Meet the StipSter – Ruth

Er zijn inmiddels duizenden stippers van allerlei leeftijden, achtergronden en niveaus. Voor mij voelt het als een heuse stipfamilie. Ik wil jou graag beter leren kennen en tegelijkertijd je de kans geven om je voor te stellen aan andere stippers.

Elke maand staat een StipSter in het zonnetje. Deze maand is dat Ruth. Ze vertelt je graag hoe zij begonnen is met stippen, wat voor haar onmisbaar is tijdens het stippen en aan welke stiptip zij het meeste heeft gehad.

Wil je ook meedoen met deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar Yvette van het Stipstijl-team via info@stipstijl.nl. Zij zal je een aantal vragen sturen en je verzoeken om een paar foto’s te mailen. Ik werk dit uit tot een leuk artikel. Iedereen kan meedoen!

Wie bent u?

Ik ben Ruth, 80 jaar en getrouwd en twee kinderen. Je zult begrijpen dat ik al een aantal jaren met pensioen ben. In mijn werkzame leven ben ik onderwijzeres geweest, tot het er naar uit zag dat onze kinderen bij mij in de klas zouden komen. Dat was voor mij een reden om als hobby theologie te gaan studeren. Tijdens en na die studie kwam ik steeds meer tot de conclusie dat het werken in een kerkelijke gemeente mij eigenlijk wel lag. Ik ben dan ook als predikant werkzaam geweest. Mijn andere creatieve hobby’s naast stippen zijn breien, borduren, mandala tekenen en kaarten maken.

Wat brengt het stippen u?

Naast unieke cadeautjes, veel plezier, een zekere spanning en rust. Soms ook een gevoel van trots en verbazing over de kleurencombinatie en vormen die onverwacht ontstaan.

Hoe bent u ooit begonnen met stippen?
Door medische omstandigheden gedwongen, moesten wij verhuizen naar een aanleunwoning bij een verzorgingshuis. Daar wonen wij nu met veel plezier. In de wijk waar wij nu wonen is een enthousiast wijkteam, dat o.a. eens in de maand in het verzorgingshuis voor wijkbewoners een crea-café organiseert waar alle mogelijke vormen van creativiteit aangeboden worden. Helaas ligt dit nu stil vanwege de Corona. 

Op één van die avonden, zo’n drie jaar geleden, werd er geoefend en uitleg gegeven over Aboriginal stipwerk. Dit heeft mij zo aangetrokken dat er geen materiaal meer veilig is voor mij om op te gaan stippen. Dat is aardewerk, glas, papier en hout (oude boekenplanken en kaasplankjes). Behalve het papier en hout komen alle materialen waar ik op stip uit een kringloopwinkel. Die bezoeken is nog een hobby van mij.

Wat is het verhaal achter het favoriete gestipte item van de foto?

Mijn favoriete item is dit zwarte bord. Het kwam op mijn pad in de kringloop. Ik maakte het in eerste instantie niet speciaal voor iemand. Echter, terwijl ik het bord aan het stippen was, raakte mijn man onder de indruk. Toen gaf ik het cadeau aan hem.

Welk item is voor u écht onmisbaar als u gaat stippen?

Behalve uiteraard de materialen om te stippen, is dat rust en klassieke muziek om mij heen. Het stippen zelf geeft me ook rust. Omdat het allemaal eigen ontwerpen en kleurstellingen zijn, kunnen je gedachten nergens anders heen. Voor mij zijn kringloopwinkels ook onmisbaar.

Mijn advies aan andere stippers die willen starten met stippen: zoek materiaal in je eigen omgeving. Maak het niet te ingewikkeld. Er is zoveel waar je kunt starten met stippen zoals saté stokjes en paperclips. En mooie bordjes van de kringloopwinkel of wellicht uit je eigen servieskast.

Aan welke stiptip heeft u het meest gehad?

Wachten tot verf droog is. Ik ging in het begin vaak over de natte verf heen, omdat ik verder wilde gaan. Werk nu vaak op enkele items tegelijk, dan is het eerste droog wanneer het derde klaar is bijvoorbeeld. Kan je lekker doorgaan!

Heeft u al veel items gestipt? Het aantal is moeilijk te schatten, maar ik heb al wel heel veel gestipt. Er zijn in ieder geval voldoende items om twee grote vitrines te vullen bij een expositie van Goudse kunstenaars. Mijn stipwerk ligt daar nu tot februari. Super leuk. Het meeste stipwerk geef ik weg. Zo hebben onze kinderen en kleinkinderen, in binnen- en buitenland, onder meer gebakbordjes en bekers. Ook de rest van de familie heeft stipwerk van mij. En pas met Kerst kreeg elke verzorgende die hier over de vloer komt een kommetje met kerstmotieven en een geurkaarsje.

Ik stippen ook wel eens in opdracht. Dat vind ik heel uitdagend, omdat je dan je eigen ideeën moet vermengen met de ideeën van een ander. Het is altijd spannend of dat lukt en of de opdrachtgever tevreden is.

Wat is uw favoriete patroon?(Deze vraag werd gesteld door de Stipster van vorige maand, Nicole. red.) 
Ik heb niet echt een favoriet patroon of kleurencombinatie. Hoewel paars/roze en blauw/oranje gebruik ik wel vaak. Alle patronen die ik maak, ontstaan terwijl ik aan het stippen ben. Dat kunnen lijnen zijn, maar ook ronde vormen. Als sjablonen gebruik ik vaak vormen of lijnen die ik op verpakkingsmateriaal zie staan. Verpakkingsmateriaal is vaak van licht karton en dat knip ik dan uit en pas de vorm soms aan. Het patroon dat ik maak is volledig afhankelijk van mijn creatieve ideeën op dat moment.

Welke vraag zou u willen stellen aan de volgende StipSter?
Op welk moment van de dag stip je het liefst?

Ook meedoen met Meet the StipSter?

Stuur een korte mail naar info@stipstijl.nl. Yvette van het Stipstijl-team stuurt je dan een paar vragen. Iedereen kan meedoen; jong/oud, man/vrouw, ervaren/starter. Ik kijk er naar uit om van je te horen!

Ben jij de StipSter van de maand? Dan krijg je een ereplek op mijn site én een Stipstijl waardebon t.w.v. € 15,00 die je kunt besteden in mijn webshop.