THAISE ZALMBURGER

Ingrediënten
(voor 10 grote burgers of 25 borrelhapjes – je kunt het invriezen)

Burgers:

  • 2 blikjes zalm
  • 2 lente-uitjes
  • 1 wortel
  • 1 blikje waterkastanjes (verkrijgbaar bij toko)
  • 1 theelepel gehakte verse knoflook
  • 1 theelepel gehakte verse gember
  • 1 fijngesneden verse rode chilipeper, hoeveelheid naar smaak
  • 1 limoen blaadje, in stukjes gesneden
  • handje grof gehakte koriander, optioneel
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 theelepels vijf kruidenpoeder
  • 2 theelepels suiker
  • snufje zout en gemalen zwarte peper

     

    Beslag:

  • 2 eieren
  • 4 eetlepels bloem
  • klein beetje melk
  • zak Panko (Japanse broodkruim)

Deze zalmburgers stelen de show! Het recept kreeg ik van een Australische vrouw toen ik van 2004 tot 2007 in Papoea-Nieuw-Guinea woonde. Zij deelde de burgers uit op een feestje, en ik was meteen verkocht. Sindsdien maak ik de burgers regelmatig, soms voor een feestje en soms als avondmaaltijd.

Zij noemde het “Thai Fish Cakes.” Toen ik recent weer in Thailand was, smaakten de viskoekjes echter heel anders. De naam “viskoekjes” klinkt misschien niet erg smakelijk, dus hierbij het recept voor zalmburgers met een Thaise twist.

Zo maak je het:

Maak de zalm schoon en snijd alle groenten fijn.

Waterkastanjes kende ik voorheen helemaal niet, en ze zijn ook wat lastiger verkrijgbaar. Toch is het de moeite waard om even naar de toko te gaan, want deze knapperige, frisse bolletjes zijn onvervangbaar en maken de burgers echt af!

Doe alle ingrediënten voor de burgers in een grote kom en mix het door. Ik doe dit met de hand. Een vork kan ook.

Maak in een andere kom het beslag. Kluts de eieren en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Blijf roeren en voeg er scheutjes melk aan toe, totdat je een dik papje hebt. Roer dit vervolgens door het zalmburgermengsel.

Doe de panko in een diep bord. Vul een flinke eetlepel met het mengsel en kneed dit tot een burger. Wil je kleinere porties, vul de lepel dan minder. Rol de burgers door de panko en bak ze in een koekenpan met een laagje (zonnebloem)olie totdat ze bruin en krokant zijn.

De burger eet je op een broodje met wat sla of verse spinazie, komkommer en een beetje chilisaus. Los als snack kan ook.

TIP: Voeg een beetje vissaus, verse koriander, gember en lente-ui toe aan je chilisaus. Zó lekker! Ik maak altijd een potje; dit blijft lang goed in de koelkast.