Meet the StipSter – Yvonne

Er zijn inmiddels duizenden stippers van allerlei leeftijden, achtergronden en niveaus. Voor mij voelt het als een heuse stipfamilie. Ik wil jou graag beter leren kennen en tegelijkertijd je de kans geven om je voor te stellen aan andere stippers.

Elke maand staat een StipSter in het zonnetje. Deze maand is dat Yvonne, die als Groningse in Friesland woont. Ze houdt enorm van kleur en mengt graag haar eigen tinten. In de Facebook Groep Stipstijl Fans wordt haar werk direct herkend.

Lees hoe Yvonne begonnen is met stippen, wat ze met al haar stipwerk doet en waarom ze soms gestipt keramiek in water laat weken.

Wil je ook meedoen met deze rubriek? Stuur dan een e-mail naar het Stipstijl-team via info@stipstijl.nl. Elske zal je een aantal vragen sturen en je verzoeken om een paar foto’s te mailen. Ik werk dit uit tot een leuk artikel.

Iedereen kan meedoen. Of je nu veel stipervaring hebt, of het pas net ontdekt hebt.

Wie ben je?

Mijn naam is Yvonne en ik woon als Groningse in Friesland samen met mijn man en twee lieve katten. Ik werk als zzp’er in het onderwijs en daarnaast ben ik nog zoekende naar een baan in loondienst. Dus dat betekent dat ik heerlijk de tijd heb voor mijn  creatieve uitspattingen. Ik vind mezelf erg creatief en om daar consistent uiting aan te geven volg ik met enthousiasme zoveel mogelijk verschillende creatieve workshops. Van zilversmeden tot verhalen schrijven.

Hoe ben je begonnen met stippen? En wat vind je er zo leuk?

Medio juni 2023 wilde één van mijn kleurrijke vriendinnen een stipworkshop volgen dus trommelde ze mij daarvoor op en natuuuurlijk wilde ik mee. Ik hou van kleuren en kan soms uren staan kwijlen bij een uitzonderlijke kleur. Ik kan daar dan echt een emotie bij voelen. Ik denk dat dat gevoel maakt dat ik het stippen zo leuk vind. Ik kan eindeloos veel kleuren mengen en combineren terwijl ik verder ‘gedachteloos’ een patroon kan volgen. Verder heb je relatief weinig materiaal en ruimte nodig om te stippen. Dat vind ik ook prettig.

Wat is je favoriete item/voorwerp om te stippen?

Ik ben behoorlijk fan van de petit four bordjes uit de Stipstijl webshop (11 cm) en hoe kan het ook anders vanwege de kleur. Deze geeft, in mijn ogen, een leuke vintage vibe aan het stipwerk. Dat clasht mooi met mijn voorkeur voor neon jaren 80 kleurtjes. Alhoewel mijn hart ook leuke sprongetjes maakt bij het zien van de nieuwe Stipstijl design vaas!

Heb je ook andere creatieve hobby’s?

Absoluut! Van alle workshops en creatieve uitprobeersels zijn er een aantal blijven plakken. Zo ben ik ben volledig in de knoop met Macramé. Je weet wel van die plantenhangers en wandkleden uit de jaren ’70. Dit doe ik nu drie jaar als hobby en alles wat ik maak plaats ik op mijn instagram @yvindeknoop. Daar plaats ik trouwens ook mijn stipwerk in de highlights. Daarnaast beeldhouw ik met speksteen. Mijn schoonmoeder heeft een atelier waar ik ook gebruik van kan maken.

Wat is het verhaal achter het favoriete gestipte item van de foto?

Ik was al dol op kringloopwinkels maar nu ik op porselein kan stippen ben ik helemaal enthousiast! Ik zoek vaak naar items die uniek zijn en soms staan deze helemaal weggestopt op de onderste plank. Dus ik buk, spring en hurk me soms de tandjes! Tijdens een weekendje Enkhuizen vond ik dit potje in een piepklein kringloopwinkeltje. Zodra ik het zag slaakte ik zowaar een gilletje, tot verbazing van de andere klanten. Het is natuurlijk gewoon een wit potje, in hun ogen gewoon saai. Maar ik wist wel beter; dit is perfect voor Beau Blom! Het potje heeft nu extra waarde door het verhaal erachter en is meteen een leuke souvenir en een reminder om geluk in kleine dingen te zien/zoeken.

Wat is voor jou écht onmisbaar als je gaat stippen?

Naast verf, vulpotjes en de geweldige stipstokjes : Thinner van Pebeo! Ik merk dat de dikte van de verf behoorlijk bepalend is voor hoe de stip er uiteindelijk uit komt te zien. Mijn ervaring is dat de verf in je mengbakje toch een beetje kan indrogen, een drupje thinner helpt dan om de juiste dikte te krijgen.

Wat doe je met jouw stipwerken?

Ronduit de meeste stipwerkjes zijn uiteindelijk weer in een badje koud water gelegd. Tot grote schrik van sommige vriendinnen. Ik heb daar minder moeite mee. Ik ben behoorlijk perfectionistisch en binnen het stippen kan ik daar heerlijk aan toegeven. Soms dompel ik ze meteen onder, soms halverwege al en soms blijven ze een paar weken ergens in mijn studio staan. Ik maak meestal wel een foto om ze te vereeuwigen en als studiemateriaal. De werken die door de strenge keuring zijn gekomen, krijgen een mooi plekje ergens in huis. Ik doe ook wel eens wat cadeau als ik zeker weet dat het vol enthousiasme ontvangen wordt.

Aan welke stip tip heb je heb meest gehad?

Ik kan erg genieten van een mooie egale stip. Vanaf stokje 5/6 gaat een stip vaak toch wat ‘lopen’ op ronde voorwerpen. Tijdens de (toffe!) gevorderden workshop van Nienke kreeg ik de tip om te gaan ‘slowstippen’. Mijn Mooie Mok staat nu heel egaal te wezen en ik love het!

Hoeveel items heb je inmiddels al gestipt?

Ik zou het eerlijk gezegd niet weten maar mijn doel is om in ieder geval alle patronen van Stipstijl te gaan stippen, bij voorkeur op het voorwerp zoals deze in het patroon wordt aangegeven. Momenteel heb ik 73 gestipte items in huis staan en nog wat papieren boekenleggers en kleine kaartjes.

Stip jij vaak met gemengde kleuren? Zo ja, wat is jouw favoriete mengkleur? Indien nee, waarom niet? (vraag van vorige StipSter, Karin)

Leuke vraag! Wanneer ik stip gebruik ik meestal wel een gemengde kleur. Soms is dat simpelweg met een beetje wit erdoor en soms meng ik meerdere kleuren, tinten en tonen. Ik vind dit ten eerste vooral leuk om te doen vanuit experimenteren daarnaast hou ik wel van ‘net even anders’. Ik vind het ook leuk om kleuren na te maken. Ik neem dan een item uit huis en bestudeer dan wat ik zie en dat maak ik na. In de Facebook groep Stipstijl Fans wordt regelmatig gevraagd welke kleuren ik heb gebruikt en helaas heb ik daar dan geen idee meer van, haha. Dus bij deze zou ik zeggen; “Laat je vooral inspireren bij benadering! “ Ohja, mijn favoriete mengkleur is vaak paars/violet en/of groen en bij voorkeur tegen het neon-achtige aan.

Welke vraag zou jij willen stellen aan de volgende StipSter?

Nooit meer in kleur stippen of nooit meer perfecte stippen? Waarom?

Ook meedoen met Meet the StipSter?

Stuur een korte mail naar info@stipstijl.nl. Elske van het Stipstijl-team stuurt je dan een paar vragen. Iedereen kan meedoen; jong/oud, man/vrouw, ervaren/starter. Ik kijk er naar uit om van je te horen!

Ben jij de StipSter van de maand? Dan krijg je een ereplek op mijn site én een Stipstijl waardebon t.w.v. € 15,00 die je kunt besteden in mijn webshop.

Maak kennis met meer StipSterren

Wil je meer verhalen lezen van andere stippers? Klik op deze link en ontdek wie ze zijn.