Stiptip

Mijn kennis over stippen op keramiek deel ik graag met je. Het is zó leuk om te doen! Met alle liefde geef ik workshops door het hele land en voor elk niveau. Ook in mijn boek Stippen. staat alles wat je nodig hebt om zelf aardewerk om te toveren tot stipkunst.

Op deze pagina vind je regelmatig tips om het stippen makkelijker, mooier of leuker te maken. 

Mijn nieuwe #stiptip gaat over het mengen van verf. Met de juiste verhoudingen, zodat je de perfecte mengkleur krijgt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je te weinig hebt gemaakt. Je kunt altijd nieuwe maken. Fijn hè? #hetkomtgoed.

Er zijn verschillende manieren om verf in constante hoeveelheden te mengen. Ik deel nu de verfstrijker-methode, die eenvoudig te volgen is.

Ik gebruik altijd een kunststof verfstrijker om verf uit de dop te halen, waar eerst verf tegenaan is geschud. Zo kun je een kleine hoeveelheid pakken en op een mengpalet doen. Een verfstrijker kan ook als meetinstrument dienen.

In deze video zie je hoe ik de verfstrijker gebruik om verf te mengen in verhoudingen 50/50%.

 

Ik heb een handige kleurenkaart gemaakt waarop je eenvoudig kunt zien hoe je kleuren lichter en donkerder kunt maken. Je vindt het in mijn shop. 

De techniek die ik gebruik om constant dezelfde nuance te krijgen is als volgt. Bijvoorbeeld voor de verhouding 4:3 om een kleur lichter te maken, vul ik twee keer een verfstrijker tot 1 cm met verf (basis) en strijk het op een mengpalet. Daarna vul ik 1,5 keer een verfstrijker tot 1 cm met wit en dat meng ik door de basis.

Voor de verhouding 32:1 om een kleur donkerder te maken, vul ik twee keer een verfstrijker tot 1 cm met verf (basis) en strijk het op een mengpalet. Daarna vul ik een mini puntje van een verfstrijker tot ca 3 millimeter met zwart en meng dat door de basis. Je zult zien, zwart breekt een kleur gauw af. Erg weinig gebruiken dus. 

Voor meer verf houd je dezelfde verhoudingen aan. Gemengde verf kan je lang goed houden in deze bewaarflesjes.

Heb je iets aan mijn tips?

Laat het weten in mijn berichten op social media. Like, reageer, tag en/of stuur door. Help het #stipstijlvirus groter te groeien zodat meer mensen er kennis mee kunnen maken en er plezier aan kunnen beleven.

Veel stipplezier gewenst!

 

Op zoek naar de fijnste stipmaterialen voor het mooiste resultaat?

Vind D.I.Y. boxen, keramiek, handige tools, porseleinverf, patronen en kado’s in mijn webshop.

Laat jouw stipwerk zien

Heb je deze stiptip toegepast? Deel jouw foto via social media, tag @stipstijl en gebruik de hashtag #stipstijlvirus. Elke week zet ik een stipster #inthestiplight. Die persoon krijgt een verrassing thuisgestuurd.

Copyright: Alle gegevens (tekst en beelden) op deze website zijn eigendom of in licentie van Nienke van der Zwan en worden beschermd door auteursrecht, merkenrecht en/of enig ander intellectueel eigendomsrecht.
Het is dus niet toegestaan om content zonder toestemming te kopiëren.