Stiptip

Mijn kennis over stippen op keramiek deel ik graag met je. Het is zó leuk om te doen! Met alle liefde geef ik workshops door het hele land en voor elk niveau. Binnenkort komt er ook een online variant. Ook in mijn boek Stippen. staat alles wat je nodig hebt om zelf aardewerk om te toveren tot stipkunst.

Op deze pagina vind je tips om het stippen makkelijker, mooier of leuker te maken. De inhoud wisselt, dus kom regelmatig terug en/of schrijf je gratis is als VIP stipster en krijg deze tips direct in je inbox.

Deze #stiptip gaat over sjablonen en het weghalen ervan. Misschien vind je dit spannend en ervaar je zelfs wel een adrelinekick.

Voor het maken van strakke ronde vormen op keramiek, gebruik ik sjablonen. Daarmee maak ik de basisstippen van mijn patroon. Ik stip het dus niet los uit de hand. Voor de sjablonen kan je het beste soepel papier gebruiken dat een gelamineerd laagje heeft. Dan beschadigen ze minder snel. Ook vormt het zich mooier om de keramiek.

Als je om het sjabloon heen hebt gestipt, haal het sjabloon gelijk van de keramiek af. Dan is de verf dus nog nat. Dit adviseer ik om 2 redenen:

1 – Je kunt gelijk doorgaan met stippen op de keramiek die onder het sjabloon zit.

2 – Belangrijker: je wilt voorkomen dat papier en verf eventueel aan elkaar kunnen hechten.

Het sjabloon eraf halen kan een spannend klusje zijn als je het nog niet vaak gedaan hebt maar #hetkomtgoed. Geniet van dat eventuele adrelinekickmomentje.

Het sjabloon haal je zo, met minder stress, eenvoudig weg:

○ Druk met een vinger op het sjabloon, om te voorkomen dat het kan verschuiven.

○ Pak dan het sjabloon op met een pincet.

○ Trek het sjabloon rustig van de keramiek, terwijl je met je andere hand de keramiek vasthoudt.

In onderstaande video laat ik je zien hoe ik dit doe.

In totaal vind je 18 verschillende sjablonen in mijn webshop, van 15 t/m 100 mm. Ideaal om je patroon mooi op te bouwen. Je kunt ze per maat bestellen of in een set.

Deze exclusieve Stipstijl sjablonen hebben een eigen kleur, zo herken je de maat eenvoudig. Het papier heeft een gelamineerd laagje en is buigzaam. De sjablonen vormen zich mooi om de keramiek. En ze zijn voorzien van hulplijnen, handig om je stippen gelijkmatig te verdelen.

Het bordje uit de video wordt helaas niet langer gemaakt, maar er zijn verschillende andere kleine bordjes beschikbaar in mijn webshop. Je vindt het keramiek hier.

 

Veel stipplezier!

Laat jouw stipwerk zien

Heb je deze stiptip toegepast? Deel jouw foto via social media, tag @stipstijl en gebruik de hashtag #stipstijlvirus. Elke week zet ik een stipster #inthestiplight. Die persoon krijgt een verrassing thuisgestuurd.

Heb je iets aan mijn tips?

Laat het weten in mijn berichten op social media. Like, reageer, tag en/of stuur door.
Ik weet dan dat dit soort berichten gewaardeerd worden. Het helpt ook het #stipstijlvirus te laten groeien, zodat meer mensen er kennis mee kunnen maken.

Ben je zoek naar de fijnste stipmaterialen voor het beste resultaat?
Vind D.I.Y. boxen, keramiek, handige tools, porseleinverf, patronen en kado’s in mijn webshop.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht.
Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.