Stiptip – sjablonen gebruiken

Mijn kennis over stippen deel ik graag met je. Het is zó leuk om te doen! Met alle liefde geef ik (online) workshops Stipstijl voor elk niveau. In mijn online basiscursus leer je, op jouw moment en tempo, alles over het stippen, de materialen en de technieken. Ik neem je stap voor stap mee. Daarnaast staat in mijn boeken alles wat je nodig hebt om zelf aardewerk (of andere ondergronden) om te toveren tot stipkunst.

Ook deel ik regelmatig gratis stiptips aan VIP stipsters, via mijn social media kanalen en mijn site.

Deze stiptip laat ik zien hoe je sjablonen kunt gebruiken om je patroon nauwkeurig op te bouwen. Deze tip is vooral fijn als je meerdere cirkels in je stipwerk wilt hebben.

Veel stipplezier!

Sjablonen kun je zelf maken. In mijn eerste boek Stippen. geef ik er tips over. Er zijn ook speciale sjablonen verkrijgbaar. Ik gebruik zelf 18 verschillende maten van 15 tot 100 mm om stippatronen op te bouwen.

Deze Stipstijl-sjablonen zijn gemaakt van papier dat voorzien is van een gelamineerd laagje, wat ze duurzamer in gebruik maakt. Ze zijn buigzaam; de sjablonen vormen zich mooi om de keramiek. Ook hebben ze hulplijnen, wat ideaal is om de stippen  van je patroon gelijkmatig te verdelen.

De hulplijnen kun je onder andere ook gebruiken om je basisstippen tussen de verschillende cirkels te laten verspringen, cirkels gelijkmatig half over de rand te laten vallen en/of de afstand tussen sjablonen op te meten. Dat laatste zie je in deze stiptip.

Plak de sjablonen met washitape of een kleefgum vast op de ondergrond met de hulplijnen in dezelfde richting. Dus bijvoorbeeld de bovenste hulplijn steeds op ‘6 uur’. Draai je ondergrond ook steeds mee, zodat alles dezelfde kant op wijst.

Heeft jouw sjabloon geen hulplijnen? Maak deze dan door je sjabloon een aantal keer dubbel te vouwen. Let er uiteraard op dat je dit zeer nauwkeurig doet. Scheven vouwlijnen zorgen voor een scheve verdeling in je patroon.

Je kunt ook de hulplijnen van een ander sjabloon dat je al hebt opgeplakt, gebruiken als referentiepunt. Op de foto hiernaast zie je dat bij het gele sjabloon. De lijnen van sjabloon 25 mm zijn allemaal op ‘6 uur’ parallel aan de hulplijnen van het gele sjabloon 40 mm opgeplakt.

Als de hulplijnen dezelfde richting opstaan, kan je eenvoudig met een meetlint de afstanden tussen de sjablonen meten.

Ik houd bij dit stippatroon een afstand van 1,5 cm tussen het gele en het licht roze sjabloon aan. Check uiteraard ook de tussenruimte tussen de lichtroze sjablonen.

Bij het opmeten is het het fijnst, als je meetlint iets ruimte heeft voordat de centimeters starten. Zo heb je beter grip en kan je nauwkeuriger meten.

Bij dit handige meetlint is dat het geval. Je vindt het in mijn webshop. Het is gemaakt van biologisch afbreekbaar kunststof en kost €4,95. 

Bekijk hieronder de video met meer tips en uitleg.

Laat jouw stipwerk zien
Heb je deze stiptip toegepast? Deel jouw foto via social media, tag @stipstijl en gebruik de hashtag #stipstijlvirus. Elke week zet ik een stipster #inthestiplight. Die persoon krijgt een verrassing thuisgestuurd.

Heb je iets aan mijn tips?
Laat het weten in mijn berichten op social media. Like, reageer, tag en/of stuur door. Ik weet dan dat dit soort berichten gewaardeerd worden. Het helpt ook om het #stipstijlvirus te laten groeien zodat meer mensen er kennis mee kunnen maken.
Ben je op zoek naar de fijnste stipmaterialen voor het mooiste resultaat?
Vind D.I.Y. boxen, keramiek, handige tools, porseleinverf, patronen en kado’s in mijn webshop!

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht. Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.