Stiptip – kleurvlak

Mijn kennis over stippen op keramiek deel ik graag met je. Het is zó leuk om te doen! Met alle liefde geef ik (online) workshops voor elk niveau. Ook in mijn boeken staat alles wat je nodig hebt om zelf toffe stipkunst op aardewerk (of andere ondergronden) te maken. De techniek die ik gebruik kan je op allerlei materialen toepassen.

Deze #stiptip gaat over een vlak opvullen. Blanco keramiek is altijd fijn. Maar hoe leuk is het om een extra dimensie te geven? Ik laat je graag stap-voor-stap zien hoe je op keramiek een vlak een andere kleur geeft.

Stap 1: ontvet de keramiek. Trek op wat dikker papier een sjabloon over, ter grootte van het formaat dat je als gekleurd vlak op je keramiek wilt krijgen. Zorg ervoor dat je sjabloon in het midden zit.

Stap 2: knip de cirkel uit. Dat gaat het makkelijkst als je de cirkel dubbelvouwt en vanuit het midden naar de tekenlijn knipt.

Stap 3: zet in het midden van het bord een hulpstipje. Zorg dan dat er een gaatje in het sjabloon zit. Leg het sjabloon terug in de uitgeknipte cirkel en plaats dit op het bord, met de hulpstip in het midden.

Stap 4: plak de cirkel goed vast met washitape en haal het sjabloon eruit.

Stap 5: breng een beetje verf aan op een sponsje. Dit kan direct vanuit een bewaarflesje of met een verfstrijker vanuit het potje. Als je porseleinverf van Pébéo gebruikt, heb je meer kans op luchtbelletjes, zie de foto met turquoise verf. Deze belletjes kun je tijdens het droogproces met het sponsje nog iets wegdeppen, al verdwijnen ze niet helemaal. Kalkverf droogt ook minder egaal op. Dekkende porseleinverf van Amsterdam Porcelain (zie de foto met zalmrode verf) geeft het beste resultaat.

Stap 6: stempel rustig met het sponsje op het vlak.

Stap 7: zorg dat het hele vlak gelijkmatig gevuld is, ook bij de rand van de cirkel. Stempel eventueel iets bij. Let op dat er geen stof of haartjes in de verf komen.

Stap 8: maak, als de verf nog nat is, de washitape overal los en trek de cirkel rustig van het bordje.

Stap 9: heb je wat ondeugende verf die tóch stiekem iets onder de cirkel is gelopen? Geen punt. Laat de verf even drogen en krab deze dan rustig weg met een scherpe punt van een stokje. #hetkomtgoed.

Stap 10: ls de verf gedroogd is, kun je je stippatroon verder opbouwen. Is de rand van het gevulde vlak niet 100% strak, dan stip je daar gewoon op.

Veel stipplezier gewenst!

Laat jouw stipwerk zien
Heb je deze stiptip toegepast? Deel jouw foto via social media, tag @stipstijl en gebruik de hashtag #stipstijlvirus. Elke week zet ik een stipster #inthestiplight. Die persoon krijgt een verrassing thuisgestuurd.

Heb je iets aan mijn tips?
Laat het weten in mijn berichten op social media. Like, reageer, tag en/of stuur door. Ik weet dan dat dit soort berichten gewaardeerd worden. Het helpt ook om het #stipstijlvirus te laten groeien zodat meer mensen er kennis mee kunnen maken.
Ben je op zoek naar de fijnste stipmaterialen voor het mooiste resultaat?
Vind D.I.Y. boxen, keramiek, handige tools, porseleinverf, patronen en kado’s in mijn webshop!

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.