Stippen met minimale middelen op vakantie

Ik ga op vakantie en neem mee… Dat spelletje ken je vast wel. Om de beurt spullen opnoemen en zorgen dat je niets vergeet. Ga je in het echt op vakantie? Vergeet dan niet om stipspullen mee te nemen! Want stippen kan op veel plekken en je hoeft geen koffers vol materiaal mee te nemen. Ik heb eens, terwijl ik met mijn gezin 4 weken alleen met een rugzak door Sri Lanka trok, enkele potjes verf, wat stokjes en paar bordjes meegenomen. Het paste in een toilettasje en daardoor kon ik op bijzondere plekken toch even stippen. Onvergetelijk.

Het is mij ook weleens gebeurd, ja écht waar, dat ik mijn stipkoffer met allerlei fijne materialen en verschillende kleuren verf vergeten was! Ik had toen geen stipstokjes, geen wattenstaafjes en geen sjablonen: alleen maar een paar potjes verf en één bordje. De drang om te stippen was groot en ik werd uitgedaagd om op een andere manier te stippen dan ik gewend was.

In deze blog deel ik mijn ervaringen en lees je hoe je met weinig materialen toch fijn kan gaan stippen. Ik heb onderverdeeld in drie categorieën: minimal, medium en large, afhankelijk van hoeveel ruimte en/of uitdaging je wilt. Ga je bijvoorbeeld backpacken, dan kun je minimaal spullen inpakken terwijl bij het kamperen er al meer in je koffer past. Heb je alle ruimte en ga je naar een groot vakantiehuis, dan kan je natuurlijk los gaan en van alles meenemen.

Om te voorkomen dat je iets vergeet bij het inpakken, heb ik een handige ‘Stipstijl paklijst’ voor je gemaakt. Daarnaast krijg je ook een spiekblad met stipmaten om je alternatieve stiptools op te testen.

Een fijne zomer en veel stipplezier gewenst!

Backpack

Heb je eigenlijk geen ruimte voor stipspullen, doordat je bijvoorbeeld met een rugzak gaat reizen of op fietsvakantie gaat, dan moet je extra nadenken over wat je kunt meenemen. I’ve been there. Het #stipstijlvirus is heftig soms. Gelukkig heb je niet veel nodig om te stippen. Aan het eind van deze blog zie je een klein fotoverslag toen in stipte in Sri Lanka. Stippen kan dus overal. Eigenlijk moet je in ieder geval deze minimals mee nemen:

 • 2 potjes verf (wit + favoriete kleur)
 • wattenstaafjes

Als je gaat stippen op geglazuurd aardewerk en je wilt de verf fixeren, dan zal je speciale porseleinverf moeten gebruiken.  Vandaar dat je dit het beste zelf kunt meenemen. Het afbakken kan gerust als je weer thuis bent. Stippatronen worden vaak sterker als meerdere kleuren gebruikt. Ik houd zelf minimaal vier verschillende kleuren aan. Je hoeft geen vier potjes verf mee te nemen. Je kunt ook verf mengen. Neem bijvoorbeeld twee potjes mee: wit + je favoriete kleur. Daarmee maak je nuances. Zo krijg je een patroon met prachtige ton-sur-ton tinten. Altijd goed! Tip; check voordat je gaat wel even of er nog voldoende verf in het potje zit en bestel eventueel op tijd nieuwe voorraad. Lokaal goede verf vinden kan een uitdaging zijn.

Wattenstaafjes zijn een must om correcties te maken. Je kan ze ook thuis laten en eventuele imperfecties omarmen (of het bordje afwassen en weer opnieuw beginnen :-)).

Nu komt de uitdaging om out-of-the-box te denken en op zoek te gaan een ondergrond om op te stippen en naar alternatieven materialen die in de uitgebreidere paklijst staan. Je kunt bijvoorbeeld zelf een bordje meenemen, maar hoe leuk is het als je terplekke gaat kijken naar een voorwerp waarop je kunt stippen? Misschien vind je wel een mooie steen of schelp. Of is er een lokale (kringloop)winkel die nét dat schattige schaaltje heeft dat roept om een mooi patroon.

Ook zal je kijken naar alternatieve stiptools. Onthoud; alles dat rond en vlak is, is geschikt om stippen mee te zetten. Dus ga op zoek naar satéprikkers, spijkers, achterkanten van potloden, tentharingen, dopjes van tubes, mikadostokjes, k’nex of ander rond speelgoed. Het fijnst is om in ieder geval een set van 6 tot 8 verschillende maten stokjes te hebben, het liefst met een diameter van 0,5 mm tot 12 mm.

Om de basis van je patroon te maken, heb je sjablonen nodig die je met washitape o.i.d. opplakt. Nu kan je die sjablonen zelf maken door voorwerpen om te trekken op papier en dit uit te knippen. Ga op zoek naar toeristische folders of gebruik een oude routekaart. Je kan uiteraard ook sjablonen in verschillende maten in mijn webshop vinden. Voor patroon Binnenstebuiten en Dots of Light heb je geen sjablonen nodig. Dat scheelt weer wat items.

Als je geen pincet hebt, kan je ook sjablonen met de punt van bijvoorbeeld een satéprikker van je voorwerp afhalen. Het geeft nét iets meer adreline maar dat is zeker op vakantie wel eens lekker, toch?

Zoek je iets om verf uit een potje te halen en te mengen? Gebruik een (plastic) lepeltje! Het is niet flexibel als een verfstrijker, waardoor het mengen wellicht minder makkelijk gaat. Maar goed, je hebt nu wel een extra reden om een ijsje te bestellen.

Om je stiptools af te vegen gebruik je in plaats van microvezel doekje gewoon een stukje toiletpapier. Dat is altijd wel ergens te vinden, toch? 

Een mengpalet laat je waarschijnlijk thuis als je voor minimal gaat. Gebruik een schoteltje, een deksel of kartonnen bordje als alternatief om verf op te doen. Laat je potje tijdens het stippen niet openstaan en stip zo min mogelijk vanuit de deksel. Daar droogt de verf gauw van in. Als verf is ingedipt dan stipt dat minder fijn en de stippen worden minder mooi.

Camping

Ga je naar een camping dan heb je waarschijnlijk meer plek dan als je zou gaan rondtrekken met een rugzak. Je neemt wellicht een koffer mee, misschien wel een caravan, en dus is er ook meer ruimte voor stipmaterialen. Met de medium paklijst hieronder kan je fijne stipwerken maken, maar je neemt niet alles mee. Er is dus nog wat ruimte in je bagage voor andere hobby’s, meer schoenen of fijne zomerjurken.

Om ruimte te besparen adviseer ik je om voor vertrek al te bedenken welk patroon of voorwerp je wilt gaan stippen. Deze medium paklijst kan je gebruiken bij gemiddelde ruimte:

 • 5 potjes verf (wit, geel, rood, blauw en zwart)
 • basis set van 5 kunststof stipstokjes, die 10 stipmaten geven
 • sjablonen die je voor je voorwerp / patroon nodig denkt te hebben
 • washitape – Schilderstape of kleefgum werkt ook. Als het maar goed plakt en geen resten achterlaat.
 • losse werkbeschrijving van je favoriete patroon
 • mengpalet
 • verfstrijker
 • wattenstaafjes
 • keramiek / papier / goodies met voorbedrukt patroon

Natuurlijk is het ook leuk om bij een kampeervakantie jezelf uit te dagen en opzoek te gaan naar alternatieve items zoals bij de minimal lijst beschreven. Ben je opzoek naar typische patronen die weinig ruimte innemen op vakantie? Kijk eens naar Beau Blom, Binnenste Buiten of Flower Power. Je kan ook een (deel van een) patroon gebruiken dat eigenlijk bedoeld is voor bijvoorbeeld een vaas en dat op een ander voorwerp stippen. Kijk maar eens wat er zoal gedeeld is met de hashtag #stipstijlvirus.

TIP: In mijn boeken staan naast veel handige tips over het stippen meerdere patronen. Een boek neemt weinig ruimte in. Wellicht past het nog in je bagage? Het is de kleine moeite waard!

Vakantievilla

Ga je op vakantie naar een fijn huisje, luxe resort of andere plek waar ruimte geen issue is? Maak het jezelf makkelijk en neem alle fijne stipmaterialen mee die je wilt. Dit zou mijn large paklijst zijn:

Starterset verf met 12 verschillende kleuren kan je alle kanten op. Van wit (43 – Ivory) zou ik wél een potje met 45 ml meenemen. Deze verf gebruik ik veel om lichtere tinten te maken.

Complete set met 7 duurzame kunststof stipstokjes die 14 stipmaten geven. Waarschijnlijk zou ik een setje extra pakken zodat kinderen ook mee kunnen stippen en we stokjes niet zo vaak hoeven te delen.

Sjablonen – Uiteraard een set van verschillende maten voorzien van hulplijnen en gedrukt op papier met een laminaat laagje.

Washitape – Dit gebruik je om de sjablonen op te plakken.

Verfstrijker – En handige flexibele tool waarmee je verf egaal kunt mengen en kleine hoeveelheden eenvoudig uit een potje krijgt.

Mengpalet – Ik vind een kunststof variant met verschillende vakjes het prettigst.

Bewaarflesjes – Zoals als je wilt om verf in te mengen en lang goed in te bewaren.

Pincet – Handig om het sjabloon gemakkelijk van je ondergrond af te halen.
Wattenstaafjes – Ideaal om correcties te maken.
Doekje – Onmisbaar om je stipstokjes schoon te houden.
Alcohol – Belangrijk om keramiek te ontvetten en kunststof stipstokjes op het eind goed weer als nieuw te krijgen.

En natuurlijk keramiek! Wellicht een XL vaas, plantenpotje en/of mooi bord – dat je ook als wandhanger kunt gebruiken? In mijn webshop vind je allerlei voorwerpen. Naast deze items kan het zo fijn zijn om de beste stiptips (terug) te lezen, handige tricks en inspiratie te krijgen en nieuwe patronen bij de hand te hebben. Vergeet daarom ook niet om een Stipstijl boek mee te nemen! Er zijn er drie verschenen.

Tip: In mijn webshop vind je complete stippakketten. Er zijn vier varianten; minimal, medium en large. Ook zijn er complete DIY pakketten. Daarin zit alles dat je nodig hebt om het afgebeelde item te maken; dus ook keramiek, patroonbeschrijving, verf, stipstokjes en de betreffende sjablonen. Daarnaast is er ook een materialenpakket, dat alles bevat van het large pakket exclusief porseleinverf. Ook leuk; een partypakket voor twee personen!

Starten met stippen op vakantie?

Als je twijfelt of je stippen leuk vindt, het gewoon eens wilt testen en/of niet veel geld wilt uitgeven, dan is de vakantie een mooi moment om daarachter te komen. Wist je dat je prima kan starten met het minimal pakket. Liever direct alles in huis? Het large pakket wordt door stipsters het meest besteld.

Bonustips:

Tot slot heb ik nog 2 bonustips die het stippen op vakantie extra leuk maken, namelijk:

 • fijne muziek – check mijn lijst ‘Stipstijl Songs’ op Spotify
 • Een goed stuk chocola of ander lekkers – ontdek mijn favorieten op www.stipstijl.nl/recepten

Download hier de Stipstijl paklijst

Download hier het spiekblad voor stipstokjes

Deel jouw stipmoment van de zomer

Ik ben natuurlijk onwijs benieuwd hoe jouw zomer er uitziet. Waar ga jij stippen? Misschien heerlijk thuis in eigen tuin, onder de luifel bij een vakantiehuisje of aan een campingtafel met je blote voeten in het gras of zand. Neem mij en alle VIP Stipsters mee en deel jouw zomer stipmoment!

Deel je mooiste foto met #stipstijlvirus en tag @stipstijl. Je mag ook een foto mailen naar info@stipstijl.nl.

Ben je nog geen VIP stipster? Meld je hier gratis en eenvoudig aan. Ontvang handige stiptips, wordt geïnspireerd, krijg het laatste nieuws eerst en mis niets meer.

Reageren?

Laat je me weten als je iets aan deze blog hebt? Deel het gerust met anderen, schrijf een review en/of stuur mij een bericht via Facebook, Instagram of e-mail.

Ik kijk ernaar uit om je stipwerk te zien. Deel het met #stipstijlvirus en tag @stipstijl.nl. Vergeet ook niet je gratis aan te melden als VIP stipster. Je ontvangt dan meer handige tips, leuke acties, exclusieve informatie en inspiratie.

Ben je op zoek naar de fijnste stipmaterialen voor het mooiste resultaat?
Vind D.I.Y. boxen, keramiek, handige tools, porseleinverf, patronen en kado’s in mijn webshop!

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.