Stiptip

Mijn kennis over stippen op keramiek deel ik graag met je. Het is zó leuk om te doen! Met alle liefde geef ik workshops door het hele land en voor elk niveau. Ook in mijn boek Stippen. staat alles wat je nodig hebt om zelf aardewerk om te toveren tot stipkunst.

Op deze pagina vind je regelmatig tips om het stippen makkelijker, mooier of leuker te maken. 

Mijn nieuwe #stiptip gaat over de rand van keramiek; begin je daar mee of stip je dat als laatste? Gebruik je een sjabloon of beschilder je het los uit de hand? En hoe zorg je dat je gelijkmatig uitkomt?

 Ik geef je graag wat handige tips om mooie stippen op de rand van een bord te zetten.   

Eerst bouw ik de basis voor een patroon op met sjablonen. Als ik daarmee klaar ben, stip ik de rand.
Dit doe ik vlak voordat de verbindingsstippen worden gezet. Zo heb je goed zicht op de kaders van het patroon. Een rand van een bord stip ik dus los uit de hand, zonder sjabloon. Het klinkt misschien wat spannend maar het valt reuze mee.

Als je een rand stipt, gebruik je de buitenste rand van de keramiek als referentiepunt. Soms is de rand dun. Een andere keer dikker. Dat maakt niet uit voor de techniek. Ik vind het mooi als de stippen sluitend zijn aan de rand. Zo versterk je de vorm van de keramiek optimaal. Jij bepaalt zelf natuurlijk hoe groot je de stippen op de rand wilt hebben en gebruikt passende stipstokjes.

Tijdens het stippen kijk je niet direct recht op de rand, maar er iets langs. Als het ware in de verte, net zoals je bij autorijden niet naar de strepen direct voor je kijkt, maar verder weg.

Let er altijd op dat je je stipstokje in een hoek van 90 graden kunt plaatsen. Wil je ín de rand stippen, zoals bij het 1e bord? Kantel de keramiek dan zo, zodat recht op tafel staat, zoals bij de 2e foto. Stip je óp de rand, dan kantel je het bord iets minder, zoals foto 3.

Je begint op één punt te stippen. Dan ga je met gelijke afstand door totdat de rand gevuld is. De afstand tussen de stippen bepaal je zelf, afhankelijk wat je mooi vindt.

Met deze techniek kán het zijn dat je, als je het beginpunt weer nadert, twijfelt of één of
twee stippen passen om de cirkel te sluiten.

Mijn gouden tip: als je twijfelt en denkt dat er nog nét twee stippen tussen passen, het beter is om dan één stip te zetten in het midden van de ruimte die er nog is.  Je stip wordt altijd wat groter dan je stokje en je verkijkt je daar toch gauw in. Stippen die té dicht tegen elkaar staan zie je meer dan als er iets meer ruimte tussen is. Bovendien, die ruimte vul je weer op met verbindingsstippen.

Veel stipplezier gewenst! 

Laat jouw stipwerk zien

Heb je deze stiptip toegepast? Deel jouw foto via social media, tag @stipstijl en gebruik de hashtag #stipstijlvirus. Elke week zet ik een stipster #inthestiplight. Die persoon krijgt een verrassing thuisgestuurd.

Meer handige tricks vind je in mijn boek Stippen. Persoonlijk advies geef ik graag tijdens mijn workshop Stipstijl. Er zijn workshops door het hele land en voor elk niveau. Bekijk de data en locaties. De tickets boek je daar ook. 

Volg me op social media voor meer handige informatie en inspiratie.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht.
Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.