Stiptip: materialen schoonmaken

Het staat wel artistiek en kleurrijk: stipstokjes en een mengpalet vol met opgedroogde verf. Toch stipt het het prettigst met schone materialen. Geregeld krijg ik de vraag hoe ik alles weer zo goed als nieuw krijg. In deze blog zie je hoe eenvoudig dat gaat.

Ik heb jarenlange ervaring met het ontwerpen van stippatronen, workshops gegeven aan duizenden mensen in Nederland en daarbuiten en heb materialen ontwikkeld die het stippen prettiger, leuker en ook mooier maken. Mijn kennis deel ik graag met je.

Wil je meer handige tips over de stiptechniek en zelf oefenen aan de hand van een werkboek?Koop dan het Stippen. d.i.y. Inspiratieschrift. Hierin kan je eindeloos oefenen, nieuwe patronen stippen en inspiratie verzamelen. Leer de basistechniek, ga aan de slag met meer dan 30 opdrachten en maak toffe goodies. Het schrift kost €15,00. De opdrachten zijn voor elk niveau en geven je veel nieuwe inzichten!

Veel stipplezier! Liefs Nienke

Mengpalet

Is de verf in je mengpalet nog heel vloeibaar? Dan kan je het direct afspoelen. Vaak is droog de verf tijdens het stippen wat opgedroogd in het mengpalet. Daarom denk ik dat je dit trucje om verf eenvoudig van een kunststof mengpalet af te halen vast fijn vindt. Je krijgt ze namelijk gemakkelijker schoon als je de verf een dagje laat uitharden als je klaar bent met stippen. Hoe fijn is dat: gewoon even wachten dus!

Als het goed is heb je verf compact op je mengpalet aangebracht. Dan droogt de verf minder snel op dan als het dun verspreid is. Als dan de verf in je mengpalet goed droog is, trek je het zo met een pincet van je palet af.

Nóg fijner gaat het als je de palet even laat weken in koud water. Even met je nagels of een puntje van een botermes eronder en hoppa, de verf is eraf. Eventuele laatste restjes kan je met een schuursponsje weghalen. Als je verf heel lang op je mengpalet laat indrogen, werkt deze truc minder goed. Dus niet weken wachten met schoonmaken.

Zit je verf wel erg vast aan een mengpalet? Laat het dan even in warm water staan met St. Marc poeder. Tijdens het klussen in ons nieuw huis heb ik St. Marc poeder weer herontdekt. Dat is ideaal om verf dat lang is opgedroogd op stokjes of mengpalet eraf te krijgen. Ik gebruik de korrelige versie, dat je in een doos koopt. Als je materialen met wat poeder even in water laat weken, dan boen het er een stuk makkelijk met een schuursponsje schoon.

Stipstokjes

Zoals je wellicht weet ben ik, toen ik na mijn reis door Australië in 2002 begon met stippen, gewoon gestart met spijkers uit de schuur. Ik prikte ze in een kruk voor meer grip. Daarna heb ik jarenlang met houten stipstokjes gestipt. Dit is minder duurzaam in gebruik. Je zal namelijk merken dat de verf aan het stokje opdroogt. Dit is erg lastig om er vanaf te krijgen. Opgedroogde verf aan een stokje zorgt voor minder ronde en/of grotere stippen dan de bedoeling is. Je kunt kijken of je met een schuurpapiertje opgedroogde verf kan weghalen. De beste tip die ik je kan geven is je stokje vooral tijdens het stippen vaak met een doekje schoonmaken. Laat houten stipstokjes niet weken in water.

Sinds de komst van de kunststof Stipstijl stipstokjes gebruik ik die eigenlijk alleen maar. Deze stipstokjes worden in Nederland geproduceerd en zijn van hoge kwaliteit. Elk stokje heeft een eigen kleur en twee stipmaten. Aan elke kant staat de maat erin gegraveerd. De stokjes zijn geschikt voor het maken van perfecte stippen op diverse ondergronden zoals keramiek, steen, glas, hout en papier.

De kunststof stipstokjes zijn duurzaam in gebruik en je kan ze eenvoudig schoonmaken en weer als nieuw krijgen. Neem stokjes direct na het stippen af met wat alcohol dat je op een doekje doet. Een lotiondoekje werkt ook, maar dat is minder duurzaam.

Opgedroogde verf kan je ook met warm water en een schuursponsje weghalen. Eventueel met een beetje St. Marc erin.

Mengflesjes

Kunststof bewaarflesjes zijn een van mijn populaire items in mijn webshop. Ik gebruik ze zelf ook enorm veel. Ze zijn namelijk ideaal om verf in te mengen en lang in te bewaren. Het semi-transparante flesje heeft de inhoud van 15 ml en heeft een dop die je eraf kan draaien. Zo kun je verf gemakkelijk in het flesje gieten. De dop heeft een scharnier met een spuitmond. Hierdoor kan je kleinere hoeveelheden verf op een mengpalet druppen. Super handig!

Het flesje maak je schoon door eerst de laatste verf onder de kraan uit te spoelen. Daarna kan je de dop en het flesje los van elkaar in de vaatwasser zetten en de machine z’n werk laten doen. Ideaal.

Verf potjes

Verf blijft langer goed, als het potje goed afgesloten is. Het komt geregeld voor dat er wat verf in het schroefdeel van de dop en aan het draaideel van het potje komt. Maak dit met een wattenstaafje en doekje schoon. Opgedroogde verf in de dop haal je eenvoudig weg met de punt van een satéprikker.

Verfstrijker

Om verf eenvoudig vanuit de dop op een mengpalet aan te brengen gebruik ik een kunststof verfstrijker. Zo verbruik je minder verf. Ook is de verfstrijker, door zijn flexibele uiteinde, fijn om de verf goed op het palet door te roeren. Ideaal om de kleur egaal te krijgen en je verfmengsel op het palet compact bij elkaar te houden. De verfstrijker maak je, net als kunststof stipstokjes, na gebruik eenvoudig schoon met een microvezeldoekje, eventueel met wat alcohol erop.

Andere materialen

Je zal merken dat hoe langer je stipt, je doekje kleurrijker en krokanter wordt. Ik gebruik altijd zo’n microvezel doekje, dat je bij de HEMA of Blokker koopt. Zelf vind ik keukenpapier of servetten niet zo fijn. Een doekje gaat veel langer mee en je produceert minder afval.

Wattenstaafjes hergebruik ik zoveel mogelijk. Wel even opletten; als je erg hard drukt, kan het hout breken. Met liefde corrigeren dus. Ik gooi de staafjes na één keer gebruiken niet gelijk weg. Als de verf opgedroogd is, kan je ze vaak prima nog een keer gebruiken. Als het watje helemaal vol met verf zit, gooi ik het weg (nadat ik er even een mooie foto van heb gemaakt, zoals hiernaast). 

Ik heb weleens herbruikbare wattenstaafje geprobeerd. Helaas werkt dat niet om stippen te corrigeren of weg te halen. Het kunststof ‘watje’ neemt verf niet goed op.

Deel jouw resultaat

Mijn kennis deel ik met liefde met je. Heb je wat aan deze blog gehad en mijn #stiptip toegepast? Deel je resultaat dan op Instagram en gebruik de hashtag #stipstijlvirus en tag @stipstijl. Vind ik leuk!

Stipstijl_Nienke_van_der_Zwan_diy_inspiratieschrift

Wil je meer tips over het stippen?

Ik hoop dat je veel hebt aan deze blog. Wil je meer praktische tips, eindeloos oefenen, nieuwe patronen stippen, inspiratie verzamelen en aan de slag met meer dan 30 opdrachten? Bekijk dan dit Stippen. d.i.y. Inspiratieschrift. De opdrachten zijn voor elk niveau en geven je veel nieuwe inzichten!

Het schrift kost € 15. Inclusief toegang tot bonusdeel op mijn site met extra tips.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.