Hoe stip ik op papier?

De do’s en don’ts voor Stipstijl goodies

Stippen kan op allerlei ondergronden; van aardewerk tot papier, van glas tot textiel en hout. De techniek die ik uitleg, kan je op allerlei materialen toepassen.

Zelf heb ik een grote liefde voor keramiek en porselein. Veel van mijn werk is daarop gemaakt. Ik heb jarenlange ervaring met het ontwerpen van stippatronen, heb workshops gegeven aan duizenden mensen in Nederland (en daarbuiten) en heb materialen ontwikkeld die het stippen prettiger, leuker en wellicht ook mooier maken.

In het Stippen d.i.y. inspiratieschrift leer je de basis, ga je op papier aan de slag met meer dan 30 opdrachten en maak je toffe goodies zoals ansichtkaarten. Dit schrift geeft eindeloos veel oefen-plezier aan beginners, maar is ook een bron van nieuwe ideeën en patronen voor gevorderde stippers.

Stippen op papier werkt iets anders dan op keramiek. Mijn kennis deel ik graag met je.

Hieronder krijg je handige tips voor de papieren Stipstijl goodies.

Stipstijl_Nienke_van_der_Zwan_diy_inspiratieschrift

1. Zorg voor prettig materiaal

Je hebt weinig materiaal nodig en je zult zien, stippen is eenvoudig; ook jij kan dit. Helemaal als je mijn papieren d.i.y. goodies hebt. Je stipt dan gewoon op de voorbedrukte stippen. De lijnen geven aan welke maat stokje je nodig hebt. Het is aan jou om de voorgedrukte stippen kleur te geven. Het papier heeft een coatinglaagje, waardoor je natte verf nog met een wattenstaafje kunt weghalen of corrigeren.

Deze materialen vind ik onmisbaar:

  • Verf – zie tip 2.
  • Stipstokjes – zie tip 3.
  • Mengpalet – Een schotel of kartonnen bordje kan ook, maar het fijnst vind ik een kunststof variant met verschillende vakjes.
  • Verfstrijker – Zodat je verf egaal kunt mengen en kleine hoeveelheden eenvoudig uit een potje krijgt.
  • Bewaarflesjes – Zoveel als je wilt. Ideaal om je favoriete mengkleuren lang te bewaren.

2. Kies je verf

Er zijn diverse soorten verf te koop die geschikt zijn om te stippen. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. Het is natuurlijk aan jou om te ontdekken welke jíj het mooist en fijnst vindt.

De Stipstijl goodies zijn gedrukt op speciaal papier zodat je er met allerlei verfsoorten op kunt stippen, zelfs porseleinverf. Bekende merken porseleinverf zijn; Pébéo Porcelain, Kreul en Marabu. In mijn boeken vertel ik uitgebreid over die eigenschappen.

Stip je een voorbedrukt patroon en gebruik je transparante verf? Weet dan dat de voorbedrukte lijnen van de cirkels, afhankelijk van de gebruikte kleur en lijn, iets door kunnen schijnen.

Ik stip zelf graag met dekkende verf. Is jouw kleur transparant, meng het dan met een klein beetje 43 Ivory (Gebroken wit). Deze verf is wat dikker en dekt goed. Door het te mengen met je transparante verf wordt de mengkleur een stuk egaler bij het stippen. Uiteraard wordt je kleur ook iets lichter dan het origineel.

Qua acrylverf vind ik Panduro Hobbylack gloss en Deco-art Americana prettig. Ze zijn dekkend en hebben mooie kleuren. Gebruik je acrylverf, dan kan het zijn dat er een beetje een bobbel op de stip ontstaat, afhankelijk van de dikte van de verf. Je kunt het iets verdunnen met water, maar wees voorzichtig en voorkom dat het té dun wordt. Ook heeft acrylverf een mattere uitstraling dan porseleinverf. Ecoline, inkt en waterverf zijn minder geschikt om mee te werken. Doordat ze dunner zijn, kunnen de stippen doorlopen.

3. Zo maak je ronde stippen

Dé wondertools om mooie stippen te zetten zijn stokjes. Satéprikkers, mikadostokjes, plantenhouders, chopsticks, potloden, honingstokjes, spijkers, de achterkanten van kwasten. Noem het maar op, alles wat rond en vlak is, is bruikbaar om te stippen.

Het fijnst is om in ieder geval een set van verschillende maten stokjes te hebben met een diameter van 0,5 mm tot 12 mm.

Tip; in mijn webshop vind je duurzame stipstokjes van kunststof. Ze zijn van hoge kwaliteit, geven perfecte stippen en zijn eenvoudig schoon te maken. De kleuren van de voorbedrukte lijnen refereren naar de kleuren van de stipstokjes. Bij alle goodies vind je een spiekblad met de maten van de stipstokjes.

4. Werk van binnen naar buiten

Bij de kaart begin je met de binnenste cirkel en stip elke cirkel één voor één naar buiten. Zo voorkom je dat je met je vingers in natte verf komt. Zet eerst de grote basisstippen van een cirkel en laat de verf drogen. Daarna sluit je de cirkels door de kleinere verbindingsstippen te zetten. De verdiepingsstippen zet je op het laatst.

5. Afstand houden

De stippen worden iets groter dan het stokje. Constante druk en hoeveelheid verf, geeft ook gelijkmatige ronde stippen. Je verf komt dus iets onder het stokje uit.

Stipstijl_diy_kaarten_stippen_set

6. Dippen en stippen

Dip het stokje in de verf, zet je stippen rustig op hun plek. Zorg dat het stokje op de ondergrond rust en haalt het stokje weer omhoog. Het is geen wedstrijd wie het snelst kan stippen.

7. Leg je stipstokje veilig weg

Deze tip geef ik uit eigen ervaring 😉 Leg je stipstokjes op een doekje als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je dat ze over natte verf kunnen rollen.

8. De kracht van herhaling

Patronen ontstaan door kleuren en motieven te herhalen. Krachtige patronen zijn vormen die eenvoudig te herkennen zijn. Herhaling kun je eenvoudig bereiken door je kleurgebruik. Laat je hoofdkleur op een aantal prominente plekken in het patroon terugkomen voor meer balans en herkenning.

9. Maak foto’s

Door te oefenen, te testen en te kijken ontwikkel je een gevoel voor verhoudingen, balans, symmetrie, vorm en kleur. Je leert veel als je de opbouw van je stippatroon vastlegt. Maak dus foto’s van elke verandering en bekijk de foto’s als je klaar bent.

Stip je de Stipstijl goodies? Maak ook een foto voordat je start. Zo kun je alle maten van de voorbedrukte stippen terugzien, ook nadat de basisstippen zijn gezet. Ben je dit vergeten en heb je het Stippen. d.i.y. inspiratieschrift? Check dan met je speciale code het bonusdeel op deze site, dat bij het werkboek hoort. Daar vind je de patronen met maten van de stokjes.

10. Laat de verf drogen

Neem de tijd en zorg dat de verf droog is voordat je je basisstippen gaat verbinden en/of verdiepingsstippen zet. Zo voorkom je dat de verf in elkaar doorloopt.

11. Zorg goed voor je verf

Hoe verleidelijk het ook is, stip niet te lang/vaak vanuit de deksel. Als je dit veel doet, gaat de kwaliteit van de verf verloren. De verf wordt dan (te) dik, het stip minder prettig en de stippen drogen minder mooi op. Er kunnen zelf wat scheurtjes in de verf ontstaan.

Wil je een paar stippen zetten? Dan kan je best even uit de deksel stippen, maar dek het dan af met b.v. een schone andere deksel. Weet dat je de conditie van de verf het beste houdt als je een beetje verf met een verfstrijker uit het potje haalt en het potje zo snel mogelijk weer sluit.

12. Geniet van het proces

Van creatief bezig zijn leer je mild te zijn voor jezelf. Geniet van het proces dat je met je handen iets maakt. Lach om eventuele fouten en besef dat je daar het meeste van leert.

Vind je het spannend om te beginnen? Weet dat mijn motto is: #hetkomtgoed.

BONUSTIP

Iedereen leert anders. De één gaat gewoon aan de slag en ziet wel hoe het loopt. De ander verdiept zich eerst grondig. Zo ook met stippen; je kunt op verschillende manieren starten.

Ik hoop dat je veel hebt aan deze blog. Wil je meer tips over materialen en techniek? Neem dan een kijkje in mijn boeken.

In mijn eerste boek Stippen. staat alles wat je nodig hebt, leer je uitgebreid zelf stippatronen ontwerpen en kan je 12 patronen stap-voor-stap volgen. Wil je meer weten over kleur, verf mengen en het vinden van je eigen stijl? Bekijk dan Stippen. & kleur. Dit boek helpt je, ook als je nog geen stipervaring hebt. Er staan veel handige nieuwe stiptips, leuke opdrachten en mooie patronen in. De boeken versterken elkaar, allebei op hun eigen en praktische manier.

In het Stippen. d.i.y. inspiratieschrift kan je eindeloos oefenen, nieuwe patronen stippen en inspiratie verzamelen. Je zult zien dat dit schrift je verder helpt, of je nu een ervaren stipper bent of nog niet eerder hebt gestipt. De opdrachten zijn voor elk niveau en geven je veel nieuwe inzichten!

Wil je liever samen met mij stippen en thuis in je eigen tijd en tempo de techniek onder de knie krijgen? Volg dan mijn online basiscursus. Nu tijdelijk met fijne korting! 

Reageren

Vind je deze blog waardevol? Laat het me weten! Deel het gerust met anderen, schrijf een review en/of stuur mij een bericht via Facebook, Instagram of e-mail.

Ik kijk ernaar uit om je stipwerk te zien. Deel het met #stipstijlvirus en tag @stipstijl. Vergeet ook niet je gratis aan te melden als VIP stipster. Je ontvangt dan meer handige tips, leuke acties, exclusieve informatie en inspiratie.

Ben je op zoek naar de fijnste stipmaterialen voor het mooiste resultaat?
Vind d.i.y. pakketten, keramiek, handige tools, verf en patronen in mijn webshop!

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.