Stippen met kids (tips voor volwassen)

Stippen met kinderen vraagt net even een andere aanpak dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Kinderen hebben over het algemeen een kortere spanningsboog en ze kijken anders naar dingen.

Mijn zoons Niel en Fons stippen al jaren met me mee en ook regelmatig met vriendjes en vriendinnetjes. De tips uit deze ervaring deel ik graag met je!

1. Houd het simpel

Leg de lat niet te hoog, het hoeft niet perfect. Voor kinderen is samen om een tafel zitten en ‘iets doen’ vaak belangrijker dan het eindresultaat.

2. Neem de tijd

Als je gaat knutselen met een kind ga je samen een activiteit aan, neem dan ook de tijd ervoor. Niets is vervelender om te gaan starten met stippen, terwijl je zelf met je hoofd al bij je volgende afspraak bent. Het klopt dat je niet lang hoeft te stippen om iets moois te maken en een fijn gevoel te krijgen. Toch werkt het niet fijn om 30 minuten voordat je de deur uit moet verf en materialen op tafel te zetten.

3. Afdekken/beschermen

Trek niet jullie mooiste outfit aan als je met porseleinverf werkt en werk op een placemat. Stroop mouwen op. Of gebruik acrylverf voor bijvoorbeeld op papier. Het werkt zoveel relaxter!

4. Focus aan/uit

Kijk naar de aandachtsboog die een kind heeft. Jonge kinderen kunnen vaak niet heel lang aan een stuk geconcentreerd aan hetzelfde project  werken. Is het voorwerp dat jullie willen gaan stippen wat groter en/of het patroon wat uitdagender? Verdeel het in stukjes. Eventueel over de dag of aantal dagen verdeeld.

5. Maak afspraken over hulp

Heeft je kind een vraag of komt het er niet direct zelf uit? Neem het niet direct over. Geef aan dat je paraat bent als er hulp nodig is. Dat betekent niet dat jij het stipwerk moet afmaken! Vraag concreet welke hulp het kind nodig heeft om zelf verder te komen. Creativiteit is nooit een wedstrijd. Geef kinderen de ruimte en laat je eigen perfectionisme en verwachtingen los.

6. Stip mee!

Sommige kinderen beginnen direct aan hun kunstwerk, andere kinderen staren voor zich uit en kunnen maar moeilijk opstarten. Het helpt als je zelf meestipt. Geen druk, gewoon lekker mee stippen. Wedden dat ook de moeilijke starters uiteindelijk aan het stippen slaan?

Over Stippen. de kids editie

Houden je (klein)kinderen van creativiteit en precisiewerk? Of wil je zelf ontdekken hoe je de mooiste stippen kunt maken op allerlei voorwerpen? Dan is het boek Stippen. de kids editie écht iets voor jou! Ik leg stap voor stap uit hoe je de tofste resultaten krijgt. Ga lekker aan de slag met het versieren van kleurrijke schaaltjes, leuke hebbedingetjes, zoals een houten cadeaudoosje, een sleutelhanger, boekenlegger of fotolijstje en nog véél meer. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Verwacht een kleurrijk hardcover boek gevuld met veel handige tips, ideeën, duidelijke uitleg en illustraties, inspiratie en veel patronen voor elk niveau. Het praktische handboek kost € 15 inclusief toegang tot o.a. 3 online bonuspatronen.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.