Hoe begin ik aan een creatieve hobby?

De beste 10 tips om te starten.

Yieha, je bent hier op deze pagina omdat je een nieuwe creatieve hobby wilt uitproberen. Wat goed. Het is de beste instelling; nieuwsgierig zijn!

Geregeld krijg ik de vraag: “Stippen lijkt me geweldig om te doen, maar hoe start ik?” Stippen is eenvoudig om te leren, je hebt snel een verbluffend resultaat en je hebt niet veel materialen nodig om gewoon thuis, of waar dan ook, aan de slag te gaan.

In deze blog krijg je handige tips om te beginnen met een nieuwe creatieve hobby én zie je welke (gratis) patronen prettig zijn om te starten met stippen.

Al jaren leer ik mensen hoe zij keramiek kunnen beschilderen. Ik merk dat het maken van stippatronen mensen (eindelijk) échte ontspanning geeft, het hen door een moeilijke tijd heen kan helpen en het meer me-time brengt. Duizenden mensen zijn inmiddels stipverslaafd en genieten van hun nieuwe hobby.

Deel de blog gerust met anderen die ook nieuwsgierig zijn naar een creatieve nieuwe hobby.

6 voordelen van het hebben van een fijne (creatieve) hobby

Het hebben van een creatieve hobby kent veel voordelen. Ik noem er een paar:

 

  • Zelf iets met je handen maken is erg mindful. Je komt in een flow en vergeet alles om je heen.
  • Het geeft échte rust in je hoofd en een voldaan gevoel.
  • Het kan je door een moeilijke tijd (zoals een burnout, ziekte of een rouwverwerking) helpen.
  • Mensen die meer tijd aan hobby’s besteden slapen beter.
  • Het vermindert stress. Het zorgt ervoor dat je een betere werk-privébalans krijgt, en misschien nóg wel belangrijker, dat het je helpt om je batterij weer op te laden.
  • Ga je stippen? Dan heb je in een mum van tijd unieke zelfgemaakte cadeau’s die punten scoren. In jouw stipwerk zit het meest kostbare dat je een ander kunt geven: jouw liefde en tijd!

Ga stippen! Een creatieve hobby als vrijetijdsbesteding.

Starten met een nieuwe creatieve hobby is niet moeilijk, want stippatronen maken is eenvoudig. Je zult het zien; ook jij kan dit! Ik weet het zeker. Al duizenden mensen gingen je voor. Ik heb jarenlange ervaring met het ontwerpen van stippatronen, heb workshops gegeven aan duizenden mensen in Nederland en daarbuiten en heb materialen ontwikkeld die het stippen prettiger, leuker en wellicht ook mooier maken.

Stippen kan op allerlei ondergronden; van aardewerk tot papier, van glas tot textiel en hout. De techniek die ik uitleg, kan op allerlei materialen toegepast worden. Zelf heb ik een grote liefde voor keramiek en porselein. Ik houd van de toepassing en van het gemak. Vind je iets niet mooi, dan is het ook eenvoudig afgewassen. 

Mijn kennis deel ik graag met je. Hieronder lees je de 10 beste tips om te starten met stippen, zodat ook jij je eigen stipkunst kunt maken. Heb je de waarschuwing ook al meegekregen? Stippen is nogal verslavend. Voordat je het weet heb je het #stipstijlvirus ook te pakken. Je blanco servies is dan niet meer veilig!

1. Zorg voor prettig materiaal

We beginnen bij de basis. Net als bij alles geldt ook hier: je werkt het fijnst met goed materiaal. Hieronder vind je een lijstje van materialen die ik onmisbaar vind. Je hebt niet veel nodig en hoeft niet veel geld uit te geven. Je kunt prima low budget stippen.

In mijn boek Stippen. staat alles uitgebreid omschreven wat je nodig hebt. Afhankelijk van je budget, wat je al in huis hebt of het gemak dat je zoekt, kan je na het lezen kiezen om zelf tools te maken die handig zijn om mooie stippatronen te maken.

Stipstokjes – Dé wondertools om mooie stippen te zetten zijn stokjes. Alles wat rond en vlak is, is bruikbaar om te stippen. In algemene zin is het het fijnst is om in ieder geval een set van 8 verschillende maten stokjes te hebben met een diameter van 0,5 mm tot 12 mm.

Sjablonen – Dit zijn mallen om de basis van je patroon te maken. Je kunt sjablonen zelf maken door voorwerpen om te trekken op papier. In mijn webshop vind je ook sjablonen in verschillende maten voorzien van hulplijnen en gedrukt op papier met een laminaat laagje.

Washitape – Dit gebruik je om de sjablonen op te plakken. Schilderstape of poster buddies werkt ook. Als het maar goed plakt en geen resten achterlaat.

Verfstrijker – En handige tool waarmee je verf egaal kunt mengen en kleine hoeveelheden eenvoudig uit een potje krijgt. Je kunt ook een plastic ijslepeltje gebruiken, al is dat niet flexibel.

Mengpalet – Een schotel of kartonnen bordje kan ook, maar het fijnst vind ik een kunststof variant met verschillende vakjes.
Pincet – Handig om het sjabloon gemakkelijk van je ondergrond af te halen.
Wattenstaafjes – Ideaal om correcties te maken.
Doekje – Onmisbaar om je stipstokjes schoon te houden.
Alcohol – Belangrijk om keramiek te ontvetten en kunststof stipstokjes op het eind goed weer als nieuw te krijgen.

Via de links hierboven kan je de items los bestellen. In mijn webshop vind je ook complete stippakketten. Super handig; dan heb je alles in één keer in huis. Er zijn vier varianten; minimal, medium en large. Daarnaast is er ook een materialenpakket, dat bevat alles van het large pakket maar dan zonder porseleinverf. Ook zijn er complete DIY pakketten. Daarin zit alles dat je nodig hebt om het afgebeelde item te maken; dus ook keramiek, patroonbeschrijving, verf, stipstokjes en de betreffende sjablonen.

Als je twijfelt of je stippen leuk vindt, het gewoon eens wilt testen en niet veel geld wilt uitgeven, dan kan je prima starten met het minimal pakket. Het large stippakket wordt het meeste besteld. Dit meest complete pakket bevat alle fijne materialen die je nodig hebt om te starten zoals mooie set porseleinverf, mengpalet, sjablonen en uitgebreide set stipstokjes én heeft de meeste voordeel.

Alle stipmaterialen vind je via deze link.

2. Bepaal de ondergrond en kies je verf

Afhankelijk van de ondergrond die je kiest, bepaal je de verf. Om aardewerk te beschilderen heb je speciale verf nodig dat je afbakt om te watervast te maken. Wees gerust, dat kan gewoon in je huishoudoven hoor! De (eenvoudige) afbakinstructies krijg je ook bij je bestelling.

Ik werk veelal met geglazuurde keramiek en er zijn diverse soorten porseleinverf te koop die daarvoor geschikt zijn. Bekende merken porseleinverf zijn; Amsterdam Porcelain, Pébéo Porcelaine, Kreul en Marabu. Eigenschappen en kleurenpalet verschillen per merk. In mijn boeken vertel ik uitgebreid over die eigenschappen. 

De verf die ik adviseer voor het stippen is Pébéo Porcelaine 150. Het is eenvoudig in gebruik, heeft een mooie hoogglans en een fijn kleurenpalet. In deze blog lees je tips over het gebruik van deze verf. Weet, je hebt niet veel verf nodig én je kunt kleuren eenvoudig onderling mengen en zo weer nieuwe kleuren maken.

Qua acrylverf, dat je bijvoorbeeld eerder op hout, karton, papier e.d. gebruikt, vind ik Panduro Hobbylack gloss erg prettig. Het is dekkend en heeft mooie heldere kleuren. Lees deze blog met tips voor stippen op papier.

Ecoline, inkt en waterverf zijn minder geschikt om mee te werken. Doordat ze dunner zijn, kunnen de stippen doorlopen.

3. Leer basistips / vergroot je kennis

Iedereen leert anders. De één gaat gewoon aan de slag en ziet wel hoe het loopt. De ander verdiept zich eerst grondig. Zo ook met stippen; je kunt op verschillende manieren starten.

Wil je alle basis technieken van het stippen onder de knie krijgen? Vind je het fijn om in je eigen tijd, je eigen tempo en eigen plek iets nieuws te leren? Wil je mooie bordjes met patroon Little Lights maken? Volg dan mijn online basiscursus! Aan de hand van duidelijke videolessen leer ik je in 5 modules alles over de techniek, materialen en stippatronen maken. Ook stippen we samen een compleet bordje. Je krijgt 100 dagen toegang tot een exclusieve leeromgeving en kunt de cursus zo vaak volgen als je wilt. Goed om te weten; de cursus heeft nu tijdelijk een flinke korting.

  • Koop een compleet stip / DIY pakket

Wil je direct aan de slag en alle fijnste materialen om te stippen in 1 keer in huis hebben? Bekijk dan de complete stippakketten. Dit kan ook heel goed met een groep vriendinnen of op een feestje!

  • Lees een Stippen. boek

Inmiddels heb ik twee boeken geschreven en een werkschrift gemaakt die je helpen om prachtige stippatronen te maken. De twee boeken zijn in de bestseller top 60 gekomen en zijn voor elk niveau leerzaam en inspirerend. Elk boek bevat een schat aan informatie en veel toffe patronen die je stap-voor-stap kunt volgen. Bekijk ze hier en ontdek welke voor jou het meest geschikt is. Uiteraard kan je ook een exemplaar in de bibliotheek lenen.

  • Stip een voorbedrukt patroon

Stippen op papier is een hele leuke manier om te starten met stippen. Er zijn bijvoorbeeld kaarten, boekenleggers en vlaggetjes met een voorbedrukt patroon. Ervaring is niet nodig om een mooi patroon te maken. De gekleurde lijnen van de cirkels geven aan welk stokje je moet gebruiken. Het is een beetje zoals kleuren op nummer. Nu is het aan jou om te bepalen welke kleur de stip krijgt. Natuurlijk kan je ook op blanco papier stippen. Lees eventueel mijn uitgebreide blog met tips over stippen op papier

  • Boek (straks) een fysieke workshop

Ik hoop dit jaar eindelijk weer fysieke workshops te kunnen plannen. In de tussentijd hebben mensen die de online basis cursus stippen hebben gevolgd, dat als een uitje ervaren en geven de video’s hen geregeld het gevoel dat het een privé workshop is. Naast dat je alle lessen duidelijk kan volgen, komt het heel persoonlijk en gezellig over.

Wil je op de hoogte blijven van data voor workshops? Houd mijn site en socials in de gaten. Je kan je ook gratis aanmelden als VIP stipster. Je ontvangt dan naast nieuws over workshops, ook inspiratie, exclusieve informatie en handige tips over het stippen. Al meer dan 3500 mensen gingen je voor!

4. Maak het jezelf makkelijk

Begin met de basis en kies niet direct het moeilijkste voorwerp of meest uitdagende patroon uit. Begin met kleine simpele patronen die je op vlakke voorwerpen stipt, zoals bij voorbeeld een theetipje. In 45 minuten heb je dan al iets moois gemaakt. Onderaan deze blog zie je een aantal patronen die prettig zijn om te starten met stippen. Werk ook met kleuren die je een fijn gevoel geven. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk als je een nieuwe creatieve hobby gaat starten!

5. Relax

Als je iets nieuws wilt leren, kijk je vaak naar een voorbeeld van iemand die al meer ervaring heeft. Vergelijk jezelf niet met anderen die de hobby al langer beoefenen. Mijn stipwerk zag er in 2003 ook totaal anders uit dan nu. Het belangrijkste is om te starten en vertrouwen op mijn motto: #hetkomtgoed.

Met stippen ga je door verschillende fases heen. Wellicht dat je, net als veel andere mensen die starten, bij de eerste stippen denkt “dit kan ik niet, dit is niets voor mij of het wordt vast niet zo mooi als op het plaatje.” Geef niet op maar ga door!

De meeste mensen zijn heel kritisch op wat ze zelf maken. Daarbij zie je bij de opbouw van je patroon in het begin ook allemaal losse stippen staan. Ook werk je dicht op je stipwerk en bekijk je alles als het ware met een vergrootglas. Neem letterlijk af en toe afstand en maak een patroon helemaal af. Het eindresultaat lijkt niets op het begin. Dus relax! Afwassen van je keramiek en weer opnieuw beginnen kan altijd nog. Toch is vaak echt niet nodig.

6. Creëer een fijne omgeving

Begin je nieuwe hobby in een fijne omgeving en zorg dat je een moment voor jezelf zonder verdere afspraken. Maak een pot thee, brand een kaarsje, zet je favouriete playlist op en trakteer jezelf op iets lekkers.

7. Oefen

Pak een wit vel en oefen zonder dat je een doel hebt. Vaak leg je de lat voor jezelf voor (te) hoog. Dit kan je weerhouden om zelfs te starten met je hobby. Zo jammer! Stel geen eisen behalve dat je 5 minuten (of langer als nodig is) lekker aan de slag gaat.

Met stippen kan je gewoon één maat stokje pakken of één kleur en verschillende stippen zetten op papier. Door de herhaling voel je rust in je hoofd en ontspant je lichaam. Stippen op gewoon papier werkt iets anders dan bijvoorbeeld keramiek. Je zal zien dat dat een stuk gemakkelijker is. Toch voelt blanco aardewerk soms intimiderend, vandaar de oefening op papier. Download hier een oefenblad.

8. Leg je telefoon uit zicht

Klinkt misschien een beetje streng of gek om je deze tip te geven. Toch weet ik (ook uit eigen ervaring) dat je uitstelgedrag kunt vertonen bij het leren van iets nieuws. Verleidingen van bijvoorbeeld een telefoon kunnen je weerhouden om in een creatieve flow te komen. Leg je telefoon dus weg. En zorg ook dat je het niet in je gezichtveld en handbereik ligt. Heb je je telefoon nodig voor bijvoorbeeld inspiratie? Spreek met jezelf een tijd af hoelang je mag scrollen (zet een wekker als je weet van jezelf dat je de tijd vergeet en zo uren naar mooie plaatjes kijkt).

PS. een instructievideo van de online basiscursus Stipstijl op je telefoon of tablet volgen is natuurlijk geen punt.

9. Lach om eventuele missers

Door te oefenen, te testen en te kijken ontwikkel je vertrouwen in je nieuwe hobby en materialen. Je krijgt steeds meer een gevoel voor verhoudingen, balans, symmetrie, vorm en kleur. Ik heb veel geleerd door tijdens het stippen mijn stappen steeds te fotograferen en die te bekijken. Je bekijkt je werk dan met andere ogen. Zie je missers? Lach erom en ervaar dat niet als falen. Besef juist dat daar de beste lessen in zitten. Van creatief bezig zijn leer je mild te zijn voor jezelf. #hetkomtgoed.

10. Sluit aan bij een community

Mensen die passie voor hun hobby hebben, delen dit maar al te graag met anderen. Handig: want bij deze ervaringsdeskundigen kan je vaak terecht voor handige tips, advies en inspiratie. Zoek op social media naar hashtags en/of communities die aansluiten bij jouw stijl.

Ben je stipfan, weet dat Stipstijl fans de leukste en liefste creatieve mensen zijn die ik ken. Er is een hele leuke actieve en positieve besloten community op Facebook: Stipstijl Fans. Aanrader om gratis bij aan te sluiten voor tips, gezelligheid en veel inspiratie. Het is ook de plek waar je vragen kunt stellen over je stipwerk en advies aan anderen kunt geven. 

Je kunt ook zoeken op de hashtag #stipstijlvirus op Instagram. Laat je inspireren door de ruim 15.000 foto’s die nu al gedeeld zijn. Reageer op stipwerk van anderen, stel gerust een vraag, deel je ervaring en/of geef een compliment. Je zult merken; de stipcommunity is waardevol!

8 fijne patronen om te starten met stippen

Leer hoe je kunt stippen op papier. Blog met gratis patroon en handige stiptips. Kan ook op porselein

Patroon Dots of Light

Stiptijd: 10 minuten
Niveau: easy

Gratis verkrijgbaar via IGTV. Bekijk de uitzending, krijg handige tips en stip met mij mee. Kijktijd ca 1,5 uur.

Leer hoe je kunt stippen op papier. Blog met gratis patroon en handige stiptips. Kan ook op porselein

Patroon Stipprikker

Stiptijd: 30 minuten
Niveau: easy

Stip op papier en maak er prikkers van, een broche of een leuke slinger! Gratis verkrijgbaar via blog.

Leer hoe je kunt stippen op papier. Blog met gratis patroon en handige stiptips. Kan ook op porselein

Patroon Puntenparty

Stiptijd: 90 minuten
Niveau: easy

De werkbeschrijving vind je in het boek Stippen. Het is ook als losse patroonkaart verkrijgbaar.

Patroon Binnenstebuiten

Stiptijd: 90 minuten
Niveau: gemiddeld

De werkbeschrijving vind je in het boek Stippen. Het is ook als losse patroonkaart verkrijgbaar.

Patroon Dots of Freedom

Stiptijd: 90 minuten
Niveau: gemiddeld

Stip je eigen kaart. Door het speciale papier kun je natte verf vlekkeloos weghalen. Ideaal!

Stipstijl_diy_kaarten_stippen_set

DIY ansichtkaart

Stiptijd: 90 minuten
Niveau: gemiddeld

Het is aan jou om de voorbedrukte stippen kleur te geven. Verkrijgbaar in diverse patronen en teksten.

Leer hoe je kunt stippen op papier. Blog met gratis patroon en handige stiptips. Kan ook op porselein

Patroon Happy Day

Stiptijd: 60 minuten
Niveau: gemiddeld

De werkbeschrijving vind je in het boek Stippen. & kleur. Het is ook als losse patroonkaart verkrijgbaar. Of volg deze korte videoworkshop.

 

Patroon Little Lights

Stiptijd: 60 minuten
Niveau: gemiddeld

Het wordt behandeld in de online basiscursus en is als losse patroonkaart verkrijgbaar.

Reageren?

Laat je me weten als je iets aan deze blog hebt? Deel het gerust met anderen, schrijf een review en/of stuur mij een bericht via Facebook, Instagram of e-mail.

Ik hoop dat je gaat starten met stippen en kijk ernaar uit om je stipwerk te zien. Deel het met #stipstijlvirus en tag @stipstijl.nl. Vergeet ook niet je gratis aan te melden als VIP stipster. Je ontvangt dan meer handige tips, leuke acties, exclusieve informatie en inspiratie.

Ben je op zoek naar de fijnste stipmaterialen voor het mooiste resultaat?
Vind DIY boxen, keramiek, handige tools, porseleinverf, patronen en kado’s in mijn webshop!

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.