Stiptip

Mijn kennis over stippen op keramiek deel ik graag met je. Het is zó leuk om te doen! Met alle liefde geef ik workshops door het hele land en voor elk niveau. Ook in mijn boek Stippen. staat alles wat je nodig hebt om zelf aardewerk om te toveren tot stipkunst.

Op deze pagina vind je tips om het stippen makkelijker, mooier of leuker te maken. De inhoud wisselt, dus kom regelmatig terug en/of schrijf je gratis is als VIP stipster en krijg deze tips direct in je inbox.

In deze nieuwe stiptip laat ik zien hoe je sjablonen kunt gebruiken om je patroon nauwkeurig op te bouwen. Deze tip is vooral fijn als je meerdere cirkels in je stipwerk wilt hebben.

Sjablonen kun je zelf maken. In mijn boek Stippen. geef ik er tips over. Er zijn ook speciale sjablonen verkrijgbaar. Ik gebruik zelf 18 verschillende maten van 15 tot 100 mm om stippatronen op te bouwen.

Deze Stipstijl-sjablonen zijn gemaakt van papier dat voorzien is van een gelamineerd laagje. Ze zijn buigzaam; de sjablonen vormen zich mooi om de keramiek. Ook hebben ze hulplijnen, wat ideaal is om stippen gelijkmatig te verdelen.

De hulplijnen kun je onder andere ook gebruiken om je basisstippen tussen de verschillende cirkels te laten verspringen, cirkels gelijkmatig half over de rand te laten vallen en/of de afstand tussen sjablonen op te meten. Dat laatste laat ik in deze stiptip zien. 

 

Plak de sjablonen vast met de hulplijnen in dezelfde richting. Dus bijvoorbeeld de bovenste hulplijn steeds op ‘6 uur’. Draai je bord ook steeds mee, zodat alles dezelfde kant op wijst.

Heeft jouw sjabloon geen hulplijnen? Maak deze dan door je sjabloon een aantal keer dubbel te vouwen. Let er uiteraard op dat je dit zeer nauwkeurig doet.

Je kunt ook de hulplijnen van een ander sjabloon dat je al hebt opgeplakt gebruiken als referentiepunt. Op de foto hiernaast zie je dat bij het gele sjabloon. De lijnen van sjabloon 25 mm zijn allemaal op ‘6 uur’, parallel aan de hulplijnen van het gele sjabloon 40 mm.

 

 

Nu kan je eenvoudig met een meetlint de afstanden tussen de sjablonen meter. Ik houd bij dit stippatroon een afstand van 1,5 cm tussen het gele en het licht roze sjabloon aan. Check uiteraard ook de tussenruimte tussen de lichtroze sjablonen.

Bij het meten is het het fijnst is als je meetlint iets ruimte heeft voordat de centimeters starten. Zo heb je beter grip en kan je nauwkeuriger meten.

 

Ps. Misschien heb je het al gespot; er is een nieuw item in mijn webshop te vinden: een handig meetlint. Toevallig met een lengte van 1,5 meter; de afstand die we nu moeten aanhouden. #staysafe

Veel stipplezier!

 

Laat jouw stipwerk zien

Heb je deze stiptip toegepast? Deel jouw foto via social media, tag @stipstijl en gebruik de hashtag #stipstijlvirus. Elke week zet ik een stipster #inthestiplight. Die persoon krijgt een verrassing thuisgestuurd. Volg mij op social media voor meer handige informatie en inspiratie.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht.
Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.