Stiptip – het midden vinden

Mijn kennis over stippen op keramiek deel ik graag met je. Het is zó leuk om te doen! Met alle liefde geef ik (online) workshops voor elk niveau. Daarnaast vind je in mijn boeken alles wat je nodig hebt om zelf aardewerk (of andere ondergronden) om te toveren tot stipkunst.

Ook deel ik regelmatig gratis stiptips aan VIP stipsters, via mijn social media kanalen en mijn site.

Veel mensen vinden het lastig om de eerste stippen te zetten. Gewoon beginnen is het beste advies. De start is spannend, maar je zult zien dat naarmate je meer stippen zet en het patroon groeit, het steeds mooier wordt. Met wat handige tips help ik je graag, zodat je gauw ervaart #hetkomtgoed.

Deze stiptip gaat over het midden van een bord vinden. Dat is vaak de basis van je patroon. Ik laat je een paar manieren zien.

Er zijn allerlei wiskundige methodes om het midden van een cirkel te vinden. Nu was wiskunde op de middelbare school nooit mijn beste vak. Ik geloof dat mijn hoogste cijfer voor wiskunde een 6,7 was. Je zult mij dan nu ook niet over passers en geodriehoeken horen. Dat gaat mij veel te ver. Die gebruik ik zelf ook niet bij het maken van stippatronen. Dit vind ik de makkelijkste manier om het midden van een bord te vinden.

Leg de keramiek ondersteboven op een vel papier. Trek het voorwerp om en knip de vorm uit. Vouw het papier twee keer dubbel en knip er op het kruispunt van de vouwlijnen een klein puntje af. Draai het bord weer om en leg het vel erop. Zorg dat de randen van het papier precies goed over de keramiek vallen en zet een hulpstipje in het gaatje. Dit is het midden van het bord.

Het hulpstipje is je referentiepunt, waarop je bijvoorbeeld je grootste stipsjabloon (met spiekgaatje) plakt.

Hoe het ook kan:

– Als je keramiek goed bekijkt, zie je vaak een middelpunt. Kantel de keramiek maar eens een paar keer. Zie je het ook bij de linkerfoto hierboven?

– Plak een sjabloon op gevoel in het midden van de keramiek. Als je het van een afstand bekijkt en draait, zie je vaak of het sjabloon in het midden zit. Dit kan je nameten met een meetlint.

– Heb je een sjabloon opgeplakt, dan kan je met een stokje ook ‘nameten’. Is de afstand van het sjabloon gelijk ten opzichte van de ronding of rand ? Check zonder verf op je stokje en kijk op vier punten; 12, 6, 3 en 9 uur. Dit is fijn als je moeilijk met een meetlint kunt nameten.

– Je kunt ook een snijmat met centimeters gebruiken. Leg de keramiek op de assen. Op de punten waar de keramiek de as vol raakt, zet je een streepje met een beetje verf op een stokje of porseleinstift. Draai het bordje 90 graden en doe dit nogmaals. Daarna leg je horizontaal een meetlint over de streepjes en zet je met een stokje of stift een stip in het midden.

Hopelijk helpen deze tips je om een midden van je bordje te vinden en een mooi stippatroon te starten. Veel stipplezier gewenst! 

Ps. Wist je dat er ook veel verschillende stippatronen zijn, die je eenvoudig stap-voor-stap kunt volgen? Super handig! Ook leuk als kado. Bekijk hier alle varianten.

Meer handige tricks vind je in mijn boeken.

Laat jouw stipwerk zien
Heb je deze stiptip toegepast? Deel jouw foto via social media, tag @stipstijl en gebruik de hashtag #stipstijlvirus. Elke week zet ik een stipster #inthestiplight. Die persoon krijgt een verrassing thuisgestuurd.

Heb je iets aan mijn tips?
Laat het weten in mijn berichten op social media. Like, reageer, tag en/of stuur door. Ik weet dan dat dit soort berichten gewaardeerd worden. Het helpt ook om het #stipstijlvirus te laten groeien zodat meer mensen er kennis mee kunnen maken.
Ben je op zoek naar de fijnste stipmaterialen voor het mooiste resultaat?
Vind D.I.Y. boxen, keramiek, handige tools, porseleinverf, patronen en kado’s in mijn webshop!

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.