Stiptip

Mijn kennis over stippen op keramiek deel ik graag met je. Het is zó leuk om te doen! Zo is er er een uitgebreide online basiscursus Stippen, geschikt voor elk niveau. Ook in mijn boek Stippen. staat alles wat je nodig hebt om zelf aardewerk om te toveren tot stipkunst.

Op deze pagina vind je tips om het stippen makkelijker, mooier of leuker te maken. 

Mijn nieuwe #stiptip gaat over verf. Er zijn verschillende merken porseleinverf verkrijgbaar. Elk met andere eigenschappen. De een is van nature dunner en transparanter. De ander geeft meer een dekkend resultaat. Ook stipt de ene verf anders dan de ander.

Er is veel te vertellen over verf. In deze blog zie je verschillen tussen transparante en dekkende verf én krijg je handige tips waarop te letten.

Porseleinverf van hoge kwaliteit heeft krachtige volle kleuren, omdat er bij de productie betere en duurdere pigmentsoorten zijn gebruikt. Het ene pigment dekt meer dan de andere.

Er zijn best veel soorten verkrijgbaar. Ieder met andere eigenschappen en samenstelling van grondstoffen. 

In deze blog behandel ik de twee meest gebruikte merken; Amsterdam Deco (zwarte dop) en Pébéo Porcelaine 150 (witte dop). 

Amsterdam Deco porseleinverf wordt helaas niet meer geproduceerd, maar veel stippers hebben deze nog wel in huis. In mijn webshop vind je beide merken (voor Amsterdam Deco geldt op = op)

Veel mensen gebruiken ook Pébéo Porcelaine 150 uit Frankrijk. Pébéo is wat standaard dunner en transparanter. Ze hebben veel keuze aan kleuren, waaronder ook met glim-effecten. Pébéo verf hecht mooi op de keramiek, maar heeft meer kans op luchtbelletjes.

Ik gebruik zowel Pébéo als de transparante verf van Amsterdam om kleuren te mengen. Als je bijvoorbeeld iets wit dekkend toevoegt, wordt de transparanter kleur al gauw dikker en dekt het meer.

Door de zwaartekracht zal verf in je stip altijd iets zakken. Afhankelijk van de bolling van de keramiek, het formaat stokje waarmee je stipt en de hoeveelheid verf die je gebruikt, zie je bij transparante verf verschil in dekking. Op foto 1 zie je dat dekkende verf egaal opdroogt qua kleur. 

Als ik hetzelfde bordje en stokje ( Ø 6) gebruik met transparante verf, dan zie je bij foto 2 verschil ontstaan in dekking. Deze stippen zijn gezet met dezelfde kleur maar zie je dat de stip onderaan veel donkerder lijkt? 

Transparante verf als verdiepingsstip geeft vaak niet het gewenste resultaat. Je ziet de ondergrond er gauw doorheen. Je kunt dan beter dekkende verf gebruiken. Omdat transparante verf dunner is, bestaat er een risico dat je druipers krijgt. Bij foto 3 zie je wat er kán gebeuren bij een groter stokje, in dit geval stokje Ø 8 en een sterke bolling van keramiek.

Tips:

  • Gebruik je transparante verf direct op de keramiek en wil je de kleur voller? Stip dan twee keer met dezelfde kleur erop, zoals de foto hierboven. Dit werkt alleen als er nauwelijks een bolling in de keramiek zit. Zorg wel dat je in totaal niet meer dan drie lagen gebruikt.
  • Zorg ervoor dat je niet te veel verf aan je stokje hebt en zet bij hele sterke bolling kleinere stippen. Om zakkers en/of druipers te voorkomen. Tot stokje Ø 6 zie je zakkers nauwelijks, afhankelijk van de dekking van de verf. Je kunt je stipwerk tijdens het drogen ook steeds draaier (zen-momentje) en/of een verdiepingsstip op de verdikking zetten zodat het minder opvalt.
  • Je kunt dekkende verf transparant maken door het met (kleurloze) transparante verf te mengen, bijvoorbeeld met nummer 124 van Amsterdam Deco. Begin bij de transparante verf en voeg druppelsgewijs dekkende verf toe.
  • Afhankelijk van de bakinstructies kan je verschillende merken porseleinverf tegelijkertijd gebruiken. Zo ligt de baktemperatuur en duur van Pébéo en Amsterdam Deco dicht bij elkaar. Ik merk niets bijzonders als ze gecombineerd worden. Ik houd altijd de laagste temperatuur aan en verleng de duur van het bakken iets.

Veel stipplezier gewenst!

Op zoek naar de fijnste stipmaterialen voor het mooiste resultaat? Vind D.I.Y. boxen, keramiek, handige tools, porseleinverf, patronen en kado’s in mijn webshop!

Laat jouw stipwerk zien

Heb je deze stiptip toegepast? Deel jouw foto via social media, tag @stipstijl en gebruik de hashtag #stipstijlvirus. Elke week zet ik een stipster #inthestiplight. Die persoon krijgt een verrassing thuisgestuurd.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht.
Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.