Tv opname Eigenhuis & tuin Lekker Leven

Stipstijl_Nienke_van_der_Zwan_diy_inspiratieschrift

Zo. Het zit erop! Wat een ochtend is het geweest. Of eigenlijk; paar weken. Vandaag zijn er door RTL4 opnames gemaakt voor het programma Eigen huis en tuin: lekker leven. Wat een belevenis!

Misschien ken je het programma nog niet. Het wordt elke werkdag door Froukje de Both gepresenteerd, samen met kok Hugo Kennis en tuinman Tom Groot. Het programma bevat praktische tips op het gebied van wonen, lifestyle, tuinieren en koken.

De redactie had mij in december via Instagram benaderd of we samen een interview en d.i.y. item over het stippen konden maken. We wilden een wauw-effect laten zien en kwamen uit op een potje met patroon puntparade uit mijn boek Stippen. & kleur. Dat potje wordt als tandenborstelhouder bij een bouwmarkt verkocht, maar is super leuk als vaasje, pennenhouder of plantenpotje.

In aanloop naar de opnames heb ik veel gestipt, naast het huis opruimen. Je kijkt ineens anders naar je kamer door de lens van een camera. Gek, wat dat ding toch doet. De ramen werden gisteren nog maar even gewassen. Dat was echt tijden geleden. Maar zo bleek later, natuurlijk werden er géén opnames van die ramen gemaakt. Wel van mijn handen. Die meer dan anders onder de verf kwamen te zitten. Toch denk ik dat de lampen feller ingesteld moesten worden als de ramen niet schoon waren. (Het was voor de wasbeurt categorie matglas). 

Op de bovenkant van mijn handen wilde ik trouwens wel een beetje van dat matglas-effect. Op een of andere manier waren er de laatste dagen allerlei blauwe plekjes en zelfs brandwondjes te zien. Een beetje foundation werkte ook prima als verdoezelaar. Er werd nog meer verdoezeld. Vlak voordat de crew kwam, verdwenen allerlei nog los slingerende voorwerpen achter gordijnen, in lades en in de afwasbak in het keukenkastje. Echt, je moest eens weten wat ik er net allemaal weer uithaalde.

Toen alle lampen klaar stonden en de microfoon op mij was geïnstalleerd en de opnames konden starten, veroorzaakte ik nog bijna een cafeïne-vergiftiging bij de cameraman Thijmen. Door de zenuwen vergat ik hoeveel schepjes koffie ik in het apparaat deed. Oeps.

Bij de eerste vraag kreeg ik gelijk een black-out, terwijl ik dacht dat ik relaxt met gezonde spanning op de bank zat. Ik bevroor bij de vraag: “Wat doe je?” en wist gewoon even niets te zeggen. Drie mannen zaten (wel op 1,5 meter afstand) mij aan te kijken toen er niets anders uit mijn mond dan wat gebrabbel. Heel gênant. Interviewer Joost ben ik eeuwig dankbaar voor zijn geduld en oprechte interesse.

De ramen moesten even gesloten worden want de mussen in de tuin hebben in de ochtend altijd hun koffie- en kletsmoment in een van onze struiken. Dat was niet de enige uitdaging waar geluidstechnicus Mitchell mee te maken had. Mijn maag knorde absurd hard en vaak. Verder ging het goed. Tenminste dat denk ik. Hoe langer de opnames achter mij liggen, hoe meer gedachten van mijn kritische ik naar boven komen.

Ik heb me voorgehouden dat het belangrijkste doel is dat de kijkers enthousiast worden gemaakt voor het stippen. Dat ik ze iets wil geven. Ik wil minder bezig zijn met hoe ík overkom. Verschillende mensen reageerden dat er veel volgers en/of bestellingen uit de uitzending komen. Dat is niet mijn doel. Ik was niet bezig met wat ik kon halen uit de uitzending.

Voor het stipwerk heb ik eerst kleurcombinaties gemaakt en theetipjes met één cirkel van het patroon gestipt. Daarna heb ik diverse fases van het patroon op verschillende potjes gezet. Zo konden we vanochtend sneller opnemen en hoefden we niet te wachten totdat verf droog was.

Gelukkig ben ik gisteren tot diep in de nacht doorgegaan met stippen. Het idee was eerst om de laatste stappen op een potje te zetten. Die tijd was er toch niet en zo werd het showmodel gebruikt tijdens de opname. Het is net alsof ik het op dat moment af heb gemaakt.

Rond lunchtijd ging de crew naar een volgende afspraak. Nu ben ik gevuld met energie en tegelijkertijd moe na alle inspanning. Bovenal voel ik me dankbaar dat ik de ruimte kreeg om kijkers te laten zien hoe leuk stippen is.

Na de opnames had ik nog even een schoon maar rommelig huis voor mij alleen. Remco, Niel en Fons waren gisteravond gaan logeren bij mijn ouders. Zo had ik alle ruimte en rust opnames te maken. Zij kwamen vanmiddag weer thuis.

Weet je wat het eerst Fons (8) zei toen hij mij weer zag? “Mam, je hebt een snotje bij je neus. Komt dat ook op tv?” En Remco grapte toen ik tijdens het avondeten over alle belevenissen vertelde, of ik wel heb getekend dat RTL opnames mochten gebruiken voor Lachen om video’s. Heerlijke mannen heb ik toch.

Uitzending

Het item zal ca. 5 minuten duren, ook al heeft de cameraploeg een hele ochtend opnames gemaakt. Ik ben zó benieuwd hoe de montage is. Natuurlijk laat ik je (via social media) weten als de datum van de uitzending bekend is. Het zal medio februari zijn.

Ga je kijken? Onderstaande foto’s kreeg ik toegestuurd. Nu weet ik niet of ik zelf durf te kijken…

Stipstijl_Nienke_van_der_Zwan_diy_inspiratieschrift
Patroon_Dots_of_hope_Stippen_stipstijl