Hoe het allemaal begon

In 2002 reisde ik een jaar in een blauw busje, zelf omgebouwd tot campertje, in Australië rond. Daar raakte ik geïnspireerd door de Aboriginal-cultuur en hun verhalende schilderkunst. De oorspronkelijke bewoners van dit prachtige land stippen al eeuwen. Het is hun manier om belangrijke familiegebeurtenissen en tradities, maar ook praktische informatie, generatie op generatie door te geven.

Later ontdekte ik dat er in meer landen een stipcultuur is. In bijvoorbeeld veel Arabische landen zie je prachtig servies met stippen. Ook in Nederland hebben we een stiptraditie: Staphorster stipwerk. Misschien heb je het weleens gespot: van origine textiel met een zwarte ondergrond met daarop stippen in rood, geel en blauw. Zowel de motieven als de kleuren van de stippen hebben een betekenis. Als mijn reis niet naar Australië zou zijn geweest, maar een tripje naar Staphorst was geworden, dan was het Staphorster stipwerk vast mijn inspiratiebron!

Het is hun manier om familiegebeurtenissen en tradities door te geven

kunstwerk door Arkeria Rose Armstrong

Spijkers uit de schuur

Toen ik na mijn reis terugkwam in Nederland, wilde ik een jarige vriendin op een speciale manier verrassen. Natuurlijk had ik een cadeau kunnen kopen, maar ik vond het veel leuker om haar iets persoonlijks te geven. Met de Aboriginalkunst in gedachten verraste ik haar om samen op glas te gaan stippen. Ik kocht wat verf en dook de schuur in, op zoek naar voorwerpen waar ik stippen mee kon maken. Ik kwam terug met een handvol spijkers en ging daarmee aan de slag. Al snel merkte ik dat je in korte tijd leuk resultaat had en dat ik mijn creativiteit kwijt kon in patronen maken. Het stipvirus kreeg me te pakken!

In de loop van de tijd leerde ik hoe stippen mooi rond en vol werden, ontdekte ik hoe je patronen opbouwt, wat variatie in stipformaat in je stipkunst brengt en hoe belangrijk afwisseling maar ook herhaling is. Al vrij snel stapte ik van glas over naar wit keramiek, omdat je daar de kleuren zo fijn en helder op ziet. Het maakte veel enthousiasme los bij mij en anderen!

Workshops in een flatje

De eerste workshops waren bij mij aan de keukentafel in Veenendaal op een flatje vier hoog en de vraag nam snel toe. Steeds meer mensen raakten besmet met het #stipstijlvirus. Om ons huisje steeds om te toveren tot workshopplek werd al gauw te intensief. Er kwamen bijzondere plekken door heel Nederland – en daarbuiten – voor in de plaats.

Ik geniet nog steeds van elke workshop die ik mag geven. Het is zo tof om te zien dat mensen na mijn workshop ook thuis de gaafste stipwerken maken. Ik ben trots op deze stipsters! Er zijn zelfs stipmeetings en stipclubs opgericht. Ook is het werkwoord ‘stipstijlen’ geïntroduceerd. Hoe leuk is dat!

Jarenlang heb ik Stipstijl gecombineerd naast mijn vaste baan als content marketeer bij goed doel VSO en mijn gezin. Om mijn verdere plannen voor Stipstijl te kunnen uitvoeren, besloot ik om mijn toffe baan op te zeggen om me vanaf 2018 helemaal op mijn eigen onderneming te richten.

Ik ben heel benieuwd hoe Stipstijl de komende tijd zich verder ontwikkelt! Volg je het met me?

Het gezicht achter Stipstijl

Ik, Nienke van der Zwan, ben de one band girl achter Stipstijl. Al kan ik me ook goed vinden in het Afrikaanse gezegde: “Alleen ga je misschien sneller maar samen kom je verder.” Ik werk daarom graag met freelancers en besteed verschillende dingen rondom Stipstijl uit. Ook werk ik samen met bedrijven die mensen in dienst hebben met een grote(ere) afstand op de arbeidsmarkt. Benieuwd hiernaar en wil je een kijkje achter de schermen van de producten en webshop? Lees er meer over.

Ik woon in Veenendaal en ben getrouwd met mijn jeugdliefde Remco. Samen zijn we trotse ouders van twee jongens. Waar ik geen punt van maak: stipstijlen tot diep in de nacht, touren in onze camper, op blote voeten lopen, schatten zoeken op rommelmarkten, altijd rode nagellak dragen, hard meezingen met de radio en lekker eten (maken).

Wil je meer van me weten? Volg me op Facebook en/of Instagram of stuur me een mail via info@stipstijl.nl.

Reviews

Ik vind het belangrijk dat reviews een zo goed mogelijk beeld geven over de Stipstijl producten en service. Alle beoordelingen worden daarom, onpartijdig, beheerd door WebwinkelKeur.

Webwinkelkeur heeft maatregelen getroffen om de echtheid van reviews te garanderen. Welke maatregelen dit zijn lees je hier.

Stipstijl klanten worden niet beloond voor het schrijven van reviews. Er worden geen kortingen of andere kadootjes gegeven.