Geen producten in je winkelwagen
Zo meng je okergeel met Pébéo porseleinverf
•
Okergeel is een geweldige kleur om te gebruiken als je gaat stippen op keramiek. Het combineert fijn met roze en blauw tinten maar kan ook mooi gebruikt worden met oranje en rood. Deze tint is niet kant-en-klaar verkrijgbaar als porseleinverf, dus wordt het zelf mengen. Dit is eenvoudig én leuk om te doen.
Ik heb jarenlange ervaring met het ontwerpen van stippatronen, workshops gegeven aan duizenden mensen in Nederland en daarbuiten en materialen ontwikkeld die het stippen prettiger, leuker en ook mooier maken. Mijn kennis deel ik graag met je. In deze blog zie je hoe je okergeel mengt inclusief kleurcodes en verhoudingen. Ik werk hierbij met Pébéo porseleinverf. Deze verf is net iets dunner en vaak wat doorschijnender dan bijvoorbeeld de porseleinverf van Amsterdam. Deze blog is om je te helpen de mogelijkheden van verf mengen te ontdekken.
Wil je alles weten over verf mengen en kleurencombinaties maken? Koop dan mijn boek Stippen. & kleur. Wil je meer weten over de techniek en samen met mij stap-voor-stap een patroon stippen? Volg mijn online basiscursus Stipstijl.
Veel stipplezier! Liefs Nienke
Dit heb je nodig
Deze basismaterialen heb je nodig als je verf gaat mengen. Je hebt niet veel nodig en hoeft niet veel geld uit te geven. Je kunt ook prima low budget verf mengen en stippen.
Verf – voor deze blog werkte ik Pébéo porseleinverf. Hieronder zie je de gebruikte kleurcodes en verhoudingen.
Verfstrijker – zodat je verf egaal kunt mengen en kleine hoeveelheden eenvoudig uit een potje krijgt.
Mengpalet – een schotel of kartonnen bordje kan ook, maar het fijnst vind ik een kunststof variant met verschillende vakjes. Daarin kan je de verfstrijker makkelijk afstrijken en de verf goed door mengen.
Doekje – om stipstokje en verfstrijker schoon te maken.
Ook handig: bewaarflesje en mengstickers om je favoriete verfmengsel lang te bewaren.
Okergeel mengen doe je zo
Er verschillende manieren om mooie tinten okergeel te krijgen. Voor deze blog ging ik aan de slag met de volgende kleuren porseleineverf van Pébéo. Zo kan je het verschil zien en bepalen wat jij mooi vindt.
01 Citrine Yellow
02 Marseilles Yellow
03 Saffron Orange
48 Daffodil
49 Mango
Zodra je met deze kleuren porseleinverf werkt, merk je direct al verschil in de dikte van de verf. Er zit veel verschil in per kleur. De kleuren 48 (mijn favoriet) en 49 zijn een stuk dikker én dekkender dan de kleuren 01, 02 en 03. Die schijnen een stuk meer door en zijn dunner in gebruik.
Eerst bracht ik alle gele kleuren met een verfstrijker in een mengpalet. Die vulde ik ca. 1 cm. Als je dezelfde mengpalet gebruikt, gebruik dan het rechthoekig vakje. Dan kan je de verf egaler mengen dan het ronde vakje. Daarna maakte ik mijn verfstrijker schoon en vulde tot 1 mm met 36 Amber Brown. Er is geen andere donkerbruine tint van Pébéo. Deze verf is vrij transparant en dun. Meng je de verf met bijvoorbeeld 02 Marseilles Yellow, dan zal je merken dat de mengverf ook wat doorschijnend blijft.
Overal gebruikte ik dus eerst de verhouding 90/10%. Op de linker foto zie je het eindresultaat als de kleuren gemengd zijn. Er ontstaan al mooie okergele tinten maar ook roestbruin. Op de middelste foto zie je wat er gebeurt als de verhouding 80/20% is .
Je hebt nu al een aardig kleurenpalet waaruit je kunt kiezen. Om je nóg meer mogelijkheden te laten zien, heb ik deze mengkleuren ook gemengd met 50% 43 Ivory. Het resultaat daarvan zie je in rechter foto.
TIP: In deze video zie je hoe ik de verf op een palet meng. De link brengt je naar mijn Instagram pagina. Volg je me om vaker tips en inspiratie te krijgen?
Handige tips
Je merkt; de mogelijkheden met verf mengen zijn enorm. En is het eenvoudig en leuk om te doen! Hieronder deel ik nog een paar handige tips.
- Heb je verf dat wat dikker is geworden in je mengpalet en wil je nog wat stippen zetten? Meng het met een klein beetje Medium. Hierdoor wordt de verf weer wat vloeibaarder.
- Soms ontstaan er luchtbelletjes in de verf. Bij Pébéo porseleinverf ontstaan ze wat sneller dan bijvoorbeeld Amsterdam Porcelain. Daar is niet veel aan te doen. Schud de verf minimaal en roer het rustig door. Prik tijdens het stippen zoveel mogelijk belletjes door met een klein puntje van een stokje. Je kan ook een verdiepingsstip maken met een 2e laag verf. Dan zie je het nauwelijks. Wat ook helpt als je verf in een mengflesje hebt, deze een half uur of langer laten staan.
- Maak een kleurenkaart van je eigen verfmengsel met kleurcodes en verhoudingen. Ik gebruik graag deze blanco kaarten met een laminaat laagje. De banen maak ik met washi tape. Gebruik een permante markeerstift of porseleinstift om op de kaart te schrijven.
- Heb je je favoriete mengsel ontdekt en wil je deze makkelijk en direct kunnen gebruiken? Meng dan de verhoudingen in een bewaarflesje. De verf blijft super lang houdbaar en is door de spuitmond eenvoudig te doseren.
- Met de Kleurencombinatie Maker ontdek je eenvoudig nieuwe en verrassende combinaties!
Doen = leren
Pas ontdekte ik dat je ook okergeel kunt maken door geel met iets paars (b.v. 14 Parma Violet of 52 Lavender Blue) te mengen. Zoals gezegd, er zijn verschillende manieren hoe je deze kleur krijgt. Probeer het maar eens!
Vind je het spannend om te beginnen? Weet dat mijn motto is: #hetkomtgoed. Door te oefenen, te testen en te kijken ontwikkel je een gevoel voor verhoudingen en kleur. Ik heb veel geleerd door gewoon te doen en kijken wat er gebeurt. Leg de lat niet te hoog. En lach om eventuele fouten. Besef dat je daar het meeste van leert.
Deel jouw resultaat
Heb je wat aan deze blog gehad en mijn #stiptip toegepast? Deel je resultaat dan op Instagram en gebruik de hashtag #stipstijlvirus en tag @stipstijl. Vind ik leuk!
Wil je meer tips over verf mengen?
Ik hoop dat je veel hebt aan deze blog.Wil je meer praktische tips over kleurencombinaties maken en verf mengen? Bekijk dan Stippen. & kleur. Dit boek helpt je! Ook als je nog geen stipervaring hebt. Er staan veel handige stiptips en leuke opdrachten in. Je vindt er ook mooie patronen in die je stap-voor-stap kunt volgen; van eenvoudige bordjes tot uitdagende voorwerpen zoals mini vaasjes en een groot ovaal (wand) bord.
Het boek bevat 144 pagina’s en maar liefst 10 patronen. Alleen nog verkrijgbaar als e-book voor € 9,00. Inclusief toegang tot bonusdeel op mijn site.
Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.