Eerste collectie Stipstijl kerstkaarten

Met enige trots laat ik de allereerste set Stipstijl kerstkaarten zien! Deze zomer hield ik een ontwerpwedstrijd en gaf stippers jong en oud de kans om een patroon in te sturen. Er zijn veel mooie patronen ingezonden en het was lastig om hieruit winnende kaarten te kiezen! Ik zag dat iedereen veel tijd en liefde in haar ontwerp had gestoken.

Uiteindelijk heb ik vier winnende ontwerpen opgenomen in de complete set met in totaal 10 kaarten met verschillende patronen. Je ziet ze hier en maakt kennis met de winnende ontwerpers: Lotte, Wendy, Lisette en Mieke.

Lotte

Hoe en wanneer ben je begonnen met stippen?

Als creatieve duizendpoot kwam ik toevallig op de instagram-account van Stipstijl, en ik was zeker: Dat wou ik ook kunnen!! Enkel was het niet zo gemakkelijk om een workshop stippen in België te vinden. Uiteindelijk had ik er toch eentje gevonden, en dat was mijn eerste try-out.

Ik wist direct dat het een nieuwe hobby van mij ging worden, maar wou er toch nog meer van weten. Ik schreef me uiteindelijk heel impulsief in voor de Stipstijlreis, en wat ben ik achteraf gezien heel blij want wat een ervaring! Ik denk de juiste reis op het juiste moment met de juiste mensen, echt één van de beste hoogtepunten in mijn leven. Sindsdien heb ik de smaak te pakken en ben ik niet meer gestopt.

Wat vind je zo leuk aan het stippen?

De meeste mensen die mijn creaties zien, zeggen dat het monnikenwerk is en dat je hiervoor heel geduldig moet zijn. Het grappige is dat ik dat totaal NIET ben, en toch word ik er rustig en blij van. Ik denk dat het te maken heeft met het repetitieve karakter.

Ik hou van de vele kleurencombinaties, van de uitgeschreven ontwerpen waarbij je niet meer moet nadenken, en het feit dat je aan upcycling kan doen. Ook is het leuk om persoonlijke cadeautjes te geven aan mensen die ik graag heb, ik probeer dan ook echt te voelen welke kleuren bij deze persoon zou passen. Mensen wijzen me er vaak op hoe gepassioneerd ik hierover kan praten (en dan bijgevolg ook niet meer kan zwijgen). Tja, that’s me?!

Hoe ben je te werk gegaan met het ontwerpen van jouw kaart?

Toen ik las over de ontwerpwedstrijd voelde ik het al direct kriebelen. Ik wist direct dat ik wou meedoen, nieuwe projecten, dat is echt iets voor mij. Ik ging te werk zoals ik bij vele zaken in mijn job te werk ga. Ik begin met het bekijken van vele creaties van anderen, daarvan krijg ik instant inspiratie (dankjewel iedereen).

Ik denk na over het thema en kijk welke visuele voorstellingen er in mijn hoofd tevoorschijn schieten (cadeautjes, kerstballen, ijsvlok, krans, kerstboom, ijsvlok, …). Na mijn brainstorm heb ik meestal al een visuele voorstelling in mijn hoofd, ik had redelijk snel drie ideeën. Eentje kreeg ik echt niet uitgewerkt, het grappige is dat dat juist één van de andere gewonnen ontwerpen is. Het tweede heb ik uitgewerkt, en het derde heb ik niet afgewerkt omdat het niet echt bij me paste.
Ik heb mijn idee uitgewerkt op een tegel, zo kon ik al mijn probeersels direct weghalen en veranderen in iets nieuws.

Eigenlijk ging het redelijk vlotjes, enkel over de kleuren was ik niet tevreden en het zoeken van een tekst vond ik lastig. Ik denk dat ik te origineel uit de hoek probeerde te komen (bijv. “Dot volgend jaar!”) maar dat werkte niet echt, dus heb ik maar een kaartjesstempel gekozen en het zo opgelost.

Mijn idee is gebaseerd op een ijsvlok of een ijspegel en ik zag er ook wel een beetje de piek van een kerstboom in. Tijdens het stippen merk ik soms wat perfectionisme opkomen, en zing ik meestal ‘let it go’ van Frozen, wat helpt. Eigenlijk vind ik dit liedje ook wel wat bij mijn ontwerp passen en de uiteindelijke kleuren die ik heb gekozen.

Hoe vind je het dat jouw ontwerp gekozen is en dit door anderen wordt gestipt?

Ik hechte er meer belang aan dan ik zelf had verwacht. Toen ik hoorde dat ik één van de gewonnen ontwerpen was, was ik ontzettend trots op mezelf, en dat gebeurt niet veel. Ik krijg een heel warm gevoel vanbinnen als ik er aan denk dat vele stipsters mijn ontwerp gaan stippen en ben dan ook heel benieuwd naar de vele resultaten.

Ik kreeg een fijn berichtje van Leonie (van de Stipstijlreis) om me te feliciteren, en van een mede-winnaar. We konden elkaar feliciteren. Wat fijn zo’n stipfamilie op afstand!

Aan wie ga jij jouw eigen ontworpen kaart als eerste sturen en waarom?

Ik denk dat ik de eerste zelf ga bij houden, gewoon uit pure nostalgie voor later. Maar uiteraard ga ik er ook stippen voor anderen, waarschijnlijk voor mijn mama (voor haar eerlijke mening tijdens mijn ontwerpproces) en voor enkele vriendinnen. Binnenkort geef ik voor de 1ste keer een cursusje Stippen in kerstthema, en ik denk dat ik iedereen een stip-kerstkaart ga laten stippen.

Tot slot

Ik vind het super hoe Nienke haar stipfamilie betrekt bij al haar nieuwe projecten. Ze verbindt mensen (dot-a-long), brengt zonder dat ze het beseft veel teweeg binnenin de stipsters zelf en laat mensen meedenken en meeleven. Dat maakt haar voor mij een heel bijzonder mens.

Wendy

Hoe en wanneer ben je begonnen met stippen?

Met stippen ben ik begonnen in 2019, eigenlijk een beetje rond deze tijd. Ik volgde Stipstijl al een tijdje op Insta en wilde heel graag met mijn zus een workshop stippen gaan doen. Nienke kwam naar Meerssen en we hebben samen een workshop gedaan, dat was toen zo bijzonder en speciaal om meerdere redenen. (nu weer tranen in mijn ogen als ik eraan denk).

Voordat we deelname aan de workshop ben ik wel al een beetje begonnen met stippen, omdat het toen een heel moeilijke tijd was… Het stippen zorgde er in die tijd voor dat ik écht even nergens aan kon denken en kon ontspannen. En dat er toen iets leuk was.

Wat vind je zo leuk aan het stippen?

Stippen brengt me veel. Je krijgt er rust van in je hoofd, het brengt je ontspanning (bijna meditatief) het laat je glimlachen, zo leuk om het patroon te zien veranderen… en met iedere stip, en zeker de verbindings- en verdiepingsstippen, groeit jezelf vertrouwen en word je steeds trotser op jezelf. Het komt goed… En het is zo leuk om cadeautjes te maken voor anderen en sommige werken hou je zelf. Het stippen op zich is een cadeautje. En je kan er je creativiteit in kwijt. Heerlijk al die kleuren.

Hoe ben je te werk gegaan met het ontwerpen van jouw kaart?

Ik werd op deze wedstrijd gewezen (echt iets voor jou, jij stipt en maakt zelf kaarten) en ik zag de wedstrijd op Insta staan. Ik denk dat het voor meeste stipsters wel herkenbaar is, dat we meer dan één creatieve hobby hebben :). Ik vind het leuk om zelf kaarten te maken en ik maak ook elk jaar mijn kerstkaarten zelf. Dit was dus de kans om twee liefdes samen te laten komen. Al moet ik zeggen dat ik echt heel erg getwijfeld heb of ik mee zou doen ja of nee… toen werd ik ook nog eens ziek.

Ik had wel al globaal een idee dat ik op de achterkant van een folder uitgewerkt had, ik wilde iets in de sfeer van Kerst en een bloem. Deze zomer heb ik namelijk vaak in de tuin zitten stippen tussen onze Dahlia’s. Toen ik weer fitter was, had ik niet veel tijd meer om het ontwerp in te sturen en te maken, het was echt last minute werk. En we zouden die dag net een nieuwe kast gaan krijgen, dus het was een beetje een chaos in huis en in de tuin.

Wat ook wel weer grappig was en ik mijn rust vond in het stippen. Ik heb buiten de kaart gestipt, van ieder stap een foto gemaakt, het patroon beschreven, de kaart gescand en gemaild. Het was ondertussen al laat en donker en de kast was er nog steeds niet. De kaart heb ik ook nog opgestuurd en in een kerst envelop en gehoopt dat Postnl op tijd zou zijn. Ik had zelfs bijna een kerstpostzegel op de envelop gedaan, ik was helemaal in de kerstsfeer!

Hoe vind je het dat jouw ontwerp gekozen is en dit door anderen wordt gestipt?

Ik kon het eerlijk gezegd niet geloven dat mijn ontwerp gekozen was… Ik heb wel 100 x “O dit kin neet…”(o dit kan niet) gezegd. Erna was ik natuurlijk super trots op mezelf. Het lijkt me zo bijzonder om te zien dat andere mensen iets maken, wat jij bedacht hebt. Ik hoop dat ze er net zo veel plezier van hebben als ik heb gehad heb. Ik denk dat we allemaal trots zullen zijn en glunderen als we onze ontwerpen gestipt zien door andere mensen. Zo benieuwd ook naar de kleurkeuzes van iedereen. Het was voor mij echt een lichtpuntje na een lastige tijd. SJIEK IS MIECH DAT!

Aan wie ga jij jouw eigen ontworpen kaart als eerste sturen en waarom?

De eerste kaart ga ik aan mijn ouders sturen. Kerst is bij ons thuis toch wel iets speciaals. Niet alleen vanwege het samen zijn. Mijn moeder (het kerstkribbe bouwen komt echt van haar kant van de familie) en vader maken altijd een hele mooie en grote kerststal (7 meter lang en een 1 meter diep) met stromend water, heel wat verschillende soorten beelden, huisjes boompjes. Te veel om op te noemen het is echt een heel verhaal.

Ze zijn klein begonnen en nu is het echt zo mooi, je blijft erna kijken en nieuwe dingen ontdekken. De Kribbe staat dan ook met de eerste advent en wordt na drie koningen opgeruimd. Ook kregen we als kind zijnde al (en nu vind dat nog steeds leuk) als allereerste  schoencadeautje van de Sint een adventskalender…(ik hoop stiekem dat er ooit nog een Stipstijl-adventkalender komt in de toekomst).

Dus de eerste zelfgemaakte kerstkaart gaat naar mijn ouders, vanwege de Kerst, maar vooral ook omdat ik gewoon heel blij met ze ben en van ze hou.

Tot slot

Het was heel leuk om aan de wedstrijd mee te doen. Je ziet aan alles wat Nienke doet dat er veel tijd en liefde is ingestoken, daar had ik had heel veel respect voor. Nu jezelf het patroon maakte en aan het uitwerken was, kreeg ik nog meer respect voor al de moeite en werk die in alles van “Stipstijl” gestoken wordt.

Stippen is vooral leuk om te doen, omdat het leuk is om elkaar te inspireren, het is geen wedstrijd. Dat gevoel krijg ik van de Stip Community. Ik hoop dat we met zijn allen veel kleurrijke kerstkaarten kunnen gaan maken en veel mensen een klein cadeautje in de brievenbus kunnen bezorgen.

Lisette

Hoe en wanneer ben je begonnen met stippen?

Ik ben graag creatief bezig en zag in de catalogus van het Kunstencentrum hier in Soest dat er een workshop Stippen (niet van Stipstijl helaas) op porselein werd gegeven. Leek me leuk om eens een keer te doen. Dus me opgegeven en zo zette ik in februari 2019 mijn eerste stippen. Als je dan via google en social media gaat zoeken op “stippen op porselein” dan kun je Stiptijl niet missen. Dus zo volgde ik al snel Stipstijl en ben ik met een vriendin op 2 nov 2019 naar de KreaDoe in Utrecht geweest om jou in levende lijve te zien.

Wat vind je zo leuk aan het stippen?

Hoe leuk is het om met relatief weinig spullen, vrij gemakkelijk iets prachtigs en unieks te maken?

Hoe ben je te werk gegaan met het ontwerpen van jouw kaart?

Als ik aan Kerst denk dan denk ik uiteraard aan een kerstboom, maar dat vond ik zo voor de hand liggen. Daarnaast vind ik kerstkransen altijd erg mooi en sfeervol. Dus al snel kwam ik op het idee om een kerstkrans te stippen. Ik zag het voor me; groene stippen, hier en daar een rood besje en een mooie strik. Vervolgens heb ik wat afbeeldingen gegoogeld ter inspiratie maar eigenlijk had ik het idee al voldoende in mijn hoofd.

En dan… hoe krijg ik een kerstkrans passend en zoals ik het voor ogen had, op een kaart? Ik begon maar eens met een cirkel te tekenen. Om een limonadeglas heen, want ik had bijna geen stipspullen meegenomen op vakantie. En ja, ik moest toch een soort van maat en vorm hebben. Daarna moest het wat mij betreft enigszins eenvoudig blijven maar toch sfeer uitstralen. Dus begon ik met grote groene stippen. Een paar kleinere groene erbij. Oh ja, niet vergeten steeds op te schrijven wat ik aan het doen was… op een klein boodschappen-notitieblokje, want veel schrijfspullen had ik ook niet bij me. O jeetje, foto’s maken, ook niet vergeten! Zat ik daar, in de caravan (want buiten in de Franse zon was het snikheet), een kerstkaart te stippen. Idioot toch? Grinnik.

Toen maar eerst de rode besjes erbij, want die hebben een belangrijke plek in de krans en moeten later niet ergens tussen de groene stippen gepropt worden.

Dubben, wikken, wegen…. en nu, hoe in hemelsnaam maak ik nou een mooie strik? Oke, een grove lijn voorzichtig met potlood geschetst in de vorm van een strik en dan stippen maar. Langzaam kreeg de krans meer en meer de uitstraling die ik wilde.

Ik vond hem al echt leuk eigenlijk en besloot er geen verdiepingsstippen bij aan te brengen omdat ik erg bang was dat ik met “meer” de kerstkrans juist zou “verminderen”. Less is more dacht ik. Insturen maar en we zien wel. Ik had in elk geval lol gehad, was tevreden en ook de caravan uit gezweet inmiddels haha.

Hoe vind je het dat jouw ontwerp gekozen is en dit door anderen wordt gestipt?

Ik vond mijn kerstkrans best wel geinig geworden eigenlijk. Ik dacht “die vind ik in elk geval leuk genoeg om misschien nog een paar keer te stippen en in december naar een aantal familieleden te sturen. Dat vond ik al een top resultaat van mijn stipavontuur. Maar om een paar weken later te horen dat je kaart is uitgekozen voor de Stipstijl-kerstkaarten…. wow! Dat andere mensen ook mijn kaartje zullen gaan stippen of op de deurmat gaan vinden. Bizar. Bijzonder. Echt zo geweldig en super super speciaal!

Aan wie ga jij jouw eigen ontworpen kaart als eerste sturen en waarom?

Ehm…dat is eigenlijk een verrassing voor de ontvanger. Maar ik ga er zeker zo veel mogelijk stippen voor familie en vrienden. En waarom? Ik stuur elk jaar best veel kerstkaarten rond omdat het ontvangen van echte post echt heel erg leuk is. Vind ik tenminste. Met Kerst besteed ik daar graag wat extra aandacht aan. Ik probeer mijn kaarten vaak te voorzien van een persoonlijk berichtje en zo iemand wellicht een extra lichtpuntje of gewaardeerd en warm gevoel te geven.

Tot slot

Ik kijk er erg naar uit om ook de andere kerstkaartontwerpen te gaan stippen. Die zijn ongetwijfeld ook super mooi geworden! En stiekem ben ik ook erg benieuwd naar hoe andere stipsters en stippers het door mij ontworpen patroon zullen stippen.

Het lijkt me heel leuk die voorbij te zien komen als ik door Instagram en Facebook scroll. Heel veel stipplezier allemaal! Ik wens iedereen straks sfeervolle feestdagen toe en een prachtig creatief 2023!

Mieke

Hoe en wanneer ben je begonnen met stippen?

Ik ben in 2018 begonnen met stippen. Ik heb toen een workshop gevolgd samen met mijn buurvrouw Margriet. Dit was niet bij Stipstijl. We zijn toen beiden besmet met het stipvirus. Bij het aanschaffen van de nodige spullen en via social media bij Stipstijl terecht gekomen.

Wat vind je zo leuk aan het stippen?

Ik vind stippen heerlijk ontspannen. Leuk om te zien hoe saai keramiek door middel van stippen verandert in iets unieks.

Hoe ben je te werk gegaan met het ontwerpen van jouw kaart?

De kerstkaart ontwerpen kwam ter sprake tijdens een avondje stippen met mijn buurvrouw. Dit doen we regelmatig samen (of haken of borduren) samen met een lekker wijntje. Toen zij haar eerste ontwerp liet zien kon ik niet achterblijven. Mijn kaart is ook precies geworden zoals ik hem in mijn hoofd had, meteen het eerste ontwerp ook. Ik vond het wel best lastig om precies de stappen bij te houden tijdens het stippen.

Uiteindelijk heb ik de laatste stappen afgewerkt tijdens het werken in de nachtdienst. De mail met mijn ontwerp heb ik dan ook midden in de nacht verzonden :-).

Hoe vind je het dat jouw ontwerp gekozen is en dit door anderen wordt gestipt?

Ik ben echt wel trots op het eindresultaat. Ik ben erg benieuwd om te zien hoe de kaart er gestipt bij andere stipsters uitziet, benieuwd naar kleurencombinaties. Want dat vind ik vaak wel lastig, het kiezen van een mooie kleurencombinatie.

Aan wie ga jij jouw eigen ontworpen kaart als eerste sturen en waarom?

Ik heb nog geen idee wie mijn kaart als eerste krijgt. Misschien hou ik hem juist wel zelf, als herinnering aan deze wedstrijd.

Tot slot

Ik vind het echt heel erg tof dat mijn kaart een van de winnende is, erg bijzonder en gaaf om hem nu dan ook op een kaart gezien te hebben! Normaal gesproken ben ik niet zo van de kerstkaarten, maar dit is wel een mooi excuus om er dit jaar een aantal te stippen en te versturen.

De kerstkaarten ook stippen? 

Bestel jouw limited edition set en stip je eigen kerstkaarten aan de hand van een voorbedrukt patroon. Het is aan jou om de stippen kleur te geven. Superleuk om te doen!

Deze complete set bevat 10 d.i.y. kaarten met 10 verschillende patronen. Met en zonder tekst. Inclusief:

  • 10 bijpassende pergamijn enveloppen (milieuvriendelijk en houdt je stipwerk mooi)
  • boekje met 10 handige tips voor het mooiste resultaat
  • 12,95 inclusief speciale QR code voor (kleur)inspiratie en meer tips

Het patroon is geprint op speciaal papier dat een dun mat laminaatlaagje heeft. Hierdoor kun je natte verf vlekkeloos met een wattenstaafje weghalen of corrigeren. Geschikt voor allerlei verfsoorten, ook porseleinverf. De verf hecht mooi aan het papier; dit is écht ideaal.