Niet perfectGeen punt

Het volgende komt te vaak voor. Ik zie het in de Facebook groep ‘Stipstijl Fans’, hoor het tijdens mijn workshops en ook als ik stippers op andere plekken persoonlijk ontmoet.

Het gaat vaak zo: mensen krijgen een compliment over hun stipwerk. Vervolgens reageren ze dan direct iets in trant van: “Dit stipje hoort eigenlijk niet hier.” Of “Die stip is minder rond.”

Of, ze beginnen bij het laten zien van het stipwerk gelijk al met “Ik heb dit gestipt. Het is niet perfect hoor, kijk maar…” Gevolgd door iets dat ze zelf minder geslaagd vinden.

Misschien herken je dit ook.

Deze blog is een pleidooi om lief te zijn voor jezelf.

We hoeven ons niet te schamen om handwerk te laten zien.

We hoeven geen gedachten voor anderen in te vullen.

We hoeven onszelf niet in te dekken.

En bovenal, we hoeven geen perfectie na te streven.

Wist je dat ambachtslieden en makers in diverse landen expres voor foutjes in hun werk zorgen? Zij vinden: perfectie is voor God, niet voor mensen. Mooi motto toch?

Geniet juist van wat je met je handen maakt. Het is uniek.

Er zit tijd en liefde in je werk. Dit is het meest kostbare (naast gezondheid) dat je zo ongeveer hebt!

Daarbij, als je je bij voorbaat al verontschuldigt en zegt dat je stipwerk niet perfect is, vul je eigenlijk gedachten voor iemand anders in. Jij gaat er dan haast vanuit dat die persoon vindt dat het perfect moet zijn en het niet mooi of geslaagd zou vinden als dat niet het geval is.

Je ziet hier één van mijn allereerste grote schalen die ik in 2003 heb gestipt. Ja, ik heb er allerlei kritische gedachten over. Toch kies ik er nu voor om gewoon ‘Dank je wel’ te zeggen als iemand een compliment op mijn stipwerk geeft. Mijn gedachten slik ik in.

Ik daag jou uit om hetzelfde te doen.

Oefening baart kunst. Echt. Maar laten we lief voor onszelf zijn en de lat wat lager leggen. Dat maakt het leven veel leuker en makkelijker!

Doe je mee?

Deel vol trots jouw stipwerk, zonder jezelf in te dekken en door eventuele kritische gedachten los te laten. Laat het zien en gebruik daarbij de hashtag #nietperfectgeenpunt

Zo krijgen we een prachtige verzameling van echtheid. Imperfectie is pas perfect.

Ik kijk ernaar uit om jouw stipwerk te zien! Uiteraard kan je ook altijd de hashtag #stipstijlvirus blijven gebruiken. Er zijn al meer dan 15.000 foto’s (= veel inspiratie) gedeeld!

Liefs, Nienke

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.