Geen producten in je winkelwagen
Keramiek afbakken. Dit zijn de do’s en don’ts
•
Geregeld komen er vragen van stippers die tips willen over het afbakken van keramiek. Het varieert van: “Hoe bak ik mijn aardewerk af?” tot “Help, er zitten bubbels op mijn verf!” Mijn kennis deel ik graag met je. Stippen is zó leuk om te doen.
De meeste antwoorden op veelgestelde vragen vind je al op deze site, handig onderverdeeld per categorie. Check ze hier. Ook deel ik tips in de gratis VIP stipstermails en via mijn socials. In mijn boeken vind je natuurlijk álle informatie.
Ben je benieuwd naar mijn tips rondom afbakken? Check het hieronder.
1. Zorg voor goed aardewerk
Om je gelijk maar gerust te stellen; bijna alle keramiek is geschikt om te stippen. Geglazuurd aardewerk is het prettigst, dan kun je verf makkelijker verwijderen. Zorg er altijd voor dat je je keramiek ontvet voordat je start. Ik ontvet het met een schoon microvezeldoekje en wat alcohol, dat je bij een drogist koopt. Je kan ook schoon heet water met een beetje afwasmiddel gebruiken. Lotiondoekjes raad ik niet aan te gebruiken. Het kan een vettig laagje achterlaten, waardoor de verf minder goed hecht op de keramiek.
Wil je verf fixeren? Let er dan ook op dat keramiek geen coatinglaag heeft en het geschikt is om afbakken. Twijfel je of de keramiek die je hebt geschikt is? Test het gewoon even door het voorwerp te bakken voordat je gaat stippen.
Naast mijn webshop, kun je geschikt keramiek vinden bij winkels, zoals HEMA, Xenos en Blokker. Ik ben ook fan van Dille & Kamille; daar hebben ze veel keuze in mooie witte keramiek. Bij kringloopwinkels vind je vaak prachtige borden, vazen en theepotten voor een prikkie. Ideaal (en duurzaam) om een unieke stipcollectie te scoren! Let er wel op dat er geen haarscheurtjes in de aardewerk zitten.
2. Laat verf goed drogen
Laat verf goed uitharden voordat je het afbakt. Hoe meer verf en lagen, hoe langer de uithardtijd. Ik wacht zelf een dag of soms nog langer met afbakken om er zeker van te zijn dat alles uitgehard is. Tijdens workshops is die tijd er niet en brengen we, om het resultaat te zien, wel verdiepingsstippen aan op verf die stofdroog is. Gebruik niet meer dan drie lagen verf en laat de verf ook tussen de lagen door goed drogen. Minimaal 12 uur is ideaal.
3. Volg instructies op
Klinkt even streng hè? Toch helpt het je om langer plezier te hebben van je stipkunst. In principe bak je je keramiek na het stippen af in een huishoudoven. Dan fixeer je de verf op de keramiek.
Volg altijd het bakvoorschrift van de verffabrikant. In veel gevallen is dat:
- Laat de verf minimaal 24 uur drogen voordat je het afbakt.
- Zet de keramiek in een koude oven, eventueel op aluminiumfolie
- Laat de oven op temperatuur komen. De keramiek verwarmt dus mee met de oven.
- Voor Amsterdam Porcelain: 45 minuten bakken op 150 °C. Voor Pébèo Porcelaine: 35 minuten bakken op 150 °C – 160 °C.
- Voor heteluchtovens: 135 °C aanhouden.
4. Let op deze punten
- Zorg er altijd voor dat de oven niet op grillstand staat en gebruik een oventhermometer voor de nauwkeurigheid.
- Laat de keramiek helemaal afkoelen in de oven. Als je het werkstuk ’s avonds afbakt, kan je het de volgende ochtend koud uit de oven halen en de oven weer gebruiken om verse broodjes af te bakken.
5. Metallic-look fans opgelet
Wil je keramiek afbakken met zilver, goud en koper kleurige verf van Amsterdam Porcelain? Zorg dan dat deze verf direct op de keramiek zit en niet als verdiepingsstip is gebruikt. Dan kan de verf bij het afbakken namelijk wat gaan bobbelen door de andere grondstoffen in de verf.
6. Verschillende merken door elkaar
Het verschilt per merk of je ze door elkaar kunt gebruiken. Elke verf heeft eigen bakinstructies en het is natuurlijk het beste om die goed op te volgen, tenzij je de keramiek niet in de oven doet natuurlijk. Kreul heeft een totaal afwijkende bakinstructie. Die zou ik niet gauw mengen met andere merken.
7. Is afbakken écht nodig?
Nee, niet persé. Wil je je stipkunst liever niet afbakken? Bijvoorbeeld omdat het niet in de oven past of alleen als siervoorwerp wordt gebruikt. Weet dan dat het niet hoeft. Items als kerstballen bak ik ook niet af.
Hoe langer de verf op de aardewerk zit, hoe meer het fixeert. En kleuren zullen tijdens het afbakken nauwelijks veranderen. Zorg er wel voor dat de verf niet in contact komt met water. Als je gestipt keramiek namelijk lang laat weken in water, dan kan het zijn dat verf in de loop van de tijd wat loskomt.
8. Trouble shooting
Komt de verf met bubbels uit de oven? Erg vervelend als dit gebeurt! Het kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heeft de ondergrond van de keramiek een coatinglaag, was de verf niet goed gedroogd of stond de oven tocht te warm? Gebruik niet meer dan drie lagen, zorg dat de verf tussendoor en voor het afbakken goed kan drogen. En check uiteraard de temperatuur met een oventhermometer. Veel ovens gaan ongemerkt toch hun eigen gang…
9. Behandel je stipwerk met liefde
De porseleinverf die ik gebruik is laagdrempelig en anders dan materialen die keramisten toepassen. Daar wordt aardewerk met glazuur vaak rond de 1.000 °C afgebakken en heeft het een hogere kwaliteit.
Je bakt porseleinverf op een relatief lage temperatuur in een huishoudoven. Hoewel de verf dan gefixeerd is op de keramiek en watervast is, raad ik aan om het met de hand af te wassen. Dan heb je het langst plezier ervan. De houdbaarheid verschilt iets per merk. Er zijn wel mensen die hun stipkunst in hun vaatwasser zetten en dan ontdekken dat in de loop van de tijd hier en daar stippen verdwijnen. Sommigen vinden dat ook geen punt. Ze zien het als reden om weer iets nieuws te stippen.
Ik raad het af om met scherpe voorwerpen tegen de verf te komen. Zie het meer als decoratief item dan een dagelijks gebruiksvoorwerp dat je intensief gebruikt.
10. BONUSTIP
Iedereen leert anders. De één gaat gewoon aan de slag en ziet wel hoe het loopt. De ander verdiept zich eerst grondig. Zo ook met stippen; je kunt op verschillende manieren starten.
Ik hoop dat je veel hebt aan deze blog. Wil je meer tips over materialen en techniek? Neem dan een kijkje in mijn boeken.
In mijn eerste boek Stippen. staat alles wat je nodig hebt, leer je uitgebreid zelf stippatronen ontwerpen en kan je 12 patronen stap-voor-stap volgen. Wil je meer weten over kleur, verf mengen en het vinden van je eigen stijl? Bekijk dan mijn tweede boek Stippen. & kleur. Dit boek helpt je, ook als je nog geen stipervaring hebt. Er staan veel handige nieuwe stiptips, leuke opdrachten en mooie patronen in. De boeken versterken elkaar, allebei op hun eigen en praktische manier.
In het Stippen. d.i.y. inspiratieschrift kan je eindeloos oefenen, nieuwe patronen stippen en inspiratie verzamelen. Je zult zien dat dit schrift je verder helpt, of je nu een ervaren stipper bent of nog niet eerder hebt gestipt. De opdrachten zijn voor elk niveau en geven je veel nieuwe inzichten!
Wil je liever persoonlijk advies en handige tips en tricks krijgen? Doe dan mee met een online workshop. Bekijk de opties hier.
Reageren
Vind je deze blog waardevol? Laat het me weten! Deel het gerust met anderen, schrijf een review en/of stuur mij een bericht via Facebook, Instagram of e-mail.
Ik kijk ernaar uit om je stipwerk te zien. Deel het met #stipstijlvirus en tag @stipstijl. Vergeet ook niet je gratis aan te melden als VIP stipster. Je ontvangt dan meer handige tips, leuke acties, exclusieve informatie en inspiratie.
Ben je op zoek naar de fijnste stipmaterialen voor het mooiste resultaat?
Vind d.i.y. pakketten, keramiek, handige tools, verf en patronen in mijn webshop!
Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.
Affliatelinks: Dit bericht bevat affiliatelinks, als jij iets bestelt via deze links kost dit jou niks extra’s. Wel krijg ik een klein percentage van de verkoop.