Meet the StipSter – Lotte

Er zijn inmiddels duizenden stippers van allerlei leeftijden, achtergronden en niveaus. Voor mij voelt het als een heuse stipfamilie. Ik wil jou graag beter leren kennen en tegelijkertijd je de kans geven om je voor te stellen aan andere stippers.

Elke maand staat een StipSter in het zonnetje. Deze maand is dat Lotte. Hieronder lees je hoe een impulsieve beslissing om mee op stipreis naar Spanje te gaan haar leven veranderde, het verhaal achter haar favoriete stipwerk en welk item voor haar onmisbaar is tijdens het stippen.

Wil je ook meedoen met deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar mijn assistent Yvette via info@stipstijl.nl. Zij zal je een aantal vragen sturen en je verzoeken om een paar foto’s te mailen. Ik werk dit uit tot een leuk artikel. Ik moedig vooral mannen, kinderen en startende stippers zich aan te melden!

Wie ben je?
Ik ben Lotte, bijna 38 jaar en woon in Sint-Niklaas (België). Ik ben bijna 13 jaar getrouwd met Arnout en trotse mama van Wannes (12 jaar) en Floris
(10 jaar). Ik heb altijd gewerkt als ergotherapeut/activiteitenbegeleidster bij volwassenen met een verstandelijke beperking.

Hoe ben je ooit begonnen met stippen?
Ik ben een creatieve duizendpoot die altijd op zoek is naar nieuwe technieken. Ik heb Stipstijl via Instagram leren kennen en zocht een workshop in België om deze hobby aan te leren. Dit was hier echter nog niet zo bekend. Na een lange tijd heb ik toch een stipcursus gevonden en me ingeschreven. Ik voelde direct dat ik een nieuwe hobby had gevonden die me helemaal lag. Toch is pas na de Stipstijlreis naar Spanje mijn verslaving écht begonnen.

Welk item is voor jou écht onmisbaar als je gaat stippen?
Ik zou zeggen ‘mijn gsm’. Als ik naar ander stipwerk kijk, krijg ik ideeën en komt het vanzelf. Een goede mindset is wel nodig want niet altijd ben ik in the stipmood.

Aan welke stiptip heb je het meest gehad?
De tip van je pink als steun te gebruiken en je voorwerp vanop afstand te bekijken. Als de ‘mislukte’ stip nog steeds opvalt, dan haal ik hem eraf, zo niet laat ik mijn perfectionisme los en zeg ik tegen mezelf: ‘Lotte, laat het los, het komt goed’.

Waarom stip je?
Stippen geeft letterlijk en figuurlijk kleur aan mijn leven. Het brengt me terug naar de essentie om me te focussen op elke stip afzonderlijk maar het ook te bekijken van op een afstand en te leren relativeren tijdens het proces. Een beetje zoals in het echte leven, soms zit je er te dicht op en moet je afstand nemen om alles in het juiste perspectief te kunnen zien. Ik hou er ook van om mijn kringloopvondsten een nieuw leven te geven, ik hou wel van transformaties.

Hoe vaak stip je?
Ik stip wanneer ik er zin in heb. Ik kan een hele tijd niet stippen en dan ineens elke dag. Soms betrappen mijn kids me erop dat ik in mijn hobbykamer verdwijn als ze hun tanden aan het poetsen zijn en ik de volle 5 minuten enkele stipjes zet. Dat vind ik ook zo leuk aan stippen, dat het niet altijd erg lang hoeft te duren. Gelukkig heb ik een hobbykamer waarin ik alles lekker kan laten staan tot de volgende keer.

Heb je favoriete kleuren?
Ik hou niet zo van primaire kleuren maar eerder van mengkleuren. Ik kies mijn kleuren echt op buikgevoel, dat gebeurt heel intuïtief op het moment zelf. Ik heb wel de indruk dat blauwtinten zoals mint, petrol en indigo toch wel mijn kleuren zijn, ook in mijn kleding en interieur komen die vaak terug.

Wat doe jij met jouw stipwerken? Éen keer per jaar sta ik op het ambachtelijk weekend met een kraampje met mijn zelfgemaakte spullen. Het is leuk om met trots achter mijn kraampje te staan en alle kleurenpracht te zien en te vertellen
over mijn passie. Een deel van de winst schenk ik aan een goed doel. Ik maak tijdens het jaar ook veel cadeautjes om af te geven bv. voor de juffen van mijn kids of iets persoonlijks voor een kennis/vriend. Dan probeer ik me ook volledig in de persoon in te leven en krijg ik vaak andere resultaten. Als er een stipwerk klaar is, dan neem ik er een mooie foto van voor op instagram en zet ik het even in the spotlight. Bij sommige exemplaren heb ik direct een gevoel dat ik er afstand van kan doen, en bij andere heb ik wat meer afscheidstijd nodig, mijn favorieten krijgen een plaatje in mijn living.

Wat is het verhaal achter het favoriete gestipte item van de foto?
De Stipstijlreis naar Spanje heeft me veel gebracht in mijn leven. Voor het eerst besliste ik om iets alleen te doen en dat in een ander land met wildvreemde mensen (als enige Belg!). Laten we zeggen dat het een impulsieve beslissing was en dat ik er weken van wakker gelegen heb; pure paniek overspoelde me.

Achteraf bekeken kwam de Stipstijlreis echt op het ideale moment. Er gebeurde van alles in mijn leven waar ik geen vat op kreeg en ik had veel te verwerken. Mijn collega’s en ikzelf hadden namelijk het slechte nieuws gekregen dat ons dagcentrum moest stoppen. 13 jaar heb ik daar gewerkt, het was mijn eerste job na mijn studies. Ons team en de gasten, dat was mijn tweede thuis. Dat nieuws viel me dus ontzettend zwaar. Op de stipreis heb ik alles op een rijtje kunnen zetten, afscheid in mijn hoofd genomen en besloten om in tussentijd ander werk te zoeken. Op het vliegtuig naar huis zag ik een vacature en heb ik de sprong gewaagd. Ik heb gesolliciteerd en werk daar nu bijna twee jaar.

Tijdens mijn laatste weken wilde ik iets terug doen voor mijn collega’s. Ze betekenen ten slotte heel veel voor me (nog steeds!). Ik wilde voor elke collega iets persoonlijks op papier zetten maar dit lukte me emotioneel niet. Ik kon mijn gevoel niet onder woorden brengen dus heb ik al stippend afscheid genomen van hen. Ik heb het patroon Inner circle meerdere malen gestipt. Ik dacht aan een collega en zocht de kleuren uit waarvan ik dacht en voelde dat ze bij hen paste. Zo had ieder zijn specifiek op maat gestipt bordje, als cadeautje. Er zit veel liefde in en elk bordje is uniek. Op mijn afscheidsfeestje heb ik heel het team de opdracht gegeven hun bordje er uit te zoeken. Ik kijk met veel liefde naar die avond en naar die 13 jaar. Natuurlijk heb ik er uiteraard ook voor mezelf eentje gemaakt, als mede-lid van het team en dat heeft een speciaal plekje in mijn huis.

Heb je ook andere mensen aanstoken met het #stipstijlvirus?
Het is me eindelijk gelukt om mijn mama aan het stippen te krijgen en nu kan ze niet meer stoppen. Nu stipt ze samen met een vriendin en hebben ze samen zelfs een wekelijkse stipavond! Ik probeer ook mensen aan te steken door foto’s te delen van mijn eigen stipwerk. Ik heb ook al eens een cursusje gegeven op het verjaardagsfeestje van de dochter van mijn ex-collega, superfijn vond ik dat en zij ook!

Ik voel me soms als een wandelend reclamebord voor Stipstijl, als een echte believer op een stipmissie. Mijn kids vroegen me onlangs van wie ik fan ben, tja…het antwoord weten jullie ondertussen wel al zeker?!

Waar ben je uiteindelijk het meest trots op wanneer je stipwerk af is? (Deze vraag werd gesteld door de Stipster van vorige maand, Rozella)  Als ik het voor iemand maak, dan ben ik het meest trots als mijn stipwerk past bij die persoon en ik de persoon kan gelukkig maken hiermee (of dat hoop ik althans toch). Dat geeft me een warm gevoel vanbinnen.

Als ik het voor mezelf maak of zonder directe aanleiding dan ben ik vooral trots als de kleuren en de stijl van het eindresultaat een reflectie zijn van wie ik ben en waarvoor ik sta. Dan ben ik trots met de keuzes die ik gaandeweg gemaakt heb. Maar niet op alle stipwerken ben ik even trots, dat moet ik wel bekennen.

Welke vraag zou jij willen stellen aan de volgende StipSter?
Wat is jouw favoriete patroon van Stipstijl en waarom?

Ook meedoen met Meet the StipSter?

Stuur een korte mail naar info@stipstijl.nl. Mijn assistente Yvette stuurt je dan een paar vragen. Iedereen kan meedoen; jong/oud, man/vrouw, ervaren/starter. Ik kijk er naar uit om van je te horen!

Ben jij de StipSter van de maand? Dan krijg je een ereplek op mijn site én een Stipstijl waardebon t.w.v. € 15,00 die je kunt besteden in mijn webshop.