het is dekkend en heeft mooie heldere kleuren. Gebruik je acrylverf dan kan het zijn dat er een beetje een bobbel op de stip ontstaat, afhankelijk van de dikte van de verf. Je kunt het iets verdunnen met water, maar wees voorzichtig en voorkom dat het té dun wordt. Acrylverf is laagdrempeliger en iets goedkoper en heeft vaak een mattere uitstraling dan porseleinverf.

Ecoline, inkt en waterverf zijn minder geschikt om mee te werken. Doordat ze dunner zijn, kunnen de stippen doorlopen.

9. Eigen of bestaand patroon?

Je hebt kinderen die alles zelf willen ontdekken en die niets doen wat je ze adviseert. Vier die eigenwijsheid en laat die kinderen zelf bepalen wat ze gaan stippen. Vind je het prettig om van te voren te weten hoe het eindresultaat eruit ziet en stap-voor-stap heldere uitleg met illustraties te krijgen? Kijk dan eens bij mijn patronen. Ook leuk tijdens een kinderfeestje:  iedereen maakt hetzelfde patroon. Je zal zien; ook dan is ieder stipwerk uniek.

Hieronder zie je een aantal patronen die eenvoudig zijn voor jongere kinderen en populair bij oudere. Ervaren kinderen en tieners vinden het vaak gemakkelijker om op bolle voorwerpen stippen. Bij elk patroon staat voor welk niveau het geschikt is, een inschatting van de stiptijd (exclusief droogtijd) en waar je het patroon kunt vinden. Sommige patronen zijn gratis. Andere koop je of los of staan in een boek. Bij het patroon zelf staat welke materialen nodig zijn en waar je dit kunt vinden.

Deze patronen zijn favoriet bij kinderen: 

Leer hoe je kunt stippen op papier. Blog met gratis patroon en handige stiptips. Kan ook op porselein

Patroon Dots of Light

Stiptijd: 10 minuten
Niveau: easy

Gratis verkrijgbaar via IGTV. Bekijk de uitzending via Instagram, krijg handige tips en stip met mij mee. Kijktijd ca 1,5 uur.

Leer hoe je kunt stippen op papier. Blog met gratis patroon en handige stiptips. Kan ook op porselein

Patroon Stipprikker

Stiptijd: 30 minuten
Niveau: easy

Stip op papier en maak er prikkers van, een broche of een leuke slinger!

Gratis verkrijgbaar via blog.

Patroon Binnenstebuiten

Stiptijd: 90 minuten
Niveau: gemiddeld

De werkbeschrijving vind je in het boek Stippen. Het is ook als losse patroonkaart verkrijgbaar.

Leer hoe je kunt stippen op papier. Blog met gratis patroon en handige stiptips. Kan ook op porselein

Patroon Puntenparty

Stiptijd: 90 minuten
Niveau: easy

De werkbeschrijving vind je in het boek Stippen. Het is ook als losse patroonkaart verkrijgbaar.

Patroon Little Lights

Stiptijd: 60 minuten
Niveau: gemiddeld

Het wordt behandeld in de online basiscursus en is als losse patroonkaart verkrijgbaar.

Leer hoe je kunt stippen op papier. Blog met gratis patroon en handige stiptips. Kan ook op porselein

Patroon Happy Day

Stiptijd: 60 minuten
Niveau: gemiddeld

De werkbeschrijving vind je in het boek Stippen. & kleur. Het is ook als losse patroonkaart verkrijgbaar.

 

Stipstijl_stippatroon_BeauBlom_varianten

Patroon Beau blom

Stiptijd: 90 minuten
Niveau: uitdagend

De werkbeschrijving vind je in Stippen d.i.y. inspiratieschrift. Het is ook als losse patroonkaart verkrijgbaar.

Leer keramiek beschilderen aan de hand van dit gratis patroon puntparade uit boek Stippen. en kleur

Patroon Puntparade

Stiptijd: 3,5 uur minuten
Niveau: uitdagend

De werkbeschrijving vind je in het boek Stippen. & kleur. Dit patroon krijg je gratis als je VIP stipster wordt.

10. Geniet van het proces

Ik noem het graag nog een keer: Geniet ervan dat je samen met je kind met je handen iets maakt. Leg de lat niet te hoog. En lach om eventuele fouten. Besef dat je daar het meeste van leert. Van creatief bezig zijn leer je mild te zijn voor jezelf.

Ik hoop dat deze blog jou heeft geïnspireerd om te gaan stippen met jouw kind als knutselactiviteit. Ik kijk ernaar uit om te horen hoe het stippen met kids is gegaan. Deel het met #stipstijlvirus en tag @stipstijl.nl. Elke dinsdag zet ik een stipster #inthestiplight via mijn socials. Die krijgt een Stipstijl verrassingsenvelope thuisgestuurd.

Heb jij nog tips die je hieraan wilt toevoegen? Laat het me weten en stuur gerust een e-mail of dm via Instagram!

11. BONUSTIP / aanbieding

Wil je praktische tips over materialen en de techniek of wil je samen met mij stippen? Volg dan de online basiscursus! Leer alle basisprincipes en ervaar hoe ontspannend het is om je eigen keramiek om te toveren tot creatieve stipkunst. Aan het eind van de cursus heb jij een mooi bordje gestipt én genoeg kennis en vertrouwen om zelfstandig door te gaan. De cursus is handig ter voorbereiding op een kinderfeestje. Module 4, waarin we samen stippen, kan ook als onderdeel van het feestje gebruikt worden.

De online basiscursus Stipstijl in het kort:

• 5 modules – meer dan 12 video’s
• volledig in jouw eigen tempo en tijd te volgen
• 100 dagen onbeperkt toegang
• 10% korting op materialen
• bonus patroon downloadbaar patroon Little Lights met heldere illustraties

Aanbieding: Via deze link krijg jij voor € 41 direct toegang tot de cursus die normaal € 49 kost. Je bespaart € 8! Let op: deze korting is tijdelijk geldig.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.
Affliatelinks: Dit bericht bevat affiliatelinks, als jij iets bestelt via deze links kost dit jou niks extra’s. Wel krijg ik een klein percentage van de verkoop.