Stippen voor het goede doel

Stipstijl_Nienke_van_der_Zwan_diy_inspiratieschrift

Graag draag ik bij aan een betere wereld. Dit doe ik omdat ik het belangrijk vind (of eigenlijk, normaal) om naar anderen om te kijken. Zo liep ik als kind geregeld rond met de collectebus voor een goed doel. Ik vond het ook geen punt om 2,5 jaar in Papoea-Nieuw-Guinea voor een lokaal salaris te werken om de positie van mensen met een handicap te verbeteren.

Achter de schermen van Stipstijl werk ik graag samen met bedrijven die mensen in dienst hebben met grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Er zijn ook een aantal stippatronen gekoppeld aan goede doelen. Van elk verkocht patroon doneer ik € 1,00.

In 2023 heb ik in totaal een recordbedrag van € 1.974,00 aan goede doelen kunnen overmaken. Mede dankzij jou als trouwe stipfan, dankjewel!

Ben je nieuwsgierig waarom ik deze doelen gekozen heb en hoe jij kunt helpen? Jij leest het op deze pagina.

Happy Day – VSO

Voordat ik Stipstijl startte heb ik jarenlang een droombaan gehad bij stichting VSO. In mijn functie bracht ik verhalen over de noodzaak en effect van ontwikkelingswerk vanuit Azië en Afrika naar Nederland. Ik combineerde het destijds met Stipstijl.

VSO ken ik sinds 2004, toen ik met Remco naar Papoea-Nieuw-Guinea vertrok. Een groot avontuur waarbij ik met eigen ogen zag, wat de kracht van kennis delen is. In de tropen werkte ik 2,5 jaar aan een betere positie van kinderen, vrouwen en mannen met een handicap. Ook maakte ik destijds ter plekke content voor VSO. Een droom kwam uit toen ik in 2008 als communicatiemedewerker bij VSO in Utrecht in dienst kwam. Ik heb ontzettend veel geleerd, gezien en gedaan. Daar ben ik zo ongelooflijk dankbaar voor! Op de foto hiernaast zie je mij Gerieke, VSO-kinderverpleegkundige in Oeganda, interviewen. Zij stond centraal in een campagne die ik maakte. Ben je benieuwd naar de opname? Bekijk deze video.

Patronen_schilderen_stipstijl_kleurcombinaties_kaarten_stippen

Voor mijn vertrek naar Papoea-Nieuw-Guinea gaf ik al workshops Stipstijl. Dat deed ik toen om geld voor VSO in te zamelen. Ik geloof echt in de kracht van deze organisatie. Vrijwilligers delen hun vakkennis met mensen in ontwikkelingslanden, zodat zij zelf hun armoede kunnen bestrijden. Super tastbaar.

Toen ik in 2018 mijn baan opgaf om volledig voor Stipstijl te gaan, wist ik nog niet goed hoe ik met mijn eigen bedrijf ook een bijdrage kon leveren aan een betere wereld. Gaandeweg leerde ik dat het stippen veel mensen iets goeds brengt, soms zelfs hoop en troost. Dat geeft veel voldoening. De cirkel is voor mij rond om het Stipstijl patroon Happy Day te koppelen aan VSO.

Light Beam – KWF

Soms maak je een patroon dat ineens een diepere betekenis krijgt. Dit is er een. Toen het patroon Light Beam net af was, had stipster Annemiek, die ziek was, de primeur om het samen met haar dochter Floor te stippen. Ze genoot van creatief bezig zijn en stond positief in het leven. Ook haar motto was ‘Alles komt goed’. Helaas overleed Annemiek een paar maanden later. Dit motto is het houvast geworden voor haar man en drie kinderen.

Ter nagedachtenis aan Annemiek en (als steun) aan zoveel mensen die getroffen zijn door deze nare ziekte, doneer ik graag aan het KWFAnnemiek schreef een blog over haar stipervaring en onze ontmoeting.

Dots of Hope – KinderDiabetes

Sinds 2020 wordt stichting KinderDiabetes geholpen door patroon Dots of Hope. Dit doel heb ik uitgekozen als dank aan teststipper Karin. Ze geeft achter de schermen vrijwillig onwijs veel tijd en liefde aan de stipcommunnity. Ze is heel bescheiden maar voor zoveel mensen van onschatbare waarde.

Karin was teststipper van patroon Dots of Hope. Ik vroeg haar om na te denken welk doel hier aangekoppeld kon worden. Karin heeft zelf ook te kampen met diabetes en vindt het erg belangrijk dat kinderen er niet alleen voor staan. Ik kan dit alleen maar beamen. Als je op jonge leeftijd suikerziekte krijgt en dit niet goed behandelt dan krijg je later veel problemen.

Little Lights – stichting Ushersyndroom

Toen het patroon Little Lights verscheen, voelde ik dat er een goed doel bij hoorde. Ik wist nog niet welke, al ken ik best wat mooie organisaties die elke donatie verwelkomen. Graag wilde ik van Stipstijl-supporters horen wat hun ideeën waren en dus vroeg ik via social media naar suggesties. Er kwamen veel reacties binnen. Er zijn zoveel organisaties die belangrijk werk doen en steun écht nodig hebben. Voor toekomstige patronen heb ik voorlopig voldoende opties.

Het verhaal van stipster Maartje raakte mij. Zij heeft het Ushersyndroom. Net als haar broertje. Dit syndroom tast het zicht én gehoor aan. Alles wordt dus stil én donker. Het verloop van de aandoening is niet te voorspellen. Je weet niet wat je kunt verwachten en wanneer. Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe het is om met deze onzekerheid en het vooruitzicht te moeten leven. Jij wel?

Maartje is getrouwd en dol op dieren. Ze stipt al een aantal jaren en heeft het #stipstijlvirus flink te pakken. Ze stipt regelmatig met haar moeder en andere mensen die haar dierbaar zijn. Stippen is voor haar ontspanning en ze hoopt natuurlijk nog lang te kunnen genieten van haar hobby.

Het Ushersyndroom is nog vrij onbekend, terwijl geld hard nodig is voor meer onderzoek om het syndroom behandelbaar te maken. Ik steun daarom ook graag stichting Ushersyndroom. Help je mee?

Dots of Freedom – Amnesty International

Sinds 2021 steunt Stipstijl dé mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Dit doel is gekoppeld aan patroon Dots of Freedom. Al jaren ben ik lid van de organisatie en ik vind het werk dat ze doen erg belangrijk: ze strijden dat alle mensen wereldwijd in vrijheid kunnen leven.

Amnesty maakt schendingen van mensenrechten zichtbaar en zet daders onder druk. Hun acties zijn aansprekend, gedurfd en hebben zin. Ze boeken successen. Achter tralies, in regeringsgebouwen en op straat.

Help je mee?

Dots of Time – Stichting Opkikker

Stel dat je te horen krijgt dat jouw kind ernstig ziek is… Dat heeft impact op je héle gezin. Dan is elk lichtpuntje, hoe klein ook, echt superbelangrijk. Precies dat is wat Stichting Opkikker doet: lichtpuntjes bieden, zodat gezinnen met een langdurig ziek kind weer de kracht vinden om door te gaan.

Stipstijl steunt de stichting sinds 2022. Zij zijn 100% afhankelijk van donaties en krijgen geen overheidssteun. Elke bijdrage helpt de stichting om hun werk te doen.

Dots of Love – Het vergeten kind

Stipstijl steunt stichting Het Vergeten Kind sinds 2023. Dit doel was gekoppeld aan de jaarlijkse Dot Along, met het patroon Dots of Love.

Het doel van de stichting is om kinderen die het in Nederland moeilijk hebben zich gehoord, gezien en geliefd te laten voelen. En ze op een veilige en stabiele plek kunnen wonen en zich positief kunnen ontwikkelen. 

Met elke stip zetten we een liefdevolle stap naar een betere toekomst voor deze kinderen.

Help je mee deze doelen te steunen? Koop een patroonkaart en stip mee voor een betere wereld!

Stipstijl_Patroon_Happy_Day

Patroon Happy Day

Hiermee steun je VSO

deze wil ik

Patroon Light Beam

Hiermee steun je het KWF

deze wil ik

Patroon_Dots_of_hope_Stippen_stipstijl

Patroon Dots of Hope

Hiermee steun je KinderDiabates

deze wil ik

Stipstijl_stippatroon_LittleLights_varianten

Patroon Little Lights

Hiermee steun je Ushersyndroom

deze wil ik

Patroon_Dots_of_hope_Stippen_stipstijl

Patroon Dots of Freedom

Hiermee steun je Amnesty

deze wil ik

Patroon_Dots_of_hope_Stippen_stipstijl

Patroon Dots of Time

Hiermee steun je Stichting Opkikker

deze wil ik

Stipstijl_stippatroon_LittleLights_varianten

Patroon Dots of Love

Hiermee steun je Het Vergeten Kind

deze wil ik